Arkstedt Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Jag är uppvuxen med många och långa båtsemestrar (på den gamla goda tiden innan lchf), då maten allt som oftast bestod av vitt bröd med räkost, riskakor, fiskbullar, findus färdiga köttfärssås, pulversoppa och burkskinka. I mångt och mycket alltså mat som är direkt olämplig lchf-kost men som passar utmärkt på båt då råvarorna inte behöver förvaras kylt och de håller länge, så man kan bunkra när man ligger i hamn och förbruka råvarorna när man ligger i naturhamnar. Jag har nu gått och skaffat mig en segelbåt (med ett litet kylskåp, grill och gasspis) och det vankas segelsemester på en vecka eller två, men nu har frågan dykt upp - vad ska vi äta? Vad brukar ni äta på båtsemestern? Alla tips på recept och rimliga båt-råvaror mottages tacksamt. Bonuspoäng för allt lättlagat med litet anspråk på utrymme i kylskåp och med lagom lite disk Mina spontana idéer nedan; Frukost Fröknäcke med räkost/baconost (behöver lagas i förväg) Turkisk yoghurt med mandlar (inte optimalt pga kylutrymme) Lunch/Middag Grillat kött/fisk/haloumi + sallad + sås bacon och ägg/omelett färdiga köttbullar med strimlad vitkål Snacks/fika/efterrätt Tapenade utan kex Rökta musslor i olja (8,2g/100g) Ölkorv viltsnacks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petra183 Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Makrill i tomatsås håller sig utan kyl. Tonfiskkonserver. Färdigköpt majonnäs bör klara sig relativt bra, eftersom den inte säljs som kylvara i affärerna. Kokosmjölk eller kokosgrädde klarar sig utan kyl. MCT-olja är en slags kokosfett. Det är flytande och säljs på flaska, så det kan vara lättare att ta med än vad vanligt kokosfett är. Grönsaker kan klara sig ett par dagar utan kyl, lite beroende på hur varmt det är. Även smör kan klara sig i rumstemperatur ett par dagar. En nödrätt som följt mig genom livet. Fräs hackad lök. Blanda ner tonfisk från burk. Rör i krossade tomater. Komplettera med lämplig fettkälla och grönsaker. Tärna valfri hårdost eller fetaost. Varva i en burk med strimlat citronskal, rosépeppar och oregano. Häll olivolja över. Håller sig ett par veckor i rumstemperatur. Olivoljan kan återanvändas till salladsdressing. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Byt yoghurt mot creme fraiche eller fullfet smetana, så får du mer energi per kylutrymme. Byta sallad mot mer närings- och energitäta grönsaker? Avokado, oliver och soltorkad tomat? Byta fröknäcke mot puma? Pålägg Utan MackA. T ex avokado med räkost på. Torkat kött i fler former än enbart viltsnacks. Rökt korv. Go' tur! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Ägg behöver inte kylförvaras hela tiden. Kokta ägg går också förvara. Oliver är bra. Ost funkar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAKULLA Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 De som rodde över Atlanten, kommer ej ihåg namnen på paret men de är LCHFare och med i någon av filmerna kanske "Run on fat". De bunkrade upp med Macadamianötter bl.a. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 Förbered pemmikan och ta med. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiaGr Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 Vi var ute i drygt tre veckor förra sommaren och då åt jag mycket ägg, avocado, chark (platta paket är bra i kylen! Annars rökt/torkat som klarar rumstemp.), babybelost, räkost, tonfisk, bacon... Grillade massor och åt med sallad, smör och sås, och ost förstås. Halloumi, feta osv. Avokado kan köpas hårda och får mogna lugnt ombord. Ägg och grönsaker trivs perfekt i stuvfack tex under britsar; helst under vattenlinjen så håller utrymmet sig svalt. Köp fryst kött och lägg i kylen: drar ned elförbrukningen då det kyler i kylskåpet, samt gör att man kan äta gott kött senare i veckan utan att behöva åka in till civilisationen. Rökt/gravad fisk i vakuumförpackning brukar man kunna hitta med ganska långt hållbarhetsdatum och tar lite plats i kyl. Ät med tex pepparrot och avokado. Bullens pilsnerkorv förstås. Helt underbara korvar, 3% kolhydrater. 8st korvar i en normalstor burk, ätes med fördel med gaffel direkt ur kastrullen. Barndomsminnena bubblar Nötter och mandlar, och återigen: ost och oliver.. Citron för att smaksätta både sallader, avokado och vattnet! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.