Popular Post Little Redhead Posted August 18, 2016 Popular Post Share Posted August 18, 2016 Nån som vet var man kan hitta forskningsrapporter och analyser som INTE ställer kossan i utvisningsbåset, gärna ganska nya? Det måste ju finnas några Ulf Ravnskov och Ralf Sundberg i klimatforskningen... Eller vad tror ni? Jag tänker att den som har en avvikande åsikt gällande kossans förfärliga metanutsläpp inte hörs i bruset av alla de andra. Den allmänna vegopeppen som pågår skrämmer mig och jag undrar var det ska sluta. Jag tycker debatten är så skev och vi pratar bara om kött eller inte kött. Vi pratar ingenting om ALLT ANNAT vi producerar som inte tillför näring ö.h.t. Idag producerar vi dubbelt så mycket som det rekommenderade intaget av kalorier, men vi slänger nästan hälften och det vi producerar är näringsfattigt. I butikerna dignar hyllorna av en massa tomma kalorier som inte innehåller speciellt mycket näring. Tänk om vi istället la den energi det går åt att producera dessa tomma kalorier till att odla näringstät mat och/eller lät odlingarna bli betesmark. Tänk om det vatten som går åt vid läskproduktion istället fick vara bara just vatten, inget vatten går då åt till sockerodling eller till produktion av själva läsken. Idag pratar man om att vi i Sverige har en självförsörjningsgrad på 0%, om det blir katastrof så klarar vi oss alltså på vårt eget lager av livsmedel i 0 dagar. Är det inte skrämmande? Den här faktorn försvinner dock i hela debatten, man pratar om att transporten är en sån liten del av utsläppen så att det är bättre att köpa vegetariskt än närodlat. Hur sjukt som helst. Jag tycker att det borde pratas om det i debatten om klimatförändringar. Är framtiden nattsvart och kommer vi alla bli hänvisade till brasilianska sojaburgare när sista kossans råm tonat bort? 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Forskningsrapporter brukar jag inte läsa. Men jag har last Lierre Keiths Vegomyten, och Nicole Hahn Nimans Defending Beef. Ifrågasatta, ja, men jag tyckte tankegångarna I stort kändes rimliga. De hänvisar säkert till forskning. Tycker också att utvecklingen av svenskt jordbruk skrämmer. Och vår självförsörjning. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Frågan är vad det är de vill, de som använder klimatförändringsargumentet för att minska köttkonsumtionen, vill de att alla idisslare ska utrotas - för det är väl den egentliga slutsatsen av deras argumentation, idisslare kan vi inte ha för de släpper ut gas. Slutsatsen blir då att vi bara kan ha icke idisslare kvar, egentligen köttätare för de släpper inte ut gas. Köttätande djur finns det inte så många kvar och de är inte mycket att äta på heller. Den andra slutsatsen är att om vi slutar att äta idisslare för att istället äta idisslarnas mat, tex sojaburgare, så blir vi själva stora producenter av gas, och bör följaktligen utrotas. Hela den här klimatdebatten har gått överstyr och används för alla möjliga syften, det är mycket oroande. Det finns mängder av klimatforskare som inte är övertygade om det som FNs klimatpanel håller på med men de får inget utrymme någonstans, ingen vill föra fram andra sidans synpunkter i den här frågan. Jag är lika oroad som du över det du tar upp. Dags att bli sin egen matproducent. Edit: Jag tycker den här mannen har en sansad och balanserad inställning till frågan. http://www.drroyspencer.com/my-global-warming-skepticism-for-dummies/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefpahl Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Den här artikeln är ganska bra: http://fof.se/tidning/2012/2/kossan-ut-ur-skamvran 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted August 19, 2016 Share Posted August 19, 2016 Hej! Kor och andra däggdjur ingår i naturens kretslopp och har gjort så i miljontals år. Kor som äter gräs trampar och göder gräsmarkerna så att det växer bättre än annars. Jordlagret växer och blir tjockare där djur betar. Däremot kan gräsätare som äter kraftfoder som sojabönor få problem med magen eftersom de inte är skapade för att detta. Då fiser de ut andra gaser än normalt. Odling medför att jorden blir utarmad om inte djurgödsel tillförs. Konstgödsel tillför oftast bara 3 av de hundratals ämnen som djurgödsel tillför. Odling med ogräsgifter förgiftar grundvatten mm och insektgifter som tex neonikotinoider dödar eller försvagar pollinerande insekter så att den stora del av jordbruksproduktionen som är beroende av insekterna inte kan fortleva om vi fortsätter som nu! Historiska civilisationer har försvunnit på grund av kraftig jordflykt, försaltning (vid bevattning), mm. När jorden plogas eroderas jorden bort med hjälp av solen, vindar och vatten. I tex USA har jordlagret minskat med 90% i många områden under de senaste 150 åren. Så lösningen är att använda gräsbetande djur och deras gödsel i stor utsträckning som möjligt och att inte ploga och förgifta jordarna med ogräs- och insektsmedel. Det gäller att efterlikna naturen så mycket som möjligt. Allan Savory talar på Ted Talks om hur man gör för att få torra, ökenliknande gräsmarker att grönska. Länk: https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=sv Här är bondes perspektiv på hur man skapar en frisk och produktiv odlingsjord: 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.