Jump to content

Frågor, blodsocker och sömn?


np422
 Share

Recommended Posts

Hej,

 

För ett par år sedan, 2009-2011 ungefär så åt jag LCHF men jag trillade av vagnen i samband med en jobbig period i livet. Inte helt oväntat så smög sig alla kilon tillbaka ett efter ett.

Sedan tre månader tillbaka så har jag ätit en ganska strikt LCHF kost med måttligt intag av protein, gått ner i vikt och mår mycket bättre.

Jag har fått tag på en blodsockermätare och jag har märkt att jag ofta ligger ganska högt i blodsocker på morgonen innan jag har ätit frukost, oftast i intervallet 5.7 - 6.1.

Är mitt höga morgonsocker något jag ska oroa mig för, är detta pre-diabetes?

Jag har däremot ett praktiskt problem med min nattsömn, jag vaknar ofta på nätterna, tycker att jag sover ganska dåligt och vaknar trött sedan jag startade om med LCHF.

 

Vid det här laget tycker jag att omställningsbesvär borde ha ordnat till sig, var säger kollegiet om sömnproblem som finns kvar efter 3 månader på LCHF?

Link to comment
Share on other sites

Tre månader är ingen tid! Vissa kroppar behöver längre än så att ställa om sig. 

Men dålig nattsömn kan lika gärna bero på stress, att din cirkadiska rytm är ur balans, för mycket blått ljus på kvällen osv. 

Martina Johansson skriver en del om detta i sin blogg och även i sin bok Hormonbibeln. Den är billig just nu på adlibris.

 

Höjd blodsocker på morgonen är normalt, det är kortisolet som kickar igång dig! Kallas för dawn-phenomen. Du kan läsa mer om det här: 

https://intensivedietarymanagement.com/dawn-phenomenon-t2d-8/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mmmm ... men Dawns fenomen är något som syns hos diabetiker och inte hos friska...nu är inte 5,7 - 6.1 jättehögt så värdet blir därför  svårtolkat. Antingen är ditt normalvärde bara relativt högt eller så är det ett  tecken på prediabetes....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja, det verkar vara lite samma problem som Jesper, även om jag är inte på långa vägar lika hårt tränande som honom.

Normalt under dagen så ligger mitt blodsocker på 4.5 - 5.5 , med kanske en snabb sväng upp mot 6 timman efter en måltid beroende på kolhydrats- och proteininnehåll.

Jag försöker ligga på 20-25 g kolhydrater per dag, 100-120 g protein och så mycket fett som behövs så jag är mätt och nöjd. Jag är en 180 cm lång, man, 42 år gammal.

Vid vilket morgonblodsocker ska man börja fundera på sig själv som eventuell typ-2 diabetiker?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, det verkar vara lite samma problem som Jesper, även om jag är inte på långa vägar lika hårt tränande som honom.

 

Normalt under dagen så ligger mitt blodsocker på 4.5 - 5.5 , med kanske en snabb sväng upp mot 6 timman efter en måltid beroende på kolhydrats- och proteininnehåll.

 

Jag försöker ligga på 20-25 g kolhydrater per dag, 100-120 g protein och så mycket fett som behövs så jag är mätt och nöjd. Jag är en 180 cm lång, man, 42 år gammal.

 

Vid vilket morgonblodsocker ska man börja fundera på sig själv som eventuell typ-2 diabetiker?

 

Skit i princip i morgonsockret.. det postprandiala är en betydligt bättre diagnos, även om de brukar vara länkade.

 

Går det upp över 8, postprandialt eller på morgonen så är det något lurt.. eller tillfälligt.

 

Grejen med dawn syndrome är en sak.. postprandialt säger oftast mer.

 

Postprandialt syndrome handlar mer om långt gången diabetes/prediabetes.. fatty liver/fatty pancreas/nsulinresistance.

 

På morgonen kan diverse hormoner som ingår i Cirkadian cyckle trycka upp blodsockret.. dvs din dygnsrytm.. den kan oxå påverkas av tillfälliga sömnrubbningar/nattamat/litta annat.

 

En glukosbelastning där man äter en viss mängd dextrosol, cirka 75 gram, visar om du har en adekvat respons av insulin eller insulinresistens.. efter två timmar.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Skit i princip i morgonsockret.. det postprandiala är en betydligt bättre diagnos, även om de brukar vara länkade.

 

Går det upp över 8, postprandialt eller på morgonen så är det något lurt.. eller tillfälligt.

 

Grejen med dawn syndrome är en sak.. postprandialt säger oftast mer.

 

Postprandialt syndrome handlar mer om långt gången diabetes/prediabetes.. fatty liver/fatty pancreas/nsulinresistance.

 

På morgonen kan diverse hormoner som ingår i Cirkadian cyckle trycka upp blodsockret.. dvs din dygnsrytm.. den kan oxå påverkas av tillfälliga sömnrubbningar/nattamat/litta annat.

 

En glukosbelastning där man äter en viss mängd dextrosol, cirka 75 gram, visar om du har en adekvat respons av insulin eller insulinresistens.. efter två timmar.

Samtidigt så är kanske inte postprandialt den bästa iden om man äter LCHF, det är ju i vart fall anekdotiskt visat att någon form av funktionell insulinresistens uppstår vid LCHF och att man behöver typ återinföra kolhydrater under minst en vecka innan man gör ett sånt test.

 

Jag har funderat lite på om t o m den funktionella insulinresistensen kan vara orsaken till att man kan få gryningsfenomenet med LCHF?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Samtidigt så får man skilja på amplitudhöjd och duration.

 

Postprandialt blodsocker efter en LCHFmåltid och en standardiserad glukosbelastning med 75 gram dextrosol är två olika saker.

 

Sant är att de med lång tid på ketogen diet har dels en lite högre amplitudhöjd och något förlängd duration.. men det når rätt sällan diabetiska värden.

 

Handlar främst om nedreglerad glykogenetisk förmåga.. samma här altså.. vissa ensymer är nedreglerade.. iomed att de rätt sällan används.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det verkar vara lite samma problem som Jesper, även om jag är inte på långa vägar lika hårt tränande som honom.

 

Normalt under dagen så ligger mitt blodsocker på 4.5 - 5.5 , med kanske en snabb sväng upp mot 6 timman efter en måltid beroende på kolhydrats- och proteininnehåll.

 

Jag försöker ligga på 20-25 g kolhydrater per dag, 100-120 g protein och så mycket fett som behövs så jag är mätt och nöjd. Jag är en 180 cm lång, man, 42 år gammal.

 

Vid vilket morgonblodsocker ska man börja fundera på sig själv som eventuell typ-2 diabetiker?

 

Du har ju ditt blodsocker rätt så bra under kontroll. Det kan kanske vara spännande att även mäta efter måltiderna ett tag.  Man får en känsla för hur man behöver äta för att undvika att blodockret stiger för mycket. Tror inte att man ska oroa sig, du gör alla "rätta saker", det finns inget mer du kan göra annars att ger kroppen lite tid och bra mat att börja läka av sig själv.  Tror inte att blodsockers är någon fara i sig, utan mera att man kan använda mätningar som verktyg för att se hur den egna kroppen fungerar och att det går i rätt riktning. 

Om jag ser vad sjukvården har att erbjuda så är jag bara glad att jag aldrig fick en officiell diagnos som typ 2 diabetiker och att jag aldrig tog någon typ av medikamenter. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...