Popular Post Bengt Nilsson Posted August 25, 2016 Popular Post Share Posted August 25, 2016 Ann Fernholm berättar på sin blogg: Nu går American Heart Association (AHA) ut med nya rekommendationer: barn ska äta maximalt 25 gram (cirka åtta sockerbitar) tillsatt socker per dag och aldrig dricka mer än 2,5 dl sötad dryck per vecka. Barn under två år ska inte ha något tillsatt socker alls. Barn ska äta max åtta sockerbitar per dag – för hjärtats skull 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 http://www.sockerchocken.se/tips/nya-riktlinjer-sa-mycket-socker-bor-barn-och-ungdomar-ata/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Bra att det går åt rätt håll men är inte 8 sockerbitar tillsatt i kosten fortfarande väldigt mycket? Jo, jag vet Rom byggdes inte på en dag 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Det är fantastiska nyheter. Med tanke på vad ungarna äter idag så är 25 gram otroligt lite...en 33 cl läsk är ofta 30 gram socker. Det är inga ovanligheter för ungdomar att dricka en 2 liter cola på fredagkväll själva. Det är 200 gram socker! Dvs en veckoranson med dessa riktlinjer. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Bra nyhet. Men jag är alltid lika förundrad över hur de kan särskilja på tillsatt socker och vanliga kolhydrater? Kroppen kan nämligen inte det, den tar bara upp socker (monosackarider) via tarmen så den har ingen anting om ifall vi intog dessa som kolhydrater (dessa bryts ned till socker) eller tillsatt socker. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Ja men stärkelse är väl glukoskedjor och socker en disackarid bestående av en glukos och en fruktos ? Lustig m fl hävdar ju att det är fruktosen som är den "farligare" monosackariden...och så fall spelar det väl roll?...men om man t ax inte räknar med fruktsockret i juice blir det ju tveksamt... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Fast enligt bland annat Ann Fernholm, så är det betydligt sämre för kroppen med fruktos. Socker blir till hälften fruktos när det spjälkas, medan stärkelse endast blir till glukos. Så har jag förstått det. Har jag fel? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Jo det stämmer att stärkelse är glukos och socker (sackaros) är glukos-fruktos. En potatis och en frukt ger samma blandning som socker. Dessutom är inte allt tillsatt socker sackaros. Det kan vars fruktos, glukos och ibland andra sockerarter också. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 26, 2016 Share Posted August 26, 2016 WTF.. trodde det var minimum för att inte hjärnan skulle dö? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.