Jump to content

Vad får man äta och vem bestämmer det?


Totto

Recommended Posts

Ja alltså, som rubriken lyder, får man själv bestämma vad man får äta och säga att man äter LCHF? Om vi utgår från oprocessade varor. Om man tycker sig tåla ett äpple då och då men ändå håller kolhydrater på en låg nivå? Eller äter man då inte LCHF, oberoende av hur lite kolhydrater man äter?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ät det som DU mår bra av. DU bestämmer. Inte mycket mer att säga om det. Ha en trevlig kväll. Själv pimplar jag vin (torrt vitt och rött) just nu och mår bra. Levern gillar det inte, den hade hellre ägnat sig åt fettmetabolism istället för att bråka med alkoholen, men är det fredag så är det och snart är jag och min lever tillbaka på banan igen. 

 

Jag förstår vad du vill med ditt inlägg. Vi får se om någon nappar på betet. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Vilken fråga såhär på fredagskvällen :P . Som den petmoster jag är så vill jag påstå att man just då gör ett avsteg. Men det är ju min personliga åsikt. Jag har ändå aldrig gillat frukt så jag kanske inte är opartisk i frågan :rolleyes:

 

Ja, absolut gör man ett avsteg från NCHF. Men de flesta klarar sig nog med mer eller mindre strikt LCHF. Ett äpple skadar inte. Fråga Isaac Newton, han fick ett i huvudet och överlevde. Nu är han i och för sig död sedan länge, men det beror nog inte på just det äpplet. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Spannmål ingår aldrig i LCHF. Inte heller socker och frukt. Äter man frukt är det antingen paleo eller avsteg. Man brukar ju lista råvaror som är 5 g kolisar per 100 g. Det innebär att jordnötter inte heller är LCHF även om det är de enda kolisarna jag äter idag och jag fortfarande ligger under 20 g per dag.

Jag är inte så strikt så jag bara kör 5 g regeln. Nu på hösten bara måste man äta rödbetor. Men då gräddstuvar jag dem, och äter med fetaost och bacon för att väga upp de extra kolisarna. En gång per år äter jag också nypotatis, till surströmmingen och en gång per år vill jag ha nykokt majskolv med smör och salt... men inte är det LCHF för det. Det är avsteg. Till surströmmingen vill jag dessutom ha tunnbröd.

Två gånger per år äter jag sushi... fast tyngdpunkten numera ligger på sashimi. Men maki bara måste jag ha då. Men maki är ju inte LCHF bara för att jag äter det

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vissa facebookgrupper har bestämda regler om vad som är LCHF. Jag vet inte om du stött på någon sådan?  ;)

 

En del receptbloggare,bl a Birgitta Höglund, använder ibland frukt i recept, t ex äpple som smaksättning i grytor. Hon menar att det blir såpass lite kolhydrater per portion, att det ändå kan räknas som LCHF. Kostdoktorn säger väl att frukt är ok, någon gång ibland, som godis.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag åt en halv banan och till och med lite socker i lördags men det var mitt i Stockholm halvmarathon. Skulle aldrig äta det annars. Smakade illa också. Annars tycker jag som ovan att du ska äta det du mår bra av och strunta i vad andra tycker.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att man ska bedöma om man äter LCHF över en dagskonsumtion eller kanske t o m en veckokonsumtion.

 

...så i  mina ögon kan en person som äter en PIzza med öl på fredagskvällen mycket väl kunna sägas äta LCHF om allt annat ätande är "strikt". 

 

Det är skillnad mellan vilka livsmedel som "klassas" som LCHF och att äta "LCHF"...inom ramen för att äta LCHF ryms en del "avsteg".

 

(sen kan det vara så att vissa inte blir av med "problem" de försöker fixa om de äter en Pizza på fredagar, men det är en annan sak)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Nej det är väl upp till var och en hur man äter eftersom vi alla har olika mål med vår kost. Men man kan ju inte vattna ur begreppet LCHF hur mycket som helst. Om inte annat blir det ju totalt förvirrande för de som är nya.

Om du vill använda dina kolisar till frukt eller till och med en macka är det väl upp till dej men det är ju inte LCHF-mat för det

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ja alltså, som rubriken lyder, får man själv bestämma vad man får äta och säga att man äter LCHF? Om vi utgår från oprocessade varor. Om man tycker sig tåla ett äpple då och då men ändå håller kolhydrater på en låg nivå? Eller äter man då inte LCHF, oberoende av hur lite kolhydrater man äter?

 

Märklig fråga, måste du ha tillstånd av någon för att få äta? Och nej, frukt är inte LCHF, det vet du uppenbart själv.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker visst att man kan äta frukt i begränsad mängd på LCHF. Det beror ju rätt mycket på vilken nivå man vill lägga sig på, eller hur? Bär verkar vara okej, blåbär som har 9gram kolhydrater per 100g t.ex. Så varför skulle man inte få äta lite äpplen då och då?

Strikt LCHF är ju en sak, men om man inte vill eller kan köra strikt utan hellre måttlig eller t o m liberal LCHF med kanske uppåt 70-80 gram kolhydrater per dag, skulle inte ett glas mjölk och ett äpple rymmas inom LCHF?

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker visst att man kan äta frukt i begränsad mängd på LCHF. Det beror ju rätt mycket på vilken nivå man vill lägga sig på, eller hur? Bär verkar vara okej, blåbär som har 9gram kolhydrater per 100g t.ex. Så varför skulle man inte få äta lite äpplen då och då?

Strikt LCHF är ju en sak, men om man inte vill eller kan köra strikt utan hellre måttlig eller t o m liberal LCHF med kanske uppåt 70-80 gram kolhydrater per dag, skulle inte ett glas mjölk och ett äpple rymmas inom LCHF?

Det du skriver om är väl MCHF (medium carb high fat)? Verkar vara ett skri från sockerberoende...
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det du skriver om är väl MCHF (medium carb high fat)? Verkar vara ett skri från sockerberoende...

 

 

Njä, tror inte det är så enkelt. Bara för att man vill ha ett äpple en gång i månaden eller några plommon varje sommar, så är man ju inte nödvändigtvis sockerberoende. Om man däremot "unnar sig" en kanelbulle varje söndag skulle jag tycka att man är ute på hal is. Det kallar jag inte för LCHF.

Men vi är alla olika.  :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag har ingen lust att blanda in pizza eller annan mjölmat, som man ju kan betrakta som processad eller t.o.m. som frankenfood, om det man läser om modernt vete stämmer. Vad jag talar om är alltså inte 150 gram kolhydrater från en pizza, utan 8-12-15 eller så från ett äpple som i alla fall uppfyller kravet på naturlig och oprocessad vara.

 

Jag tycker inte att någon har svarat på min fråga om det bara är strikt LCHF som är LCHF och om i så fall vi som äter en måttlig LCHF inte äter LCHF. Hur ser ni på det hela?

Link to comment
Share on other sites

Tja, vem är det som bestämmer egentligen?

 

Ett förslag på definition finns via denna länk: http://www.kostdoktorn.se/en-trygg-lchf-definition

 

Allt om LCHF har samma definition.

 

Så om du äter ett litet äpple och inte får i dig andra kolhydrater så kan du ändå hamna under gränsen för strikt LCHF. Strikt LCHF plus ett äpple gör inte att man kommer över gränsen för normal LCHF enligt definitionen. Du bör definitivt klara gränsen för liberal LCHF med ett äpple.

 

Sen har vi också sett att individer här på forumet inte bara ser till total mängd kolhydrater utan även enskilda livsmedels fördelning. Själv äter jag ofta morot, men bara lite grann. Det ger sannolikt bara ca 2 gram kolhydrater, så jag håller mig definitivt under gränsen för normal LCHF.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

När jag läste din rubrik så tänkte jag spontant att det är ju livsmedelsverket (eller liknande institutioner) som vill bestämma vad vi ska äta och inte äta. Och livsmedelsindustrin vill gärna vara med de också. 

Vi är alla olika och vi behöver alla olika typer av mat, speciellt när vi har olika sjukdomar eller metabola problem som autoimmuna besvär eller typ 2 diabetes. Eller om vi är friska och motionerar massor varje dag är våra behov helt olika. Vad vi ska äta bestäms av våra behov. Sen kan man kall det för LCHF när man äter tydligt reducerat kolhydrater, hög fett, måttligt med protein, eller paleo när fokus ligger på naturligt mat. Under 20g skulle jag kalla för en ketogen kost. 

Så frågan är, äter vi den kost vår kropp behöver? Sen kan vi fundera på namn och i vilket lager vi vill bo.. själv äter jag en ketogen paleokost, lite inspirerad efter Wahls protokollen  :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det finns också många LCHF:are... som jag uppmärksammat... som vill göra gällande att man absolut får inte äta dittan och dattan. Saker och ting påstås inte vara LCHF ! Sådant för mina tankar till sektism som LCHF ofta beskylls för. I min värld finns bara rekommedationer vad som ger positiva effekter istället för förbud som är negativt tänkande. Därför behöver jag själv varken unna mig något speciellt eller att jag aldrig någonsin har behövt fuska.   

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

En annan sak jag ofta tänker på är de av mina vänner och bekanta som är vegetarianer och som äter LCHF. De har svårt att komma under 10% kolhydrater. Men visst äter de LCHF!

 

För det måste ju till syvende og sist handla lika mycket om andelen fett som om andelen kolhydrater, eller hur?

För att teoretisera lite skulle jag vilja flytta fokus från kolhydrater till fett. Jag äter inte broiler, det som numera kallas kyckling. (Det är kanske kyckling rent tekniskt). Jag äter heller inte odlad lax. Vad gäller broiler är den inte god, den är inte uppfödd på ett sätt jag gillar och den består nästan uteslutande av protein. Odlad lax är uppfödd på sånt den inte skulle valt själv och det gör att den inte smakar lax och heller inte har näringsvärde som vanlig lax. Dvs att odlad lax har lägre andel fett och det fett den har är av lägre kvalitet.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Min känsla I den här diskussionen är...vad har du för avsikt med att saga "jag äter LCHF och här är mitt äpple"?

Vill du ha koll själv, så skulle jag saga: ha koll på måltiden (ev blodsockerhöjning) och dagen (total mängd kolhydrater).

Vill du förklara för en nybörjare, så tycker jag du ska definiera applet som avsteg, eller åtminstone tveksamt, åtminstone I början. Man brukar få mer känsla för vad man klarar att äta med tiden.

Tänker du skriva recept på nätet, så tycker jag du ska påpeka att äppelkaka är mindre lampligt. :-)

Och vem bestämmer vad du får äta...jag får frågan ibland: Får du äta det? Och jag svarar: Jag får äta précis vad jag vill, inkl vit flugsvamp. Men vissa saker väljer jag att inte äta, för att jag inte mår bra av dem, eller för att jag inte gillar dem, eller de stör min viktnedgång, eller vad det nu kan finnas för orsaker.

Problemet för mig är att jag har blivit utskälld, inte på det här forumet vill jag skynda att påpeka, för att jag sagt att det är OK att äta ett äpple då och då, förutsatt att man tål det, även om man kör LCHF.

Påhoppen har fått mig att ifrågasätta vad LCHF egentligen är.

För mig är det en livsstil med naturliga råvaror, inte minst mycket fett, som håller mig frisk och som håller mitt blodsocker normalt.

 

Själv äter jag med förtjusning både äpplen och morötter, till och med rödbetor men om jag ska vara helt uppriktig så tycker jag att rödbetor är värre än äpplen, om man ser till blodsockret. Oavsett handlar det om mängd. Och eftersom jag vuxit upp i en diabetikerfamilj är ju inte s.k. LCHF-efterrätter något jag intresserar mig för eftersom jag äter mig mätt på mat. Men det är klart, är man inte helt mätt efter maten är det kanske inte fel med lite ost. Och ett äpple till.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det är väl litta samma som med majs.. majsmjöl på kors o tvärs är lixom inte det samma som en majskolv vid en grillkväll!

 

Majskolven verkar ha två skepnader.. som torkad, mald och i mjölform så är den kolhydrater, som grillad med massor av smör till revbenspjället så är den en grönsak! :huh:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Är du säker på det, Zepp? Jag kategoriserar majs som spannmål, oavsett om det är mjöl eller grillad. Visserligen tycker omgivningen jag är knäpp, men det kan jag leva med.

 

Jag är bergsäker.. en grillad majskolv med mycket smör till de grillade revbensspjällen är mest vatten och smör!

 

Det är litta samma som om folk åt allt sitt spannmål som hela korn.. det går i princip rätt igenom och bildar främst SCFA i colon.. och rätt mycket gas! :wacko:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...