Totto

Vad får man äta och vem bestämmer det?

Recommended Posts

Ser man internationellt är begränsningarna för vad man kan äta betydligt liberalare än i Sverige. Vad gäller t.ex. frukt är ofta rekommendationerna att undvika tropisk frukt som bananer och druvor medan bär och äpplen är OK i måttlig mängd.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När jag läste din rubrik så tänkte jag spontant att det är ju livsmedelsverket (eller liknande institutioner) som vill bestämma vad vi ska äta och inte äta. Och livsmedelsindustrin vill gärna vara med de också. 

Vi är alla olika och vi behöver alla olika typer av mat, speciellt när vi har olika sjukdomar eller metabola problem som autoimmuna besvär eller typ 2 diabetes. Eller om vi är friska och motionerar massor varje dag är våra behov helt olika. Vad vi ska äta bestäms av våra behov. Sen kan man kall det för LCHF när man äter tydligt reducerat kolhydrater, hög fett, måttligt med protein, eller paleo när fokus ligger på naturligt mat. Under 20g skulle jag kalla för en ketogen kost. 

Så frågan är, äter vi den kost vår kropp behöver? Sen kan vi fundera på namn och i vilket lager vi vill bo.. själv äter jag en ketogen paleokost, lite inspirerad efter Wahls protokollen  :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns också många LCHF:are... som jag uppmärksammat... som vill göra gällande att man absolut får inte äta dittan och dattan. Saker och ting påstås inte vara LCHF ! Sådant för mina tankar till sektism som LCHF ofta beskylls för. I min värld finns bara rekommedationer vad som ger positiva effekter istället för förbud som är negativt tänkande. Därför behöver jag själv varken unna mig något speciellt eller att jag aldrig någonsin har behövt fuska.   

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En annan sak jag ofta tänker på är de av mina vänner och bekanta som är vegetarianer och som äter LCHF. De har svårt att komma under 10% kolhydrater. Men visst äter de LCHF!

 

För det måste ju till syvende og sist handla lika mycket om andelen fett som om andelen kolhydrater, eller hur?

För att teoretisera lite skulle jag vilja flytta fokus från kolhydrater till fett. Jag äter inte broiler, det som numera kallas kyckling. (Det är kanske kyckling rent tekniskt). Jag äter heller inte odlad lax. Vad gäller broiler är den inte god, den är inte uppfödd på ett sätt jag gillar och den består nästan uteslutande av protein. Odlad lax är uppfödd på sånt den inte skulle valt själv och det gör att den inte smakar lax och heller inte har näringsvärde som vanlig lax. Dvs att odlad lax har lägre andel fett och det fett den har är av lägre kvalitet.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med att det är viktigare att fokusera på kvaliteten istället för att enbart kika på makro sammansättning, alltså andelar protein, fett och kolhydrater. Äter själv endast ekologisk kyckling nuförtiden, en helt annan smak. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min känsla I den här diskussionen är...vad har du för avsikt med att saga "jag äter LCHF och här är mitt äpple"?

Vill du ha koll själv, så skulle jag saga: ha koll på måltiden (ev blodsockerhöjning) och dagen (total mängd kolhydrater).

Vill du förklara för en nybörjare, så tycker jag du ska definiera applet som avsteg, eller åtminstone tveksamt, åtminstone I början. Man brukar få mer känsla för vad man klarar att äta med tiden.

Tänker du skriva recept på nätet, så tycker jag du ska påpeka att äppelkaka är mindre lampligt. :-)

Och vem bestämmer vad du får äta...jag får frågan ibland: Får du äta det? Och jag svarar: Jag får äta précis vad jag vill, inkl vit flugsvamp. Men vissa saker väljer jag att inte äta, för att jag inte mår bra av dem, eller för att jag inte gillar dem, eller de stör min viktnedgång, eller vad det nu kan finnas för orsaker.

Problemet för mig är att jag har blivit utskälld, inte på det här forumet vill jag skynda att påpeka, för att jag sagt att det är OK att äta ett äpple då och då, förutsatt att man tål det, även om man kör LCHF.

Påhoppen har fått mig att ifrågasätta vad LCHF egentligen är.

För mig är det en livsstil med naturliga råvaror, inte minst mycket fett, som håller mig frisk och som håller mitt blodsocker normalt.

 

Själv äter jag med förtjusning både äpplen och morötter, till och med rödbetor men om jag ska vara helt uppriktig så tycker jag att rödbetor är värre än äpplen, om man ser till blodsockret. Oavsett handlar det om mängd. Och eftersom jag vuxit upp i en diabetikerfamilj är ju inte s.k. LCHF-efterrätter något jag intresserar mig för eftersom jag äter mig mätt på mat. Men det är klart, är man inte helt mätt efter maten är det kanske inte fel med lite ost. Och ett äpple till.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är väl litta samma som med majs.. majsmjöl på kors o tvärs är lixom inte det samma som en majskolv vid en grillkväll!

 

Majskolven verkar ha två skepnader.. som torkad, mald och i mjölform så är den kolhydrater, som grillad med massor av smör till revbenspjället så är den en grönsak! :huh:

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är du säker på det, Zepp? Jag kategoriserar majs som spannmål, oavsett om det är mjöl eller grillad. Visserligen tycker omgivningen jag är knäpp, men det kan jag leva med.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är du säker på det, Zepp? Jag kategoriserar majs som spannmål, oavsett om det är mjöl eller grillad. Visserligen tycker omgivningen jag är knäpp, men det kan jag leva med.

 

Jag är bergsäker.. en grillad majskolv med mycket smör till de grillade revbensspjällen är mest vatten och smör!

 

Det är litta samma som om folk åt allt sitt spannmål som hela korn.. det går i princip rätt igenom och bildar främst SCFA i colon.. och rätt mycket gas! :wacko:

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så trevligt. Jag har alltid ansett att min kokta majskolv med havssaltat Bregott är ett avsteg (som jag vill ha en gång varje höst, precis som jag vill ha nyperan till surströmmingen)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej !

Allihopa

Det står att det inte att du kan inte kan äta kolhydrater! Det är hur mycket du äter! Visa frukter har lite kolhydrater! Om jag ska va ärligt det händer inte så mycket med ketosen tycker

jag!

Skulle vilja höra andra åsikter?

 

Skickat från min SM-G928F via Tapatalk

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.