Jump to content

Folkhälsoministern ger myndigheter uppdrag minska barnfetma


Erik 2

Recommended Posts

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6528854

 

Regeringen har gett Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten uppdraget att se hur man kan förbättra svenskarnas kost- och motionsvanor.

Kosten har lagts om i Seinäjoki med drygt 60 000 invånare några mil sydost om Vasa. Lunch och mellanmål på dagis och skolor innehåller nu mindre socker, salt och onyttigt fett och mer grönsaker. Skolbarnen ska dessutom röra sig minst en timme om dagen även på andra lektioner än gympan och föräldrar har fått råd om mat och motion av vården.

– Jag köper inte längre mikrovågspizza, utan försöker laga nyttig mat från grunden, berättar Anu Tikkamäki som har två barn på dagis och en åttaårig son i skolan.

Han vill helst spela dataspel på fritiden berättar hon, men han har nu lockats till en gratis sportklubb där han får pröva på olika idrotter varje vecka.

I den nationella finländska statistiken ökar inte längre Finländska barns överviktskurvor nämnvärt, men i Seinäjoki pekar kurvorna alltså brant nedåt både bland både fem- och elvaåringar.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

"Kunskapen finns redan som kan bromsa den snabba ökningen av fetma och övervikt hos hälften av alla svenska män, en tredjedel av kvinnorna och var femte barn, enligt Folkhälsominister Gabriel Wikström. Men kommunerna har inte tagit ett samlat grepp som i Seinäjoki, anser han."

"En vetenskaplig studie ska nu genomföras, men mycket talar för att det är att alla i kommunen jobbar mot ett gemensamt mål som gett det här anmärkningsvärt goda resultat."

 

 Absolut, jag kunde inte instämma mer  :) Problemet är när myndighet och sjukvård vägrar ta till sig den kunskap som finns nu och blockerar kommuners/skolors försök till kost som skulle bidra till att minska problemet.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Övervikten hos barn i Sverige har tyvärr ökat. :huh:

"Under de senaste åren har antalet överviktiga barn tredubblats. Vid rikscentrum för överviktiga barn vid Huddinge sjukhus har en studie visat att Sverige under de senaste fjortonåren tredubblat antalet överviktiga barn."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sa-har-overvikt-hos-barn-okat

 • Like 1
 • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Man får börja med med de gravida mammorna - vissa bebisar föds med metabolt syndrom eftersom mammorna har prediabetes eller D2 under graviditeten. Barnen har redan från födelsen ämnesomsättningsproblem - inte helt ovanligt med tunga och stora bebisar redan vid födseln. Ett problem eftersom det kan leda till barnfetma tidigt.

 • Like 1
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
On 2018-02-09 at 02:42, HelgeK sade:

Claude Marcus är olämplig att syssla med barnfetma. Han bryr sig mer om vad som är bra för delar av livsmedelsindustrin, än vad som  är bra för barnen.

Och han är väl en av de som står bakom experimentet att skära sönder barns kroppar? GBP på tonåringar är ett vansinne utan dess like! Det går ALDIG att reparera, dåliga kostvanor kan barnen påverka själva när de blir äldre och kommer till insikt (även om det är en onödig väg att behöva ta).

 • Like 2
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

On 2018-02-09 at 02:42, HelgeK sade:

enligt professor och barnläkare Claude Marcus.

Visserligen har jag hört honom uttala sig, bl.a. mot Andreas och i några andra fall, där han förefaller förlora debatten men när det gäller kostfrågor,  kan han ju inte gärna ha fel, eftersom han liksom Stephan Rössner och  Mai-Lis Hellénius har professors status (de två senare betalda med industripengar). Mot den bakgrunden bör ju de medicinska råden såväl till industrin som kunderna (patienterna) vara till de senares bästa. Tja... oavsett om nu rådens ursprung står att söka i industrin eller hos de anställda professorerna. 😇 

 • Like 1
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...