Jump to content

Nu vet jag hur veganer överlever


The Biochemist

Recommended Posts

Jag har alltid undrat över det.  I min värld äter en vegetarian inget levande, punkt!

Men sen började de äta fisk, ägg, mjölk....?? Vilket ju innebär lidande för fisken, att det måste finnas höns någonstans som värper äggen och som själva slaktas någon gång (förutom alla tuppar som blir som ingen vill ha..) - och så mjölkproduktion som ju medför även köttproduktion..

Sen finns det de vegetarianer som inte äter "rött kött", men fågel är också ok.....

Jag hänger inte med i deras tankesätt! Har vissa svårigheter att ta dom på allvar, faktiskt. 

 

Veganer som inte äter något från djurriket och inte heller vill ha läder och ull på kroppen är ju på sitt sätt i alla fall konsekventa!

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

 

 

Veganer som inte äter något från djurriket och inte heller vill ha läder och ull på kroppen är ju på sitt sätt i alla fall konsekventa!

 

Fast dom flesta veganer jag har träffat på brukar inte fatta att läder kommer från djur... Jag hade en studiekompis som var vegan. Hon tyckte att det var förfärligt att jag både åt kött och klädde mig i päls (jag hade en ärvd kort barnpäls av mink som var jättevarm och som en bekant till mig hade sytt). Själv var hon någonslags got och klädde sig helt i läder - hon ville inte riktigt förstå att dom pälsdjur som sköts illa använder man till läder (hanskar mm). Men kanske lädret kom från döda djur och inte levande i hennes värld...

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tror inte det finns någon formell definition på vegetarian och vegan. Även inom forskarvärlden ser man ibland studier där de använder begreppen ihopblandat. Inom "religion" också. Tex säger man ofta att buddist munkar är vegetarianer eller veganer men de flesta tempel har stora festmåltider på kött några gånger i månaden. Men djuret var inte dödat för deras skull och då går det bra säger de. De väljer också djur omvänt mot i väst. Istället för att tillåta små djur som kyckling eller fisk är det stora nötkreatur som är att föredra. Ett djur mättar många magar, det är bättre än att ta flera små liv tycker de.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Formell definition vet jag inte...men vad jag har förstått är en vegan helt emot att utnyttja djur på något vis. Djur ska inte ätas, inkl produkter från djur (t.ex. ägg, mjölk och honung), man får inte använda något som tillverkats av djur (päls, läder, ull...). Husdjur är tveksamt (men att ta hand om ett övergivet djur t.ex. på ett katthem är ok). Mediciner framtagna genom djurförsök...ja, då är ju frågan hur livsnödvändig medicinen är och kanske också hur direct djurförsöket är inblandat. Det lär finnas veganmärkning på apoteken.

Vegetarian sträcker sig väl längs en skala från rent vegetarisk kost over mejerier och ägg till s.k. fiskvegetarianer (pescetarianer), men då handlar det enbart om kost.

Jag är en fascinerad åskådare till sådana här diskussioner...:-)

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

LOL och allt det där.. veganer/vegetarianer eller för den delen ellsehåeffare är lixom inga homogena grupper!

 

Utan vi är alla individer.. rätt många utav oss drivs utav olika synsätt på hälsa och på det olika moraliska/etiska synpunkter!

 

De flesta drivs av hunger och vad som smakar gott i munnen för stunden.. är det dessutom billigt så ger det mer pengar över till annat!

 

Grejen är fortfarande att riktig mat som smakar gott och som man kan äta utan allt för dåligt samvete kostar betydligt mer än junkfood!

 

Såå.. lixom ellsehåffare överlever tack vare att de "fuskar" med jämna mellanrum så överlever veganer/vegetarianer iomed att de väljer den vegetariska matsedeln utan att reflektera särskildt, huruvida den verkligen är vegansk/vegetarisk!

 

Den tredje grejen är att har man väl anammat någon specefik kostmodell så kan man mycket väl råka ut för att få någon form av brist.. utifall man inte är jävligt påläst om näringslära.

 

Detta gäller då främst personer som slukar en viss diet med hull och hår, men främst läser rubrikerna! :(

 

Har lixom inga större problem med att man som vegan/vegetarian speciellt faktiskt kan äta en fullvärdig kost.. se bara på alla vegetarianer som äter LCHF!

 

Likt förbannat så är det olika problem i olika världsdelar.. i Indien där veganerna är flesta kan de leva enligt detta koncept.. och ha hälsan, när samma individer flyttar till England och lever på samma kost får de brister!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Janen är det inte en massa problem med skinnyfat och diabetes i Indien... att det inte är så nyttigt iaf?

 

Indien är ett land i utveckling.. de har större tillväxt än vad vi någonsin vågar att drömma om, tex så läggs rätt mycket utav vår IT-support där!

 

Detta får så klart konsekvenser, det går numera ofta bra att köpa sin mat i stora städer från stora affärer, som har ett utbud liknade det i väst.. därav så får de oxå en massa junkfood!

 

Indier och Kineser förefaller specefikt ha en benägenhet att drabbas utav Diabetes!

 

Det har lixom garanterat inget med gener att göra.. mer troligt handlar det om att de numera äter sin ursprungliga kost köpt från affärer!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det stora problemet är att människor har distanserat sig så långt från det naturliga att det blir total fel.

 

Naturens lag säger: att på Jorden gäller att äta eller att ätas. Alla livsformer lyder under detta.

Alla äter andra organismer och blir uppätna, i en oändlig cirkel-rörelse. Jorden är ett slutet system,

sånär som på solinstrålningen som är den primära energikällan, all materia på jorden deltar i ständiga kretslopp.

 

Människans roll i detta är att vara odlare och djurhållare och existera högst upp i näringskedjan.

 

Det är intressant att växter har ett mycket mer utvecklat känsloliv jämfört med djur. Hur ställer sig veganer till detta?

http://almanova.eu/professor-mancuso-svarar-pa-fragor-om-om-plantornas-sjalsliv-och-intelligens/

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Men sen kom jag på att det säkert bara är en massa vegetabiliskt jox i dem.  :blink:

 

Med stor säkerhet är det i alla fall "jox" i dem... Maken kom hem med en låda chokladbollar som han köpt av kollegans barn i skolåldern som sålde. Jag läste innehållsförteckningen och de innehöll en mängt konstigt som jag aldrig har i mina om jag nån gång bakar sådana (utöver konserveringsmedel, alltså).  :wacko:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Har en tämligen rabiat vegan i den perifera bekantskapskretsen. Vederbörande är mycket ofta sjuk, har alltid ont i fötterna, är kraftigt överviktig, har kroniskt dålig ork ... och säger att hen äter veganskt för att må bra. Behöver jag fortsätta?

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...