Jump to content

Vill äta mindre kött


matte_a

Recommended Posts

Min LCHF-historia är väl som de flesta andras. Jag hade ett oändligt antal kilo att bli av med och har misslyckats med detta i ett antal år. Efter 9 månader på LCHF har jag gått ner 40 kilo och mår så jäkla bra. Har dock ungefär 30 kilo till att bli av med innan jag är tillbaka till gammal god form när jag sprang milen på 42 minuter (veckan före muck... lumpen fostrar) men det lär väl vara klart innan det här året är till ända.

 

Hur som helst... det var ju det här med kött. Jag har inget emot kött, jag gillar kött i alla former och äter betydligt mer kött nu än vad jag gjorde före min matrevolution.

 

Som historie- och religionslärare på gymnasiet jobbar jag dagligen med etiska och moraliska problem och allt som oftast dyker frågan om köttätandet upp och på den senaste tiden har jag börjat fundera på mängden kött jag konsumerar. Som tänkande och någorlunda intelligent människa inser jag ju att vår köttindustri har ett stort antal problem och kan jag på något sätt minska köttkonsumtionen en liten aning så vore det kanske en god gärning.

 

Så min fråga till forumet är helt enkelt: Finns det något sätt att fortsätta äta LCHF fast minska på köttätandet en smula, finns det till och med vegetariska alternativ?

Link to comment
Share on other sites

Har gått lite i samma tankar som Du, matte_a. Jag delger här mina egna tankar. Min första tanke är att det går alldeles utmärkt att äta vegetarisk LCHF. Man kan leva bra på bara ägg, och man kan även äta Quorn (man kan ha olika åsikter om hur naturligt det är, men det innehåller en låg andel kolhydrater och en relativt hög andel protein). Jag vet att det finns flera som ätit LCHF så och det går bra med det blir kanske mycket quorn och ägg... ;) Tofu är också en vegetabilisk proteinkälla som innehåller låg andel kolhydrater, men det finns olika åsikter om det med, och mina kunskaper är alltför svaga i detta ämne. Det viktiga är att man mår bra av det man äter!

 

För min del såg jag att det bästa var att räkna ut hur mycket protein jag behöver varje dag. Eftersom jag inte väger så mycket, inte tränar så mycket heller, och varken vill gå upp eller ned i vikt så har jag ett proteinbehov på 44-48 g per dag. Det är litet. Om jag tänker att 100 g nötkött, fläskkött, fisk, snigel eller fågel eller något annat djur innehåller i snitt 14-21 g protein per 100 g, så räcker det med 100 g kött, snigel, fisk, fågel eller quorn i någon form per dag, och 4-5 ägg. Äter jag 7 ägg om dagen, täcker det behovet och jag klarar mig utan kött med. ;) Jag räknade på att det blir billigare att äta bara ägg. :) Eftersom jag är student och Quorn är ganska dyrt, har jag inte räknat på det, utan då lägger jag hellre pengarna på mindre, men bra kött. Det är ju köttindustrin som är det stora problemet, och jag äter hellre lite mindre, viltfångat, gräskött och ekologisk gårdskyckling och tar vara på så mycket det går på djuret (äter allt som går, tar vara på fettet, kokar buljong etc)..

 

Protein finns ju i nästan allt, och jag har inte orkat räkna på mer än det uppenbara, men jag äter bl.a. en del nötter också som har en ganska hög proteinhalt, så lite mer än så blir det ändå, och i praktiken lite mindre kött och ägg..

 

jag vet nu att det inte är alla som orkar räkna på allt som jag gör, men för mig var det ett sätt att få koll på hur mycket protein jag behöver, för då köper jag och konsumerar inte mer än vad jag behöver. Det är kanske inte så paleo men... :P Slutsats: Det finns vegetariska alternativ och genom att räkna ut ditt proteinbehov kan du minska på köttet genom att du inte äter mer än du behöver. Detta var bara hur jag själv löst det, hittills... kanske kan det ge dig någon tanke att spinna vidare på.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Intressanta tankar. . .

 

Sedan ca 25 år äter jag inte någon form av kött från nöt, gris, vilt eller fågel. Beslutet växte fram som tonåring och idag skulle jag säga att skälen är både etiska och andliga och ett försök till ansvarsfullt miljötänk. Däremot äter jag mycket fisk och jag som rätt strikt LCHF- ätare tycker  att det fungerar väldigt bra.

 

Jag vet att att det finns mycket att säga om fiskindustrin och "miljögifter" i fisk också, men jag försöker resonera efter principen "det minst onda" och vill även se till att min hälsa får de bästa förutsättningarna. Jag tycker också att man ska kunna njuta av mat - fest, samkväm och firande, "det lilla extra" är viktigt! Däremot tycker jag att det är minst lika viktigt att människor faktiskt börjar omvärdera sina tankar och sina förhållningssätt till mat! Behöver vi verkligen 80 olika maträtter? Behöver vi variera oss varenda dag i veckan? Behöver vi ägna flera timmar i köket varje dag för att någon har sagt att maten ska vara varieras och vara fantasifull? Måste samkväm och mys ALLTID betyda att vi ska äta något till, osv. . . Mat kan faktisk betyda endast "bränslepåfylland" då och då också.

 

Jag tror dock att det är svårt att må bra på endast vegetarisk LCHF, och sedan blir ju frågan var man drar gränsen med mjölkprodukter - den konsumtionen lär ju öka om man väljer bort kött, och då blir det en ändå en fråga om etik i form av rätt utnyttjande av djur. . .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Givetvis kan du tom vara vegetarian på Lchf och sats på ägg och mejerier som proteinkälla

 

Men du kan ju också reflektera lite djupare om animalier

Det är ju inte köttet i sig som är problemet utan sättet som industrin producerar det på

 

Äter du lite mindre kött men satsar på gräsbetat eller vildfångat dom gånger du äter det är ditt samvete rent som snö avseende klimat och miljö anser jag  :)

 

Kor som betar blir kolsänkor och ytan dom betar binder mycket mer växthusgaser än dom tillför systemet

Ökenutbredning orsakasr tex till stor del av av att planeten idag har för få betande djur

 

En tankeväckande föreläsning jag rekommenderar

http://vimeo.com/8239427

 

 

En ko som lever på grönbete och slipper stå i ett djurstall har egentligen ett så bra liv att varje vilt levande djur nog hade avundats det (om det förstått innebörden)

Dessa djur slipper svälta eller jagas av rovdjur och får leva i familjegrupper utan stress

Blir dom ändå sjuka får dom vård och dom får ett smärtfritt slut

 

Det blir ett lite dyrare kött men det kanske det kan vara värt om alternativet är att helt avstå speciellt om det tom (som nu framkommer) kan vara kontraproduktivt för både miljö och klimat :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag håller med om att det är behandlingen av djur som bör ändras. Bara för att de smakar gott när de är döda, finns det väl ingen anledning till att de ska behandlas så illa. Ge dem rösträtt, och då får ni se en fin helomvändning av beslutsfattarna!

Kossor hör till mina favoritdjur, har både mjölkkor och biffkor som "grannar". De är väldigt nyfikna, tonåringarna är väldigt kaxiga men roliga, och man kan snabbt tämja dem till att komma och hälsa. Deras luktsinne är välutvecklat, och ibland smakar de på mig genom att slicka med undersidan av tungan ; ) Sen blir de djärvare och slickar med ovansidan, gissa om tungan är sträv! En av mina kompisar har biff-farm, så jag har sett min middag i ögonen. Mina kompisar kan namnen och inbördes släktförhållande på alla sina kor (200), som går ute mestadels och lever i familjegrupper. Jag vet att de har ett bra liv, och att de avlivas snabbt med minimal stress. Det är viktigt, för om de är stressade vid slakten smakar köttet dåligt. Även om det är av "fel" anledning, så är det bra för djuren.

I Frankrike finns en speciell märkning för kött, "Label Rouge", som garanterar bra uppfödning, bra för naturen och bra smak. Jag vet inte om det finns liknanade i Sverige, men det vore väl något att kämpa för?

 

Trevligt ko program: http://vimeo.com/15043596           

 

 Label Rouge info: http://www.poultrylabelrouge.com/0121_elevage_fermier.php

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bra tråd med många intressanta tankar och funderingar!

 

De flesta verkar anse att huvudproblemet är att djur ska behandlas väl under sin levnad och det är dithän jag också hamnat i mina egna funderingar.

 

För rätt många år sedan nu så hade jag en kort period då jag provade på veganism och därefter vegetarianism. Den första vegana perioden fick jag avbryta helt enkelt för att jag blev sjuk och helt enkelt mådde uselt. Jag tränade rätt hårt då och var det något jag insåg så var det animaliers betydelse i synnerhet för den tränande. Efteråt har jag sökt med ljus och lykta efter människor som lyckats kombinera hård träning med veganism men tyvärr har detta inte lett till att vad jag själv observerade kunde motbekräftas. Tvärtom så fick jag stöd för precis det jag själv märkt av. Däremot finns det sådana som ex. Bill Pearl, en av de mest genetiskt begåvade och hårt tränande kroppsbyggarna av äldre modell, som periodvis anammat vegant ätande men tyvärr så ger nog den typen av anekdotiska bevis bara en hint om att han är ett undantag även på det viset.

 

När jag sedan började äta lakto-/ovo-vegetariskt så mådde jag rätt omgående så mycket bättre. Min slutsats är av dessa relativt små personliga experimenten och erfarenheterna från andra som gjort liknande saker är således att mer liberal vegetarianism funkar även för den som tränar hårt. Däremot är det ju knappast idealt av det enkla skälet att kosthållningen blir ännu mer restriktiv. Det har ju varit några trådar här om att människor ex. tröttnat på ägg och det är ju så det tenderar bli även för människor som har den vegetariska restriktionen. Möjlighet till variation är viktigt ur längre perspektiv för att det ska vara hållbart. Nämner detta mest som en passus. Motivet till att jag gav mig på det här experimentet var främst prestationsrelaterat men (minst) i bakhuvudet fanns ju även tankar om det potentiellt etiska med detta. Jag hade ju på denna tid inte några som helst tankar på LCHF/lågkolhydrataspekten etc och har därför väldigt svårt att tänka mig hur jag skulle kunna fått till även den biten ens under dessa experimentperioder.

 

Om man då förlikar sig med att köttätandet och liberalt animalieintag skall vara en naturlig del av ens kosthållning, vilket det för människan - och då i synnerhet här uppe i norr - alltid varit så tycker jag ändå det är intressant att fundera kring ett par aspekter. Det första är att alla jägar/samlarsamhällen jag läst om har haft inslag av respekt för djuren man äter. Många av dem har dessutom anammat religiositet till djuren som en slags tacksamhetsrit. Det är ju lite fjärran från idag där vi har specialister som står för slakt och styckning och vi därmed kan distansera oss från det. Det moderna samhället är ju så pass specialiserat och expertinriktat så det i sig är ju ingen konstighet. Man kanske ändå bör fundera kring att den distansen gör att man mycket lättare slänger bort 1/3 av all mat som produceras (om jag minns siffrorna rätt).

 

Konkret, i kombination med en översyn av djurhanteringen och även åtgärder för att hantera svinn så är det i varje fall en bra början.

 

För den som däremot vill gå ännu längre och anamma veganism eller fruktarianism på generell nivå så finns det ju så väldigt många anledningar till att detta blir minst sagt...tvivelaktigt. Tag bara en sådan sak som att vi inte ens behandlar människor värdigt idag. Kanske, kanske borde vi börja där? Sedan har vi den inte oproblematiska aspekten med att om vi nu anammar det etiska idealet att värna alla (ätbara) djurs liv (givetvis frånsett insekter och andra djur som sällan får vara med i Disneyproduktioner som faktiskt många människor på den här planeten äter) så kan även detta få direkta negativa ekologiska effekter. Och om nu detta etiska ideal skall vara rådande så kan man ju också fundera kring hur vi gör med rovdjur som lejon etc? Det finns en del studier på hur köttätare matats med vegetabilisk föda med katastrofala följder. Motsatsen finns också, och skrämmande nog har somliga av dessa studier tidigare använts av exempelvis veganrörelsen men också av mer seriösa experter som bevis för att ätande av animalier är ohälsosamt. I synnerhet en studie på kaniner, som är naturliga vegetarianer, som matades med animalier fick lika mycket negativa konsekvenser som rovdjuren på vegetabilisk diet. Och denna användes sedan som evidens för det förkastliga med kött...

 

Kanske framför allt tycker jag det kan vara värt att fundera kring att vi idag stigmatiserat kosten så extremt. Troligtvis har en stor majoritet av vår befolkning en mer eller mindre konfliktfylld relation till sitt ätande. Oroar man sig inte för vikten så oroar man sig för hälsan. Människor vet varken ut eller in vilket bevisas av alla märkliga dieter som alltid når sin publik ofta med kommersiell framgång. Som om detta inte vore nog så har vi ett ökande problem med barn och ungdomar som antingen blir anorektiska (oftast tjejer) eller megarektiska (oftast killar). Dessutom, även om det när jag var liten var populärt att fnysa åt skolmaten så inbillar jag mig att det idag är vanligare att man gör det lite mer berättigat. Den här experimentfabriken som skolan och utbildningsväsendet blivit under senare år drabbar ju även skolmatsområdet.

 

Att mot den här bakgrunden dessutom ge sig på en inriktning som bottnar i vegetarianism eller veganism känns som det minst lämpliga för stunden. Vad däremot människor gör på invidnivå är ju upp till dem men man ska definitivt inse problematiken ur ett allmängiltigt perspektiv där så många aspekter bör belysas och läggas fokus på innan man tänker i de här banorna och det är väl egentligen mitt främsta argument emot generell vegetabilisk föda på folkhälsonivå (även om de tidigare nämnde aspekterna väger in också).

 

Hur som haver, det vore intressant att följa er som äter LCHF à la vegatarianism/veganism och dels se hur ni får till det och kanske även få tips som vi "vanliga" LCHF-ätare kan dra fördel av. Det kan ju visa sig att den ytterligare restriktiva kosthållning som LCHF-vegatarism innebär enligt principen om "nöden är uppfinningarnas moder" kan leda till positiva nytänk som vi alla kan ta del av. Som grädde på moset så ger det ju också en infallsvinkel för ytterligare LCHF-breddning som jag tycker är mycket positiv. Kanske finns behov av en ny grupp här på forumet om det också?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ägg är oxå något att fundera över för alla lchf-are.

Hur har hönorna som lagt äggen levt? Oftast är det så att ju billigare ägg desto sämre för hönorna.

 

Skulle vilja uppmana alla att köpa ekologiskt eller helst kravmärkt (det finns nog mer info hos KRAV vilka kriterier som måste uppfyllas för att bli kravmärkt. Tex hur djuren ska bo, äta och behandlas)

 

Hälsn från en fd bonnunge

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...