Jump to content

Kan man bli glutenintolerant om man inte äter bröd?


TobiasO

Recommended Posts

Frågan är: kan barn som äter lchf drabbas av glutenintolerans pga det? Kan valet att äta sund mat leda till att barnen i framtiden kommer få problem med "vanlig" mat? Hemma hos oss äter barnen måttligt med bröd och pasta, så jag är inte orolig för deras del. Men det vore ändå intressant att veta om det finns någon trovärdig information i ämnet.

Link to comment
Share on other sites

Bland annat Ann Fernholm har skrivit något om saken. Om jag förstått rätt, är risken för celiaki mindre, ju mindre gluten du äter. Däremot kan det finnas en skyddande effekt mot veteallergi, om man får i sig vete. Det lär ska finnas studier som visar att risken för jordnötsallergi minskar om man äter jordnötter regelbundet som liten. Motsvarande samband kunde inte påvisas gällande vete, men inte heller uteslutas att det ändå kunde finnas ett samband. Om jag minns och förstått rätt. Men leta på Ann Fernholms blogg, där bör det finnas mer. Och i hennes bok om mat till spädbarn.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Spädbarn ska leva på bröstmjölk anser jag, och om det krånglar med mjölken ska man ge ersättning. Inte välling. Men sen? Efter bebisåren? Ett barn som aldrig äter gluten. Kan det utveckla glutenintolerans? Har en kompis som påstår det, själv tycker jag att det låter långsökt och jag hittar inget vettigt när jag googlar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är verkligen intressant det här med gluten. Jag har alltid - och säkert många med mig - trott att gluten mest har med magbesvär att göra. Har du mage som fungerar skapligt så är allt frid och fröjd. Jag har under senaste tiden fått upp ögonen för hur mycket gluten faktiskt kan ställa till med i hela kroppen och även hjärnan och diagnoser som påverkar den som  t.ex. Ahltzimers, autism, ADHD.och depressioner.

Jag har nyligen läst boken "Hotet mot din hjärna" av David Perlmutter

och efter det har jag rejält ändrat i skafferiet hemma. Mina vuxna söner äter inte LCHF som jag

men de bor fortfarande hemma så jag kan påverka en hel del vad som serveras och finns att tillgå.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vad menar du med glutenintolerans? Antar att det är celiaki. 

 

Celiaki är en autoimmun sjukdom som man blir av med genom glutenfrihet. Den är väldigt svår att diagnosticera med nuvarande metoder. Man måste ha en viss genuppsättning och utsättas för gluten och förmodligen några andra faktorer. Dr Fasano är väldigt intressant att lyssna på vad gäller detta: 

 

Det finns mängder av andra reaktioner på gluten som inte är celiaki. Bla veteallergi. Nyligen kom det en vetenskaplig rapport som visade på helt nya problem med gluten. http://m.gut.bmj.com/content/early/2016/07/21/gutjnl-2016-311964.full

 

Av erfarenhet, om man slutar med gluten, oavsett anledning, under 5 veckor, och sedan går på igen så får man åtminstone magproblem ofta diarré. 

 

Dr Alessio Fasano förklarar detta med att tunntarmen HOS ALLA reagerar på gluten som att cholera kommit ner i tarmen och den väljer att spola ut det som den upplever som ont, genom att öppna tarmen. Spolningen pågår ungefär 20 minuter tydligen.

Link to comment
Share on other sites

Det är inte bra att äta gluten. Så långt är alla här överens. Att man mår bättre utan, visst, det är min erfarenhet också. Att spädbarn inte behöver äta välling är också väldigt okontroversiellt tycker jag, det ska inte leda till att man blir allergisk mot bröd.

 

Men om man måste äta bröd ibland som barn, för att senare i livet tåla gluten, så är det ju ett allvarligt övergrepp att inte ge dem den friheten. Man gör ett livslångt val åt dem som inte går att ändra. Om det är så alltså. Det är därför jag vill veta.

 

Måste man introducera gluten i tidigt ålder för att tåla det senare i livet? Det är en superviktig fråga för alla föräldrar som funderar på att ge sina barn lchf-kost. Att för mycket gluten är dåligt är inte relevant i den här frågeställningen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det verkar som om de vanligaste födoproteinallergierna (mjölkprotein A1-beta-kasein, gluten, äggviteprotein, nötproteiner) samverkar när det kommer till den gräns där "bägaren rinner över". Troligen har vi en medfödd individuell tolerans mot allt detta baserat på genetiskt ursprung samt hur immunförsvaret mår. Men när för många av dessa finns närvarande på samma gång under lång tid riskerar man utveckla överkänslighet mot det av de fyra proteinerna som man äter mest sällan.

Är man konspiratoriskt lagd kan man konstatera att man från livsmedelsföretagens sida gärna vill introducera mjölk och gluten tidigt i kostråden. Detta kan väl ses som ett försök att bli "först på bollen" vad gäller dessa produkters proteiner och i stället hamnar äggallergi och nötallergi i skamvrån då dessa produkter inte är lika profitabla som spannmål.

 

Det bör även belysas de strukturella förändringar i gluten- och mjölkproteinens sammansättning som kommit med den industriella kultiveringen av spannmål. En teori skulle kunna vara de restprodukter som binder till opioidreceptorerna i industrigluten samt A1-beta-kasein är vad som triggar en större respons från immunförsvaret och därmed gör många födoämnesallergiker i högre grad än tidigare generationer.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tvärt om! Barn som tidigt får äta mat med gluten utvecklar oftare glutenintolerans än barn som får gluten introducerad senare i livet. Det var engelska forskare som kom till den slutsatsen efter en omfattande studie. Om detta kunde man läsa här på kostdoktornsblogg, så leta efter detta inlägg. Det var för ett par år sedan. Tyvärr, minns jag inte studiens benämning.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jag har läst rekommendationer om att man ska introducera gluten försiktigt till spädbarn. Ge dem ytterst små mängder till att börja med, och sedan långsamt, gradvis öka mängderna. Det skulle då minska risken för allergi.

 

Om ett födoämne måste introduceras försiktigt och ges i gradvis ökande mängder för en tillvänjningseffekt, så säger väl det mycket tydligt att födoämnet i fråga faktiskt är olämpligt?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Under de nästan fem år jag ätit LCHF har jag sporadiskt fått i mig små mängder gluten utan reaktion. Men i fredags kväll åt jag en pizza  :ph34r: och efter ett par timmar hade jag förfärlig klåda på händer och underben samt myrkrypningar. Försvann över natten. Det var inte roligt, men välförtjänt  :angry:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ann Fernholm om bebisar och glutenintro: http://ettsotareblod.se/bebisar-och-gluten-kan-det-vara-skadligt/

 

Ju mer gluten, desto sämre

I slutet av förra veckan presenterades en ny avhandling från Lunds universitet: Ny forskning avgränsar möjliga orsaker till glutenintolerans. Carin Andrén Aronsson vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, Lunds universitet, har kartlagt kopplingarna mellan bebisars glutenätande och risken att utveckla glutenintolerans i en stor studie kallad TEDDY. Resultaten visar att:

 

– Att få gluten tidigt är inte kopplat till något skydd mot glutenintolerans.

 

– Amning är inte kopplat till ett skydd mot glutenintolerans.

 

– Ju mer gluten bebisen får, desto högre är risken att utveckla glutenintolerans.

 

Utöver forskningen från Lunds universitet, finns en klinisk studie som visar att bebisar som får gluten efter ett års ålder utvecklar glutenintolerans senare än bebisar som får gluten redan vid 6 månader.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...