Richard123 Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 450 gram kycklinglever Två stycken 125 gram sardiner i olja (Eldorado) 90 gram smör En gul lök 70 gram saltgurka 70 gram inlagda rödbetor Tre kryddmått salt Ett kryddmått svartpeppar Persilja Lite blandade brödkryddor ********* Egentillverkad majonnäs anpassad för leverpastejen (syrlig och lite tunn): Drygt en deciliter neutral olja Två teskedar dijonsenap, En äggula 1,5 teskedar av vardera citronsaft, vitvinsvinäger och äppelcidervinäger Ett kryddmått salt ********* Lägg levern i en smörad form och sätt ugnen på 100 grader, vänd levern några gånger under tillagningen. Innertemperatur 66 grader. Om man har bråttom så använd högre ugnstemperatur eller stek i panna. Stek en finhackad lök i smör i låg temperatur. När levern är klar så i med salt kryddor och lök. Mosa och blanda med en gaffel. Låt svalna lite lagom, tillsätt smöret (rumstempererat). Blanda i sardinerna med den mesta oljan avrunnen. Finhacka gurka och rödbetor, i med det i smeten. Tillverka majonäsen och blanda i den. Lägg i burk och ställ i vattenbad för sista nedkylningen. På med lock och in i kylskåp. Blandningen av smör och majonäs är för att få pastejen lagom bredbar. De inlagda rödbetorna kan nog ersättas med rårivna rödbetor. Efter tillagningen kom jag på att en gul eller röd parika hade nog varit fint att ha i. Tveksamt om pastejen går att frysa in i och med majonnäsen? Hållbarhet? Kanske en vecka i kylskåp med fyra grader. Kom med gissningar. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Jag brukar göra Margaretas kycklinglevermousse: http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d717597b9cb462227082f62-kycklinglevermousse Får inte till att klistra in länken, hoppas det funkar ändå... Myyyycket smör ska det vara! Brukar även lägga till lite ansjovis och mejram, samt mycket vitlök. Mums! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekofilosophie Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 man behöver ingen köttkvarn eller kraftig mixer för detta recept eller? isf ska jag testa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelico Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 man behöver ingen köttkvarn eller kraftig mixer för detta recept eller? isf ska jag testa Superenkelt att bara steka levern och tex lök+smör, sen mixa lite med stavmixer för att få krämig konsistens och så kyla.. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Men inlagda rödbetor- de innehåller väl alltid en massa socker? Det får nog bli moussen i stället. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelico Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Men inlagda rödbetor- de innehåller väl alltid en massa socker? Det får nog bli moussen i stället. inte för att jag nu har rödbetor i min leverpastej men inlagda rödbetor kan man ju superlätt göra själv, utan socker. Birrgitta Höglund har ett bra recept som jag använde till jul. Jag sötade med glycin och det blev jättegott. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.