Richard123

Leverpastej tillverkad av kycklinglever, sardiner, majonnäs, smör med mera

Recommended Posts

450 gram kycklinglever

Två stycken 125 gram sardiner i olja (Eldorado)

90 gram smör

En gul lök

70 gram saltgurka

70 gram inlagda rödbetor

Tre kryddmått salt

Ett kryddmått svartpeppar

Persilja

Lite blandade brödkryddor

*********

Egentillverkad majonnäs anpassad för leverpastejen (syrlig och lite tunn):

Drygt en deciliter neutral olja

Två teskedar dijonsenap,

En äggula

1,5 teskedar av vardera citronsaft, vitvinsvinäger och äppelcidervinäger

Ett kryddmått salt

*********

 

Lägg levern i en smörad form och sätt ugnen på 100 grader, vänd levern några gånger under tillagningen. Innertemperatur 66 grader. Om man har bråttom så använd högre ugnstemperatur eller stek i panna.

 

Stek en finhackad lök i smör i låg temperatur.

 

När levern är klar så i med salt kryddor och lök. Mosa och blanda med en gaffel.

 

Låt svalna lite lagom, tillsätt smöret (rumstempererat).

 

Blanda i sardinerna med den mesta oljan avrunnen.

 

Finhacka gurka och rödbetor, i med det i smeten.

 

Tillverka majonäsen och blanda i den.

 

Lägg i burk och ställ i vattenbad för sista nedkylningen. På med lock och in i kylskåp.

 

Blandningen av smör och majonäs är för att få pastejen lagom bredbar.

 

De inlagda rödbetorna kan nog ersättas med rårivna rödbetor. Efter tillagningen kom jag på att en gul eller röd parika hade nog varit fint att ha i.

 

Tveksamt om pastejen går att frysa in i och med majonnäsen?

 

Hållbarhet? Kanske en vecka i kylskåp med fyra grader. Kom med gissningar.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag brukar göra Margaretas kycklinglevermousse:

 

http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d717597b9cb462227082f62-kycklinglevermousse

 

 

Får inte till att klistra in länken, hoppas det funkar ändå...

 

Myyyycket smör ska det vara! :P

Brukar även lägga till lite ansjovis och mejram, samt mycket vitlök. Mums! :D

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

man behöver ingen köttkvarn eller kraftig mixer för detta recept eller?

 

isf ska jag testa :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

man behöver ingen köttkvarn eller kraftig mixer för detta recept eller?

 

isf ska jag testa :)

Superenkelt att bara steka levern och tex lök+smör, sen mixa lite med stavmixer för att få krämig konsistens och så kyla.. :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men inlagda rödbetor- de innehåller väl alltid en massa socker?

 

Det får nog bli moussen i stället.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men inlagda rödbetor- de innehåller väl alltid en massa socker?

 

Det får nog bli moussen i stället.

inte för att jag nu har rödbetor i min leverpastej men inlagda rödbetor kan man ju superlätt göra själv, utan socker. Birrgitta Höglund har ett bra recept som jag använde till jul. Jag sötade med glycin och det blev jättegott.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.