Jump to content

Hjärnstark-forskningsreferens?


EvaLeva

Recommended Posts

Lyssnar på den mycket inspirerande boken "Hjärnstark" på Storytel som ger en rejält ökad motivation att fortsätta både löpträna o styrketräna ?. Tycker själv det går så mkt bättre med all träning på Lchf jämfört med förr om åren när jag åt "normalkost" . Men... I kapitel 5 skriver han att nybildning av hjärnceller försämras av stress, dålig sömn, alkohol och en kost med mycket mättat fett. Nån som har boken o kan ge mig referens till detta? Gissar att det finns källor angivna i den fysiska boken.

Link to comment
Share on other sites

Jag läste nånstans att minst 60% av hjärnan är fett, varav 60% är mättat (och 20% är omega3). Låter orimligt för mig att intag av mättat fett skulle vara negativt för hjärnan.

 

Kroppsfettet som används som bränsle och byggmaterial, hur stor del av det är mättat?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det förekommer olika uppgifter om hjärnan lipidsammansättning helt enkelt för att den varierar med intaget. Kroppen i helhet har ungefär 45% enkekomättat, 40% mättat, 15% fleromättat fett. I hjärnan är andelen fleromättat högre. Framförallt långa omega-3 (EPA, DPA, DHA) är högre, typ 30%. Försök med apor som endast fått vegetabiliska oljor har omega-3 gått ned till 1% och omega-6 skjutit i höjden. I människor vet man att tex IQ korrelerar med omega-3 innehåll i hjärnan.

 

Många läkare verkar se mättat fett som motsatsen till omega-3 så tror det är därför de tolkar studier om omega 3 lite som de vill. Om hjärnan inte har brist på någon fettsyra fixar den rätt koncentration av dem i hjärnan. Egentligen är det bara brist på fett som kan vars ett problem. Ett undantag är dock transfetter som inkorporerad i cellmembran av misstag då det ser ut som mättat fett men är en onaturlig form av omättat fett. Detta skapar diverse problem för alla celler. Transfett deklarerades dock som mättar fett på innehållsförteckningen fram till nyligen vilket gör att många tidigare studier på mättat fett inte har särskilt detta från transfett. Detta verkar också ha bidragit till förvirringen kring egenskaperna hos mättat fett.

 

Kokosfett är ett bränsle för hjärnan men används inte som byggmaterial.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...