Jump to content

Bästa dieten för viktminskning utsedd


The Biochemist

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Då var det äntligen klart. En genomgång av radomiserade kontrollerade studier för att minska i vikt och fettmassa har gett riktigt intressanta resultat. De inkluderade faktorerna var:

Fett

Kolhydrater

Protein

Kalorier (energi)

Kardio träning

Styrketräning

 

Om man antar att dessa kan ha 3 olika nivåer (låg, mella, hög) kan man konsturera 729 olika viktminskningsprogram. Frågan är om alla dessa är lika eller om något är bättre? Vilken faktor är viktigast? Och vilken kombination är då bäst? 

 

På första plats när det gäller att minska på fettmassa kommer LCHF. På andra plats kommer också LCHF men en annan variant kan man säga. Sedan kommer 726 dieter på ungeför samma pats och så finns det en som sticker ut som total förlorare... den diet myndigheterna rekommenderar. 

 

Är det så enkelt att det bara är kolhydraterna som styr? Faktiskt inte, det är inte en helt jämnt kurva. Tex är 50g kolhydrater bättre än 100g. Men 100g kolisar är INTE bättre än 150g. Men inte alltid, för det beror i vissa fall starkt på hur de andra faktorerna ligger. 

 

Vi fick helt enkelt skapa en karta som visar minskningen i fett beroende på de ingående faktorerna. För den som är intresserad finns alla detaljerna i videolänken nedan. 

 

http://www.blackbeltnutrition.org/diet-best-weight-loss/

 

Intressant info. Med risk att verka lat då jag bara skummade igenom videon - hur många personer var det med i undersökningen?

Link to comment
Share on other sites

Intressant info. Med risk att verka lat då jag bara skummade igenom videon - hur många personer var det med i undersökningen?

Modellen bygger på 32 studier med 18 till ca 200 personer i varje studie. Modellen innehåller 8 termer och 1 konstant vilket betyder att den har 23 frihetsgrader (info för statistiknördar).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det mesta var bra, men jag stör mig lite på att inte efterförbränningen av styrketräning fanns med. Vore intressant att se hur den påverkar.

Effekten av både cardio träning och styrketräning var låg, i flera fall knappt mätbar. Träningsfrekvensen uppgick dock bara till 3ggr/vecka. Ligger man på 10-15 pass i veckan som en elitidrottare kommer det få större effekt. Orsaken till att träning några gånger i veckan har så liten effekt är att kroppen kompenserar för energislöseriet under träningen genom att spara energi resten av dygnet. Denna spareffekt verkar vara ungefär lika stor som efterförbränningen för styrketräning. Om man tänker efter, när man tränar brukar man sova bättre, lättare att både vila och somna, kanske behöver lite mer sömn. Allt detta är förknippat med spareffekten.

 

Med det sagt hade styrketräning en väldigt viktig funktion genom att bibehålla muskelmassan under viktnedgång. Detta är bl a viktigt för att det ska vara enklare att behålla den lägre vikten. Framförallt LCHF och styrketräning passar bra ihop där en hel del personer till och med ökade i muskelmassa samtidigt som de minskade i fett.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...