Jump to content

"Flera sjukdomar kan förklaras av en enda gen"


Xiro

Recommended Posts

"Flera sjukdomar kan förklaras av en enda gen"

https://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=7852&area=2,4,10,16,24&typ=artikel〈=sv

"Genetiska skillnader i genen FADS1 avgör risken att drabbas av en lång rad sjukdomar. Det är vår förmåga att tillverka fleromättade fetter som omega-3 och omega-6 som skiljer sig åt och det påverkar risken för till exempel rubbningar i ämnesomsättningen, inflammatoriska sjukdomar och flera cancerformer."

 

Min reflektion:

Att vi har olika genetiska förutsättningar är självklart. Det viktiga är hur vi hanterar det. En väg är mediciner, sannolikt med biverkningar, extra miljöbelastning, samt begränsad tillgänglighet för stor del av planetens befolkning. En annan väg är kost och levnadsvanor, tillgänglig här och nu och inte i en avlägsen framtid, utan extra miljöbelastning - kost och levnadsvanor påverkar ju epigenitiken*. LCHF och paleo verkar vara epigenetiskt fördelaktigt, och även utan deras epigenetiska effekt har de stor positiv effekt på många (alla?) människor. Jag tror att medicinsk behandling här är relevant endast i undantagsfall, medan de flesta endast behöver, och gör mycket klokare i att, fokusera på kost och levnadsvanor. (Att frivilligt fortsätta med dålig kost och livsstil, och samtidigt ta mediciner, känns som en väldigt dålig och korkad väg.)

 

*) Epigenetiken handlar om hur DNA läses av och hur DNA uttrycks. Cellens tillstånd i detta hänseende - det vill säga dess epigenom - kan leda till att generna omprogrammeras och därför uttrycks annorlunda än vad DNA:t signalerar. Epigenomets signaler kan med andra ord överrösta det DNA som ärvts från föräldrarna. Epigenomet påverkas av den yttre miljön (diet, gifter, hormoner, med mera). /Wikipedia 2016-12-08
[Mitt tillägg: diet och levnadsvanor har stor inverkan på gifthantering, hormoner, med mera]

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Rapporten http://nar.oxfordjournals.org/content/early/2016/12/02/nar.gkw1186.full.pdf rundas av med diskussion där kosten är i fokus, och slutar i:

"In conclusion, we have identified a novel functional regulatory
variant for the FADS cluster for which the derived allele
was advantageous during evolution, but modern diet may
have turned it into a disadvantage by increasing the risk of
metabolic and inflammatory diseases."

 

I universitetets notis:
"Fleromättade fetter är inblandade i förvånansvärt många processer och förhoppningen är att de nya kunskaperna ska göra det möjligt att behandla några av dessa sjukdomar på ett riktat sätt, säger Claes Wadelius, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet och ansvarig för studien."

 

Professorn säger alltså behandling - hoppas han menar endast medicin för undantagsfall, för det räcker väl med vettiga kost- och livsstilsråd för de allra flesta?
(Och såklart kraftfullare stöd kring de som har beroendeproblematik eller på annat sätt har hinder för att följa råden.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...