Gå till innehåll

Recommended Posts

God morgon! Kickar igång dagen med en kaffe och vispgrädde. Snart blir det workshop på min praktikplats och sedan studier (läser till 3D-printingspecialist). Känner mig härligt mör efter gårdagens dragkampsträning :) Ha en fin dag allihop!

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 3 weeks later...
  • Svar 1,8k
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Inser ikväll att jag verkligen är mer gammaldags än jag nånsin trott. Bjöd sonen och hans övernattande kompis på jordgubbar och vispad grädde. Sonen berättar med kraftig betoning för kompisen att "Mam

Godmorgen 😃 New kid on the block...... Oppdaget LCHF for noen år tilbake, først nå har jeg tørt å kaste meg inn i det. Dette er min 3.dag uten sukker eller noe form av sukkererstatning, sp

Serotonin, denna underbara molekyl som jag haft så lite av hela mitt liv. Det fattas mig på vintern när det är mörkt. Det fattas mig när livet kör ihop sig. Jag lär mig allt mer om epigenitikens snipp

Posted Images

Under eftermiddagen/kvällen har jag dragit igång poolen. Så himla nöjd att jag fick igång pumpen själv då maken är bortrest! Systemet har varit isärskruvat under vintern och är lite trögt och trixigt att få ihop själv. Chockkloreringen ska nu verka under natten och med lite flyt får jag igång värmaren i morgon. Det må vara ok för barnen med 15*C men jag har lite andra krav... :D Efter en pissdålig ät-dag (mycket, inget socker) firar jag nu framgången med poolen med värsta tänkbara. En burk cider med sugrör! :ph34r:
Nya tag i morgon! 

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Godmorgon...? Ja, om jag väntar några timmar, så... ? Jag har fixat balkongen idag; varit och handlat jord och lite (så lite som möjligt) växter; strött jord över golvet och även lite i balkonglådor och krukor, och knött ner växterna; jag har lagt ut trätrallen och satt ut möblerna. Så i morgon borde jag kunna äta frukost på balkongen, om jag kommer på den tanken då; brukar inte tänka så bra vid den tiden på dygnet. 

Var på stan (frissan); passade på att handla choklad; ska testa - nej inte karaktären, för det har jag fortfarande ingen - men hur länge choklad varar; hur stort suget är

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

God morgon! Ytterdörren öppen, solen skiner och fåglarna kvittrar. Lite kallt drar det runt fötterna men det tar jag så gärna! Vill ha in verkligheten i huset så här på morgonen. ☺️

Frukosten uppäten efter morgonrundan, lite te kvar att dricka innan det är dags att ta tag i dagen. Ska gräva och göra iordning en sandlåda i dag har jag tänkt. Möjligen också borra genomförningen för fiber som ska installeras inom några månader.

Hur ser er dag ut? 

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, MariaF sade:

Ja men titta, vi har alltså sporthoj och Vespa... men ingen RIKTIG hoj, ingen gubbräser... :angry: ??

Nää ..jag hittar ingen sån emoji åt dig ?

Apple, Emoji, and Fucking: WHY THE FUCK
 IS THERE NO MOTORCYCLE
 EMOJI
 made on imgur
Dammit Apple!

  • Haha 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 minuter sedan, Peter B sade:

Nää ..jag hittar ingen sån emoji åt dig ?

Skrutt också! Viktiga grejor, ju!! :P

Lite kul ändå att sporthojen ligger bland fysisk träning medan vespan ligger bland fordon... ?

  • Gilla 1
  • Haha 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ah men jösses,, när skall de ställa om till gräsbetat, närodlat, ekologiskt.. då fick de väl lägga ner hela loppet?

Aså jag har inget emot vegetarisk mat.. knappast vegansk heller, men den skall då vara närodlad/ekologisk/biodynamisk och inte innehålla för mycket snabba kolhydrater.. ej heller en massa processade fleromättade fetter!

Oså.. jag skulle knappast dö av deras mat, även om jag kanske skulle känna att den till stora delar består utav socker/sådant som blir till socker i maggen hur som helst.. dvs varför serverar de inte närodlad Avocado?????

Sådåså, då är vi inne på ett annat dilemma, folk kan som regel bara ta till sig ett budskap åt gången.. emanerat.. tror jag iallafall från det faktum att folk äter allt mer junkfood.. och junkfooden produceras som regel av multinationella företag som importerar råvarorna från länder där de är billigast/skiter i miljö och hälsa för både personal och djur!

Men altså.. vore det inte enklare och mer lokalt om funktionärerna fick hämta sin mat på Sjömagasinet?

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Godmorgon...

Kan knappt röra mig...  tränade  3.5 timmar igår varav ett 2 timmars grispass med de som ska gradera till brunt och 2:a dan på lördag. och sedan ett styrketräningspass på det i morse...  Dock är det skön värk , rör mig som en 90 åring fast med ett leende på läpparna.

 

ha en fantastisk dag alla!

 

  • Gilla 4
  • Haha 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
53 minuter sedan, SGK sade:

Jag sa vid ett tillfälle till en bekant som förespråkar vegetariskt av miljöskäl att det enda jag känner mig trygg med att äta ur miljösynpunkt är närodlat gräsbeteskött. Han muttrade något och hänvisade till den där felaktiga FN-rapporten som säger att den största miljöboven är köttproduktionen.

Numera känns det mer som att man är modig genom att #vågacarnivor.

Ja. Jag sticker ut hakan numera ibland på facebooksidor och käftar emot veganpropagandan lite. Jag har blivit skälld för troll, men jag tolkar det som att de faktiskt tror på att FN redovisar fakta, och att allt som sager emot det per definition är fel. Lite trångsynt, skulle jag saga; man måste alltid ifrågasätta allt man vet. Men det hander också att folk svarar "oj, det visste jag inte" (att man inte kan odla vad som helst var som helst, typ. T.ex. grönsaker I naturbetesområden). Och det är ett trevligt svar; då kan kunskapen öka lite, och mera kunskap är bra.

  • Gilla 4
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Apropå sojabiffar - såg en kul fråga på Twitter nyligen: Why do you never see a steak pretending to be soy?

Jag gillar både kött och grönt. Det är tröttsamt att mycket kring kost ska handla om dåligt samvete, i ett eller annat avseende. Mat har blivit väldigt komplicerat. ?

 

I Läkartidningen igår propagerar en "läkare för framtiden" för vegansk/vegetarisk kost angående proteinintag. Han skriver en del som jag undrar över, och den kunnige gärna får kommentera:

  • Vi äter alltför mycket animaliska produkter. En varierad vegankost är fullt tillräcklig för att vi ska få i oss det protein vi behöver. Även kroppsbyggare klarar sig på vegankost (växtbaserad kost).
  • Man kan i stort sett äta vilka vegetabilier som helst för att täcka proteinbehovet. Till exempel kommer nästan 12 procent av energin i mjöl från protein, och 25 procent av svenskarnas proteinintag kommer från bröd. Det är i praktiken nästan omöjligt att komponera en kost, ens en vegankost, med för lite protein eller för lite av alla nödvändiga aminosyror tack vare kroppens »återvinningsprogram« av fria aminosyror. 
  • Animaliskt protein har ett samband med bl a för tidig död, ett flertal cancerformer, hjärt–kärlsjukdomar, diabetes, Alzheimers sjukdom och njursten. Man ser inte dessa samband med vegetabiliskt protein. 

Gunnar Johansson: Svårt att få brist på protein – för högt intag större risk.

  • Gilla 1
  • Förvirrad 3
  • Ledsen 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 minuter sedan, Tureborgaren sade:

Till exempel kommer nästan 12 procent av energin i mjöl från protein, och 25 procent av svenskarnas proteinintag kommer från bröd.

Det jag vet är att bönderna under många år fått extra betalt för hög proteinhalt i vetet (gluten är samlingsnamn för olika proteiner) och så siffran 12% kan nog stämma. Däremot ifrågasätter jag stark att gliadin, glutenin, albumin och globulin skulle vara likvärdigt med de proteiner vi hittar i ägg, kött mm ur ett biotillgänglighetsperspektiv. Inte minst då gluten förstör tarmluddet och på så vis hämmar näringsupptaget. Om siffran 25% av proteinintaget stämmer borde man nog fundera över om man inte ska utesluta brödet... 

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men, den typ av protein man får i sig är av sämre kvalitet. Vi behöver animaliskt protein för att få i oss alla aminosyror som är essensiella samt B12. Veganer som tycker att de får i sig alldeles tillräckligt med protein har mycket stor risk att få bristsymtom och bristsjukdomar. De måste vara otroligt noggranna med tillskott - men det finns inte veganska tillskott som ersätter det de kan få från kött fullt ut. De fullständiga tillskotten har sin bas i animaliska produkter .

Dessutom har veganskt protein ofta sällskap med lektiner och oftast för mycket olösliga fibrer. - Detta är svårlösliga för att inte säga olösliga problem för veganer med känslig mage.

Ser att MariaF är inne på samma spår.⭐

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On ‎2018‎-‎05‎-‎21 at 10:32, SGK sade:

 en artikel i Aftonbladet där man kan läsa om hur ensidigt man ser på hållbarhet ifrån Göteborgsvarvets sida.

Läste précis...de känner sig helt trygga med hållbarhetscertifieringen ISO2012 1.

Det är alltså den det är fel på.

(jag redigerade namnet på certifieringen, så som det stod... ? )

  • Gilla 1
  • Ledsen 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
23 minuter sedan, Effie sade:

Läste précis...de känner sig helt trygga med hållbarhetscertifieringen ISO2012.

Det är alltså den det är fel på.

Fattas en liten etta. Här är den: http://www.iso20121.org/

Och titta, de har åtminstone ett rätt...: There is much confusion about what the term sustainability actually means.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, Effie sade:

De är väldigt fokuserade på protein (och de är ju inte de enda, med tanke på alla produkter med extra protein). Jag (utan att klassificera mig som kunnig) tror inte att protein är något större problem; vi lider väl knappast någon brist på protein (även om nu det vegetabiliska är mindre biotillgängligt, så att det behövs mer av det).

Vad jag har last någonstans (här på forumet tror jag, I en kommentar) är att fett är en större utmaning, ett större problem, när det handlar om att mätta världen. Och jag förstod det som att det är lättare om man äter animalier.

Att diverse mineraler och vitaminer saknas eller är svårare att ta upp från vegetabilier gör ju inte saken battre. B12, D3, zink, järn. Och omega3...det är väl allmänt känt.

Mnja eller.. äter man animalier så behöver man äta betydligt färre kalorier för att få i sig de essentiella aminosyrorna +EPA /DHA!

Sådåså.. skall vi äta färre kalorier eller mer för att få oss all näringen?

  • Gilla 2
  • Haha 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 minuter sedan, jala sade:

Haja inte riktigt. Kan du ta det en gång till??

Enklast förklarat.. äta gräsbetade animalier i kombo med ekologiska/biodynamiska grönsaker, en och annan rotfrukt... närodlad såklart!

Dvs en kombo mellan carniovorisk  och Raw vegan diet. brukar benämnas LCHF!

Aså den carniovoriska delen bidrar med ett minimum av kalorier till aminosyrebehovet och om fet frilevande fisk ingår även med EPA+DHA.. de råa grönsakerna är sällan så kaloririka, de kan bidra med några vattenlösliga vitaminer/mineraler!

En och annan närodlad rotfrukt kan bidra med lite mer mineraler.. likaså gäller bär man plockat själv i skogen, det tenderar hur som helst att kosta mer kalorier än vad de bidrar med.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
4 minuter sedan, MariaF sade:

Ni skrattar... :( Det är alltså bara jag som har oanvända maskiner i skåpen... ? Jo, säkert...!!  ??

Brödrost i skåpet och där får den stå. Berätta gärna vad ni har i era gömmor.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, MariaF sade:

I källaren har jag en pastamaskin stående, kan man använda den till nåt annat än pasta..? Strimla grönsaker, kanske?

Bokstöd? Ankare? Trädgårdsprydnad? Starta ett museum för onödiga hushållsprylar? ?

  • Gilla 1
  • Haha 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 minuter sedan, jala sade:

Brödrost i skåpet och där får den stå. Berätta gärna vad ni har i era gömmor.

Den glutenfria brödrosten letade jag rätt på i skåpet igår. Tog fram den för första gången på över två år, letade i frysen fram glutenfritt bröd  (ca 2,5 år gammalt) och rostade två mackor...

Smörgåsgrillen däremot ser jag lite användning för liksom rånjärnet. 

 

 

  • Gilla 3
  • Förvirrad 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 timmar sedan, Zepp sade:

Enklast förklarat.. äta gräsbetade animalier i kombo med ekologiska/biodynamiska grönsaker, en och annan rotfrukt... närodlad såklart!

Dvs en kombo mellan carniovorisk  och Raw vegan diet. brukar benämnas LCHF!

Aså den carniovoriska delen bidrar med ett minimum av kalorier till aminosyrebehovet och om fet frilevande fisk ingår även med EPA+DHA.. de råa grönsakerna är sällan så kaloririka, de kan bidra med några vattenlösliga vitaminer/mineraler!

En och annan närodlad rotfrukt kan bidra med lite mer mineraler.. likaså gäller bär man plockat själv i skogen, det tenderar hur som helst att kosta mer kalorier än vad de bidrar med.

Jo, men problemet är att det spelar ingen roll hur närodlad det är när våra marker är utarmade och innehåller ytterst lite mineraler och spårämnen. Då är det bättre att hålla sig till animaliskt och då menar jag även inälvsmat, som undertecknad är förtjust i, för att täcka upp näringsbehovet på bred front.?

Det enda som tillförs i marken idag är NPK (kväve-fosfor-kalium) och från fossil källa. Men magnesium, järn, selen m.m. tillförs inte. Var i kontakt med SGU för att höra hur min mark är gällande mineraler m.m. Som svar fick jag att 70 cm och ner är det bra, hur många av våra grönsaker växer dit ner? ?

Tänker
Rolle på Österlen

  • Gilla 4
  • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, jala sade:

Brödrost i skåpet och där får den stå. Berätta gärna vad ni har i era gömmor.

Jag gör mig nog gärna av med apparater jag inte använder. Jag har inte så gott om förvaringsutrymmen. Skaffade faktiskt ny (eller ja, fick en begagnad) brödrost häromåret eftersom jag gjort mig av med den förra. Birgitta Höglunds formbröd gör sig bra rostat.

Tog fram en rejäl kartong  för ett par år sedan, och lade ner allt från köket (förutom det jag visste att jag använde dagligen). Sedan gick jag dit och letade om jag behövde något, och lade det I skåp eller låda I köket.  Och slutligen tog sambon och lade tillbaka allt det där vi inte använt I lådor och skåp igen...så någon större vits var det inte med det. Jag hade gärna lämnat det till second hand.

Vad har vi för apparater? Vattenkokare, kaffebryggare, soda streamer, stavmixer, vanlig mixer, brödrost, elvisp, matberedare, och nån sån där större variant som blandar deg, mandelkvarn, äggostform, grönsaksrivare (manuell)...förmodligen några pryttlar jag glömt. Jo, glassmaskinen, den måste jag ju börja använda mer frekvent.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 timmar sedan, MariaF sade:

I källaren har jag en pastamaskin stående, kan man använda den till nåt annat än pasta..? Strimla grönsaker, kanske?

Mangla tvätt?

  • Gilla 1
  • Haha 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag såg ett recept på "zucchininudlar" och kom att tänka på min pastamaskin... Funderade på om man kunde strimla med den...? Borde kanske förtydligat vad frågan kom sig av men det blev ju faktiskt roligare så här! :D 
Hos mig finns också en glassmaskin.... den köpte jag när jag blev ellsehåeffare... Kanske borde köpa hem lite mascarpone, det blir väldigt god glass...

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, MariaF sade:

Ni skrattar... :( Det är alltså bara jag som har oanvända maskiner i skåpen... ? Jo, säkert...!!  ??

Här finns både brödrost, bakformar och hushållsmaskin. Dessutom pastagaffel och durkslag. Osthyveln används inte heller så ofta nu förtiden. ?

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, jala sade:

Brödrost i skåpet och där får den stå. Berätta gärna vad ni har i era gömmor.

Jag har en Electrolux hushållsassistent, en stor krabat, från den tiden jag bakade danskt rågbröd varje vecka. Kasta eller skänka bort?

Och en orange Hugin brödrost som är så snygg att den duger som prydnadssak.

Men alla kakformar i aluminium och pepparkaksfigurer har jag i alla fall rensat ut. Och mikrovågsugnen gick till välgörenhetsloppis.

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
8 minuter sedan, Tureborgaren sade:

Nu blev jag nyfiken: vad är en "glutenfri" brödrost?

Jag undrar oxå men vågade inte fråga. Man vill ju inte framstå som okunnig.?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan, jala sade:

Jag undrar oxå men vågade inte fråga. Man vill ju inte framstå som okunnig.?

:D

För väldigt många år sedan var jag på facklig grundkurs med några arbetskamrater. Föreläsaren avslutade med: är det någon som har några frågor? Och jag som inte riktigt fattat frågade naturligtvis.

"Varför var just du tvungen att fråga?" tyckte den ena jobbarkompisen efteråt. "Nu tror ju alla att vi är idioter som inte fattar nåt!". 

  • Gilla 2
  • Haha 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
3 minuter sedan, MariaF sade:

Hellre vara smart och framstå som dum, än att verka smart men vara helkorkad! :)

Nu vet jag varken ut eller in. Är jag dum som är smart eller är det smart att vara dum.?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan, jala sade:

Nu vet jag varken ut eller in. Är jag dum som är smart eller är det smart att vara dum.?

Du kan väl skriva här när du grubblat färdigt fram emot 3-snåret i morgon bitti eller så..?! :P

  • Gilla 2
  • Haha 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...