Jump to content

Tar ni C-vitamin?


Panerad Groda

Recommended Posts

Jag "försöker sluta" med vitaminer (det lät konstigt...) men upplever det som att mina hudproblem blir bättre av C-vitamin, får torra utslag som krämer inte ror bot på.

C-vitamin anses väl också vara "minst farligt" set till mortalitet, där andra vitaminer statistiskt ökar dödligheten. Har läst något om ev. koppling mellan magcancer och C-vitamin men i övrigt har jag inte hört något negativt? (mer än att eventuell nytta av att faktiskt ta det inte är helt vetenskapligt belagt, upplever dock själv som sagt bättre hy)

Äter riktigt med grönsaker men tveksamt om man kommer upp över 100% RDI utan att käka typ apelsiner osv?

Link to comment
Share on other sites

Mig veterligen har ett antal dödsfall kunnat kopplas till "läke"-medel men inte ett enda till kosttillskott..?! Jag tror biotillgängligheten är det viktigaste och väljer därför kosttillskott av whole foods-typ. Om du upplever att hudproblemen blir bättre med C-vitamin tycker jag det är en god anledning att fortsätta med det.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Äter riktigt med grönsaker men tveksamt om man kommer upp över 100% RDI utan att käka typ apelsiner osv?

Fortsätter på MariaF:s spår om whole food - http://matkalkyl.se/naringsamnen46.php. 100% rdi får du ju lätt av broccoli, blomkål, brysselkål, grönkål, lever etc. Och behovet sägs vara mindre om man äter icke insulindrivande kost. Och med whole food slipper du ev "biprodukter" som finns i tillskott, t ex sötningsmedel och rester från processningen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

https://www.drberg.com/blog/body-conditions/the-best-and-worst-vitamin-c (pedagogisk engelskspråkig video, knappt 5 min)

Enkelt uttryckt; upplever du positiv effekt av askorbinsyra, testa att byta ut den mot äppelcidervinäger! Och är det verkligen mer c-vitamin du behöver så ät mer riktig mat med mycket c-vitamin. Om du verkligen behöver megadoser kan du testa att lägga till torkade nypon eller nåt annat whole food-baserat "koncentrat".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Apropå rönnbär så hittade jag en uppgift om att C-vitaminet visserligen uppgår till mer än 100% av RDI per 100g, men då ska man ju också lyckas få i sig ca 90 gram per dag.

 

Då skulle jag hellre följa Xiros råd om att äta blomkål, broccoli, paprika, grönkål mm. som borde vara enklare att äta sammanlagt flera 100 gram av. Och dessutom godare ;)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jo, det finns studier som visar att vitamintillskott i bästa fall inte har någon verkan, i värsta fall är kontraproduktivt. Här är ett par artiklar:

http://fof.se/tidning/2008/6/vitaminer-nodvandiga-men-livsfarliga

http://www.bbc.com/future/story/20161208-why-vitamin-supplements-could-kill-you (handlar om C-vitamin).

 

Paprika innehåller mycket C-vitamin, mer än citrusfrukter. Olika kål innehåller också mycket C-vitamin. Bättre att äta det istället.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...