Panerad Groda Posted December 25, 2016 Share Posted December 25, 2016 Jag "försöker sluta" med vitaminer (det lät konstigt...) men upplever det som att mina hudproblem blir bättre av C-vitamin, får torra utslag som krämer inte ror bot på.C-vitamin anses väl också vara "minst farligt" set till mortalitet, där andra vitaminer statistiskt ökar dödligheten. Har läst något om ev. koppling mellan magcancer och C-vitamin men i övrigt har jag inte hört något negativt? (mer än att eventuell nytta av att faktiskt ta det inte är helt vetenskapligt belagt, upplever dock själv som sagt bättre hy)Äter riktigt med grönsaker men tveksamt om man kommer upp över 100% RDI utan att käka typ apelsiner osv? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerkers Posted December 25, 2016 Share Posted December 25, 2016 Jag plockade rönnbär i höstas som jag har frusit in, så nu tar jag ca 5-10 rönnbär varje dag, dom ska vara mycket c- vitaminrika. Det är ju försent nu men kanske du kan plocka till nästa år dessutom är de helt gratis. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted December 25, 2016 Share Posted December 25, 2016 Mig veterligen har ett antal dödsfall kunnat kopplas till "läke"-medel men inte ett enda till kosttillskott..?! Jag tror biotillgängligheten är det viktigaste och väljer därför kosttillskott av whole foods-typ. Om du upplever att hudproblemen blir bättre med C-vitamin tycker jag det är en god anledning att fortsätta med det. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted December 25, 2016 Share Posted December 25, 2016 Äter riktigt med grönsaker men tveksamt om man kommer upp över 100% RDI utan att käka typ apelsiner osv? Fortsätter på MariaF:s spår om whole food - http://matkalkyl.se/naringsamnen46.php. 100% rdi får du ju lätt av broccoli, blomkål, brysselkål, grönkål, lever etc. Och behovet sägs vara mindre om man äter icke insulindrivande kost. Och med whole food slipper du ev "biprodukter" som finns i tillskott, t ex sötningsmedel och rester från processningen. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Jeg fant dette for en stund siden: http://www.radiantlifecatalog.com/whats_wrong_with_ascorbic_acid Kan dette stemme, eller er det bare reklame for egne produkter? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 https://www.drberg.com/blog/body-conditions/the-best-and-worst-vitamin-c (pedagogisk engelskspråkig video, knappt 5 min) Enkelt uttryckt; upplever du positiv effekt av askorbinsyra, testa att byta ut den mot äppelcidervinäger! Och är det verkligen mer c-vitamin du behöver så ät mer riktig mat med mycket c-vitamin. Om du verkligen behöver megadoser kan du testa att lägga till torkade nypon eller nåt annat whole food-baserat "koncentrat". 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Apropå rönnbär så hittade jag en uppgift om att C-vitaminet visserligen uppgår till mer än 100% av RDI per 100g, men då ska man ju också lyckas få i sig ca 90 gram per dag. Då skulle jag hellre följa Xiros råd om att äta blomkål, broccoli, paprika, grönkål mm. som borde vara enklare att äta sammanlagt flera 100 gram av. Och dessutom godare 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefpahl Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Jo, det finns studier som visar att vitamintillskott i bästa fall inte har någon verkan, i värsta fall är kontraproduktivt. Här är ett par artiklar: http://fof.se/tidning/2008/6/vitaminer-nodvandiga-men-livsfarliga http://www.bbc.com/future/story/20161208-why-vitamin-supplements-could-kill-you (handlar om C-vitamin). Paprika innehåller mycket C-vitamin, mer än citrusfrukter. Olika kål innehåller också mycket C-vitamin. Bättre att äta det istället. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Järnrik mat som köttprodukter påverkar upptaget av c-vitamin negativt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Är det inte så att för att ta upp järnet ska man äta cvitaminrik mat till inälvsmat. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Mnja.. mnja.. järn behöver vara organiskt bundet för att tas upp, dvs hemjärn/animaliskt järn behöver inget C-vitamin. Men järn från vegetabilier behöver helst ligga en stund i c-vitaminrik dressing. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekofilosophie Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Japp jag tar C-vitamin dagligen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.