DRAKULLA

Insulinindex ?

Recommended Posts

DRAKULLA    1 453

Har kollat en hel del på Eric Bergs olika videor på Youtube.

Jag tycker han är så tydlig och förklarar så bra.

Nu har jag sett en video om insulinindex.

Många av er visste förmodligen redan detta men jag hade det inte klart för mej.

Alltså att det inte är så enkelt att sänka insulinet som att bara sänka blodsockret genom att äta få kolhydrater och fasta.

Det finns en massa överraskningar på insulinlistan som t.ex. att bl.a. biffstek höjer insulin i samma nivå som viss kolhydratrik mat.

Gemensamt för både Glykemiskt index och Insulinindex var att fett har lågt värde.

Det finns alltså två skilda parametrar att se över.

Bra att känna till för oss som har svårt att gå ner i vikt.

 

Eric Bergs video om insulin

 

Insulinindex

https://optimisingnutrition.files.wordpress.com/2015/03/image0032.png

  • Like 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MrB    265

Bump till en intressant ett år gammal tråd.

Har letat lite efter färskt inulin-index utan framgång.

Fortfarande täcker det bara vissa matvaror vilket gör att om man skall få ihop en talrik blir det på sikt en ganska enformig kost.

Alltid oliver, bacon, gräddost och smör? :)

Man får väl gissa sig till andra matvaror som är snarlika utefter indexet.

Mejeriprodukterna med vasslen och kaseinet hamnar högt, köttet med lite fett och mycket protein likaså.

Youghurtarna är bara de amerikanska med vasslen kvar och låg fetthalt.

 

En "MarkOnKeto" testar den vita pastan på sig själv och fortsätter gå ner i vikt. 

 

Vill även ge en känga till Berg som påstår att LCHF ger fatty liver disease. Här använder han en tveksam källa och är helt insnöad i sin grönsaksideologi. Appropå Berg som nämns i trådstarten. ;)

Ibland är han vettig men inte här imo...

 

 

  • Like 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Peter B    6 921

Mmm ... jag tycker också att insulinindex är intressant ämne ... men mitt intryck är att materialet som finns att tillgå runt detta är mycket begränsat ... vilket gör att man kanske ska undvika att basera sitt ätande runt detta?

  • Like 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Zepp    12 436
On 2016-12-27 at 14:20, DRAKULLA sade:

Har kollat en hel del på Eric Bergs olika videor på Youtube.

Jag tycker han är så tydlig och förklarar så bra.

Nu har jag sett en video om insulinindex.

Många av er visste förmodligen redan detta men jag hade det inte klart för mej.

Alltså att det inte är så enkelt att sänka insulinet som att bara sänka blodsockret genom att äta få kolhydrater och fasta.

Det finns en massa överraskningar på insulinlistan som t.ex. att bl.a. biffstek höjer insulin i samma nivå som viss kolhydratrik mat.

Gemensamt för både Glykemiskt index och Insulinindex var att fett har lågt värde.

Det finns alltså två skilda parametrar att se över.

Bra att känna till för oss som har svårt att gå ner i vikt.

 

Eric Bergs video om insulin

 

 

Insulinindex

https://optimisingnutrition.files.wordpress.com/2015/03/image0032.png

Det är tillomed helt fel att jämföra Glykemiskt index och Insulinindex!

De mäter två helt olika saker!

Och nackdelen med Insulinindex är att det i själva verket är Insulin/Glukagon-index som är mest intressant!

Som ett exempel.. gör en glukosbelastning och mät Insulin/Glukagon-svaret på detta.. till 99,99% ren insulinutsöndring och kanske upp till 0,01 Glukagonutsöndring!

Ta sen en biff.. där sker en rätt kraftig insulinsöndring och det är bra.. tyder på mycket essentiella aminosyror som skall in i proteinsyntesen.

Samtidigt så sker en proportionerlig glukagonutsöndring.. annars skulle blodsockret rasa ner till fotknölarna!

  • Like 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Zepp    12 436
5 timmar sedan, DRAKULLA sade:

Okej...invecklat alltså.

 

Prexis.. vem sade att livet var lätt.. en dans på rosor?

 

Skämt o sido.. Glykemiskt index är oxå bla ha, bla ha.. fast det ger vissa indikationer.. och det utgår från hur en viss mängd livsmedel med cirka 50 gram kolhydrater påverkar blodsockret hos friska individer.

http://glykemisktindex.se/vad-ar-glykemiskt-index/

Därmed inte sagt att det påverkar alla lika dant.. eller om detta livsmedel även om det är lågt GL i övermåttan leder till Hyperinsulinemi/metabolt syndrom!

Soo.. back to basics.. och det är där LCHF kommer  in.. så oavsett GI/GL.. med radikalt låga intag av kolhydrater.. 20E% och under så lär man hur som helst bli tvungen att öka på fettet, för kalorier, ohungrighet, aptitkontroll, måltidsfrekvens.. men i första läget för att inte överanstränga vår låga förmåga att lagra glukos!

Och sen till protein/aminosyror.. de är lixom inte i samma utsträckning kalorier/energi.. utan man äter dessa främst som byggstenar, för en himla massa saker, muskler, benstomme, ensymer, hormoner.. annat!

Grejen är att aminosyror har litta annan metabolism/homeostas.. de skall först o främst in i proteinsyntesen.. vissa aminosyror skall in i hjärnan och där omvandlas via ytterligare komplexa system till Serotonin.. och litta annat som gör att man mår bra och har hälsan!

En effekt utav detta.. och nu kommer vi osökt in på Evolutionen.. ett underskott av vissa aminosyror leder till minskat Serotonin.. vilket i ett evolutionärt sammanhang betyder.. byt habitat!

Lågt Serotonin kan även vara av andra skäl.. iomed att det även påverkas utav social kontext/vilken uppskattning man får från omgivningen!

Hur som helst.. är det låga serotoninnivåer i hjärnan på grund av social kontext, så är rådet, skilj dig, byt jobb, skaffa dig en utbildning, där du får lov utvecklas och där du uppskattas!

Oså tebaka till Insulinindex.. grejen är att aminosyror per se ofta ger en hög insulinrespons.. likaså en glukagonrespons!

Och jag säger att det är så insulin skall funka.. bara det slapp att hantera skyhögt blodsocker och vår begränsade förmåga att lagra glukos!

 

  • Like 3
  • Confused 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MrB    265
15 timmar sedan, Peter B sade:

Mmm ... jag tycker också att insulinindex är intressant ämne ... men mitt intryck är att materialet som finns att tillgå runt detta är mycket begränsat ... vilket gör att man kanske ska undvika att basera sitt ätande runt detta?

Jag gillar nog ändå att ha det som ett bra riktmärke. Det ger ett bra perspektiv på mejerier och kött.

För egen del är jag just nu ute efter viktminskning --> insulin go low. Då är insulinindexet en bra pekpinne även om det är ofullständigt. Många som börjar med lchf och vill tappa kg stirrar sig kanske blinda på kolhydrater och låter mejerier och kött driva insulin för mycket. Då står de still i nedgången mer än vad som behövs. Insulinrus stör ketosis.

Kommer inte överge kött och mejerier helt men de kan försvinna under viktnedgångsfasen. 

När man nått idealvikt kan man introducera dem i samband med muskelbygge. Det är då insulinpeaken skall in med proteinet.

  • Like 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Peter B    6 921

Jag vet inte om jag är övertygad om att den insulinproduktion som uppstår då man äter kött är något man ska oroa sig för om man samtidigt håller sig till riktlinjen att proteinintaget ska ligga på ungefär 1 gram per kilo önskad målvikt ...

  • Like 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Zepp    12 436
3 timmar sedan, Peter B sade:

Jag vet inte om jag är övertygad om att den insulinproduktion som uppstår då man äter kött är något man ska oroa sig för om man samtidigt håller sig till riktlinjen att proteinintaget ska ligga på ungefär 1 gram per kilo önskad målvikt ...

Det är väl i så fall det som Jason Fung predikar.. dvs är man kraftigt insulinresistent så är det själva resistensen som är viktig att bekämpa.. då skulle det antagligen vara gynnsamt att ligga lite lägre på protein/kött?

  • Like 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MrB    265
8 timmar sedan, Peter B sade:

Jag vet inte om jag är övertygad om att den insulinproduktion som uppstår då man äter kött är något man ska oroa sig för om man samtidigt håller sig till riktlinjen att proteinintaget ska ligga på ungefär 1 gram per kilo önskad målvikt ...

Oroa sig kanske man inte ska, men vill man få effekt i viktminskning så är ju insulinminimum målet. För diabetiker är det en annan femma såklart, men även icke-diabetikers viktminskning påverkas. Principerna är ju desamma.

Insulinindexet är ju användbart för alla, men i synnerhet diabetiker...

  • Like 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Peter B    6 921

mmm...det verkar ju som det är möjligt att gå ganska lågt i protein utan att det ska vara ohälsosamt...

...men personligen känner jag mig tveksam till att gå lägre än runt 1 gram protein per kilo målvikt....

...och ligger man dessutom nära noll vad gäller kolhydrater...så undrar jag hur mycket ytterligare viktnedgång man kan uppnå genom att  ytterligare "optimera" proteinintaget?

 

  • Like 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Zepp    12 436
18 timmar sedan, MrB sade:

Oroa sig kanske man inte ska, men vill man få effekt i viktminskning så är ju insulinminimum målet. För diabetiker är det en annan femma såklart, men även icke-diabetikers viktminskning påverkas. Principerna är ju desamma.

Insulinindexet är ju användbart för alla, men i synnerhet diabetiker...

Mnjaeä.. insulinminimum är knappast något att sträva efter.. utan mer då Insulinoptimum!

Oså då de med hyperinsulinemi och sen kanske oxå insulinresistens, de får gå en balansgång.. framförallt de med insulinresistens!

Utan vid behov av viktnedgång så handlar det mer om kolhydratminimum.. så lågt man står ut med och helst utan att man behöver utesluta grönsaker.

Och då kommer vi osökt in på kolhydratreduktion, då blir man helt tvungen att äta mer fett.. annars så blir det antigen en högproteindiet eller svält.

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MrB    265
3 timmar sedan, Zepp sade:

Mnjaeä.. insulinminimum är knappast något att sträva efter.. utan mer då Insulinoptimum!

Oså då de med hyperinsulinemi och sen kanske oxå insulinresistens, de får gå en balansgång.. framförallt de med insulinresistens!

Utan vid behov av viktnedgång så handlar det mer om kolhydratminimum.. så lågt man står ut med och helst utan att man behöver utesluta grönsaker.

Och då kommer vi osökt in på kolhydratreduktion, då blir man helt tvungen att äta mer fett.. annars så blir det antigen en högproteindiet eller svält.

 

 

Fung says....

Citat

It is not simply a matter of lowering calories, or lowering carbohydrates, or lowering sugar or lowering processed foods or or increasing fibre or increasing fruits and vegetables.  No, it is a matter of doing all of these things that decrease insulin levels. 

https://intensivedietarymanagement.com/lose-weight/

Insulinoptimum är insulinminimum. När vi pratar om viktminskning.

  • Like 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MrB    265
6 timmar sedan, Peter B sade:

mmm...det verkar ju som det är möjligt att gå ganska lågt i protein utan att det ska vara ohälsosamt...

...men personligen känner jag mig tveksam till att gå lägre än runt 1 gram protein per kilo målvikt....

...och ligger man dessutom nära noll vad gäller kolhydrater...så undrar jag hur mycket ytterligare viktnedgång man kan uppnå genom att  ytterligare "optimera" proteinintaget?

 

Det klassiska stoppet för viktminskning vid lchf och mejerier bygger ju på mjölkprotein, vassle och kasein. lchf-are som tar bort mejerier får större viktminskning.

Kött ligger i mitten (lite generaliserat) i insulinindex. Om man antar det Fung säger om låga insulinnivåer som fakta, så kan man sänka insulinnivåer genom att ta bort köttet. 

Men det hela bygger på att man anser att insulinminimum är något att eftersträva.

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Xiro    4 085

No brainer att ta bort relativt näringsfattiga insulinhöjare som t ex veteprodukter och sötat. Men näringsrika animalier är inte värda att minimera för att minimera insulin - bara i extrema undantagsfall kan man prova justera ner dem om man trots en rad kloka åtgärder inte får rätt på blodsocker/insulin på grund av mycket svår diabetes eller nåt annat relevant svårt tillstånd. Så tänker jag. Och med justera ner menar jag då till kanske 0,6 gram, inte lägre. För vi behöver dessa proteiner till så mycket bra i våra kroppar. 

  • Like 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MrB    265
43 minuter sedan, Xiro sade:

No brainer att ta bort relativt näringsfattiga insulinhöjare som t ex veteprodukter och sötat. Men näringsrika animalier är inte värda att minimera för att minimera insulin - bara i extrema undantagsfall kan man prova justera ner dem om man trots en rad kloka åtgärder inte får rätt på blodsocker/insulin på grund av mycket svår diabetes eller nåt annat relevant svårt tillstånd. Så tänker jag. Och med justera ner menar jag då till kanske 0,6 gram, inte lägre. För vi behöver dessa proteiner till så mycket bra i våra kroppar. 

Principerna om insulinet som skall vara lågt handlar om viktminskning för alla, inte bara svårt sjuka diabetespatienter. Jag håller inte med om att vi måste ha de näringsrika animalierna 24h dygnet på samma vis som vi inte behöver mejerier konstant. Inte om man vill maximera viktminskning i alla fall. Befinner man sig annars på sin idealvikt så håller jag med. Vi kan fasta i 30 dagar med mängder av hälsofördelar så vi kan vara utan protein under viktminskningsperioden. I alla fall det mest insulinpåverkande. 

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MrB    265
45 minuter sedan, qwy sade:

Om vassleprotein, insulinspikar och fettförlust.

https://muscleevo.net/on-whey-and-getting-ripped/

 

Citat

Så om du äter lågkolhydratkost, men samtidigt mycket protein (proteinbars, proteindrycker, vassle etc.) kommer din kropp fortfarande förbränna glukos eftersom den ökar glukoneogenesen för att omvandla det överflödiga proteinet till glukos. Du fastnar i ”glukosförbränning”. Så du förbränner inte fett.

http://www.kostdoktorn.se/varfor-lchf-ar-rikt-pa-fett-inte-protein

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Xiro    4 085
23 timmar sedan, MrB sade:

Principerna om insulinet som skall vara lågt handlar om viktminskning för alla, inte bara svårt sjuka diabetespatienter. Jag håller inte med om att vi måste ha de näringsrika animalierna 24h dygnet på samma vis som vi inte behöver mejerier konstant. Inte om man vill maximera viktminskning i alla fall. Befinner man sig annars på sin idealvikt så håller jag med. Vi kan fasta i 30 dagar med mängder av hälsofördelar så vi kan vara utan protein under viktminskningsperioden. I alla fall det mest insulinpåverkande. 

För klent med näring ger ineffektiv, svag och stressad kropp, som gärna samlar på sig extra kilon. Så där vill man inte hamna. 

  • Like 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
MrB    265
20 minuter sedan, Xiro sade:

För klent med näring ger ineffektiv, svag och stressad kropp, som gärna samlar på sig extra kilon. Så där vill man inte hamna. 

Hur länge kan man vara utan animalier innan det blir ett allvarligt problem enligt dig då?

Vilken typ av näring är det man kommer ha brist i?

Näringsbristskräcken som påminner om fastaskräcken är överdriven i detta fall tycker jag. Man kan gott och väl vara utan animalier tills man når sin idealvikt. Sedan är jag ingen motståndare till vare sig kött eller mejeri per se men de stör viktminskningen om man äter de typer som höjer insulin i stor mängd.

Det finns ju lågpåverkande kött som bacon tex som är fullt godkänt enligt indexet eller "Bologna"/köttfärs. Det är väl "lean cut beef" eller tex en ren kycklingfilé som kommer få en effekt. 

Jag tror man kan nå sin idealvikt med en del mjölk och köttprotein också men resan dit böra vara snabbare om man håller insulinet på minimum.

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Xiro    4 085

Om t ex immunförsvar, sömn, oro/ångest blir försämrade så har det i alla fall gått för långt. Det är säkerligen också individuellt, både i typ av inverkan och hur lång tid det tar att nå dit. Nåt att vara vaksam på. 

Obs att jag bara gav näringstäta animalier som exempel på mat jag tror man typiskt gör klokt att inte utesluta helt. Att få ner insulinet är bra, men inte såpass att man riskerar så lite näring att kroppen blir ineffektiv på olika sätt och därmed stressad. Insulin kan ju höjas av stress och infektioner, och dålig sömn gagnar inte viktnedgång. 

  • Like 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
DRAKULLA    1 453

Vad jag förstått så spelar det inte så stor roll hur man fördelar proteinintaget över tid.  Man behöver då alltså inte fördela proteinet jämnt över varje måltid.

Man kan väl då tänka sig rent teoretiskt att om man vill hålla nere insulinpåverkan genom att dra ner på proteinet så kanske det kan funka att äta en mycket proteinrik måltid per dag/varannan dag. Övriga måltider lågprotein. Då får man i sig tillräcklig mängd protein över tid men fördelat på färre tillfällen.

Bara en teori......

  • Like 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu