Jump to content

Graviditet och LCHF


Jeanette H-H

Recommended Posts

Ja det var helt fantastiskt! Jag har dessutom lite statistik för innan LCHF var jag faktiskt gravid hela sex gånger och mådde illa varje gång.

 

Sen kan jag tillägga att lillan kunde bära upp sitt huvud direkt efter födelsen och fick fulla poäng :)

 

Lite mera om min graviditet: hela tiden bra blodtryck och dessutom steg Hb till 136 dvs mitt normalvärde just sista veckan.

 

Jag vill gärna höra andras erfarenheter också.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har åxå bara bra erfarenheter,  allt du skrev i trådstaren stämmer in :) 2 barn sen innan båda över 4 kg, denna lilla 3,3 kg mådde fantastiskt bra och även om jag inte haft svåra graviditeter innan så  har man ju endå vissa besvär som man tror är obligatoriska vid graviditet så som, halsbränna, svullnad, torra slemhinnor, inkontinens, illamående, etc etc.. och jag hade inget av ovanstående sista gången.. helt underbart.. och sen gick amningen jättebra denna gången och hon blev mätt fort.  hon låg hela tiden på normalkurva eller strax under tills jag slutade amma vid 7 månader, jag hade då tänkt att börja med blw och ville ta matintruduktionen långsamt i samband med nerdtrappning av amningen.. eeehh nej det funkade inte så bra när jag var ensam med 3 barn i många v i taget, tiden fanns helt enkelt inte tid så tyvärr blev det mycket flaska i stället och det resulterade i att hon tog ett raskt steg upp på övre linjen på kurvan, hon är en riktig liten tjockamolla, men jag är övertygad att hon liksom sina syskon snabbt blir av med extra hullet:o) hon är nu 10 mån och nu är det bra mat som gäller liberal lchf kan man nog kalla det. och hon äter glatt det mesta man sätter fram,, men hon vägrar sked och ska äta allt själv så  ni kan ju gissa hur här ser ut när hon är klar...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej jag gick på HCHF med mitt första barn då jag inte var tillräckligt inläst på LCHF.

Jag hade då fantastiska järnvärden men min son kom en månad för tidigt, dock på grund av att han låg i säte och inte kunde vända sig.

Jag gick också upp 19 kg på  min första graviditet, detta till mina 160 cm. Mitt andra barn som jag fick för sex månader sedan, gick graviditeten superbra, men hade då sämre järnvärden och fick äta tillskott. Väldigt konstigt då vi äter mycket kött. Jag hade också lite foglossning, men gick bara upp tio kg. Min son var fullt frisk när han kom ut, vägde normalt 2,9 kg och mjölken kom igång på en gång. Jag ammar fortfarande, men jag kan säga att han växer som ogräs. Han har bara två storlekar under sin bror, så snart kan de väl ha samma kläder. Jag var nere på den vikt jag hade innan jag blev med barn 3 veckor efter födseln. Det är helt otroligt, och jag kan säga att det tog åtta månader innan jag var nere på den vikten med min första son. Jag kan säga att jag inte är en sådan person som går ned i vikt av amning. Men LCHF och träning gör susen.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jättekul att höra era erfarenheter. Vad jag har läst är att barn som äter enligt LCHF i regel blir ngt kortare än de som äter kolhydrater och socker. Undrar om det verkligen stämmer? Jag har gått ner 6 kg på 6 veckor och läser på om lchf så mkt jag kan. Eftersom jag planerar att ev bli gravid igen så är jag lite rädd att äta lchf. Min mardröm är att insulinkänsligheten blir förändrad så att jag i framtiden inte tål lika mkt stärkelse eller socker. Eftersom jag har gått ner så bra genom att minimera kolhydratintaget skippat sockret och inte druckit alkohol på jättelänge så vill jag ändå fortsätta så då jag har ca 10 kg till att gå ner. Vågar jag köra på LCHF och kanske vara lite snäll om stickan visar blått??

Link to comment
Share on other sites

Jag räknar aldrig men det var antagligen liberal LCHF pga ganska mycket mjölkprodukter och sen använder jag rätt ofta kålrot och morot i maten också. Jag äter praktiskt taget alltid hemma så följsamheten är däremot strikt.

 

Morgonmålet var ofta en stor kopp kaffe med en tredjedel vispgrädde i. Vissa perioder omelett eller äggmjölk. Ibland lite turkisk jogurt till. Bär har jag ätit när det fanns på buskarna och kanske var tredje dag en liten frukt typ inhemskt äpple eller en kiwi. Kött eller fisk varje dag. Rätt mycket fett faktiskt. Inte sallad med kött utan det är fettet jag tycker mest om och är noga med.

Tidvis har jag också ätit mycket striktare LCHF och skulle gärna kunnat göra det nu med. Men jag växlar mellan liberal och strikt och det krävs lite mera beslutsamhet att hålla den striktare linjen. Jag har ändå hållit mig till min plan. Dvs jag har inte gjort oplanerade avsteg.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag åt liberal LCHF, dvs jag åt ex omelett till frukost, kött/fisk/fågel med någon fet sås och grönsaker (så mycket jag ville) till middag,  åt en hel del bär och grädde, yoghurt med egen nöt och frö musli, enstaka banan ibland.  Angående att barnen blir kortare kan jag bara jämföra mina 1: 53 cm 4046g, 2:53 cm 4090g och trean (LCHF) 47 cm 3300 g. Men till saken hör att jag själv är väldigt kort så det kan lika väl vara så att dom andra bros på pappa och lillan på mig.. men jag vet vad jag tror.. och det är att med återgång till naturlig kost så blir barnen mindre som dom var förr.. ju mer socker desto större barn. helt självklart för mig.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mest smör och grädde. Jag lagar egen smetana (en matsked smetana i botten och en halv liter grädde på. Låt stå i lite varmare rumstemperatur 1-2 dygn. Ca 25 grader är perfekt. Men ta inte creme fraiche i misstag. Valios smetana är äkta). Dessutom äter jag mycket creme fraiche som sås eller mellanmål. Brukar köpa lidls som är godast. Går en burk om dagen i detta hushåll om jag har det hemma. Sen har jag kokosolja hemma för kaffe och sånt. Olivolja brukar jag bara använda på ugnsgrönsaker, dvs sällan. Rypsolja för majonäs men det blir högst en gång i månaden. Då använder jag den till kålsallad.

 

Jag brukar inte göra egen bea.

 

I början av graviditeten åt jag säkert 5 ägg om dagen. Nu blir det kanske ett om dagen för att inte tröttna.

Link to comment
Share on other sites

Är det ngn mer än jag som är gravid för tillfället! Har ni hittat ngn mat sm funkar när ni är illamående. Jag får inte behålla nån mat som inte är flytande, o av erfarenhet vet jag att detta kommer att hålla i sig tiden ut, är i v 7 nu.

Har sista veckan ätit en del söt youghurt med lite start för energis skull men mådde pyton i kroppen.

Några husmorstips eller liknande?

 

Får behålla frukosten allt som oftast om den inte är så stor, ungefär 1 stekt ägg och en korv sen är det stopp.

Link to comment
Share on other sites

Är det ngn mer än jag som är gravid för tillfället! Har ni hittat ngn mat sm funkar när ni är illamående. Jag får inte behålla nån mat som inte är flytande, o av erfarenhet vet jag att detta kommer att hålla i sig tiden ut, är i v 7 nu. Har sista veckan ätit en del söt youghurt med lite start för energis skull men mådde pyton i kroppen. Några husmorstips eller liknande? Får behålla frukosten allt som oftast om den inte är så stor, ungefär 1 stekt ägg och en korv sen är det stopp.

Jag har lidit av hyperemes alla mina graviditeter före LHCF, och det var 6 stycken. Den sjunde slutade i missfall i vecka 11 och det berodde på att det var en ofostrig graviditet. Då åt jag LCHF och mådde ovanligt bra. Den åttonde graviditeten som nyss resulterade i vår underbara baby var också på LCHF. Det jag märkte var att jag var tvungen att vara extra strikt. Genast jag åt en potatis (jag jobbade! och orkade inte alltid laga matsäck, så ibland fick jag äta skolmaten. Jag var lärarvikarie) blev jag illamående. Det gällde att hålla sig från kolhydraterna. Mina graviditeter före LHCF har jag varit sjukskriven från vecka 6 eller 7 pga kraftigt illamående.

 

Det jag åt på morgonen när det var som värst var äggmjölkskaffe. Och ibland bara en stor mugg kaffe med hälften grädde i. Nu har jag testat en annan variant och det är en klick smör (30 gram kanske) och en matsked kokosolja och 1 dl grädde som jag värmer i mikron 1,5 minuter. Sen häller jag detta i stavmixerkärlet och häller hett kaffe på och stavmixar en stund och sen över i kaffemuggen. Det testade jag inte som gravid, men tror det skulle funkat bra. Idag gjorde min man den här drinken åt mig och då stavmixade han först ett ägg och hällde sen i de heta grejorna under stavmixning. Det tar inte mycket längre än att dricka vanligt kaffe. Medan kaffet kokar kan man värma grädden och kokos/smöret och att stavmixa tar några sekunder.

 

Sötad jogurt skulle fått mig att spy. Och spannmål var "rena döden".

 

Sen är det också mycket påfrestaden att arbeta. Vila är viktigt.

 

Man brukar ibland höra att mgb-kaffe är näringsfattigt men med min variant med grädde i blir det ju ungefär som att äta fet fil. Så jag upplever inte att det är näringsfattigt.

Link to comment
Share on other sites

Kul tråd att följa :) Jag åt mest glass och äppelpaj när jag var gravid. Och MASSOR med mat. Tack var det gick jag upp 20 kg och fann lchf =)
Mår nu hur bra som helst och gick ner allt på 2 mån.
Vid nästa graviditet (om jag lyckas övertala karln om det :P) Tänker jag fortsätta med lchf.
Och ta med min egen mat till BB för att överleva :/
Under denna graviditet hade jag enorm halsbränna/magkattar å fick medicin, Spydde som en räv och fick rännskita så fort jag åt köpepizza och fattade inte varför. Nu förstår jag att det blev för mkt kh+gluten för min stackars mage.
Ska bli spännande att jämföra skillnaderna. Hittils har jag bara ammat på lchf. Trots att jag åt som en häst så blev sonen "bara" 52 cm lång och 3370 gram när han föddes. Förlossningen slutade dock i urakut snitt pga hjärtljuden gick ner. Hoppas på en "riktig" förlossning nästa gång =)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kanske ska ta o strikta upp det trots att jag egentligen inte vill nu när jag väntar barn. Kör hellre liberalt som jag gör i vanliga fall.

Min räddning just nu är tyvärr nutrilett eftersom jag får behålla det och det inte är varmt. Massa skit o helt värdelöst, jag vet men bättre än ingenting känns det som när jag är på jobbet, dessutom påbörjar jag på universitetet denna vecka och kan inte vara hemma

När jag är hemma kan jag få i mig miniportioner och sen lägga mig ner ett par timma o kanske få behålla det.

 

Kaffet hade nog funkat men det dricker jag inte. Är det ngn som vet om man kan göra ngt liknande med te?

Link to comment
Share on other sites

Kanske ska ta o strikta upp det trots att jag egentligen inte vill nu när jag väntar barn. ... Kaffet hade nog funkat men det dricker jag inte. Är det ngn som vet om man kan göra ngt liknande med te?

 

Du kan helt lika bra sätta bara hett vatten till. Och sen kan du smaksätta som du vill. Med te eller med kakao (inte oboy förstås). Jag brukar ofta laga det med kakao. En matsked kakao och sen stavmixar jag ordentligt. Barnen tycker också om det. Men man förväntar sig kanske lite sötare smak så därför föredrar jag kaffe själv.

 

Annars brukar jag laga kakao på hälften gammaldags mjölk och hälften grädde (ungefär) och sen stavmixa i kakao. (Här i Finland kallar vi varm choklad för kakao, kan jag ge som vink för den som har svårt med min finlandssvenska).

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Är det någon mer som är gravid eller försöker få barn och äter LCHF?

Vi har precis fått reda på att vi väntar vårt andra barn och det skulle vara kul att höra hur andra tänker runt graviditet och LCHF.

 

Med första barnet åt jag helt ovetandes en ganska strikt lchf dom första 4 månaderna eftersom i stort sett allt som innehöll mycket kolhydrater fick mig att må fruktansvärt illa. Tyckte det smakade sött oavsett om det var smågodis, frukt, pasta eller bröd. Levde på smör, grönsaker,kött och ost :)

Mådde förutom illamåendet väldigt bra under graviditeten och trots en ärflig risk för att få ett stort eller mycket stort barn vägde dottern 3000 perfekta gram vid födseln 1,5 vecka innan bf. Har ätit mer eller mindre liberal LCHF sen dess och tänker fortsättta med det.

Nu håller vi bara tummarna för att allt går bra även denna gång.

Link to comment
Share on other sites

Att kroppen fungerar bättre med mindre snabba kolhydrater och mer naturliga fetter berättade även en Dansk bok som utgavs häromåret!

Författare var en Dansk gynekolog och en Dansk dietist! Koständring var minst lika effektiv som den hormonbehandling som många genomför.... :)

Link to comment
Share on other sites

Behöver man inte ens "ringa storken" om man vill bli gravid på LCHF? :)

 

"Skämt" skämt åsido, det låter som du redan har bra koll på det där. Vore iofs intressant att höra om någon som gått igenom samma sak haft något negativt att säga eller någon specialanpassning man gjort etc. Alla berättelser jag hört hittills har ju om något varit positiva och även biologiskt så underlättas ju ketonproduktion etc hos den havande.

Link to comment
Share on other sites

Jag är 44 år och väntar vårt tredje barn i början av april.

Jag väger för mycket och har tidigare kört LCHF utan att gå ner i vikt, men däremot mår jag mycket bättre av att inte äta en massa kolhydrater.

Nu som gravid blir man ju varnad att det vore direkt farligt för barnets utveckling att inte äta kh, så jag har verkligen varit duktig och proppat i mig bröd, pasta, frukt, precis som man ska. Naturligtvis följer barnens fredagsmys och lite godis med på köpet.

Nu har jag haft högre blodsockervärden och en glukosbelastning i måndags visade lite över gränsvärdet för nedsatt glukostolerans, alltså ska jag till specialistmödravården och eventuellt tillväxtultraljud mm.

 

Så det får vara nog nu, jag hoppar över kolhydrater från och med nu.

Eller kanske inte helt? Lite bär, en del ovanjordsgrönsaker och nån skiva tyskt osötat grovt bröd emellanåt? Får se hur jag gör, men som jag ätit hittills mår jag inte bra av, och då tror jag inte bebis gör det heller.

 

Sen får de säga vad de vill, jag tror för mycket kolhydrater är värre än för lite.

Eller kan man få för lite?

Link to comment
Share on other sites

Jag är Gravid i v.26 med andra barnet och äter LCHF.

Har ätit LCHF länge, men väääldigt liberalt i perioder... ;)

1:a januari 2012 gick jag över på strikt LCHF och konditionsstyrketräning, då jag visserligen gått ner gravidkilona sen förra ungen, men hade fortfarande kvar de jag hade innan och kroppen var

oformlig. På 10 veckor gick jag ner 10 kilo från 60 till 50 kg( är 153 cm lång) samtidigt som jag blev musklad!.Allt va frid å fröjd och jag mådde toppen!

Då PANG, blev jag gravid igen...och superillamående dygnet runt,va inte illamående med första... kände jag lukten av ägg, korv,stekos,kyckling..you name it så spydde jag som en räv och fick vädra halva huset! Jag fick äta mer kolhydratrik mat för att få i mig något alls...då gick det bättre och jag blev piggare igen...när de värsta illamåendet lagt sig så gick jag över till lite kolhydratsnålare igen...men att illamåendet plötsligt lagt sig visade sig i efterhand bero på att bebisen dött, tillslut efter fem veckor från att symptomen försvann fick jag efter mycket tjat på mödravården och tårar, komma för ett ultraljud...då hade den varit död i fem veckor...Nåja. skönt att få veta iallafall och jag tänkte att det skulle va lätt att gå vidare som vanligt. Hade mens en gång och blev sedan gravid igen direkt... men jag va helt ur gängorna...känslorna hade hunnit ikapp...och jag ville "unna mig"...  vid inskrivningen i höstas vägde jag 55 kg. Vid den tiden väger fostret inte ens 100 gram...

Under jul och nyår svullade jag gottigotti kolhydratrikt och fettrikt i stora lass...gott gott...ont i magen...svullen..brydde mig inte...men så här för två veckor sedan så råkade jag barbent gå förbi vår helfigurspegel och trodde inte mina ögon då jag såg mina ben! De var så vätskefyllda att det skvalpade om dem! Chockad ställde jag mig på vågen och den pekade på 63 kilo! då va jag i .v 24. Dagen efter åt jag LCHF igen. Grönsaker, feta mejerier, bär , mörk chockladmousse på helgen, mjölk i teet, kyckling,fisk å kött. Och nu har vätskan(det mesta) försvunnit! Jag väger nu 60 kilo och tror inte det är en omöjlighet att hålla min vikt under 65 kilo tills det är dags för förlossning i början av Maj. Med sonen vägde jag nästan 70kg till min lilla kropp på förlossningen och 63 då jag kom hem från BB. Det här med att "amma" bort gravidkilon som så många tror att man kan göra, det är en fet jävla myt! Då under amningen med förra åt jag inte LCHF..men inte heller för många kalorier....hände något med vikten...NÄ, absolut ingenting kan jag berätta! Jo, när jag började att även springa minst tre mil i veckan också så försvann väl visserligen en del....men det va hemskt slitigt ..att få i sig näring så man producerar mjölk , men bara så pass att man själv inte går upp i vikt... ja...ingen enkel ekvation åtminstone inte för mig!

 

Men som sagt, nu äter jag LCHF resten av denna graviditeten så får vi se hur själva vikten reagerar på det , kroppen i övrigt mår såklart bara finfint, och den vilda bebin i magen verkar också må toppen så ofta som den härjar! Ska bli spännande att se hur amningen kommer igång denna gången när det blir på LCHF... förra gången kom det visserligen mat, men inte tillräckligt mättande för mitt lilla matvrak, som ville äte för jämnan...dock ökade han ju ändå som han skulle å allt det där... men det hade kanske kunnat vara annorlunda... jag vet inte...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag hade svårt att bli gravid. Försökte länge och råkade av bara farten beställa matrevolutionen när jag beställde hem lite böcker. Efter att ha mer eller mindre streckläst boken tyckte jag att det absolut var värt ett försök. Det lät ju så himla logiskt. Äta det man är designad att äta. Som alla andra halleluja-historier så mådde jag så bra att jag bestämde mig för att köra LCHF ett längre tag. Det dröjde inte mer än tre månader så var jag gravid. Det finns ju INGET som säger att det till 100% var kosten som var anledningen till att jag blev gravid, men varför inte? 

 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Som alla andra halleluja-historier så mådde jag så bra att jag bestämde mig för att köra LCHF ett längre tag. Det dröjde inte mer än tre månader så var jag gravid. Det finns ju INGET som säger att det till 100% var kosten som var anledningen till att jag blev gravid, men varför inte? 

 

Halleluja-historier i all ära, jag gissar att det ska till mer än så trots allt.  :P

 

Grattis!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag hade svårt att bli gravid. Försökte länge och råkade av bara farten beställa matrevolutionen när jag beställde hem lite böcker. Efter att ha mer eller mindre streckläst boken tyckte jag att det absolut var värt ett försök. Det lät ju så himla logiskt. Äta det man är designad att äta. Som alla andra halleluja-historier så mådde jag så bra att jag bestämde mig för att köra LCHF ett längre tag. Det dröjde inte mer än tre månader så var jag gravid. Det finns ju INGET som säger att det till 100% var kosten som var anledningen till att jag blev gravid, men varför inte? 

Exakt, varför inte??????

Jag tror stenhårt på det!

GRATTIS!

Link to comment
Share on other sites

Jag är nu i v 9 och har helt tappat greppet. Kan bara inte med den feta maten. Kräks av allt (vilket jag iofs gjorde med dem andra armen med) och har ätit mer kolhydrater för att överhuvudtaget få i mig nått. Räddningen har varit måltidsersättningar eftersom allt som benhårt fasa bitar kommer upp igen.

Har nu fått problem med gallan och går på mediciner som är rätt starka för att kunna få i mig mat. Jag skulle vilja äta mer lchf men det går bara inte. Som det är u ar jag tappat nästan 4 klo på två veckor vilket inte är bra. Varken för mig eller bebis.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Jag var nyligen på efterkontroll. Det gör man här i Finland när babyn är 6 veckor.

 

Gissa om min hälsovårdare blev förvånad när mitt hemoglobinvärde var 152! Inte heller sjönk det märkbart denna graviditet. 136 är det högsta jag någonsin haft och förr i tiden var värden kring 120 vanliga.

 

Klart jag kan ha varit lite uttorkad då babyn sög extra ofta just vid 6 veckor. Men tror ni det kan ha påverkat så mycket?

 

Jag var annars också ovanligt pigg efter förlossningen. Jag steg själv upp och klädde på babyn. Jag skulle gärna hoppat i bilen och åkt hem direkt. Av mys-orsaker förstås först efter en timme. Men fysiskt skulle jag kunnat fast köra bilen själv.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...