AnnikaB Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Man pratade om rött kött igår på vetenskapens värld, att det ökar risken för olika former av cancer... Min tanke är att människan har ätit rött kött genom århundraden/årtusenden men man har väl inte funnit tecken på att folk dog/drabbades lika ofta av cancer som i nutid. Kan det handla om en kombination av annat vi får i oss, kolhydrater, kemikalier osv. Tankar...? Skickat från min SM-G930F via Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Det är säkert som du misstänker att det även beror på kosten i övrigt. Sarah Ballantyne (aka Paleo Mom) har skrivit en utmärkt artikel om vad exakt i "rött kött" som kan medverka till cancer samt hur man kan motverka denna effekt: https://www.thepaleomom.com/the-link-between-meat-and-cancer/ I korthet ska man äta rikligt med klorofyllrik mat i samband med kött, eftersom klorofyll motverkar hemjärnets benägenhet att orsaka cancer i tarmen (klorofyll och hemjärn är exakt likadana komplexa molekyler med den skillnaden att den förra har magnesium i centrum och den senare har järn). Samt undvika spannmål för att därigenom inte skapa en bakteriekultur som tillsammans med karnitin (finns det mycket av i "rött kött") kan medverka till cancer i hela kroppen. Detta stämmer ju bra också med att vi faktiskt ätit kött under lång tid av evolution. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Orsakar klorofyll cancer ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Orsakar klorofyll cancer ? Nej. Det är tvärtom, men jag skrev lite snabbt så syftningen blev alldeles tokig. Rättat till nu. Så här skriver Sarah B: "A major mechanism linking meat to cancer involves heme, the iron-containing compound that gives red meat its color (in contrast to the nonheme iron found in plant foods). Where heme becomes a problem is in your gut: the cells lining your digestive tract metabolize it into cytotoxic compounds (meaning toxic to living cells), which can then damage your colonic mucosa, cause cell proliferation, and increase fecal water toxicity—all of which raise cancer risk. Yikes! In fact, part of the reason red meat shows up linked with cancer far more often than white meat could be due to their differences in heme content: white meat (poultry and fish) contains much, much less of it. Here’s where vegetables come to the rescue! Chlorophyll, the pigment in plants that makes them green, has a molecular structure that’s very similar to heme. As a result, chlorophyll can block the metabolism of heme in your intestinal tract and prevent those toxic metabolites from forming. Instead of turning into harmful byproducts, heme ends up metabolized into inert compounds that are no longer toxic or damaging to your colon. Animal studies have demonstrated this effect in action: one study on rats showed that supplementing a heme-rich diet with chlorophyll (in the form of spinach) completely suppressed the pro-cancer effects of heme. All the more reason to eat a salad with your steak!" 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Tack Kjell, jäkligt intressant artikel! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Trollmormor Posted January 17, 2017 Popular Post Share Posted January 17, 2017 Den studien ger jag inte så mycket för. Så här skriver SVT bl a om studien: "Den här nya studien, som utförts av amerikanska forskare, är en så kallad observationsstudie som bygger på patienters egna uppskattningar av sin kost vilket gör att resultaten måste tolkas försiktigt. Eftersom bara män ingår i studien är det inte heller säkert att slutsatserna gäller för kvinnor." 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAKULLA Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Ja, det verkar ju rimligt att det är flera orsaker som spelar in vid cancer än köttet. I människans tidiga år så åt man säkerligen inte tre ggr/dag, inte heller en massa gluten som fick tarmar att läcka eller konstgjorda ämnen som förvirrar kroppen. Men jämfört med ljust kött och fisk så verkar det ju vara något speciellt med just det röda köttet, kanske högre järnhalt som gör att det bildas tarmfickor(eller något sånt)som de forskar om. Klorofyll is the shit alltså 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Mina fördomar säger mig att amerikanska män sitter rätt mycket, i sina bilar, i sina tv-fåtöljer (recliners), på sina jobb. Sittande trycker ihop tarmarna. Sen undrar man som vanligt om statistiken har rensat för allt annat som stora köttätare visat sig göra, de äter minst grönsaker, åker mest bil, röker mest, dricker mest (alkohol och läsk), äter mest socker och stärkelse (majs, vete, osv), motionerar minst osv, osv. Tar man hänsyn till att amerikansk köttproduktion i stora delar är under all kritik och att köttet har en dålig balans mellan omega 3 och 6 pga allt spannmål djuren får att äta ? Omega 6 driver inflammation. Kan man köpa klorofylltuggummi nuförtiden ? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.