Carl August Arge Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 "Det har kommit masssor av forskning som visar att smör orsakar inflamation i hjärnan", citat: Mai-Lis Hellénius i TV intervju vid årsbörjan. Jag blev mkt förvånad då jag hörte denna påstand. Har det frammkommit något om hvilken forskning det rör sig om? Jag har väntad på att se denna påstand debaterad och antingen verifierad eller bortslängd i lådan med all övrig "fake news".....men har inte sett något. Nu bor jag inte i Sverige, - så jag har inte sett alt som skrivits. Kan någon kanske visa mig till seriösa innlägg i saken? Jag besökte en vän i dag som även hade hört om denna farliga egenskap hos smör i vår public service radio ....och därför hade slutad att äta smör..... Här skriver Monique Forslund lite om frågan: http://www.lifezone.se/kost/fett/smor-orsakar-inflammation-i-hjarnan/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Maj-Lis Hellenius är rätt så välkänd för sin inställning mot fett, som hon ser som orsak för allt ont i världen. Däremot är läkemedelsföretag som Pfitzer med sina statiner frälsare i nöden.... Sök på hennes namn här på kostdokton så kan du läsa kilometervis med inlägg. Eller så har Ralf Sundberg (som är"bara" läkare, docent och författaren av boken "forskningsfusket") skrivit en del om henne, t ex det här inlägget då hon raljerade en annan gång mot kokosfett: http://www.ralfsundberg.se/2015/08/07/kokosolja-uselt-for-halsan-enligt-mai-lis-hellenius/ MH är rädd för transfetter, med all rätt, men hon har inte förmågan att skilja mellan industriellt tillverkade transfetter (som är hälsoskadliga och numera förbjudna att tillsätta) och naturligt förekommande i bl a smör, som då inte är skadliga för oss på det viset. Om din gode vän nu avstår smör. vad äter han istället? Margarin? Varför tror han att industriellt härdade fetter skulle vara bättre/mer hälsosamma än naturliga fetter...? 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carl August Arge Posted January 18, 2017 Author Share Posted January 18, 2017 Gladan: Tack för svar. Joda, jag känner utmärkt till Hellénius....otroligt att hon kan fortsätta att hålla på så där..... Men detta är väl att gå över stecket: att påstå att "massor med forskning" visar att smör skall vara farligt mht hjärninflamation.... och att det sen får stå obekräftad (och kanske i stort även oemotsagt???) Finns inget om vad "massor med forskning" enl. Hellénius säger? Finns inget seriöst motsvar til livstilsprofessorens offentliga påstående?? Eller skall man bara rycka på axeln? Jag pratade med min vän om detta - hon sagde: "men vad sjutton skall jag tro då....detta blev inte skrivit i en tabloid, men i vår public service radio??? Jag blir totalt förvirrad!" Hon hade sludat med smör och använde inget fett als på sina mackor - och använde "plant-oljor" i matlagning - för det hade radion sagt var bra - utan att differentiera mellan olika typer "plant-oljor" 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Gladan Posted January 18, 2017 Popular Post Share Posted January 18, 2017 I måndags hade de en lång dokumentär i programmet vetsnskapens värld här i SVT2. Finns en tråd här på forumet... Där snackades långt och brett om faran med att äta rött kött. Det var en observationsstudie som gjorts och sen hade det spekulerats fritt ikring det. Men inte att programledaren sa ett enda kritiska ord om observationsstudiernas värde! Tidigare hade de program om kosttillskott, olika dieter, alla gjort med fullständig värdelös metodik, ändå får tittaren intryck av att detta är "vetenskap". Det är hårresande! Jag förstår din bekant som inte vet vad hon ska tro på! Jo, växtoljor är något Maj-Liz gärna rekommenderar. Det är gott för kärlen! Fullt med omega 6! Och jo, det finns studier som säger det. Liksom det finns studier som säger emot. Det svåra är att förstå att en studie inte ger någon sanning, att det finns olika grader av vetenskap och att vetenskap påverkas av de som ger medel till forskning och forskarnas bias. Jo, det är ganska hopplöst för gemene man att förhålla sig till det. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Erik 2 Posted January 18, 2017 Popular Post Share Posted January 18, 2017 Hellenius sa en hel del i den intervjun som hon borde bli anmäld till socialstyrelsen för. Att hon svänger sig med uttryck som att det finns tusentals rapporter om ditt och datt är direkt vilseledande och helt utan vetenskaplig grund. Vad gäller just smör, som är en ko-mejeri-produkt, så kanske det är så (vilket skulle förvåna mig) att hon har läst forskningen om A1 beta kasein och A2 beta kasein och dragit slutsatser av det vad gäller smör. Smör innehåller ju en liten del protein, bla kasein. Och forskningen kring A1 visar att den typen av kasein är inflammatorisk. Här är en smakbit av den forskningen. http://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5339 In humans, digestion of bovine A1 beta-casein, but not the alternative A2 beta-casein, releases beta-casomorphin-7, which activates μ-opioid receptors expressed throughout the gastrointestinal tract and body. Studies in rodents show that milk containing A1 beta-casein significantly increases gastrointestinal transit time, production of dipeptidyl peptidase-4 and the inflammatory marker myeloperoxidase compared with milk containing A2 beta-casein. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 I måndags hade de en lång dokumentär i programmet vetsnskapens värld här i SVT2. Finns en tråd här på forumet... Där snackades långt och brett om faran med att äta rött kött. Det var en observationsstudie som gjorts och sen hade det spekulerats fritt ikring det. Men inte att programledaren sa ett enda kritiska ord om observationsstudiernas värde! Tidigare hade de program om kosttillskott, olika dieter, alla gjort med fullständig värdelös metodik, ändå får tittaren intryck av att detta är "vetenskap". Det är hårresande! Jag förstår din bekant som inte vet vad hon ska tro på! Jo, växtoljor är något Maj-Liz gärna rekommenderar. Det är gott för kärlen! Fullt med omega 6! Och jo, det finns studier som säger det. Liksom det finns studier som säger emot. Det svåra är att förstå att en studie inte ger någon sanning, att det finns olika grader av vetenskap och att vetenskap påverkas av de som ger medel till forskning och forskarnas bias. Jo, det är ganska hopplöst för gemene man att förhålla sig till det. Att programledarna inte förmår ställa vettiga frågor och ifrågasätta är i sig oacceptabelt, men att de svenska läkare, professorer och forskare som de sedan intervjuade inte talade om att detta bara var en observation osv är tjänstefel och strider mot den hållning de ska ha till vetenskap enligt socialstyrelsen, även dessa borde anmälas. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Som om detta inte vore nog så är Hellenius med i fråga doktorn på måndag. Hur var det nu med SVT? Ska dom inte vara opartiska???? Följande citat är hämtat från länken under: "SVT är ditt och vi gör program för alla i SverigeDet är du som via radio- och tv-avgiften betalar för att vi ska finnas. Vi gör program om alla och för alla i Sverige. För tv-avgiften får du program som är oberoende, opartiska och sakliga. I Sverige är det bara public service som har det uppdraget."http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-service/hej-kara-tv-tittare Man behöver nog inte ens se programmet för att veta att det varken kommer att vara oberoende, opartiskt eller sakligt 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post SGK Posted January 18, 2017 Popular Post Share Posted January 18, 2017 Jag sökte på orden "butter", "inflammation" och "brain" på google scholar. Visst fick jag en hel del träffar, men vad jag förstår så är det vanligaste att Butter är ett efternamn på några forskare som skrivit om inflammation och hjärnor. Jag slutade leta efter de 20 första träffarna, de tusentals studierna kanske dyker upp därefter. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Jag sökte på orden "butter", "inflammation" och "brain" på google scholar. Visst fick jag en hel del träffar, men vad jag förstår så är det vanligaste att Butter är ett efternamn på några forskare som skrivit om inflammation och hjärnor. Jag slutade leta efter de 20 första träffarna, de tusentals studierna kanske dyker upp därefter. Menar du att MH bara googlade, inte såg att "Butter" var författare och gjorde sin egen tolkning av sambandet "brain" och "inflammation"?? Det här blir bara bättre och bättre! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nisse Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 "Det har kommit masssor av forskning som visar att smör orsakar inflamation i hjärnan", citat: Mai-Lis Hellénius i TV intervju vid årsbörjan. Jag blev mkt förvånad då jag hörte denna påstand. Har det frammkommit något om hvilken forskning det rör sig om? Jag har väntad på att se denna påstand debaterad och antingen verifierad eller bortslängd i lådan med all övrig "fake news".....men har inte sett något. Nu bor jag inte i Sverige, - så jag har inte sett alt som skrivits. Kan någon kanske visa mig till seriösa innlägg i saken? Jag besökte en vän i dag som även hade hört om denna farliga egenskap hos smör i vår public service radio ....och därför hade slutad att äta smör..... Här skriver Monique Forslund lite om frågan: http://www.lifezone.se/kost/fett/smor-orsakar-inflammation-i-hjarnan/ Hej Bara som info så kommer Hellenius medverka i Fråga Doktorn nästa Måndag 23-1 enl. uppgift i denna veckas program. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Hittade till och med en artikel i Expressen som behandlar skillnaden mellan industriella och naturliga transfetter: http://www.expressen.se/halsoliv/allt-transfett-ar-inte-farligt/ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Hittade till och med en artikel i Expressen som behandlar skillnaden mellan industriella och naturliga transfetter: http://www.expressen.se/halsoliv/allt-transfett-ar-inte-farligt/ Japp. Och den studien är från 2007. Tio år av ignorans! Det är en skandal att hon år efter år får mala på med sitt! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 "SVT är ditt och vi gör program för alla i Sverige Det är du som via radio- och tv-avgiften betalar för att vi ska finnas. Vi gör program om alla och för alla i Sverige. För tv-avgiften får du program som är oberoende, opartiska och sakliga. I Sverige är det bara public service som har det uppdraget." http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-service/hej-kara-tv-tittare Kan inte nån som är bra på att uttrycka sig, skriva några rader och anmäla programmet till Granskningsnämnden? http://www.radioochtv.se/sv/att-anmala/anmal-program/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post The Biochemist Posted January 18, 2017 Popular Post Share Posted January 18, 2017 Kan inte nån som är bra på att uttrycka sig, skriva några rader och anmäla programmet till Granskningsnämnden? http://www.radioochtv.se/sv/att-anmala/anmal-program/ Är det någon som har en länk till när programmet gick så kan jag skriva några rader till SVT? Maj-Lis-Kocko-jojo har inte propellern i vattnet. Det är till och med så att det finns hyfsat med studer med den motsatta rubriken (smör är anti-inflammatoriskt). Läste på nån blogg att häx-professorn också sagt att knäckebröd inte höjer blodsockret. Men vill gärna ha en länk och kolla själv först. Sist jag skrev till SVT blev vi ordentligt ovänner. Ska se om jag inte har kvar de mailen så ska jag lägga upp dem här. Är väl typ 10 år sen när de hade en expert där som sa att man skulle byta ut allt socker mot fruktos så var allt frid och fröjd (samma expert jobbade också för ett bantningsförtag som just hade släppt ett fruktospulver för viktminskning vilket SVT inte heller hade koll på). 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Det går visst inte att anmäla ett program som inte sänts så vi får vänta till på måndag . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Är det någon som har en länk till när programmet gick så kan jag skriva några rader till SVT? Maj-Lis-Kocko-jojo har inte propellern i vattnet. Det är till och med så att det finns hyfsat med studer med den motsatta rubriken (smör är anti-inflammatoriskt). Läste på nån blogg att häx-professorn också sagt att knäckebröd inte höjer blodsockret. Men vill gärna ha en länk och kolla själv först. Sist jag skrev till SVT blev vi ordentligt ovänner. Ska se om jag inte har kvar de mailen så ska jag lägga upp dem här. Är väl typ 10 år sen när de hade en expert där som sa att man skulle byta ut allt socker mot fruktos så var allt frid och fröjd (samma expert jobbade också för ett bantningsförtag som just hade släppt ett fruktospulver för viktminskning vilket SVT inte heller hade koll på). Skulle kunna vara detta: http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3722512 Sändnigsdatum 5 januari. C:a 6 minuter in i programmet kommer hon loss med galenskaperna.(Dessförinnan har hon hunnit propagera för träning/kaloriförbrukning som nödvändigt för viktreducering.) Och jodå- hon ger rekommendationer om att äta svenskt rågknäcke. Har Wasabröd börjat sponsra henne också? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Skulle kunna vara detta: http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3722512 Sändnigsdatum 5 januari. C:a 6 minuter in i programmet kommer hon loss med galenskaperna. (Dessförinnan har hon hunnit propagera för träning/kaloriförbrukning som nödvändigt för viktreducering) Men om den länken stämmer, då är det ju inte SVT? Sen kan jag tycka att det hon säger är lika galet ändå... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAKULLA Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Programledaren i "Fråga doktorn" uppmanar alltid tittarna att skicka in frågor innan kommande program. Nästa veckas gäst i studion (MH) presenteras som "En av Sveriges trevligaste proffessorer" Varför inte ställa lite "obekväma" frågor till MH och be om källa för vissa påståenden t.ex.? Här är direktlänk till frågeformulär: http://www.svt.se/extra/fraga-doktorn/skicka-in-en-fraga 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Måndag 23 januari 18.45 Fråga doktorn Kommer att publiceras i SVT Play Del 3 av 18. Veckans Fråga doktorn har mat som en röd tråd. Vad är tyckande och vad är fakta när det gäller mat, näring och motion? Gästen Mai-Lis Hellénius, överläkare och professor i livsstil har tagit fram en bok där hon samlar den aktuella forskningen om rörelsens, matens, stressens och vår livsstils betydelse för hälsan. Vi träffar också Malin Dyberg som nu börjar tåla jordnötter i en forskningsstudie som försöker hitta bot mot matallergi. Även i SVT1 senare i natt och SVT1 24/1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post The Biochemist Posted January 19, 2017 Popular Post Share Posted January 19, 2017 Programledaren i "Fråga doktorn" uppmanar alltid tittarna att skicka in frågor innan kommande program. Nästa veckas gäst i studion (MH) presenteras som "En av Sveriges trevligaste proffessorer" Varför inte ställa lite "obekväma" frågor till MH och be om källa för vissa påståenden t.ex.? Här är direktlänk till frågeformulär: http://www.svt.se/extra/fraga-doktorn/skicka-in-en-fraga Tack för länken. Har ställt några frågor om referenser till påstående som hon sannolikt kommer säga under programmet. Får se om hon säger dem och i så fall nämner något om referenser. Skrev även att SVT kan väl lägga upp listan på hemsidan då det kan ta lite tid att nämna alla referenser i programmet (vet att hon allitd brukar säga det finns hundra tusen studier att backa upp hennes påstående. En lista på de 5 bästa räcker gott för mig). Att anmäla programmet innan det gått vore ju kul. Inget konstigare än att anmäla ett planerat bankrån till polisen innan det har skett. 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Så SVT ska alltså låta Hellenius göra reklam för sin bok??? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Måndag 23 januari 18.45 Fråga doktorn Kommer att publiceras i SVT Play Del 3 av 18. Veckans Fråga doktorn har mat som en röd tråd. Vad är tyckande och vad är fakta när det gäller mat, näring och motion? Gästen Mai-Lis Hellénius, överläkare och professor i livsstil har tagit fram en bok där hon samlar den aktuella forskningen om rörelsens, matens, stressens och vår livsstils betydelse för hälsan. Vi träffar också Malin Dyberg som nu börjar tåla jordnötter i en forskningsstudie som försöker hitta bot mot matallergi. Även i SVT1 senare i natt och SVT1 24/1 Om Hellenius bok blir en bestseller får vi rejäl motvind ett tag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Men om den länken stämmer, då är det ju inte SVT? Sen kan jag tycka att det hon säger är lika galet ändå... Fast Carl August Arge säger bara "TV intervju vid årsbörjan", och smöret och hjärnan finns ju med i intervjun, så det kan nog vara den här länken ändå. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Fast Carl August Arge säger bara "TV intervju vid årsbörjan", och smöret och hjärnan finns ju med i intervjun, så det kan nog vara den här länken ändå. Jag tänkte mer att om man ska klaga hos SVT så är det ju bra om det är de som sänt programmet. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Länken som finns i Carl Augusts inledande inlägg leder till LifeZone, och hon har en länk till programinslaget som sändes 5 januari. Jag har för mig att även Ulrika Davidsson var med i det programmet och lagade GI-, LCHF- och paleomat. Så man kanske inte kan anklaga just det inslaget för att vara partiskt. Hon är dock ingen professor även om hon gjorde en vällovlig insats i det programmet. Man önskar ju att det vore en LCHF-professor med. Eventuella anmälningar kan ju följa på Fråga doktorn. Fast jag kommer nog inte att titta själv, jag blir så nedstämd av att lyssna på MLH. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Fast jag kommer nog inte att titta själv, jag blir så nedstämd av att lyssna på MLH. Samma här... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carl August Arge Posted January 19, 2017 Author Share Posted January 19, 2017 Fast Carl August Arge säger bara "TV intervju vid årsbörjan", och smöret och hjärnan finns ju med i intervjun, så det kan nog vara den här länken ändå. Jo, det var intervjun i TV 4 jag syftade til 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Det är väl jag som är den "skyldige" De var jag som skrev att hon är med i Fråga Doktorn på måndag 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Syster Posted January 19, 2017 Popular Post Share Posted January 19, 2017 Att vi blir arga, nedstämda och rent ut sagt förbannade innan ens programmet har sänts måste betyda något 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Bästa kommentaren idag Syster 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Programmet blir en fin födelsedagspresent till mig ;-) Lite intressant att se om hon kommer nämna några studier överhuvudtaget i sin bok...kan tänka mig att hon rent allmänt bara kommer att hänvisa till studier som ligger bakom SLV:s kostråd... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post DRAKULLA Posted January 19, 2017 Popular Post Share Posted January 19, 2017 Ja arga och griniga blir vi ju lätt vi LCHFare men det beror nog mest på inflammationen i hjärnan som vi så lätt får..... 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Programmet blir en fin födelsedagspresent till mig ;-) Lite intressant att se om hon kommer nämna några studier överhuvudtaget i sin bok...kan tänka mig att hon rent allmänt bara kommer att hänvisa till studier som ligger bakom SLV:s kostråd... I egenskap av moderator så förbjuder jag dig Peter att förstöra din födelsedag med att titta på SVT den dagen, den speciella tiden 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 I egenskap av moderator så förbjuder jag dig Peter att förstöra din födelsedag med att titta på SVT den dagen, den speciella tiden Bra rutet Syster! Istället får det bli ett födelsedagskalas via forumet (finns säkert nån bra teknik tillgänglig) så frestelsen att titta på MLH inte blir för stor! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skymning Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 Hmm... Vad var det nu vi sa? Den där Maja-Lisa... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melker Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 Väntar med spänning på kommentarerna från de som vågade se på Majsan... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 Jag ska ta mod till mej lite senare ikväll. Eller imorgon 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 Jag är en modig en jag . . . som vågade titta enligt mitt tycke inte så illa, det var programledaren, Suzanne Axell som påstod att man med LCHF äter mycket mera kött!!! Ja, ni vet, utan att vara motsagd 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 Grattis på födelsedagen, Peter B! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAKULLA Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Jag är en modig en jag . . . som vågade titta enligt mitt tycke inte så illa, det var programledaren, Suzanne Axell som påstod att man med LCHF äter mycket mera kött!!! Ja, ni vet, utan att vara motsagd Jag kollade också. Håller med om att det inte var så illa som befarat. Samtalet var inte så fokuserat på dieter(förutom köttet) utan mer allmänt prat om motion och mindre stress. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Grattis på födelsedagen, Peter B! Tackar!!! jag tittade inte 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Inte riktigt sant, det där med trender. Ökningen av margarin kom på 50-talet, då började CVD gå ner. Detta trots att en del av det var transfetter, vilket nu är välkänt var ett problem. Nu är dom som tur är borta. Detsamma hände i Polen, som har haft en av de snabbaste sänkningarna i hjärt- och kärlsjukdom.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9552904/Och förstås i det välkända finländska projektet som var en succé för att minska på hjärtproblemen, där man minskade på animaliska fetter och ökade på bär och annat, tillsammans med en minskning i rökning.(sen har inte det här med inflammation i hjärnan att göra, jag vet inte varför du gör den kopplingen) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Dina diagram rensar inte för framsteg inom vården, de visar bara dödstalen vad jag kan se. Tack vare mycket skickliga läkare och ny teknik lyckas man hindra folk från att dö av sina hjärtsjukdomar numera. Och jag menar inte läkare som skriver ut statiner, utan de som startar hjärtan och plockar ut blockeringar i artärerna, mm Statistik för Sverige från socialstyrelsen. http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20466/2017-1-18.pdf 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Visst, det är också en faktor i USA (och givetvis är medicinering en del av det också).I Polen var det inte en större faktor, enligt studien som jag länkade till.I vilket fall säger det emot Helge/Ninas påstående att hjärtproblem ökade efter att margarinkonsumtionen ökade. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skymning Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Jag tror inte att det går att titta på en enskild faktor. Det är så mycket som spelar in när människor plötsligt blir feta som vi blivit i västvärlden. Alla på en gång! Vi äter generellt mycket mer kött än tidigare, mer socker, mer finmalt mjöl. Dessutom tror jag det stora problemet när det kommer till fett är att vi slutade äta fettet som satt på köttet. Inte att vi ersatte smör med margarin, för konsumtionen var nog inte så stor av köpta fetter förr. När jag var liten och min morfar fortfarande levde tog han fettet från alla andras fläskkotletter och erbjöd sitt kött då han blev mätt... Idag finns det knappt något fett på fläskkotletterna alls... Jag tror det är lätt att få i sig lite för mycket proteiner idag och för lite fett, då allt kött ska vara så magert och vi därigenom äter mer av det... Generaliserat då. Själv äter jag betydligt mindre kött idag än för bara två år sedan. Och nu svävade jag ut på allt annat än smörets påverkan på hjärnan. Kanske för att jag tycker det är trams... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Jag tänker att större delen av vår utveckling skedde på Afrikas savanner, där det vilda köttet är mer magert?http://www.builtlean.com/2016/03/25/wild-game-meats/Det är väl mer på senare tid i och med jordbruket som vi har haft tillgång till riktigt fett kött? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 För mig är teorin att vi snarare var kustlevande än savannlevande mer logisk. Är fullkomligt ointresserad av vetenskapliga studier (som ändå är vinklade) utan går på sunt förnuft. Om denna teori stämmer förklarar den vårt stora behov av omega 3-fettsyran EPA, eftersom den är rikligt förekommande i fisk, våra tänder som tycks vara gjorda för malande snarare än slitande, och vårt stora behov av vätska och vår rikliga urin som inte heller känns savannanpassade. Om det är sant vet jag förstås inte men teorin är intressant tycker jag. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Det tror jag blir svårt att hitta stöd för, dom flesta fynd av fossil av tidiga hominider är inte vid havet..Idén verkar inte fått nåt fäste https://en.wikipedia.org/wiki/Aquatic_ape_hypothesis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Sedan den kartan ritades har man funnit hominid-fossil kustnära i Sydafrika: http://www.smithsonianmag.com/science-nature/top-7-human-evolution-discoveries-from-south-africa-158522696/ Det är en spännande fråga var vår evolution faktiskt har ägt rum, men juryn kommer nog vara ute i ett antal år till... 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganymedes Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Fossil hittar man inte nödvändigtvis där vi levt i störst utsträckning, utan där fossil har bevarats. Och fossilisering är en ovanlig process. Vi ska vara glada att vi överhuvudtaget hittar fossil. Dessutom så hittar man fossil, om man har tur, bara där man letar. Vi har inte letat överallt än. Sälv tänker jag att det inte handlar om antingen stranden eller savannen. Att vi är så "allround" och anpassningsbara tycker jag tyder på att vi bär på arv från förmänniskor som levde i alla möjliga miljöer, på savannen, skogen, stranden. Hypotesen om vattenapan handlar bla. om vår upprätta gång så det måste ha skett för över 4 miljoner år sedan. Kanske direkt efter vi och chimpansen gick skilda vägar. Mycket har hänt i vår utveckling sedan dess. Hjärnans tillväxt skedde långt efter det. Jag tilltalas för övrigt av vattenapahypotesen. LCHF är ett nytt påfund. Vi har aldrig ätit så här mycket fett tidigare. Det betyder inte per automatik att det är ett problem. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.