Gå till innehåll

Info om BIG-pharmas och BIG-foods aktiviteter


Recommended Posts

Bra artikel om hur läkemedelsindustrin påverkan på statens beslut:  https://www.svd.se/svd-avslojar-topplakare-doljer-utbetalningar-fran-lakemedelsindustrin

 

Från artikeln:

 

I de officiella rekommendationerna står att Läkemedelsverket gått igenom experternas jävsdeklarationer, det dokument där experterna sanningsenligt måste intyga sina kopplingar till bolag i branschen. Experterna har enligt dokumentet en skyldighet att upplysa om de får nya eller förändrade uppdrag.

En av de mest profilerade forskarna är överläkaren Kristina Gemzell Danielsson från Karolinska institutet, anlitad som vetenskapligt råd hos Läkemedelsverket.

Under 2015 tog hon emot 238 000 kronor från fyra läkemedelsbolag för konsultuppdrag. Av den summan gick 63 000 kronor till hennes privata aktiebolag, resterande gick till henne privat. Den största summan kom från bolaget Bayer AB; 169 000 kronor. Det visar data från Läkemedelsindustriföreningen (LIF) som SvD granskat."

 

Newsvoice har skrivit om Svds  granskning:  http://newsvoice.se/2016/09/09/pengarna-till-landstingslakarna-fran-lakemedelsindustrin/

 

Här är en blogg som recenserat "Dödlig medicin och organiserad brottslighet.:

 

http://holistic.se/blogg/3753

 

En annan bra Svd artikel:  https://www.svd.se/sa-talar-lakare-gott-om-sina-uppdragsgivare#sida-3

Bland annat nämns om en bloggande läkare som får 157 000:- av ett läkemedelsbolag .

 

 

https://www.svd.se/arkiv/2016-09-16/8

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är så att alltfler artiklar är sådant man får betala för. Men ofta går det att få en gratis provmånad. Man kan alltid citera viktiga delar ur artiklarna.Jag kommer att prenumerera på Svd då de har en del bra artiklar ämnet, och det kostar att friställa bra artiklar. DN som har Amina Mangor anställd kanske är sponsrad av sockerindustrin. åtminstone skriver hon som betalda lobbyister gör. Inget bevis men väl ett indicium.

 

 

 

 

Landstingens experter får betalt av läkemedelsindustrin

Expertläkare ger läkemedelsråd till sjukhusen – samtidigt som de har uppdrag åt läkemedelsindustrin. SvD:s granskning visar att uppemot 60 personer inom landstingens expertgrupper inom läkemedel fått pengar för uppdrag åt industrin. Men trots krav på att skriva på en jävsdeklaration så framgår inte alltid kopplingen.

  8 sep, 2016
 Dela
 
Stäng
 
Dela artikeln:
Landstingens experter får betalt av läkemedelsindustr
 

 

 

I 13 av de 21 landstingsregionernas läkemedelskommittéer sitter därmed utnämnda experter och medverkar i vilka riktlinjer landstingen ska ha när det gäller läkemedel, visar SvD:s granskning. Det handlar om överläkare, ST-läkare, specialistläkare, chefer och forskare. Gemensamt för dem, utöver kopplingen till läkemedelsindustrin, är att de alla arbetar på olika sjukhus runtom i landet.

42 av de personerna sitter i Västra Götaland, Örebro och Stockholms läns landsting. De flesta experterna som har kopplingar till industrin finns i Stockholm, 18 personer.

Läkemedelskommittéerna ska vara rådgivande regionala expertorgan inom läkemedelsfrågor.

 

 

 

Man får citera delar av artiklar. Det gynnar Svd, och eftersom artiklarna är bra, så har jag inget problem med det.

 

 

I flera fall stämmer också jävsdeklarationerna som lämnats in av läkarna – men inte alltid. Ett antal läkare har utelämnat information om arvoden eller ersättningar från läkemedelsbolagen.

En läkare har till exempel skrivit in tre bolag i sin jävsdeklaration, beslut som rör de bolagens produkter innebär jäv. Därför får läkaren enligt reglerna inte närvara vid de besluten.

Läkaren fick dock ett arvode på 16 000 kronor från ett bolag som inte angivits i jävsdeklarationen, visar SvD:s granskning.

 
En bloggare som har band till läkemedelsindustrin är Dagens Medicins Mats Reimer. Han är barnläkare, och VoF kontaktperson om alternativmedicin. Även
Dan Lathammar är kontaktperson för VoF om alternativ medicin. Reimer vägrade länge svara på, om han hade band till läkemedelsindustrin.
  Men han blev avslöjad, då sade han att han inte fick några pengar, utan de gick till vårdcentralen där han arbetade.
                  Reimer försökte hemlighålla banden till industrin, så om allt har kommit fram kan man tvivla på.
 
Ser man på hur han skrev om "ADHD mediciner" i bloggen så var det ren reklam, när kritiker tog upp biverkningar av medicinen och avtagande effekt.
Efter 3 år var det inga positiva effekter, utan bara biverkningar, och ett beroende var skapat, så patienten fick abstinens när patienten försökte sluta.
    Remier skrev ingenting om de negativa effekterna, utan lade upp en ny artikel i annat ämne. Så han skrev precis som en betald reklam gubbe skulle göra.
Så jag vågar då inte lita på hans ord, eftersom många läkare valt att dölja betalningar från industrin.
 
Reglerna måste  skärpas. Som patient måste man få veta om läkaren säger det han säger, för att ett läkemedels bolag betalar för att läkaren skall öka vinsterna för bolaget, eller om det är bra för patientens hälsa. Idag kan man inte säkert veta hur det förhåller sig.
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...