Åsa Karlsson

Istället för mjölk??

Recommended Posts

Här har jag i tron att jag har gjort ngt nyttigt, använt lättmjölk i mitt tea, o så visar det sig vara allt annat än bra. 

Jag dricker inga små koppar, utan stora med ganska mkt mjölk, och undrar nu vad ska jag ha istället??

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ohomogeniserad fullfet ekologisk mjölk, t ex Skånemejeriers gammeldags Hjordnära? Eller ekologisk 40% grädde?

 

Eller varför inte mixa ner smör? Beroende på smak o koppstorlek såklart.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi fungerar alla olika.

Vissa kan lära sig att leva med ersättningar till det de är vana vid, och då kan det ju fungera med att ersätta mjölk med grädde.

Det kan fungera ett tag, tills du eventuellt upptäcker att mejeriprodukter kanske inte hjälper dig att minska vikt (om nu detta är anledningen att du vill äta LCHF). 

Andra behöver bryta helt med en vana, för alla ersättningar gör att de bara blir besvikna för det är just en ersättning som ju smakar annorlunda och så går de och är jämt sugna "på originalet".

För dessa kan det vara lättare att helt avstå och lägga till något nytt i sitt liv. Dricka ett annat te utan någonting i, börja dricka kaffe....

 

Vilken typ är du?

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag drack också stora koppar te med mycket mellanmjölk i förut. Nu dricker jag fortfarande stora koppar te men med en liten skvätt grädde i.

Grädden kan ses som "koncentrerad" lättmjölk, så man kan tänka att man slipper allt det där vattnet i lättmjölken.  ;)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min dotter tycker inte om te med mjölk längre, sedan hon började med grädde i stället.  ^_^

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag drack också stora koppar te med mycket mellanmjölk i förut. Nu dricker jag fortfarande stora koppar te men med en liten skvätt grädde i.

Grädden kan ses som "koncentrerad" lättmjölk, så man kan tänka att man slipper allt det där vattnet i lättmjölken. ;)

Ja och så blir det mycket mindre kasein med grädde - Dels innehåller den 42% mindre protein, och så tar man (kanske) inte lika mycket. Grädden (40%) är väl dessutom inte homogeniserad? Och miljömässigt är grädde mycket bättre. Bara fördelar!
  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håll bara koll på vilken grädde ni använder. Dom med 36-38 % fett och laktosfri grädde brukar innehålla stabiliseringsmedel.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lidl hade en som var 40% som också hade stabiliseringsmedel...  :o

 

Ängens, som vi köper från Lidl nu, är helt valig mig veteligen. Den är dessutom lite billigare än annan vispgrädde med 40% fett.  :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har alltid haft mjölk i kaffet, och har haft svårt att tycka om det svart. Grädde eller kokosolja blir inte alls lika gott, tycker jag. Så jag förstår dig!

Nu har jag istället börjat dricka te, och det har jag alltid gjort "rent". Men nu tycker jag att det är jättegott med kokosolja.

Ibland måste man bryta eller byta vanor, trots att de sitter hårt och kanske har blivit en ritual eller liknande.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag bara älskade latte men efter några år med LCHF började jag må illa av obehandlad mjölk och grädde. Jag har lärt mej att tycka om svart kaffe men jag är noga på kvalitén. Jag avstår hellre än att ta pulverkaffe eller taskigt automatkaffe. Är storkonsument av roiboos och grönt te numera.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har ätit LCHF i många år och haft problem med grädde vad gäller vikt så vid årsskiftet bestämde jag mig faktiskt för att testa med havreprodukter istället och det har konstigt nog funkat väldigt bra. Jag kör 16/8-fasta så i kaffet före lunch har jag ingenting men de två koppar jag dricker på eftermiddagen består av kaffe med ca 1,5 dl Oatlys Ikaffe. Istället för grädde i matlagningen tar jag Imat (även det Oatly). Jag har gått ned 6 kg sedan årsskiftet, från 73,5 till 67,5 på ganska strikt LCHF och alltså utan mejeriprodukter förutom smör och ibland lite ost t ex i gratänger. Jag vet att man inte rekommenderar havreprodukter men efter att tidigare gått ner ordentligt med GI och sen tyvärr upp igen med råge efter att ha börjat med LCHF så gav jag det en chans och det fungerar väldigt bra. Jag har tendens att överäta grädde så trots att jag inte hade mer än en skvätt i kaffet kunde det bli ett par dl/dag i form av t ex blåbär och grädde. Havreprodukter lockar mig inte alls att äta så. I praktiken äter jag mer havreprodukter idag än grädde förut men går ändå ner. Mejeriprodukter och alkohol har jag märkt är bovar i min och även min mans viktnedgång så det får vi låta bli förutom vid riktigt festliga tillfällen.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag spär ut grädden med vatten. Typ hälften hälften, och använder ca 3 msk av det i en stor kopp kaffe. Är det ok? Har stannat i viktminskningen -20kg, har väl ca 10 kg till att ta bort för att bli nöjd. Har ätit medel LCHF i 1,5 år. Kör 16/8 fasta (ingen frukost). Är laktosfri grädde bättre?

Är 55 år och kvinna. 165 cm, 70 kg. Går aktivt varje dag 1 timme.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, mirai sade:

Är 55 år och kvinna.

Tyvärr kan det vara det som gör att det är svårt att gå ner i vikt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, mirai sade:

Jag spär ut grädden med vatten. Typ hälften hälften, och använder ca 3 msk av det i en stor kopp kaffe. Är det ok? Har stannat i viktminskningen -20kg, har väl ca 10 kg till att ta bort för att bli nöjd. Har ätit medel LCHF i 1,5 år. Kör 16/8 fasta (ingen frukost). Är laktosfri grädde bättre?

Är 55 år och kvinna. 165 cm, 70 kg. Går aktivt varje dag 1 timme.

Laktosfri grädde gör tyvärr ingen skillnad. Jag tror hormoner spelar stor roll vid din (och min) ålder. Sen är kanske din kropp nöjd med 70 kg till 165 cm även du själv vill gå ned mer. Testa att ta bort grädden helt för den kan vara en stor bov.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du vill ha mjölkfritt är kokosgrädde eller kokosmjölk ett bra alternativ. Personligen tycker jag att det är godare än mjölk. :)  

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan inte dricka mitt kaffe utan mjölk. Har provat med grädde, både utspädd och enbart grädde - inte gott... för att inte tala om svart kaffe, det går absolut bort!

Hade tidigare vanlig röd mjölk men eftersom jag "jagar" kolisar så har jag bytt till laktosfri röd mjölk, "tjänar" 1 kh på de 100g mjölk jag fördelar på 3 stora muggar kaffe varje dag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har efter ett antal år med "grädde-är-min-lyx-I-kaffet" upptäckt att det inte längre smakar gott...? Det blir för sött, eller något. Så för mig funkar bara svart kaffe numera.

Annars tycker jag att äggmjölk är en helt ok ersättning för mjölk/grädde. Som skvätt I kaffet (om jag nu skulle ha det; har inte testat nyligen), som latte, som varm choklad. I te vill jag inte ha något mjölkaktigt.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.