Jump to content

Ätandets belöning


shapeshifter

Recommended Posts

Det intressanta när man fastar är dessa återkommande vågor av hunger. Dessa är ofta situationsrelaterade. T.ex. lunchrasten, eller när man kommer hem från jobbet, osv. Detta leder till insikten att vårt ätande (njutningen) styrs mycket mer av det som sitter i skallen än av den faktiska processen att tillgodogöra sig själva näringen.

"Tiden det tar för mat att passera genom mag- och tarmkanalen är beroende av ett flertal faktorer, men grovt skattat kommer efter 2,5 till 3 timmar efter en måltid ungefär 50% av maginnehållet att ha tömts till tunntarmen och efter 4 till 5 timmar är magen helt tom. Detta innebär att det tar lika lång tid för tunntarmen att tömmas, 50% på 2,5 till 3 timmar. Passagen genom tjocktarmen kan ta så lång tid som 30 till 40 timmar. "

Trots att denna (den väsentliga delen) av tillgodogörande processen är det som gör att vi blir mätta, så sker den till stor del omedvetet i bakgrunden, medan själva måltiden med dess smaker och lukter och själva ätsituationen är det som får oss känna oss tillfredsställda. Detta kul videoklippet beskriver precis detta: 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...