Jump to content

Kanske inte kolhydrater per se


stefpahl

Recommended Posts

Intressant artikel detta: http://www.bbc.com/news/health-39292389 (fanns också en artikel i DN). Tsimane-folket i Boliva äter 72% av energin från kolhydrater och har världens bästa hjärt- och kärlhälsa (åtminstone som har mätts upp). Inga processade kolhydrater eller processat kött, inga snabba kolhydrater, inget godis, ingen läsk, inget socker, ingen rökning. Enbart viltkött, fisk, nötter, grönsaker och frukt, dvs kolhydrater förpackade i fibrer. Dessutom spekulerar de i att maskar i tarmen kan ha en positiv effekt. Undersökningen säger givetvis inget om LCHF är bra eller dåligt. Kanske hade de uppnått lika gott resultat med på en grönsaksrik LCHF, utan processade råvaror men med betydligt mindre andel kolhydrater och mer fett.

I vilket fall, det får mig att fundera på att det kanske inte är kolhydrater i sig som är det stora problemet, utan fr a dåliga, snabba kolhydrater och processad mat. Det kan ju knappast kallas LCHF denna kost, möjligen en form av paleo. Fokus kanske inte ska ligga på att jaga kolhydrater per se.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är inte kolhydrater per se.. utan i de flesta fall en fråga om hyperinsulinemi!

Nuu, blev det helt plötsligt komplicerat.. iomed att det handlar om multipla orsaker, såvida det inte handlar om sjukliga tillstånd vilka är ovanliga/sällsynta!

Man vet en hel del redan, tex att hyperinsulinemin främst orsakas utav insulinresistens, som i sin tur är en reaktion på kroniskt förhöjda insulinnivåer, eller något sällsynt sjukligt tillstånd!

Man vet oxå sedan länge att vi har en begränsad förmåga att lagra glukos.. så man bör inte inta mer fören man gjort av med en del så det finns plats för nytt.

För gör man inte så kommer insulin stiga ytterligare, för att stänga ner Lipolysen, betaoxidation, trigga De novo lipogenes, litta andra grejer som krävs för att få ner ett toxiskt högt blodsocker.

En nackdel vi har som art är att vår De novo lipogenes är rudimentär!

Och på allt detta så bör vi/våra sk stenåldersgener är anpassade för att vi skall antingen jaga stora delar om dagen eller gå omkring för att samla olika kolhydrathaltiga rötter, gräva upp dessa med grävpinnar samt sen samla ved för att laga till allt.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...