Jump to content

Blir man tjock av att äta extra fett?


Recommended Posts

GettyImages-136588598-800×533

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Blir man tjock av att äta extra fett i form av fettbomber och fettkaffe? Här är det korta svaret. Ja och nej.

Om du är smal så kommer du inte att bli tjock av att äta fett. Om du är överviktig så ja, då kommer extra fett att göra dig tjock. Låt mig förklara. Svaret har självklart ingenting med kalorier att göra (ett fullkomligt utdaterat och meningslöst koncept) utan handlar helt om fysiologi.

FatBombs-400×267Låt oss backa en liten bit. På ketogen kost / LCHF uppmuntras folk att äta en majoritet av kalorierna i form av fett. Generellt sett borde de äta riktig mat tills de är mätta. Vissa tror att detta innebär att man ska tillsätta extra fett till allt man äter – bara se hur populära ”fettbomber” – små desserter eller mat med mycket högt fettinnehåll eller fettkaffe – kaffe med extra tillsatt olja (MCT, kokosolja etc) – är. Vissa tycker att detta saktar ner viktminskning och andra tycker att det inte gör det. Vad händer?

Insulin är den största orsaken till viktuppgång. När man går upp i kroppsfett svarar kroppen genom att öka frisättningen av ett hormon som kallas leptin, vilket säger till kroppen att sluta gå upp i vikt. Detta är en negativ återkoppling, designad att förhindra oss från att bli för tjocka. Det är en överlevnadsmekanism eftersom feta djur som inte kan röra på sig ordentligt blir uppätna. Det är också en av anledningarna till varför folk som säger att ”Vi är genetiskt programmerade att äta allt framför oss” eller ”Vi är programmerade att bli feta, men mat var bristvara förut” har totalt och idiotiskt fel. Så varför fungerar det inte för oss?

Insulin och leptin är i grund och botten motsatser. En säger till kroppen att lagra kroppsfett och den andra säger till den att sluta med det. Om vi fortsätter att äta fruktos, vilket leder till insulinresistens och kontinuerligt högt insulin, då kommer vi också kontinuerligt att stimulera vårt leptin. Precis som för alla andra hormoner leder konstant höga nivåer av hormoner till en nedreglering av de hormonella receptorerna och utvecklande av resistens. Så konstant höga leptinnivåer leder slutligen till leptinresistens, vilket är precis det vi ser vid vanlig fetma. Så smala personer är leptinkänsliga och personer som lider av fetma är leptinresistenta.

Fysiologin med att äta fett

FatBombs2-copy-400×223Låt oss nu tänka på fysiologin med att äta fett från kosten. Kom ihåg att det bara finns två bränslen till kroppen – antingen förbränner du socker eller fett. När du äter kolhydrater eller överflödigt protein, går det till levern genom portalvenen och stimulerar insulin, vilket säger till kroppen att börja förbränna socker, och lagra resten i form av glykogen eller fett.

Fett från kosten, å andra sidan, gör inget sådant. Det absorberas i tarmarna som kylomikroner, går igenom lymfsystemet till vänstra lymfstammen och direkt till blodets cirkulationssystem (inte till leverns cirkulationssystem). Därifrån åker det till fettcellerna för lagring. Med andra ord påverkar fett inte levern och därför behövs ingen hjälp från insulinets signaler och går direkt till fettlagrerna.

FatBombs3-400×581Så betyder inte det att du blir tjock av att äta fett? Nej, inte alls. Låt oss prata om hur det är för den smala personen (leptinkänslig) först. Kommer du ihåg när Sam Feltham gjorde ett experiment där han åt 5000 kalorier per dag? Han åt enorma mängder kalorier varje dag, och gick ändå inte upp i vikt (53% fett, 10% kolhydrater). När du äter mycket fett lagras det i fettcellerna, men insulinet stiger inte. Allt eftersom fettmassan ökar, ökar leptinet också. Eftersom den smala personen är leptinkänslig, kommer han att sluta äta för att låta kroppsvikten minska igen. Om du tvångsmatar honom, som Sam gjorde, kommer metabolismen att öka för att förbränna de extra kalorierna.

Vad händer om en överviktig person överäter fett?

Så till fallet med personen som lider av både fetma och leptinresistens. När du äter mängder av fett stiger insulinet inte. Dock går den där ”fettbomben” rakt in i dina fettlager. Du svarar genom att öka leptinnivåerna i blodet. Men här har du skillnaden. Din kropp bryr sig inte. Den är resistent mot leptinets effekt. Så din metabolism ökar inte. Din aptit minskar inte. Inga fördelaktiga viktminskningseffekter sker av att äta fettbomben. Och ja, du kommer till slut behöva förbränna det extra fettet som du ätit.

Den praktiska implikationen är följande. Om du är smal och leptinkänslig så kommer du inte gå upp i vikt av att äta mer fett, som till exempel ost. Men om du försöker gå ner i vikt, och samtidigt har problem med fetma/insulin/leptinresistens, så är det inte en bra idé att tillsätta extra fett till dina måltider. Återigen kan du se att vi inte behöver gå tillbaka till den föråldrade och meningslösa idén om kalorier. Fetma är en hormonell obalans, inte en kaloriobalans.

Vad kan du göra istället? Tja, att äta mer kolhydrater är ingen bra idé. Inte heller att äta mer protein. Inte heller att äta mer fett. Så, vad kvarstår? Det är vad vi kallar fasta.

Vid detta laget kanske du oroar dig över näringsbrister. Det är just därför så många personer pratar om näringstäthet. Hur kan man maximera näringstätheten och samtidigt minimera kalorierna? Detta är en rörig tankegång. Varför bryr jag mig? Fråga dig själv följande – oroar du dig över att behandla fetma eller näringsbrist? Om du säger fetma, oroa dig då över fetma. Du behöver inte mer näring, du behöver mindre. Mindre av allt.

Om du istället oroar dig över näringsbrist, behandla då näringsbristen, men låt då oss vara tydliga – DETTA HAR INGET ATT GÖRA MED BEHANDLING AV FETMA. Om du oroar dig över, låt oss säga, C-vitamin för att du har skörbjugg, så varsågod och ät mat rik på C-vitamin. Men det kommer inte att spela någon roll för behandlingen av fetma.

Problemet med fetma och problemet med näringsbrist är helt olika. Blanda inte ihop dem. Jag behandlar fetma, inte beriberi. Så jag oroar mig över att reversera hyperinsulinism/insulinresistens/leptinresistens. Om du är leptinresistent, så nej, då kommer du tyvärr inte gå ner i vikt av att lägga till mer fett.

Fettbomber är inte en bra idé för dig.


Jason Fung

More

How to Lose Weight

Intermittent Fasting for Beginners

Top videos with Dr. Fung

Earlier with Dr. Jason Fung

Why Does Sugar Make People Fat?

Fructose and Fatty Liver – Why Sugar is a Toxin

Intermittent Fasting vs. Caloric Reduction – What’s the Difference?

Fructose and the Toxic Effects of Sugar

Fasting and Exercise

Obesity – Solving the Two-Compartment Problem

Why Fasting Is More Effective Than Calorie Counting

Fasting and Cholesterol

The Calorie Debacle

Fasting and Growth Hormone

The Complete Guide to Fasting Is Finally Available!

How Does Fasting Affect Your Brain?

How to Renew Your Body: Fasting and Autophagy

Complications of Diabetes – A Disease Affecting All Organs

How Much Protein Should You Eat?

The Common Currency in Our Bodies Is Not Calories – Guess What It Is?

More with Dr. Fung

Dr. Fung has his own blog at intensivedietarymanagement.com. He is also active on Twitter.

His book The Obesity Code is available on Amazon.

The Obesity Code

His new book, The Complete Guide to Fasting is also available on Amazon.

cover2


Inlägget Blir man tjock av att äta extra fett? dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...