Jump to content

Matjord


Cleppa

Recommended Posts

Det finns saker som vi som samhälle kan göra, och sådant vi som individer kan göra. I båda fallen börjar det med att göra val. I båda fallen kan man påverka med sina pengar och jag tror det är viktigt att vi alla gör det när det är något vi tror på. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, MariaF sade:

Det finns saker som vi som samhälle kan göra, och sådant vi som individer kan göra. I båda fallen börjar det med att göra val. I båda fallen kan man påverka med sina pengar och jag tror det är viktigt att vi alla gör det när det är något vi tror på. 

man kan inte rädda världen bara sig själv och då kanske rädda världen :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Varför det är så viktigt med matjord: https://www.bokashi.se/blogg/?p=2607

Kan allmänt tipsa om bokashi för alla som vill bidra till en bättre matjord. Inomhuskompost som i och för sig kräver utomhus för slutfermenteringen. :wub:

Har grävt ner höstens bokashihinkar i landet nu under våren (i mars) och hoppas kunna få fina plantor i år (om inte sniglarna tar dem). Blev himla glad när jag hittade denna mask idag; det är alltså inte en lövmask utan en jättetjock daggmask ur leran (fast den rackarn sträckte ut sig medan jag fotade..).

 

mask.JPG

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Va kul, vi ska precis starta igång vår bokashi, som kom med posten igår, vi läste om den komposten förra veckan i ett reportage i vår lokala tidning, den verkade så bra att vi beställde en direkt :)

Nu hoppas vi på fin matjord, tyvärr lite sent denna säsong men om jag förstod det rätt så sparar man den i säckar, där även slutfermenteringen sker.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja precis, min fick stå kvar i sina hinkar för jag fick inte ner den i landet innan tjälen kom men egentligen hade jag nog kunnat gräva ner den eftersom vintern var mild. Med "slutfermentering" menar jag egentligen stadiet där komposten (som ser ut som gamla matrester) blir till jord. Jag ska fixa ett par pallkragar så jag får en jordfabrik, då kan man lägga på hela vintern. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 2017-05-06 at 07:23, Syster sade:

Va kul, vi ska precis starta igång vår bokashi, som kom med posten igår, vi läste om den komposten förra veckan i ett reportage i vår lokala tidning, den verkade så bra att vi beställde en direkt :)

Nu hoppas vi på fin matjord, tyvärr lite sent denna säsong men om jag förstod det rätt så sparar man den i säckar, där även slutfermenteringen sker.

Hur går det för er, Syster?

Idag har jag fyllt i en ansökan om att slippa ena soptunnan till förmån för bokashi. Återstår att se hur moderna de är på kommunen...! ;) Nöjd med processen är jag i allra högsta grad. Skrev till kommunen att om det är tjäle i backen så får hinkarna stå kvar inne. I praktiken hoppas jag kunna få till hål i höst där man kan hälla ner det för en snabbare start så fort ev. tjäle går ur backen eller det bara är varmt. Man kan ju köpa några påsar jord att täcka med. Går det igenom ska jag köpa mig ett par hinkar till ifall de blir stående över vintern. 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

31 minuter sedan, jala sade:

Har du överskottsenergi eller ?

Menar du mig? :blink: Jag fyllde i ett papper... Men visst, först tog jag ner några småträd i häcken (sågade, för stora för grensaxen), simmade med hunden, rensade ogräs i landet, plockade av köksbänken, målade lite plankor till garaget som aldrig blir klart... Och fyllde i ett papper! :) Och nej, jag har ingen energi alls nu när jag inte kan träna som jag vill men går på ren j-vla vilja. Och i viss mån ilska... Fast det sista hör nog hemma i tråden "Att övervintra klimakteriedimman".... För nån jobbtråd har vi inte, väl? ;)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, MariaF sade:

Hur går det för er, Syster?

Idag har jag fyllt i en ansökan om att slippa ena soptunnan till förmån för bokashi. Återstår att se hur moderna de är på kommunen...! ;) Nöjd med processen är jag i allra högsta grad. Skrev till kommunen att om det är tjäle i backen så får hinkarna stå kvar inne. I praktiken hoppas jag kunna få till hål i höst där man kan hälla ner det för en snabbare start så fort ev. tjäle går ur backen eller det bara är varmt. Man kan ju köpa några påsar jord att täcka med. Går det igenom ska jag köpa mig ett par hinkar till ifall de blir stående över vintern. 

 

Det går fint :) (tror jag), vi har precis tömt vår första hink, täckt med matjord i en gammal isolerad kompost där vi tänkte ha en "jordfabrik", och hoppas på fin jord fylld med näring nästa år.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sitter och morgonfilosoferar över detta med matjord och näringsämnen i grödor; Vet att jag läst hos bl a Sanna Ehdin om hur näringsämnena i grödor minskat radikalt mellan 60-tal och 90-tal (tror jag det var). Men var kan man läsa om det? I detta forum finns en stor förkärlek till studier i olika former, är det någon som vet var dessa studier finns?

Om jag nu komposterar ner mitt matavfall i jorden, och då menar jag även animaliskt avfall som räkskal och benbitar, så borde väl även mineralhalterna öka? Jag menar att om jag mestadels under året äter "köpegrönsaker" med lågt näringsinnehåll så tillför väl deras rester, skal osv mindre näring och minns jag rätt är det framför allt mineraler våra jordar lider brist på?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

13 timmar sedan, jala sade:

Samma info som jag redan har, 85% av mineralhalten är borta, men inget om vem som studerat detta eller när eller hur eller...? Studierna måste ju finnas nånstans? Jag är egentligen överlag tveksam till studier eftersom man alltid måste kolla vem som gjort den, varför den gjorts, vem som betalar...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det man själv kan göra är att jordisera allt organiskt avfall, d v s gräva ner det. Sägs bättre än kompost genom att inte dunsta grejer till atmosfären, bibehålla näring bättre och minska risken för skadligt mögel. Googla Skurupsborren, skön gubbe full av idéer.

Man bör också minimera användandet av icke organiska material. Och minimera komsumtionen överlag, i synnerhet av långväga, processat och miljöbelastande. Vissa saker är no-brainers där man inte alls gör avkall. För inspiration, se gärna tråden "Över ån efter vatten" här. Och lägg gärna in egna tips där!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, Xiro sade:

Det man själv kan göra är att jordisera allt organiskt avfall, d v s gräva ner det. Sägs bättre än kompost genom att inte dunsta grejer till atmosfären, bibehålla näring bättre och minska risken för skadligt mögel. Googla Skurupsborren, skön gubbe full av idéer.

Har en sån borr... :) Fungerar bra på öppna ytor, lite svårare att använda bland vinbärsbuskarnas rötter... Funkar förresten att gräva stolphål med också.
Det bokashin gör, även med animaliskt avfall, är att tillföra en sund bakterieflora som grödornas rötter har nytta av. Mikrolivet i jorden gynnas dubbelt upp så att säga.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Vilken underbar film! Jala lade upp den i en annan tråd men jag tyckte den passade bättre här. Inte så mycket nytt men så bra framställd. Inte minst när det konstateras att de heliga korna (Indien) kan bryta ner delar av växter som vi inte kan tillgodogöra oss och i form av spillning får vi del av detta till de växter vi kan äta.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...