Jump to content

Citronsyra


JPS

Recommended Posts

Hej !

Jag råkade se att ICA:s "i love ECO ekologisk surkål" innehåller citronsyra och frågade deras kundtjänst om varför.

Jag tycker inte att den ingrediensen borde finnas i överhuvudtaget nånting som är märkt ekologiskt, det är alltså den kemiskt framställda citronsyran det är frågan om, inte citronsyra som har med citroner att göra.

Svaret jag får förefaller märkligt för mig:  "Det svar vi har fått från våra produktspecialister är att citronsyra tillsätts endast vid de tillfällen då vitkålen inte själv klarar att starta fermenteringen."

Borde inte citronsyran förstöra för fermenteringen snarare än att få igång den ?

MVH


 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har full förståelse för att man vill köpa färdiga produkter och underlätta lite i sin vardag.

Men surkål är vansinnigt enkelt att göra själv. Man behöver en glasburk med gummiring och snäpplock (finns att köpa nästan överallt idag), riven vitkål, jodfritt salt, en bunke, en träslev och en plastpåse med vatten som fyller upp burken.

Till det starka händer som kramar ur vitkålen. Sedan tålmodig väntan :-) BLIR JÄTTEGOTT och står sig länge i kylskåpet.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Surkål med citronsyra - syrlig smak men utan den fina och mycket nyttiga syrningskulturen som uppstår naturligt. Två olika produkter. - Naturligt syrad innehåller kålen probiotika som är mycket nyttigt och välgörande för kroppen. Med citronsyra - ingen probiotika. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

49 minuter sedan, kickilotta sade:

Surkål med citronsyra - syrlig smak men utan den fina och mycket nyttiga syrningskulturen som uppstår naturligt. Två olika produkter. - Naturligt syrad innehåller kålen probiotika som är mycket nyttigt och välgörande för kroppen. Med citronsyra - ingen probiotika. 

Men om jag fattar detta rätt så framställs Ica's sur kål på "rätt" sätt ....citronsyran tillsätts för att kålen ska behålla "rätt färg".

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att citronsyran som har en viss konserverande effekt - kan ha en negativ inverkan på mjölksyrebakterierns och i värsta fall minska dem kraftigt. Alla olika bakteriekulturer är helt beroende av sin miljö för att leva, störs miljön av att citronsyra tillförs så minskar de goda bakterierna. Det är ju de man vill få i sig förutom att surkål smakar bra. Citronsyran verkar vara en helt "kosmetisk" ingrediens.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, kickilotta sade:

Jag tror att citronsyran som har en viss konserverande effekt - kan ha en negativ inverkan på mjölksyrebakterierns och i värsta fall minska dem kraftigt. Alla olika bakteriekulturer är helt beroende av sin miljö för att leva, störs miljön av att citronsyra tillförs så minskar de goda bakterierna. Det är ju de man vill få i sig förutom att surkål smakar bra. Citronsyran verkar vara en helt "kosmetisk" ingrediens.

Jag undrar om det är någon fara ur den aspekten med citronsyra, att den skulle förstöra nyttan med surkålen...jag kan inte hitta något om att det skulle vara så?

 

Men det finns intressanta diskussioner om citonsyran som produkt:

http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=112765

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

On 2017-04-20 at 10:11, Edit sade:

Har full förståelse för att man vill köpa färdiga produkter och underlätta lite i sin vardag.

Men surkål är vansinnigt enkelt att göra själv. Man behöver en glasburk med gummiring och snäpplock (finns att köpa nästan överallt idag), riven vitkål, jodfritt salt, en bunke, en träslev och en plastpåse med vatten som fyller upp burken.

Till det starka händer som kramar ur vitkålen. Sedan tålmodig väntan :-) BLIR JÄTTEGOTT och står sig länge i kylskåpet.

Jag tror jag ska börja köra på din linje !

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej här kommer en länk som har bra beskrivning om hur man gör sin egen surkål. Det är lätt - och blir gott. I höstas gjorde jag "vanlig" surkål som jag gjort flera gånger och sedan provade jag att lägga in och syra morötter som jag rivit grovt. Det blev bra och gott! Brukar äta surkålen kall som en sallad vid sidan om huvudrätten. Häller över god olivolja och salt o peppar. Ibland blandar jag i ruccola och andra grönsaker som tomat gurka, stjälkselleri mm.

Att värma surkålen som mna gör på många håll innebär att man tar död på de fina bakterierna - det skulle inte jag göra. Söker man på "syrade grönsaker" på webben så får man olika receptförslag.

http://www.halsasomlivsstil.com/surkal-hemmagjord-probiotika-en-gladare-mage/

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...