JPS Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Hej ! Jag råkade se att ICA:s "i love ECO ekologisk surkål" innehåller citronsyra och frågade deras kundtjänst om varför. Jag tycker inte att den ingrediensen borde finnas i överhuvudtaget nånting som är märkt ekologiskt, det är alltså den kemiskt framställda citronsyran det är frågan om, inte citronsyra som har med citroner att göra. Svaret jag får förefaller märkligt för mig: "Det svar vi har fått från våra produktspecialister är att citronsyra tillsätts endast vid de tillfällen då vitkålen inte själv klarar att starta fermenteringen." Borde inte citronsyran förstöra för fermenteringen snarare än att få igång den ? MVH 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jessirene Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Den är nog pastöriserad också, har jag för mig. Jag ställde samma fråga som du, fast till urtekram ang deras pressade citron. De använder citronsyra och de är kravmärkta. Så jag antar att miljömärkningen avser framställningens miljöpåverkan. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post The Biochemist Posted April 19, 2017 Popular Post Share Posted April 19, 2017 Frågade du om citronsyrans ursprung? Om den är extraherad från en ekologiskt odlad frukt går der nog tillsätta som krav/eko. Kemiskt framställd är lite dyrt så det tror jag inte man har i livsmedel. Fermenterad däremot är det vanligaste. Citronsyra är samma molekyl oavsett ursprung. Dock kan renheten variera beroende på kvalitén och förr användes en giftig mögelsort för framställning och giftiga mögelsporer kunde bli kvar. Dock ska denna typ vara förbjuden inom EU nu för tiden. Citronsyra är en antioxidant då det är vanligaste orsaken till att man tillsätter det till livsmedel. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Jag googlade lite: https://kundo.se/org/krav/d/tillater-krav-citronsyra/ https://m.facebook.com/ICA/posts/10152548821957938 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nippertippan Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 i Finland använder jag en surkål(Rasilainens), som är ekologisk, 95 % vitkål, morot och 1,2% havssalt. Opastöriserad, ingen citronsyra här inte. Bereds genom traditionell mjölksyrejäsning. Tycks gå bra utan citronsyra. Färskvara. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edit Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Har full förståelse för att man vill köpa färdiga produkter och underlätta lite i sin vardag. Men surkål är vansinnigt enkelt att göra själv. Man behöver en glasburk med gummiring och snäpplock (finns att köpa nästan överallt idag), riven vitkål, jodfritt salt, en bunke, en träslev och en plastpåse med vatten som fyller upp burken. Till det starka händer som kramar ur vitkålen. Sedan tålmodig väntan :-) BLIR JÄTTEGOTT och står sig länge i kylskåpet. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Surkål med citronsyra - syrlig smak men utan den fina och mycket nyttiga syrningskulturen som uppstår naturligt. Två olika produkter. - Naturligt syrad innehåller kålen probiotika som är mycket nyttigt och välgörande för kroppen. Med citronsyra - ingen probiotika. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 49 minuter sedan, kickilotta sade: Surkål med citronsyra - syrlig smak men utan den fina och mycket nyttiga syrningskulturen som uppstår naturligt. Två olika produkter. - Naturligt syrad innehåller kålen probiotika som är mycket nyttigt och välgörande för kroppen. Med citronsyra - ingen probiotika. Men om jag fattar detta rätt så framställs Ica's sur kål på "rätt" sätt ....citronsyran tillsätts för att kålen ska behålla "rätt färg". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Jag tror att citronsyran som har en viss konserverande effekt - kan ha en negativ inverkan på mjölksyrebakterierns och i värsta fall minska dem kraftigt. Alla olika bakteriekulturer är helt beroende av sin miljö för att leva, störs miljön av att citronsyra tillförs så minskar de goda bakterierna. Det är ju de man vill få i sig förutom att surkål smakar bra. Citronsyran verkar vara en helt "kosmetisk" ingrediens. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 1 timme sedan, kickilotta sade: Jag tror att citronsyran som har en viss konserverande effekt - kan ha en negativ inverkan på mjölksyrebakterierns och i värsta fall minska dem kraftigt. Alla olika bakteriekulturer är helt beroende av sin miljö för att leva, störs miljön av att citronsyra tillförs så minskar de goda bakterierna. Det är ju de man vill få i sig förutom att surkål smakar bra. Citronsyran verkar vara en helt "kosmetisk" ingrediens. Jag undrar om det är någon fara ur den aspekten med citronsyra, att den skulle förstöra nyttan med surkålen...jag kan inte hitta något om att det skulle vara så? Men det finns intressanta diskussioner om citonsyran som produkt: http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=112765 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shapeshifter Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Annars brukar man ha askorbinsyra i surkål för att den inte skall bli brun vid syreexponering. Som tillsats (antioxidationsmedel) i livsmedel har det E-nummer E 300. Kallas populärt c-vitamin och hjälper till att så att du inte får skörbjugg på all ensidig lchf kost du äter. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPS Posted April 21, 2017 Author Share Posted April 21, 2017 On 2017-04-20 at 10:11, Edit sade: Har full förståelse för att man vill köpa färdiga produkter och underlätta lite i sin vardag. Men surkål är vansinnigt enkelt att göra själv. Man behöver en glasburk med gummiring och snäpplock (finns att köpa nästan överallt idag), riven vitkål, jodfritt salt, en bunke, en träslev och en plastpåse med vatten som fyller upp burken. Till det starka händer som kramar ur vitkålen. Sedan tålmodig väntan :-) BLIR JÄTTEGOTT och står sig länge i kylskåpet. Jag tror jag ska börja köra på din linje ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPS Posted April 21, 2017 Author Share Posted April 21, 2017 Tack alla för mycket nyttig information ! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 Hej här kommer en länk som har bra beskrivning om hur man gör sin egen surkål. Det är lätt - och blir gott. I höstas gjorde jag "vanlig" surkål som jag gjort flera gånger och sedan provade jag att lägga in och syra morötter som jag rivit grovt. Det blev bra och gott! Brukar äta surkålen kall som en sallad vid sidan om huvudrätten. Häller över god olivolja och salt o peppar. Ibland blandar jag i ruccola och andra grönsaker som tomat gurka, stjälkselleri mm. Att värma surkålen som mna gör på många håll innebär att man tar död på de fina bakterierna - det skulle inte jag göra. Söker man på "syrade grönsaker" på webben så får man olika receptförslag. http://www.halsasomlivsstil.com/surkal-hemmagjord-probiotika-en-gladare-mage/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.