Cleppa Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 Har sett ett antal inlägg nu där det hävdas att eskimåer och andra "keto" folkslag visst ätit mycket kolhydrater i form av muskelglykogen i fiskköttet. om det stämmer hur är det då med kött? Då borde där ju också vara muskelglykogen eller? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 42 minuter sedan, jesper sade: Har sett ett antal inlägg nu där det hävdas att eskimåer och andra "keto" folkslag visst ätit mycket kolhydrater i form av muskelglykogen i fiskköttet. om det stämmer hur är det då med kött? Då borde där ju också vara muskelglykogen eller? Om du kan lagra cirka 400 gram glykogen i dina muskler så kan även andra djur! Man brukar prata om cirka 2-3 E% glykogen i rent muskelkött. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 Varför räknas det inte med här då?http://matkalkyl.se/se-oxfilnot.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cleppa Posted April 27, 2017 Author Share Posted April 27, 2017 23 minuter sedan, Zepp sade: Om du kan lagra cirka 400 gram glykogen i dina muskler så kan även andra djur! Man brukar prata om cirka 2-3 E% glykogen i rent muskelkött. Men skulle fisk kunna lagra så mycket mer? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 37 minuter sedan, Peter B sade: Varför räknas det inte med här då?http://matkalkyl.se/se-oxfilnot.php "Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas"! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 Hittade litta uppgifter! " In the muscles, glycogen is found in a low concentration (1–2% of the muscle mass)"! https://en.wikipedia.org/wiki/Glycogen Och..; "Musklerna är uppbyggda av muskelfibrer som innehåller olika typer av proteiner. När de levande musklerna arbetar och drar ihop sig bildas tvärbindningar mellan proteintrådarna. För att arbete ska kunna uträttas behövs energi. Energi lagras i muskelcellerna i form av glykogen. När djuret dör töms musklerna på blod och de strävar efter att dra ihop sig. Det åtgår då glykogen och när det bryts ner i syrefri miljö inne i musklerna bildas mjölksyra. Ätkvalitet och pH-värde Mjölksyran gör att pH-värdet sjunker i muskeln från pH på drygt 7. För att ge bra ätkvalitet och hållbarhet bör pH-värdet ligga på ca 5,5. Om djuren har varit stressade före slakt har glykogen förbrukats och man får inte den önskvärda pH-sänkningen." http://www.svensktkott.se/om-kott/kottkvalitet/vad-paverkar-kottets-atkvalitet/muskler-omvandlas-till-kott/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 49 minuter sedan, jesper sade: Men skulle fisk kunna lagra så mycket mer? Jag har för mig att det handlade om arktiska däggdjur som jagar på djupt vatten? Typ säl och val? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 47 minuter sedan, Zepp sade: Hittade litta uppgifter! " In the muscles, glycogen is found in a low concentration (1–2% of the muscle mass)"! https://en.wikipedia.org/wiki/Glycogen Och..; "Musklerna är uppbyggda av muskelfibrer som innehåller olika typer av proteiner. När de levande musklerna arbetar och drar ihop sig bildas tvärbindningar mellan proteintrådarna. För att arbete ska kunna uträttas behövs energi. Energi lagras i muskelcellerna i form av glykogen. När djuret dör töms musklerna på blod och de strävar efter att dra ihop sig. Det åtgår då glykogen och när det bryts ner i syrefri miljö inne i musklerna bildas mjölksyra. Ätkvalitet och pH-värde Mjölksyran gör att pH-värdet sjunker i muskeln från pH på drygt 7. För att ge bra ätkvalitet och hållbarhet bör pH-värdet ligga på ca 5,5. Om djuren har varit stressade före slakt har glykogen förbrukats och man får inte den önskvärda pH-sänkningen." http://www.svensktkott.se/om-kott/kottkvalitet/vad-paverkar-kottets-atkvalitet/muskler-omvandlas-till-kott/ Det tyder då på att kött ligger på ca 1 E% kolhydrater ...i så fall är det är nästan försumbart ... men det borde ändå vara mätbart... ... annan källa än SLV ;-) som också anger "0". http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3477/2 intressant... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 mmm...det verkar som allt glykogen förbrukas efter slakt ....så att det skulle finnas glykogen i kött är antagligen en myt ...om man inte äter det rått direkt efter slakt...hur ligger det till med lever? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 Mm.. det ovandlas till laktat.. som är en annan form av energi. Men som du säger.. vi talar om värden som närmar sig promille. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.