Jump to content

muskel glykogen i kött och fisk


Cleppa

Recommended Posts

Har sett ett antal inlägg nu där det hävdas att eskimåer och andra "keto" folkslag visst ätit mycket kolhydrater i form av muskelglykogen i fiskköttet.  om det stämmer hur är det då med kött? Då borde där ju också vara muskelglykogen eller?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

42 minuter sedan, jesper sade:

Har sett ett antal inlägg nu där det hävdas att eskimåer och andra "keto" folkslag visst ätit mycket kolhydrater i form av muskelglykogen i fiskköttet.  om det stämmer hur är det då med kött? Då borde där ju också vara muskelglykogen eller?

Om du kan lagra cirka 400 gram glykogen i dina muskler så kan även andra djur!

Man brukar prata om cirka 2-3 E% glykogen i rent muskelkött.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hittade litta uppgifter!

" In the muscles, glycogen is found in a low concentration (1–2% of the muscle mass)"!

https://en.wikipedia.org/wiki/Glycogen

Och..;

"Musklerna är uppbyggda av muskelfibrer som innehåller olika typer av proteiner. När de levande musklerna arbetar och drar ihop sig bildas tvärbindningar mellan proteintrådarna. För att arbete ska kunna uträttas behövs energi. Energi lagras i muskelcellerna i form av glykogen. När djuret dör töms musklerna på blod och de strävar efter att dra ihop sig. Det åtgår då glykogen och när det bryts ner i syrefri miljö inne i musklerna bildas mjölksyra.

Ätkvalitet och pH-värde

Mjölksyran gör att pH-värdet sjunker i muskeln från pH på drygt 7. För att ge bra ätkvalitet och hållbarhet bör pH-värdet ligga på ca 5,5. Om djuren har varit stressade före slakt har glykogen förbrukats och man får inte den önskvärda pH-sänkningen."

http://www.svensktkott.se/om-kott/kottkvalitet/vad-paverkar-kottets-atkvalitet/muskler-omvandlas-till-kott/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

47 minuter sedan, Zepp sade:

Hittade litta uppgifter!

" In the muscles, glycogen is found in a low concentration (1–2% of the muscle mass)"!

https://en.wikipedia.org/wiki/Glycogen

Och..;

"Musklerna är uppbyggda av muskelfibrer som innehåller olika typer av proteiner. När de levande musklerna arbetar och drar ihop sig bildas tvärbindningar mellan proteintrådarna. För att arbete ska kunna uträttas behövs energi. Energi lagras i muskelcellerna i form av glykogen. När djuret dör töms musklerna på blod och de strävar efter att dra ihop sig. Det åtgår då glykogen och när det bryts ner i syrefri miljö inne i musklerna bildas mjölksyra.

Ätkvalitet och pH-värde

Mjölksyran gör att pH-värdet sjunker i muskeln från pH på drygt 7. För att ge bra ätkvalitet och hållbarhet bör pH-värdet ligga på ca 5,5. Om djuren har varit stressade före slakt har glykogen förbrukats och man får inte den önskvärda pH-sänkningen."

http://www.svensktkott.se/om-kott/kottkvalitet/vad-paverkar-kottets-atkvalitet/muskler-omvandlas-till-kott/

Det tyder då på att kött ligger på ca 1 E% kolhydrater ...i så fall är det är nästan försumbart ... men det borde ändå vara mätbart...

... annan källa än SLV ;-) som också anger "0". http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3477/2

 

intressant... :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...