Gå till innehåll

muskel glykogen i kött och fisk


Recommended Posts

Har sett ett antal inlägg nu där det hävdas att eskimåer och andra "keto" folkslag visst ätit mycket kolhydrater i form av muskelglykogen i fiskköttet.  om det stämmer hur är det då med kött? Då borde där ju också vara muskelglykogen eller?

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
42 minuter sedan, jesper sade:

Har sett ett antal inlägg nu där det hävdas att eskimåer och andra "keto" folkslag visst ätit mycket kolhydrater i form av muskelglykogen i fiskköttet.  om det stämmer hur är det då med kött? Då borde där ju också vara muskelglykogen eller?

Om du kan lagra cirka 400 gram glykogen i dina muskler så kan även andra djur!

Man brukar prata om cirka 2-3 E% glykogen i rent muskelkött.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
23 minuter sedan, Zepp sade:

Om du kan lagra cirka 400 gram glykogen i dina muskler så kan även andra djur!

Man brukar prata om cirka 2-3 E% glykogen i rent muskelkött.

Men skulle fisk kunna lagra så mycket mer?

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hittade litta uppgifter!

" In the muscles, glycogen is found in a low concentration (1–2% of the muscle mass)"!

https://en.wikipedia.org/wiki/Glycogen

Och..;

"Musklerna är uppbyggda av muskelfibrer som innehåller olika typer av proteiner. När de levande musklerna arbetar och drar ihop sig bildas tvärbindningar mellan proteintrådarna. För att arbete ska kunna uträttas behövs energi. Energi lagras i muskelcellerna i form av glykogen. När djuret dör töms musklerna på blod och de strävar efter att dra ihop sig. Det åtgår då glykogen och när det bryts ner i syrefri miljö inne i musklerna bildas mjölksyra.

Ätkvalitet och pH-värde

Mjölksyran gör att pH-värdet sjunker i muskeln från pH på drygt 7. För att ge bra ätkvalitet och hållbarhet bör pH-värdet ligga på ca 5,5. Om djuren har varit stressade före slakt har glykogen förbrukats och man får inte den önskvärda pH-sänkningen."

http://www.svensktkott.se/om-kott/kottkvalitet/vad-paverkar-kottets-atkvalitet/muskler-omvandlas-till-kott/

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
49 minuter sedan, jesper sade:

Men skulle fisk kunna lagra så mycket mer?

Jag har för mig att det handlade om arktiska däggdjur som jagar på djupt vatten?

Typ säl och val?

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
47 minuter sedan, Zepp sade:

Hittade litta uppgifter!

" In the muscles, glycogen is found in a low concentration (1–2% of the muscle mass)"!

https://en.wikipedia.org/wiki/Glycogen

Och..;

"Musklerna är uppbyggda av muskelfibrer som innehåller olika typer av proteiner. När de levande musklerna arbetar och drar ihop sig bildas tvärbindningar mellan proteintrådarna. För att arbete ska kunna uträttas behövs energi. Energi lagras i muskelcellerna i form av glykogen. När djuret dör töms musklerna på blod och de strävar efter att dra ihop sig. Det åtgår då glykogen och när det bryts ner i syrefri miljö inne i musklerna bildas mjölksyra.

Ätkvalitet och pH-värde

Mjölksyran gör att pH-värdet sjunker i muskeln från pH på drygt 7. För att ge bra ätkvalitet och hållbarhet bör pH-värdet ligga på ca 5,5. Om djuren har varit stressade före slakt har glykogen förbrukats och man får inte den önskvärda pH-sänkningen."

http://www.svensktkott.se/om-kott/kottkvalitet/vad-paverkar-kottets-atkvalitet/muskler-omvandlas-till-kott/

Det tyder då på att kött ligger på ca 1 E% kolhydrater ...i så fall är det är nästan försumbart ... men det borde ändå vara mätbart...

... annan källa än SLV ;-) som också anger "0". http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3477/2

 

intressant... :)

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

mmm...det verkar som allt glykogen förbrukas efter slakt ....så att det skulle finnas glykogen i kött är antagligen en myt ...om man inte äter det rått direkt efter slakt...hur ligger det till med lever?

 

nisse.JPG

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...