Jörgen Corneliusson Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 Är nybörjare och är inne på andra veckan i utmaningen. I sommar ska jag paddla 2 veckor i nordnorge och kommer inte att ha tillgång till att köpa mat under denna tid utan allt måste med från början. Har tidigare ätit färdigköpt frystorkad mat men det är oftast mycket kolhydrater i dessa färdiglagade rätter. Har inte möjlighet att tillaga och torka själv de mängder som det kommer att bli frågan om. Finns det någon som har kunskap om vad jag kan göra åt detta och som ni förstår är det ju uteslutet med produkter som behöver förvaras kallt. Tack för hjälpen, Jörgen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 Ta med rökt och/eller torkat kött som tex fårfiol. Det hade jag med mig på fjällturer. Lök och persilja höll länge också. Man kan också plocka en del vilda växter och äta som tex röllikeblad, svinmålla, kirskål, toppskott på nässlor mm. Skaffa/låna bok om ätliga växter. Det kan ge en ny vinkel på vildmarksupplevelser! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 46 minuter sedan, evadal0708 sade: Man kan också plocka en del vilda växter och äta som tex röllikeblad, svinmålla, kirskål, toppskott på nässlor mm. Skaffa/låna bok om ätliga växter. Det kan ge en ny vinkel på vildmarksupplevelser! Vilken bra idé! Nässlor är väl järnrika om jag minns rätt och kirskål fräst i smör är en delikatess. Smakar säkert ännu bättre från triangiaköket! Fjället känns väl iofs som lite svårare plats att hitta vissa växter men det finns säkert bra böcker i ätliga fjällväxter. Eller nån facebookgrupp. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 Det har varit uppe förr ... https://forum.kostdoktorn.se/topic/6330-mat-på-fjällvandring/?do=findComment&comment=86842 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petra183 Posted May 1, 2017 Share Posted May 1, 2017 Beef Jerky finns hos t ex Bodystore. I vanliga mataffärer kan man hitta sk Wild Chips. http://www.bodystore.com/beef-jerky-50-g 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted May 1, 2017 Share Posted May 1, 2017 Det går fint att torka t ex köttfärs (steks först) och annat kött i egen ugn. Korv går att torka. Du kan torka grönsaker själv. Ta med kryddor, en tub tomatpure, en tub ost, lite parmesan, några vitlöksklyftor, torkade korvar (äkta lufttorkad salami) och sen är det bara fantasin som sätter gränser. Nötter om du vill ha. Och fett vilket du vill i byttor som är täta även om fettet skulle smälta! testa! Det är inte kul med fett som rinner ur sin förpackning en varm dag.... Det finns även äggpulver att köpa och det går att göra omelett av det! bara häng inte upp dig på "rätter". Släng ihop vatten, kött, grönsaker, kryddor i valfir blanding, koka en stund, låt dra så det mjukas upp 10-15 minuter, koka upp igen och ät. öva på det hemma så går det lättare när du är ute. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jörgen Corneliusson Posted May 1, 2017 Author Share Posted May 1, 2017 Stort tack allihopa för mycket bra tips! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.