Jump to content

Mer om Linköpingsstudien: Grädde mättar mer än socker


Recommended Posts

7445c155-4123-44dc-933c-67502431d5d0

Professor Fredrik Nyström. Foto: Jessica Gredin/Sveriges Radio

Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil dr i molekylär bioteknik. Hon bloggar på annfernholm.se:

Ett stort problem med fetmabehandlingar har varit att läkare har trott att människor klarar av att vara hungriga. ”Lite kurr i magen har aldrig skadad”, har de tänkt, och rekommenderat folk att gå på en kalorisnål pulverdiet där 30 procent av alla kalorier kommer från socker.

En kalorisnål kost fungerar i typ tre månader, sedan vänder viktkurvan oftast uppåt igen. Problemet är knappast en dålig karaktär, utan att det är omänskligt att dag ut och dag in försöka stå emot viljan att äta. Hunger är en biologisk drivkraft som i längden kommer att vinna. Idén om att människor kan gå ner i vikt på pulverdieter är ungefär lika hopplös som att tro att katolska präster kan leva ett helt liv i celibat.

Samma mängd kalorier – men olika mättnad
För att kunna gå ner i vikt behöver man istället äta kalorier som ger bra mättnad. Nu har forskargruppen kring Fredrik Nyström, professor vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet, gjort en mycket intressant studie kring just mättnad. Försökspersoner har fått dricka olika smoothies baserade på standardmjölk, grädde, blåbär, råa ägg och socker. Dryckerna har haft samma protein- och kaloriinnehåll, men mängden grädde och socker har varierat. Den ena – en fettsnål dryck – innehöll 55 procent kolhydrater och 35 procent fett. Den andra – en dryck med lite socker – innehöll 20 procent kolhydrater och 70 procent fett. Efter att försöksdeltagarna hade druckit sin smoothie fick de skatta sin hunger var trettionde minut. Här ser du resultatet:

Skärmklipp-2017-05-19-13.53.17

Efter 2,5 timmar var mättnaden större på den gräddiga sockersnåla drycken, än på den sockriga fettsnåla drycken. Linköpingsforskarna undersökte också skillnaden i att dricka alla kalorier på en och samma gång och att dela upp kalorimängden under fem olika småmål. Den totala mättnaden blev större av det rejäla skrovmålet:

Skärmklipp-2017-05-19-14.17.26

Linköpingsforskarnas experiment liknar en studie som forskare i Boston genomförde för fyra år sedan. De lät försökspersoner dricka smoothies som var lika kaloririka, men som innehöll kolhydrater med olika glykemiskt index. Sedan mätte de blodsockret och deltagarnas hungerkänslor.

Skärmklipp-2017-05-19-14.24.57

De snabba kolhydraterna gav en blodsockertopp som sedan följdes av en blodsockersvacka och starkare hungerkänslor. Försökspersonerna blev mer mätta när de drack kolhydrater med ett lågt glykemiskt index som gav ett jämt och stabilt blodsockersvar.

Att fett ger bättre mättnad än socker är sannolikt en förklaring till varför studie efter studie kopplar feta mjölkprodukter till en lägre vikt och en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes.

SLUTSATS: Det blir gräddsås till middagen ikväll.

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg.

Ann Fernholms blogg

Kostfonden

Här hittar du Anns böcker

Tidigare om studien

Söta kalorier mättar sämre än kalorier från fett

Tidigare av Ann Fernholm

Dags att fira – bubbel, snittar och smör av världsklass

Sockerbroschyr på arabiska

”En liten broschyr om socker” – Sveriges skolor byter ut propagandan mot obunden kunskap

D-vitamin skyddade inte mot hjärtsjukdom

D-vitaminexperimentet – vårsolen har gett effekt

Har du också sockerskräck?

Fibrer skyddade möss mot typ 1-diabetes

Bussreklam i LA: Läsk orsakar typ 2-diabetes

Ett sötare blod: En av fem i Indien har diabetes

Ett sötare blod: Kan fasta och ketogen kostbehandling bota diabetes?

Ett sötare blod: D-vitaminexperimentet

Mer

LCHF för nybörjare

Video om socker

Inlägget Mer om Linköpingsstudien: Grädde mättar mer än socker dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...