Gå till innehåll

FÖRVÄRRADE blodfetter efter 2 mån av strikt LCHF, jag förväntade mig motsatsen, hjälp!


Recommended Posts

HJÄLP! Blodfetterna har löpt amok!!!!

Hej,

Jag har ätit strikt LCHF i två månader och behöver råd angående oroande provresultat.

På två månader av strikt LCHF har jag gått från normala blodfetter  till riktigt dåliga.

Jag tog blodprov innan LCHF och efter två månader, se bilder nedan. 

Efter att ha läst på noga (tyckte jag ) om LCHFs påverkan på blodfetterna blev jag förfärad över mina resultat. Vad kan ha hänt och vad bör jag göra?

Förutom blodfetterna är testresultaten bra, lika eller en aning bättre efter LCHF.  Blodsockret var normalt innan och är något bättre nu.

Tilläggas kan att jag mått mycket bra under LCHF (även om jag saknat frukt, bär och mer grönsaker.)

Jag har inte gått ner mer än ett par 2kg under dessa två månader (troligtvis mest vatten) men inte stressat över det eftersom jag ville börja med att köra renodlat LCHF för att få rättvisande provresultat.

Jag har ätit mycket mejeri(mest smör, men även en del grädde och creme fraiche), chark, ägg och rött kött. 1300 KCAL/dag fördelat på  kolhydrater 20g, protein 48 g, fett 113g.

2016 påbörjade jag medicinering med Mirtrazapin och åt enorma mängder chips, det förklarar sannorlikt förändringen 2016-2017).Innan LCHF åt jag under ett halvår en (fettsnål) kaloribegränsad diet (viktväktarna). Den gav måttlig viktnegång (jag började med ett BMI som på 31 och var vid övergång till LCHF på 29 )

Jag har använt Ketostix dagligen och enligt dessa oftast legat på 4-8 (om jag inte fuskat vilket hänt några gånger).

Min läkare blev förskräckt över resultatet och skickar mig till Dietist. Jag hoppas få träffa en ”uppdaterad” dietist som inte bojkottar lchf och propagerar för svältkost men är verkligen förvirrad. Vad jag förstått borde mina blodfetter bli BÄTTRE av LCHF.

Jag har hjärtsjukdomar i familjen (min pappa fick en hjärtinfarkt när han var 40, jag är 40 nu….)

40-år, Tjock och förtvivlad!

jag har verkligen hålligt KETO-mat, vad händer!?!?!

Hjälp!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kolesterol mätvärden.docx

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kolesterol orsakar inte hjärtproblem. På samma sätt som brandmännen inte orsakar bränder bara för att de befinner sig på brandplatsen. De gäller att läsa på de tipsen du fått ovan, och vill du läsa på merr än det, så är Jason Fungs artiklar bra. De som får hjärtinfarkt har normala  kolesterolvärden, men 7 av 10 har förhöjt blodsocker.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Utifrån det jag har läst (ganska mycket) om kolesterol finns det inget alarmerande i dina kolesterolvärden. Dessutom har jag förstått det så att kolesterolvärdena förbättras med tiden. Och då syftar jag främst på triglycerider (som ska vara ett lågt värde) och HDL (som gärna får vara ett högt värde). LDL ska man tydligen inte bry sig om så mycket. Men läs gärna vad Perlmutter har att säga om LDL (tips från Annika Dahlqvist).

När det gäller kolesterol allmänt är Uffe Ravnskov en bra och synnerligen påläst källa.

Fråga gärna din läkare/dietist vad hen anser vara fel på den forskning som exempelvis Ravnskov hänvisar till. Om du inte får något tydligt svar är sannolikt slutsatsen att läkaren/dietisten inte är tillräckligt påläst.

Själv har jag nog ungefär samma kolesterolvärde totalt som du, men kanske lite bättre triglycerider och HDL, och högre LDL-värde.

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dina värden ser ut att ha blivit bättre :-) Triglycerider neråt, HDL uppåt och LDL spelar faktiskt ingen roll - jo möjligen så ger ett högt LDL skydd mot allt möjligt...

Läs Uffe Ravnskovs böcker om kolesterolmyterna! Och strunta i vad vårdpersonalen (och isynnerhet dietister) säger - hittills har dom verkligen inte lyckats med att få bukt på varken fetma, hjärt- och kärlsjukdom, cancer eller diabetes. Allt har gått åt fel håll under dom senaste 50 åren så jag ger inte mycket för deras råd... 

Förresten så mår du ju själv bättre och då är du säkert också friskare :-) Att "vårda kolesterolvärden" (utan att få bukt med sjukdom/dödlighet mm) som sjukvården sysslar med är faktiskt ganska korkat. Lite som att säga att om kartan och verkligehetn inte stämmer överens så är det kartan som är rätt och verkligheten behöver ändras...

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kan tyvärr inte öppna filen och se dina värden, men om jag inte minns helt fel så brukar värdena gå upp i början för att sedan sjunka. Makens värden var bättre efter 2 år. 

Sen tycker jag att det ser ut som att du äter för lite överlag. 

 

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dina värden löper inte amok. :)  ...och testvärden varierar ....det kan finnas tusen förklaringar till det ....så trender kan nog bara ses över längre mätserier.

Men det är inte konstigt att du blir oroad  om du har hjärtsjukdom i familjen. Du skulle kunna testa att äta mer typ avokado/lax/olivolja och minska på mejerierna.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anna Sparre har ett nytt inlägg angående en ny studie som visar att högt LDL inte är något skäl till oro, utan snarare fördelaktigt vad gäller risken för kärlskador i hjärnan. Och att om man ska bekymra sig för något är det att se till att triglyceridvärdet hålls lågt. Det senare värdet påverkas starkt av mängden kolhydrater i kosten (HDL, som man vill ha högt, påverkar man genom att öka mängden fett i kosten).

http://4health.se/hogre-ldl-kolesterol-mindre-risk-for-karlskador

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

OBS, viktigt att du testar dig samma tid på dagen varje gång och att du levt "normalt" enligt dina rutiner dagen innan testet. 

Har du utsatt dig för träning eller stress eller sömnlöshet får du andra värden på testerna jämfört med om du inte har gjort det. 

 

 

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Alla, tack för att ni engagerar Er!

jag är kvinna o 40 år, med en nackskada som hindrar mig från att träna mig stark och trött, mao jag har mycket låg aktivitetsnivå, därav ett lågt kalori-intag (ca 1300 Kcal/dag).

Jag ska läsa alla era länkar med tips och bli en baddare på det här med Kolesterol INNAN jag då träffa en dietist (när det nu blir). Det är knepigt att veta hur man ska tänka när man får olika direktiv från olika håll :) 

En fråga som slår mig är att jag inte ser några kommentarer kring apo-A/apoB-kvoten. Jag trodde att den var ett "modernt" och bra sätt att bedöma hur farligt stora vissa kolesterolpartiklar var. Min har ju blivit sämre. Det var främst DET som oroade mig.

Tack så länge!

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 timmar sedan, spiff sade:

Hej Alla, tack för att ni engagerar Er!

jag är kvinna o 40 år, med en nackskada som hindrar mig från att träna mig stark och trött, mao jag har mycket låg aktivitetsnivå, därav ett lågt kalori-intag (ca 1300 Kcal/dag).

Jag ska läsa alla era länkar med tips och bli en baddare på det här med Kolesterol INNAN jag då träffa en dietist (när det nu blir). Det är knepigt att veta hur man ska tänka när man får olika direktiv från olika håll :) 

En fråga som slår mig är att jag inte ser några kommentarer kring apo-A/apoB-kvoten. Jag trodde att den var ett "modernt" och bra sätt att bedöma hur farligt stora vissa kolesterolpartiklar var. Min har ju blivit sämre. Det var främst DET som oroade mig.

Tack så länge!

Bra, du är iallafall påläst nog för att för att göra rätt bedömning av olika riskfaktorer.. APO-kvoten är den främsta indikationen för femårig CVD!

En annan riskfaktor är att du är 40.. en skyddsfaktor är att du är kvinna!

Det ena tar däremot inte alltid bort det andra!

För det första så skall vi ha klart för oss att olika submarkörer handlar om statistik.. statistik främst från epedemiologiska studier!

Epedemiologiska studier är inte skit per se.. även om olika tolkningar av dessa kan vara skit.. iallafall i bland.. samtidigt som man skall hålla som en tanke att de tenderar att tangera olika problematiska symptom!

Jodå, din APO-kvot är dålig, det såg både du och jag direkt!

Grejen med APO-b och LCHF är att i förstone komma åt Hyperinsulinemi!

Och själva anledningen till det är att det som oftast visar sig som kroniskt förhöjdt blodsocker.. som i sin tur tenderar att stimulera levern att producera mer VLDL!

En annan grej är att du har fattat, (hoppas jag iallafall?) är att om man är lågaktiv så bränner du inte av lika mycket glukos eller kalorier heller för den delen!

Menna.. som lågaktiv så har man i princip två olika energisubstrat, glukos eller fett!

Grejen är att vi som art har problem med att dels lagra och dels förbruka glukos!

För man bör förbruka en hel del glukos innan man fyller på med mera, för annars så finns det ingen ytterligare plats att lagra dessa!

Såå, det lättaste för oss lågaktiva är att kutta kolisar, främst de mest uppenbara/onödiga/godis/läsk/annat som kan betraktas som njutningsmedel!

Man kan således oxå reducera potatis/ris/pasta/mjöl.. iallafall begränsa det till en matsked per måltid!

Och det glada budskapet är att du i princip kan öka på grönsakerna, göra dessa till en stor del av din portion volymmässigt!

Allt det där/här är således oxå epedemiologiskt, sett till hur det funkar på större befolkningsgrupper.

1300 Kcal låter rätt lågt hur som helst, har du kollat för Hypothyreos?

Sen så till din medicinering, den kan oxå ställa till det, men vi antar väl att den är nödvändig?

Men jag inbillar mig snarare att det är själva orsaken till att du behöver medicinera som är ett större problem?

 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...