Jump to content

Är salt beroendeframkallande?


Recommended Posts

GettyImages-608003726-1600×1067

Här följer ett gästinlägg av dr James DiNicolantonio.

Är salt beroendeframkallande? Jag får frågan hela tiden eftersom jag skrev en bok på ämnet med titeln The Salt Fix. Alla älskar salt. Vi behöver salt för att leva. Ändå svartmålas saltet ständigt för att vara beroendeframkallande i nivå med koffein. Är det sant?

Svaret är ett rungande nej. Salt är inte beroendeframkallande. Kroppen reglerar intag av salt på samma sätt som törst reglerar hur mycket du dricker. Det här är känt som saltsug. Anledningen till att våra kroppar reglerar saltintaget är för att saltnivån i kroppen reglerar vattnet i kroppen. Med andra ord, om din kropp inte hade kunnat reglera intaget av salt skulle vi inte ha överlevt som art speciellt länge.

Saltbalansen

Nästan alla djur har ett sug efter salt. Faktum är att saltsug utvecklades för över 100 miljoner år sedan. Vårt saltsug hjälper oss att upprätthålla någonting som kallas “saltbalans” i vår kropp. Den balansen befinner sig en ostressad kropp i för att upprätthålla optimal hälsa och livslängd. Balansen verkar ligga på ett saltintag på 8-10 gram per dag, vilket är exakt den mängd de flesta människor jorden runt verkar konsumera (om de inte noggrant försöker följa kostråden om att hålla saltintaget lågt).

När djur får fri tillgång till salt äter de lika mycket salt som människor med hänsyn taget till kroppsstorlek. Det är alltså saltsug, inte beroende, som driver saltkonsumtion. Faktum är att saltsug signalerar brist på salt, saltsuget slår till för att tala om för kroppen att äta mer för att ersätta salt som gått förlorat. Detta har varit känt i årtionden.

De första vägarna i USA har sitt ursprung i kostigar till saltkällor. Faktum är att Buffalo, New York, som är min hemstad, är döpt efter den stora saltkälla som bufflarna färdades till. Vårt saltsug försöker att skapa balans i vårt inre salta hav och samverkar med vår törst efter vatten för att göra detta.

Salt är inte lik någon av de andra fyra smakerna vi kan känna. Om du äter för mycket salt kommer dina saltreceptorer att “flip” ge dig avsmak för salt och tala om att det är nog. Det händer inte med receptorerna för sött, de talar inte om att den söta maten nu är för söt. Om det skulle fungera så skulle många av oss vara mycket friskare. Det är verkligen så att socker, inte salt, är den sanna beroendeframkallande vita kristallen.

Kost med lågt natriumintag och saltberoende

Det kan finnas ett speciellt scenario där salt kan bli beroendeframkallande. Och det kan möjligen uppstå om en gravid kvinna får brist på salt. Det kan signalera till fostret att miljön omkring inte innehåller tillräckligt med salt, det resulterar i en överaktivering av saltsuget. Det här “saltberoendet” kan till och med följa med till vuxen ålder. Ironiskt nog riskerar gravida kvinnor att få brist på salt om de följer kostråden som förespråkar snålt med salt. Det innebär att kostråden för lågt saltintag faktsikt kan leda till saltberoende. Men, om du äter det salt som din kropp säger till dig att du behöver, kan du förebygga detta. Vilken ödets ironi!

Och som jag beskriver i min bok, The Salt Fix, kan kost med för lite salt leda till socker- och drogberoende. Det beror på att saltbristen aktiverar hjärnans belöningssystem. Det är så vår kropp vet att det är dags att leta upp mer salt och konsumera mer om du har brist. Olyckligtvis kan välsmakande substanser som socker “kidnappa” det överaktiva belöningssystemet och gör sockret ytterligare beroendeframkallande. Detta gäller även vissa andra ämnen och droger. Och om du inte redan har tillräckliga skäl att ifrågasätta kostråden om lite salt kan du nu lägga socker- och drogberoende till listan av möjliga oförutsedda konsekvenser.

Ge gärna efter för ditt saltsug eftersom det helt enkelt talar om för dig när din kropp behöver mer salt. Salt är inte beroendeframkallande. Den andra vita kristallen, socker, passar däremot väl in på den beskrivningen.


Dr. James DiNicolantonio

Tidigare

Experter: Riktlinjerna för salt är för restriktiva

Är salt orsaken till högt blodtryck?

Hälsoinspiratörer säger: Undvik socker. Livsmedelsverket riktar istället sin lans mot salt

Inlägget Är salt beroendeframkallande? dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...