Melker Posted June 20, 2017 Share Posted June 20, 2017 American Heart Association varnar för det mättade fettet i kokosolja som kan höja det dåliga kolesterolet. "Vi vill en gång för alla visa varför forskningen ger ett överväldigande stöd till att minskade nivåer av mättat fett förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, säger läkaren Frank Sacks" http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/hjartexperter-varnar-undvik-kokosolja-i-maten/ Och Maj-Lis tyckte ungefär lika för 1,5 år sedan. http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/fastnat-for-kokosolje-trenden-professorn-sluta-genast/ Känns som en tjock mur mellan lägren... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 20, 2017 Share Posted June 20, 2017 Jaaa.. mättat fett är ju av ondo.. främst mättat i form utav transfetter.. dvs de har noll koll! Grejen är, det är/var margarin med transfetter som var största problemet när det gäller fett och kardiovaskulär hälsa. Numera så görs margarin främst med mättade palmoljor/palmitinsyra. Och palmitinsyra/kaprylsyra dvs MCT säljs numera i hälsokosten. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bitte Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 Emily Maguire, nutritionist från Edinburgh, har skrivit en suverän artikel om just detta: http://www.huffingtonpost.co.uk/emily-maguire/coconut-oil_b_17220478.html? För den som vill höra mer av henne, så föreläser hon vid The Low Carb Universe på Mallorca i november. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 13 timmar sedan, Zepp sade: Jaaa.. mättat fett är ju av ondo.. främst mättat i form utav transfetter.. dvs de har noll koll! Grejen är, det är/var margarin med transfetter som var största problemet när det gäller fett och kardiovaskulär hälsa. Numera så görs margarin främst med mättade palmoljor/palmitinsyra. Och palmitinsyra/kaprylsyra dvs MCT säljs numera i hälsokosten. Betyder det att det numera är OK att äta margarin (rent hälsomässigt)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 13 timmar sedan, Zepp sade: Numera så görs margarin främst med mättade palmoljor/palmitinsyra. Och palmitinsyra/kaprylsyra dvs MCT säljs numera i hälsokosten. Betyder det att MCT görs av palmolja... Sådana där palmplantager som skövlar regnskog och ägnar sig åt svedjebruk i några år...? Suck, det är inte lätt att vara medveten konsument... Ju mer man vet, desto svårare blir det... 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 1 timme sedan, SvartaSara sade: Betyder det att det numera är OK att äta margarin (rent hälsomässigt)? Svar NEJ. Margarin är inte gott och det kan ALDRIG vara OK att tvinga på sin kropp fejkmat som dessutom inte smakar bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 9 timmar sedan, SvartaSara sade: Betyder det att det numera är OK att äta margarin (rent hälsomässigt)? Mnjae.. jag skulle inte spotta ut det om det råkade hamna i min mun, vilket jag skulle gjort om jag visste att det var transfettsmargarin! Oså snabbt till det andra/resten, dvs palmolja är ett vegetabiliskt fett som är mättat, främst palmitinsyra, dvs sådant som vi själva till stora delar är uppbyggda utav.. främst våra fettreserver! Det är per se knappast farligt att äta.. men då får du samtidigt hela jordens klimat/skogsskövling/förtryck av U-länders befolkning på ditt samvete.. så om det inte bekymrar dig så käka margarin! Dessutom så smakar det inte smör.. även om de tillsatt artificiella smakämnen som smakar smör, men som är starkt misstänkt cancerframkallande. Summa sumarum.. det är enklare att äta svenskt smör.. och bonusen då är att du dels bidrar till öppna landskap, gynnar svensk jordbruksnäring/svenska jordbrukare som skulle kunna ha lite efterfrågan på sina produkter. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 8 timmar sedan, MariaF sade: Betyder det att MCT görs av palmolja... Sådana där palmplantager som skövlar regnskog och ägnar sig åt svedjebruk i några år...? Suck, det är inte lätt att vara medveten konsument... Ju mer man vet, desto svårare blir det... Näe.. palmitinsyra är en sak och MCT är något annat. MCTn består oftast utav Laurinsyra och Kaprylsyra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted June 22, 2017 Share Posted June 22, 2017 On 6/21/2017 at 11:14 AM, MariaF said: Betyder det att MCT görs av palmolja... Sådana där palmplantager som skövlar regnskog och ägnar sig åt svedjebruk i några år...? Suck, det är inte lätt att vara medveten konsument... Ju mer man vet, desto svårare blir det... Det stämmer, det mesta av MCT oljorna på marknaden görs från palmolja. Själva palmitinsyran har man destillerat bort så bara de medellånga fettsyrorna är kvar. Det finns några märken som använder kokosfett som råvara. De brukar skriva det tydligt på burken och även om du inte läser så noga kommer du märka det i kassan när du ska betala. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 8 timmar sedan, The Biochemist sade: Det stämmer, det mesta av MCT oljorna på marknaden görs från palmolja. Varmt tack, det var det jag ville veta! Jag använder inte MCT-olja men har funderat på det. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melker Posted June 25, 2017 Author Share Posted June 25, 2017 Martina J skjuter tillbaka http://martinajohansson.se/falsk-fakta-i-gp-artikel-om-kokosolja/#comments 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 25, 2017 Share Posted June 25, 2017 On 06/21/2017 at 12:17, jala sade: Svar NEJ. Margarin är inte gott och det kan ALDRIG vara OK att tvinga på sin kropp fejkmat som dessutom inte smakar bra. Tja, det kan jag hålla med om... men frågan var inte om det var gott, eller riktig mat eller inte, utan om det påverkade kroppen på ett tydligt negativt sätt OM man äter det. Alltså, det finns en skillnad mellan att bojkotta något av diverse rimliga skäl (miljö om något) och att det faktiskt har en hälsovådlig effekt som margarin ju bevisat hade tidigare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 25, 2017 Share Posted June 25, 2017 (edited) Kände inte till det om MCT-olja, använder inte heller men trodde det alltid utvanns ur kokosolja. Gäller verkligen att hålla ögonen öppna överallt! Edited June 26, 2017 by SvartaSara Förtydligande Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 26, 2017 Share Posted June 26, 2017 Mnjae.. MCT-olja som saluförs just som det är litta over the cliff så att säga, medans kokosolja till åtminstone 90% består utav MCT, dvs främst laurinsyra och kaprylsyra! Inte nog med det.. man kan köpa kaprylsyra på hälsokosten! Och då som behandling mot SIBO, dvs bakteriell överväxt i tarmarna.. i realiteten så gynnar kaprylsyran de hälsosammare mjölksyrabakterierna genom att göra tarmen surare! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carel Posted July 16, 2017 Share Posted July 16, 2017 Är det någon som vet om man kan köpa och var kokosolja per liter i Costa Blanca? Flyttar i november och tänkte börja med att fritera allt mer än vad jag gör här i Sverige. Kokosolja och avokadoolja föredras Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.