Jump to content

”Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt på maten”


Recommended Posts

Conference-mai2017-1600×1067

“Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt på maten”.

Jag älskar att slänga ut den meningen inför publiken när jag ger gratis föreläsningar om att reversera diabetes och fetma med ketogen kost. Reaktionerna är kraftiga. Om man ska generalisera är det så att kvinnor stirrar med vidöppna ögon, skräckslagna. Män, å andra sidan, befinner sig någonstans mellan överraskning och ren glädje.

“Doktorn, betyder det här att jag kan äta skinnet på min kycklingklubba?” frågade en man en gång.

Hela rummet tystnade.

Jag nickade.

Han armbågade sin fru “DU har hindrat mig från att äta skinnet på kycklingen i 15 år!!! ALDRIG MER!” utbrast mannen, med ett brett leende. Alla skrattade.

Ett nytt sätt att äta

I det ögonblicket påmindes jag om att det är lätt, speciellt för nybörjare, att mest fokusera på det man inte kan eller borde äta och dricka på strikt eller måttlig LCHF, istället för att inse allt man äntligen kan äta. När man börjar öppna dörrarna till de kulinariska möjligheter som finns om du är lite uppfinningsrik, är det en helt ny värld av upptäckter.

Men det är bara att inse: det är inte lätt att bara åtsidosätta vad vi tror oss veta om mat och hälsa, allt vi har lärt oss och allt vi läst under de senaste 40 åren.

På något vis är vi sjukare och fetare än någonsin i den mänskliga historien och ändå är det många som inte ens vill överväga att det är kosten som kan klandras. Några av de mest motsträviga är faktiskt professionella inom sjukvården, i synnerhet läkare och nutritionister.

Den absoluta majoriteten av mina LCHF-patienter är inte mina egna patienter. De är alltså inte listade hos mig. Några kommer till mig efter en gratisföreläsning, andra hittar mig på nätet eller har en släkting som mår så bra hos oss att de också vill ge det en chans. I början var det ingen som kom till mig för att deras husläkare eller specialist rekommenderade mig.

Ganska ofta får jag alltså frågan: “Vad kommer min läkare säga om att jag äter ketogen kost?”.

I början var jag verkligen ganska rädd för vad deras läkare skulle säga och göra. Vid den tiden pågick rättegången mot Tim Noakes i Sydafrika och Gary Fettke hade blivit tystad i Australien. Tänk om jag också skulle ställas inför rätta? Tänk om jag skulle förlora min läkarlegitimation, som jag arbetat så hårt för?

Men när vi började få våra patienters resultat, som viktnedgång, normala blodsockernivåer, mer energi, minskad kronisk smärta, förbättrade blodfetter etc, insåg jag att jag helt enkelt måste varsko mina patienter.

“Lyssna nu, din läkare kan faktiskt få en hjärtinfarkt om han eller hon inser hur mycket fett och salt jag får dig att äta. Det är en möjlighet. Men det viktiga är att DU inte får en hjärtinfarkt. Låt dina resultat tala för sig själva.”

Över hela jorden har de senaste 40 åren också uppvisat resultat som talar för sig själva. Och de resultatetn är, som vi alla vet, katastrofala. Jag skulle säga att det är dags för ett nytt sätt att äta… med det är egentligen inget nytt sätt. Det är tid att gå tillbaka till en mer naturlig kosthållning, med mer fett än under de senaste årtiondena och med mindre mängd kolhydrater och socker. Det är helt enkelt hög tid att äta kycklingen med skinnet på och dessutom njuta av det!


Dr. Èvelyne Bourdua-Roy

Mer

LCHF för nybörjare

Tidigare med dr Bourdua-Roy

Så blev jag LCHF-läkare

Video om fett

Tidigare

Experter: Riktlinjerna för salt är för restriktiva

Inlägget ”Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt på maten” dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...