Jump to content

Ny forskning: Kan kalorifria sötningsmedel orsaka viktuppgång?


Recommended Posts

diet-coke-copy-1600×1636

Kan light-läsk utan kalorier orsaka viktuppgång? En ny systematisk översikt undersöker alla tidigare studier och resultaten är fortfarande inte övertygande.

De begränsade resultaten från randomiserade kontrollerade studier visar ingen fördel när det gäller vikten vid konsumtion av artificiella sötningsmedel, men heller inte någon klar negativ effekt. Men i observationsdata finns ett tydligt samband med ökande vikt.

Hur kan då kalorifria sötningsmedel potentiellt orsaka viktuppgång? Det här är fortfarande på spekulationsstadiet, som Washington Post skriver:

Anledningen kan sitta i människors huvuden, då konsumtion av en stadig ström av konstgjord, söt mat kan göra det troligare att man väljer kaloritäta sötsaker övrig tid. Mekanismen kan också hänga samma med tarmfunktionen, menar Azad. Hon har specialiserat sig på tarmflora och framför teorin att light-läsk kan påverka förhållandet mellan de små organismerna i tarmkanalen, vilket kan påverka matsmältning och hälsa överlag.

Orsakssambandet kan också gå åt andra hållet — personer som går upp i vikt av andra anledningar söker mer konstgjort sötad mat. Eller, som annan forskning har visat, kan det vara så att de som går på diet (och som kan ha större anledning att dricka light-läsk) ofta går ner i vikt, men sedan går upp i vikt igen.

Slusatsen är att personer som dricker kalorifria sötningsmedel – och i första hand fokuserar på kalorier – i genomsnitt ofta går upp i vikt igen. Det finns många möjliga anledningar till varför så kan vara fallet.

Personligen rekommenderar jag alltid de som vill gå ner i vikt att undvika onaturligt sötad mat, av många anledningar. Och fokusera inte på kalorier, fokusera på matkvalitet istället.
 

Tidigare

Hur sötningsmedel kan få oss att äta mer

Studie: Att undvika lightdrycker hjälper kvinnor att gå ner i vikt

Mer

Guide: Så går du ner i vikt

Video om viktnedgång

Video om kalorier

Inlägget Ny forskning: Kan kalorifria sötningsmedel orsaka viktuppgång? dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...