Timoat

Extremt ont i ryggen dagen efter kolhydrater. Vad kan det vara?

Recommended Posts

I vanliga fall är jag väldigt noga med kosten, kör lchf under veckorna(max 10-20g kolhydrater om dagen) kombinerat med pf där jag äter en gång Om dagen. Runt 1200-1500 kcal. Fungerar hur bra som helst för mig, men nån gång i månaden kör jag en cheat Day, och har märkt att när jag sover får jag väldigt ont i mellanryggen. 
Det inträffar bara när äter såhär, det blir väl en påse linschips, 300 blandgodis, 1 fryspizza, en förpackning sia glass och nån hallongrotta, uppdelat på hela dagen. Inatt hade jag olidligt ont och sov extremt dåligt. Känns ungefär dom att jag har nån kroniskt sträckning/träningsvärk i övre ryggen. Vad kan det bero på? Det sitter i ett par dagar. Jag inbillar mig att det har med vätskeretention att göra, typ att cellerna som i vanliga fall inte har nåt i sig helt plötsligt fylls med vatten, och det är det jag känner spänningen.

Det är inte gallblåseattacker, de är jag är bekant med och detta är något helt annat.. 

Det är inte sura uppstötningar, Det är inte halsbränna alls, detta är en spännande kronisk smärta över hela mitten av ryggen. Tänk att ni sovit i en dålig position hela natten och vaknar av att musklerna i precis under skulderbladen hela vägen över är stela och tajta som fasen. Det inträffar bara när jag äter såhär, annars har jag inga problem med det. Jag dricker mycket vatten med under dagen och innan läggdags, r 3-5 liter totalt.

Halsbränna får jag lite då och då och tar då e tesked bikarbonat i vatten så går det över ganska snabbt.

Jag är på besök nere hos mamma och pappa, och tänkte att jag skulle unna mig lite carbs, men bara lite, inget "rent" socker i form av chips eller godis/glass, igår åt följande (utöver lax, sallad, nötter och romsås) 

3 kokta potatisar, 
2 skivor surdegsbröd, 
10-15 TUC tillsammans med ost, 
ett päron, 
en nektarin, 
Runt 200g gröna druvor. 

Så jag överåt inte heller. 

Och yes, ligger här nu med samma ryggvärk. Det måste ju finnas en korrelation eftersom jag kan förutsäga att jag ska få ont nu. Vilken doktor skulle man kunna gå till? Vilken typ av specialist? 

Egentligen är det ju "bra' då jag numera verkligen drar mig för att äta skräp, men man vill ju inte att det ska vara nåt allvarligare heller.

Jag får även galna muskelkramper I benen när jag äter socker i form av blandgodis. 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ingen aning vad det skulle kunna vara men jag noterar lite liknande reaktioner på t ex lösgodis eller knäckebröd, fast i benen, inte i ryggen. Och det behövs inga stora mängder. Trodde jag köpt en ny sorts fröknäcke men det visade sig vara vete i och det blev spänningarna som fick mig att läsa innehållsförteckningen lite mer noggrannt. För mig blir det dock hjälp att stå emot frestelsen, det är inte värt det. Oftast i alla fall... Brukar tänka på en reklam jag såg i USA för många år sen; en man som hade halsbränna efter texmex-mat men kunde fortsätta äta sin favoritmat bara han tog sitt receptfria piller som "botade" honom... 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
47 minuter sedan, Timoat sade:

Och yes, ligger här nu med samma ryggvärk. Det måste ju finnas en korrelation eftersom jag kan förutsäga att jag ska få ont nu. Vilken doktor skulle man kunna gå till?

Egentligen är det ju "bra' då jag numera verkligen drar mig för att äta skräp, men man vill ju inte att det ska vara nåt allvarligare heller.

Jag får även galna muskelkramper I benen när jag äter socker i form av blandgodis. 

Jag behöver bara läsa innehållsförteckningen på blandgodis så är det ingen konst att avstå, mycket skräp i det. Jag förstår att du vill unna dig lite goda kolhydrater ibland. Jag gör själv så, men det kostar. En och annan gång är det värt priset, men ibland ångrar jag mig gruvligt.

En fundering: behöver du en doktor när du verka ha diagnosticerat dig själv? Och du vet ju vad medicinen är, d vs att avstå. Skulle värken komma trots bra kost vore det ju en annan femma , tänker jag.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kan inte komma från njurarna? Dom sitter ju där nånstans

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Uppenbarligen undviker du inte gluten. Om man bara äter gluten ibland får många rejäla otrevligheter varje gång de får i sig det. Gluten ska man undvika helt och alltid. 

Det andra jag tänker på är latent/lågaktiv inflammation. Har du haft problem med ryggen typ en skada eller mycket slitage av idrott eller hårt arbete? Har man en låg-eller lättinflammerad kroppsdel kan inflammation bryta ut pga inflammatorisk mat. Pga idrottande i unga år har jag sådana problem i höft, knä, fot, armbåge, axel och fingrar. Om jag slirar med kosten får jag omedelbart betala. För mig är vete, mjölk och socker tydligt inflammationstriggande. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

51 minuter sedan, Trollmormor sade:

Det kan inte komma från njurarna? Dom sitter ju där nånstans

Jo, det skulle det kunna vara, de får sig en chock liksom, men även så små mängder, det är konstigt. Jag dricker ju inget heller.

3 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Jag behöver bara läsa innehållsförteckningen på blandgodis så är det ingen konst att avstå, mycket skräp i det. Jag förstår att du vill unna dig lite goda kolhydrater ibland. Jag gör själv så, men det kostar. En och annan gång är det värt priset, men ibland ångrar jag mig gruvligt.

En fundering: behöver du en doktor när du verka ha diagnosticerat dig själv? Och du vet ju vad medicinen är, d vs att avstå. Skulle värken komma trots bra kost vore det ju en annan femma , tänker jag.

Tyvärr så älskar jag skräpet, kvittar vad det är gjort av :( 

4 timmar sedan, MariaF sade:

Ingen aning vad det skulle kunna vara men jag noterar lite liknande reaktioner på t ex lösgodis eller knäckebröd, fast i benen, inte i ryggen. Och det behövs inga stora mängder. Trodde jag köpt en ny sorts fröknäcke men det visade sig vara vete i och det blev spänningarna som fick mig att läsa innehållsförteckningen lite mer noggrannt. För mig blir det dock hjälp att stå emot frestelsen, det är inte värt det. Oftast i alla fall... Brukar tänka på en reklam jag såg i USA för många år sen; en man som hade halsbränna efter texmex-mat men kunde fortsätta äta sin favoritmat bara han tog sitt receptfria piller som "botade" honom... 

ja, ju mer jag tänker på det, det skulle ju faktiskt kunna vara det de tillverkar godistet från, visa e ämnen. iom att jag äter väldigt noga i 4-6 veckor, med bara bra mat, så får kroppen /njurarna sig en rejäl chock? 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 minuter sedan, Erik 2 sade:

Uppenbarligen undviker du inte gluten. Om man bara äter gluten ibland får många rejäla otrevligheter varje gång de får i sig det. Gluten ska man undvika helt och alltid. 

Det andra jag tänker på är latent/lågaktiv inflammation. Har du haft problem med ryggen typ en skada eller mycket slitage av idrott eller hårt arbete? Har man en låg-eller lättinflammerad kroppsdel kan inflammation bryta ut pga inflammatorisk mat. Pga idrottande i unga år har jag sådana problem i höft, knä, fot, armbåge, axel och fingrar. Om jag slirar med kosten får jag omedelbart betala. För mig är vete, mjölk och socker tydligt inflammationstriggande. 

jag undviker gluten i alla dess former, förutom då när jag kör en cheat day, då äter jag vad jag vill. men 4-6 veckor är jag superstrikt. allt vägs in i sista grammet, och allt kollas mot myfitnesspal så att jag är 75/20/5 med max 10g från kolhydrater, och max 50-60 g från protein.

 

Inga skador och inget idrottande, dock är jag konstnär, så lite stryk kanske ryggen tar ändå. Det skulle kunna var inflammation som du säger! nästa gång jag cheatar, så ska jag se till att bara handla glutenfria saker utöver godiset, se om det blir nån skillnad! tack för tipset!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Uppföljning, nu har jag varit strikt I 25 dagar, ryggont försvann efter ca 10,från att ha haft det i 5 veckor. Mycket märkligt. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu är det så längesedan jag åt så mycket kolhydrater att det på något sätt påverkade mig, men jag vill minnas att jag fick ont i mina leder när jag fick i mig för mycket kolhydrater, efter att ha avstått dem en längre tid, då jag fortfarande hattade fram och tillbaka med LCHF.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-10-26 at 18:53, Skymning sade:

Nu är det så längesedan jag åt så mycket kolhydrater att det på något sätt påverkade mig, men jag vill minnas att jag fick ont i mina leder när jag fick i mig för mycket kolhydrater, efter att ha avstått dem en längre tid, då jag fortfarande hattade fram och tillbaka med LCHF.

Samma här - sockerintag gör att mitt knä genast börjar ”spöka”. Går över igen på ca 1 dygn när jag låter bli - är strikt för det mesta - tycker inte om söt mat men någon gång blir det en miss ?

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanske  Tiomat  har nytta av den här länken:  https://www.webmd.com/diabetes/tc/symptoms-of-high-blood-sugar-topic-overview

      Att se blodsockret som en korrekt(och fullständig)  beskrivning av vad diabetes är ställer till problem. Dr krafts definition är bättre.:

                            https://www.dietdoctor.com/se/sa-kan-typ-2-diabetes-forutsagas-mycket-tidigare

Tiomats "ont i ryggen" är nog symtom på högt blodsocker....

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har som alla andra människor ätit vad som serverats hela mitt liv. Det har också blivit vardag med alla smärtor och krämpor så att man tills slut inte fattat att det är något fel. Det är så här livet är. Men sedan började jag med strikt LCHF och Ketogen kost och en dag kom jag på att jag inte hade några smärtor längre. Jag vet att mycket är gott av allt tokigt som finns att livnära sig på men som någon/några ovan redan nämnt så är det inte värt det. Håll dig till att se strukturen du har under veckorna som en ny livsstil även under helgerna. CheatDay=Skitday. Det blir aldrig bra med fusk. Kollar man vad du åt under besöket hos mamma så var det säkert 95% av innehållet som var kolhydrater som blir till glykos och är värdelöst för alla våra känsliga kroppar. Dessutom lite annat som förvärrar hade du inkluderat med, tex. bröd, mejerier/glass. 
 

Livet skall levas gott utan värk eller ohälsa. Ta hand om dig. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-07-22 at 09:15, Timoat sade:

1. Jag dricker mycket vatten ... under dagen och innan läggdags,  3-5 liter totalt.

2. Halsbränna får jag lite då och då och tar då en tesked bikarbonat i vatten så går det över ganska snabbt.

1. Där har du sannolikt problemet. Den stora volymen vätska i kombination med det ökade intaget socker binder mer vätska än tidigare. Den ökade spänningen i muskelvävnaden kan då ge obehaget du känner.

2. Typiskt att du får halsbränna med så mycket vatten dagligen.

Den som dricker för mycket, späder ut innehållet i magen och försvårar för kroppen att skapa tillräckligt sur miljö för matsmältningen. I sig får övre magmunnen då ingen signal att hålla tätt. Därför läcker en del av maginnehållet ut i matstrupen.

Vid sidan av de sura uppstötningarna (som alltså beror på att magvätskan inte är tillräckligt sur),  försämras matsmältningen. Tillståndet försämras dessutom om du tillför bikarbonat till att ytterligare höja pH-vädet, när du istället bör göra allt, för att för att få magen så sur det någonsin går (i stil med surheten i ett bilbatteri).

Vid sidan av ovanstående problem åsamkas kroppen brist på elektrolyter (övermängden vatten ger en saltkoncentrationen långt under optimum).

Den huvudsakliga lösningen för dig ligger alltså i att dricka betydligt mindre vatten - glöm de vanliga rekommendationerna om minst åtta glas vatten om dagen 1,6 - 1,8 liter tillskott utöver det i maten. Sådana rekommendationer saknar vetenskapliga belägg!

Kör ett glas på morgonen (gärna med ett gram C-vitamin) och ett glas på kvällen före sänggåendet). Däremellan bara om törsten tvingar dig att dricka. Komplettera gärna med en kvarts till en halv tesked salt om dagen, särskilt om du dricker mycket. Varje gång du känner av sura uppstötningar - tänk på att det beror på att magen då är för lite sur inte motsatsen.

P.S.

En god regel är att inte dricka för mycket vid måltiden - jag nöjer mig ofta med att krydda maten med ett glas rödvin till kötträtter eller vitt till fisk. Till fågel ibland rött ibland vitt. Vatten glasvis långt före eller efter maten.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag får ont i mina händer om jag fuskar...

  • Gilla 6
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 minuter sedan, Cleppa sade:

Jag får ont i mina händer om jag fuskar...

Men va, Cleppa du är ju min förebild här! Du fuskar väl inte? 😉

  • Gilla 3
  • Haha 3
  • Boom 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.