Jump to content

Det krävs en hel by av baconätare


Recommended Posts

bacon-village

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Evelyne Bourdua-Roy, allmänläkare som driver en LCHF-mottagning i Kanada:

Min LCHF-klinik är uppbyggd lite på samma sätt som dr Fungs och Megan Ramos klinik, the Intensive Dietary Management (i Ontario, Canada). Varannan eller var fjärde vecka utvärderar vi ett antal patienter, i vårt fall 12 till 14 personer. Vi samlar alla under en eftermiddag för att hålla kurs. Sedan gör vi en timmes uppföljning i mindre grupper om fyra, först varannan vecka, sedan en gång i månaden.

Föreläsningarna är intensiva, det är ett digert material som ska behandlas. Ämnet är seriöst. Men det brukar också vara roligt, med mycket skratt. Vi kan oftast känna att det växer fram en känsla av kamratskap mellan våra patineter. De börjar känna att de alla sitter i samma båt. De kommer inte att vara ensamma om att äta “knasig” mat (a.k.a. naturlig mat), de letar gram kolhydrater på innehållsförteckningar och tackar nej till bullen på jobbmötet.

Att skapa en känsla av gemenskap har varit ett av våra smarta drag. (Vi har även gjort mindre smarta drag, men det är ämne för ett annat blogginlägg.) Till exempel har vi skapat en Facebookgrupp för våra deltagare. Syster Sylvie, kinesiologen Marc och jag själv modererar dagligen. I gruppen diskuterar vi aktuella ämnen, delar med oss av recept, svarar på icke-medicinska frågor, erbjuder stöd och glada tillrop. Om det är bra pris på smör någonstans eller om ett speciellt märke av bacon innehåller fyra gram kolhydrater per två skivor, då är det där du får reda på det allra först!

Syster Sylvie och jag tvekade lite innan vi skapade gruppen för våra patineter, i februari 2017. Vi var rädda för att det skulle innebära för mycket arbete. Det finns redan ganska många grupper som handlar om keto eller LCHF, på olika språk. Det är emellertid inte så många som sköts av professionell sjukvårdsersonal, som dessutom håller koll på att innehållet håller en viss nivå. Vi tog oss an den utmaningen.

Det har visat sig att gruppen är fantastiskt användbar och verkligen till hjälp och den kräver bara några minuter av vår tid per dag, de mer erfarna hjälper nybörjarna. Hälften av gångerna behöver vi inte själva besvara frågor. Men den gör skillnad, den här gruppen gör verkligen stor skillnad.

Därför är socialt stöd viktigt

Jag tror inte att det bara är så att människor trivs med att vara del av en grupp. De behöver vara det. Speciellt när man gör någonting som går mot sociala konventioner, som att reversera sin typ 2-diabetes genom att göra annorlunda matval eller ett gå ner i vikt genom att äta mer fett.

Personligen hör jag till en grupp läkare på sociala media som äter LCHF och har det som livsstil. De här läkarna har varit bidragande när det gäller att hjälpa mig utöva mitt yrke på ett sätt som går emot den rådande normen och de rådande riktlinjerna. Jag behöver det sociala sammanhanget för att fortsätta hålla på med det jag gör, även om jag har tillgång till alla typer av bra vetenskaplig evidens för LCHF.

För mina patienter som får höra att “äta ketogent är extremt och galet”, “allt det där fettet kommer att göra dig fet”, “du kommer att få hjärtinfarkt”, “sluta tänk på mat och ta dina tabletter” och för de som inte ens har stöd av sin närmaste familj, för de som får fördömande blickar i mataffären för att de är överviktiga och ändå köper vispgrädde, smör och olivolja i storpack, kanske till och med bacon, tror jag att det är så viktigt att känna att de tillhör en samling likatänkande individer för vilka just det här är normen.

Om det krävs en hel by för att uppfostra ett barn, behövs det verkligen en hel by för att få människor att reversera sina kroniska sjukdomar, orsakade av fellevnadsvanor och årtionden av felaktiga kostråd, genom att gå mot den sociala normen. I de fallen skulle jag säga att det krävs en by av baconätare.

Så, om du inte redan tillhör en grupp LCHF:are, rekommenderar jag dig att söka efter en. Var självklart noga med källkritik, men framför allt, se till att få stöd och dela också med dig av framgångar och motgångar. Sträck ut en hand. Du är inte ensam: du tillhör en global by av hundratusentals mäniskor över hela vårt jordklot.

Om du jobbar professionellt med sjukvård vill jag verkligen rekommendera dig att fundera på att erbjuda icke-medicinsk gruppsupport till dina LCHF-patienter, speciellt om det är svårt att få till uppföljningar med en patient i taget. Utbildning, handledning och andra åtgärder kan hjälpa dina patienter att få självförtroende, kunskap och motivation att fortsätta och att klara av de sociala, kroppsliga och känslomässiga aspekterna av LCHF-resan mot bättre hälsa. Så, har du möjligheten att hjälpa dina patienter bortom de fyra väggarna på din mottagning, gör det! Du kommer att njuta av att befolka den här byn.


Dr. Èvelyne Bourdua-Roy

Mer

LCHF för nybörjare

Grupper på Facebook

Det finns en mängd LCHF-grupper på Facebook, för alla typer av inriktningar. För nybörjare och erfarna. För dig som vill äta strikt eller liberalt, tränar mycket, är sköldkörtelsjuk eller har gjort en överviktsoperation. För dig som har diabetes eller inte vill ha det. Här är ett litet axplock, men det finns mycket mer. Har du fler tips på bra grupper, kommentera gärna nedan.

Tidigare med dr Bourdua-Roy

Så blev jag LCHF-läkare

”Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt”

Varning: Detta kan orsaka beroende

Video om LCHF

Inlägget Det krävs en hel by av baconätare dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...