Jump to content

Premiär. Men inte riktigt koll.


Christian

Recommended Posts

Hej. Är en riktig newbie.Har nu tänkt prova på lchf. Kör strikt nu i början. Har lite frågor. Dumma som regelrätta. 

Av gammal vana kör jag efter kcal. Men gör man normalt det inte i lchf? Äter man tills man är mätt och tre måltider / dag? Måste ju ändå hålla sig under ca 2700 för att gå ner.

Är inne på min tredje dag och siktar på 1000 kcal /dag. Kickstart. Håller mig under 20g kolhydrater. Procent 5 kol15 prot80fett blir det väl inte. Mer utjämning mellan fett och protein. Är det inget bra? Måste mer fett in för att det ska optimeras?

Kan jag äta ex ölkorv. Den hade bra fördelning. Känns ju helt tvärtom. 

Och lchf chokladbollar. Om man vill festa till det,hur vet man då hur mkt man kan äta om man inte räknar kcal. Gäller ju egentligen allt. Hur vet man. Kan ju inte bara förlita sig på mättade?  Jag kan Isf äta massor!

Och ni som nått er målvikt. Äter ni fortsatt lchf?  Fattar som att det inte är nödvändigt enligt faq. Men är väl ingen nackdel att göra det?

Kommer säkert fler frågor. Hoppas ni orkar hjälpa mig.

 

Mvh Christian 

Link to comment
Share on other sites

Välkommet till forumet Christian!

Några tankar. Som siffernerd kan jag konstatera att totalt 1000 kcal och 20 g kolhydrater blir 8 % kolhydrater (energiprocent, vilket är det som är intressant).

Sen tycker jag att du främst ska titta på näringstäthet i det du äter om du håller fast vid att äta bara 1000 kcal. Men exempelvis chokladbollar kanske bara blir nån gång i månaden, och då kan det ju vara okej.

Efter vad andra har skrivit och sagt är det inte så bra att konstant ligga på väldigt lite energi. Men om det bara handlar om en eller två veckor kan det säkert vara okej.

Lycka till!

Ps. Jag har aldrig varit överviktig, jag äter LCHF för hälsa och välbefinnande.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Om man håller sig under 20 gram kolhydrater om dagen så verkar det för väldigt många fungera bra att gå ner i vikt utan att räkna kalorier och då istället lita på sin mättnadskänsla. En sak som kan ställa till det är LCHF-småätande ...du verkar fundera lite åt det hållet  (ölkorvar och chokladbollar). 1-3 mål mat om dagen är nog bäst för viktnedgång. Eventuellt "LCHF-godis" äts då med fördel i rimligt samband med måltiderna. Inga "mellisar"!

Prioritera fett i alla lägen som nybörjare kan det lätt bli att man äter för lite fett...satsa på minst 150-200  gram om dagen. :) . Men om du verkligen blir mätt på mindre så är det OK. Men när man äter lite är det viktigare att tänka på vad man äter så man inte får diverse näringsbrister.

Om man återgår till att äta på samma sätt som innan man åt LCHF lär man rimligen också uppnå samma vikt som tidigare. ;-)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hej välkommen!

Jag anser att du inte skall räkna kalorier och det gör även Dr Jason Fung. Du skall räkna antal måltider per dag/vecka mm. Du skall alltså inte småäta och minska portionerna, utan tidsintervallet mellan dem. Periodisk fasta och ren fasta.

 

Men om du är hel nybörjare är mitt tips: se till att hålla dig inom lchf tills du känner dig trygg i det. Mät att du är i ketos med ketostix.

Det kan vara en månad eller liknande. Därefter börjar du planera lite stegvis med periodisk fasta. Ta bort frukost någon dag eller två. Ta bort kvällsmål en dag eller två. Middag, mellanmål. 

Ät bara en måltid varannan dag . Eller gå direkt hardcore om du är typen som klarar av det. :)

 

Lyssna på när Dr. Fung beskriver skillnaden mellan kalorierestriktion och fasta. Främst handlar det om att kroppen befinner sig i två lägen. Konsumtion eller icke. Den mest negativa aspekten med att inte fasta och bara dra ner på på kalorier är din insulinproduktion som inte går ner lika mycket. Dessutom drar du ju ner på kalorierna på sikt genom att fasta ändå. 

När man är lchf-van och i ketos är fasta mycket lätt.

Insulinproduktionen är din fiende nr1. Lycka till!

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, SGK sade:

Välkommet till forumet Christian!

Några tankar. Som siffernerd kan jag konstatera att totalt 1000 kcal och 20 g kolhydrater blir 8 % kolhydrater (energiprocent, vilket är det som är intressant).

Sen tycker jag att du främst ska titta på näringstäthet i det du äter om du håller fast vid att äta bara 1000 kcal. Men exempelvis chokladbollar kanske bara blir nån gång i månaden, och då kan det ju vara okej.

Efter vad andra har skrivit och sagt är det inte så bra att konstant ligga på väldigt lite energi. Men om det bara handlar om en eller två veckor kan det säkert vara okej.

Lycka till!

Ps. Jag har aldrig varit överviktig, jag äter LCHF för hälsa och välbefinnande.

Ok. Tur. Kör Lifesum och såg efter att du gjorde inlägget att jag legat på 6 resp 9 % kolhydrater. Alltså för mkt. Inte stirra på 20 g utan procenten alltså?

Men vad tror du att du ligger i kcal intag? Måste man ändå inte ha koll där? 

Tack! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Peter B sade:

Om man håller sig under 20 gram kolhydrater om dagen så verkar det för väldigt många fungera bra att gå ner i vikt utan att räkna kalorier och då istället lita på sin mättnadskänsla. En sak som kan ställa till det är LCHF-småätande ...du verkar fundera lite åt det hållet  (ölkorvar och chokladbollar). 1-3 mål mat om dagen är nog bäst för viktnedgång. Eventuellt "LCHF-godis" äts då med fördel i rimligt samband med måltiderna. Inga "mellisar"!

Prioritera fett i alla lägen som nybörjare kan det lätt bli att man äter för lite fett...satsa på minst 150-200  gram om dagen. :) . Men om du verkligen blir mätt på mindre så är det OK. Men när man äter lite är det viktigare att tänka på vad man äter så man inte får diverse näringsbrister.

Om man återgår till att äta på samma sätt som innan man åt LCHF lär man rimligen också uppnå samma vikt som tidigare. ;-)

Nej. Inte ute efter småätande. Tänkte bara att oj vad gott det skulle vara med ölkorv till middag ? Mkt kcal men bra fördelning på energiprocenten. Har käkat efter lchf så gott jag kan i 3 dagar och blir inte hungrig mellan de stora måltiderna. Brukade äta var 3e timme men detta verkar funka. Dock har jag semester så gör väl inte av med så mkt. 

Har ju sett recept om massa fikagrejer så tänkte att man kan få behålla d goda. Men kladdkaka chokladbollar är inte att rekommendera?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MrB sade:

Hej välkommen!

Jag anser att du inte skall räkna kalorier och det gör även Dr Jason Fung. Du skall räkna antal måltider per dag/vecka mm. Du skall alltså inte småäta och minska portionerna, utan tidsintervallet mellan dem. Periodisk fasta och ren fasta.

 

Men om du är hel nybörjare är mitt tips: se till att hålla dig inom lchf tills du känner dig trygg i det. Mät att du är i ketos med ketostix.

Det kan vara en månad eller liknande. Därefter börjar du planera lite stegvis med periodisk fasta. Ta bort frukost någon dag eller två. Ta bort kvällsmål en dag eller två. Middag, mellanmål. 

Ät bara en måltid varannan dag . Eller gå direkt hardcore om du är typen som klarar av det. :)

 

Lyssna på när Dr. Fung beskriver skillnaden mellan kalorierestriktion och fasta. Främst handlar det om att kroppen befinner sig i två lägen. Konsumtion eller icke. Den mest negativa aspekten med att inte fasta och bara dra ner på på kalorier är din insulinproduktion som inte går ner lika mycket. Dessutom drar du ju ner på kalorierna på sikt genom att fasta ändå. 

När man är lchf-van och i ketos är fasta mycket lätt.

Insulinproduktionen är din fiende nr1. Lycka till!

 

Har tänkt på 16:8. Den du oxå förslagsvis tänker på?

Men när man kör fasta. Är det fortfarande lågkolhydratmat man ska äta? Eller då vad som? 

Säg 16:8. Funkar det i längden. Kan man leva normalt familjeliv?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minut sedan, Christian sade:

Har tänkt på 16:8. Den du oxå förslagsvis tänker på?

Men när man kör fasta. Är det fortfarande lågkolhydratmat man ska äta? Eller då vad som? 

Säg 16:8. Funkar det i längden. Kan man leva normalt familjeliv?

Först och främst, eftersom du är ny så bör du få ner kolhydraterna till ett minimum och bekräfta ketos. 

http://www.apotea.se/ketostix-teststickor-50-st?gclid=Cj0KCQjwnubLBRC_ARIsAASsNNkXX-1-_cbk8JKCJ8uC4K4r0v92j3ZAhpqvOFbm42PBEYUpJn97rtsaApvuEALw_wcB

Om du ser till att hålla kolhydrater nära noll och kör ett eller två träningspass bör du hamna där.

Innan du kommit dit så rekommenderar jag dig inte att bry dig om något annat. Ett mål i taget.

När du väl kommit dit se till att stanna där och känna dig trygg i det. Mål nr.1.

 

"Men när man kör fasta. Är det fortfarande lågkolhydratmat man ska äta?"

Ja det är just lchf och fasta som går hand i hand. Jag har testat fasta under "vanlig" kost och det är en plåga. Under lchf är det mycket enkelt och bekvämt.

 

16:8 är periodisk fasta för nybörjare. 8-timmars matfönster. Börja med detta och känn dig bekväm i det. 

Om normalt familjeliv innebär att du måste äta tillsammans med familjen så går det med 16:8. Är du trygg med hungerkänslorna kan du sedan dricka en té medans övriga äter. : )

 

Sedan kan du stegvis börja trappa upp det periodiska om du vill att kilon skall rasa fortare och du känner dig bekväm med det. Men ät dig alltid mätt när du väl äter och ät dig mätt på fett. : ) Inga små otillfredställande måltider pga kaloriräkning.

 

Mina tips:

1. Gå in i ketos och stanna där. Verifiera med stix.

2. Ta bort en måltid/känn dig bekväm med 16:8 ett tag.

3. Räkna inte kalorier. Sikta då istället på hur du kan öka intervallet mellan matfönster och hur du kan göra matfönstret mindre.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

34 minuter sedan, Christian sade:

Ska på bröllop i augusti. Hur gör man då? Vad händer om man dricker öl och äter kolhydrater till middag. 

Om man är i ketos. Förstör man allt då och måste börja om helt för att åter komma i Keto? 

 

Tack 

Det beror på din fysiska förmåga och mentala styrka efteråt. Du kommer behöva äta strikt lchf och gärna träna för att komma tillbaka fort.

Om du förbrukar energi, fettmaximerar och stryper kolhydraterna hamnar du förr eller senare i ketos. Hur lång tid det tar beror på dig. Undvik också för stor andel protein.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

29 minuter sedan, MrB sade:

Det beror på din fysiska förmåga och mentala styrka efteråt. Du kommer behöva äta strikt lchf och gärna träna för att komma tillbaka fort.

Om du förbrukar energi, fettmaximerar och stryper kolhydraterna hamnar du förr eller senare i ketos. Hur lång tid det tar beror på dig. Undvik också för stor andel protein.

Men om jag gör så här. Väljer att äta lchf så gott det går på bröllopet. Dricker rödvin. 

Är jag då förmodligen kvar eller iaf närmare ketos dagen efter? 

Behöver ju inte bli dyngrak liksom ?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, SGK sade:

Välkommet till forumet Christian!

Några tankar. Som siffernerd kan jag konstatera att totalt 1000 kcal och 20 g kolhydrater blir 8 % kolhydrater (energiprocent, vilket är det som är intressant).

Sen tycker jag att du främst ska titta på näringstäthet i det du äter om du håller fast vid att äta bara 1000 kcal. Men exempelvis chokladbollar kanske bara blir nån gång i månaden, och då kan det ju vara okej.

Efter vad andra har skrivit och sagt är det inte så bra att konstant ligga på väldigt lite energi. Men om det bara handlar om en eller två veckor kan det säkert vara okej.

Lycka till!

Ps. Jag har aldrig varit överviktig, jag äter LCHF för hälsa och välbefinnande.

Kom på en sak. Låter ju helt omöjligt att ha koll på energiprocenten utan att föra dagbok??

Får köra efter färdiga recept. Att köra på frihand kan ju sluta hur som,hur gör folk?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

50 minuter sedan, Christian sade:

Men om jag gör så här. Väljer att äta lchf så gott det går på bröllopet. Dricker rödvin. 

Är jag då förmodligen kvar eller iaf närmare ketos dagen efter? 

Behöver ju inte bli dyngrak liksom ?

Köp stickor så får du svaret varje gång du går på muggen...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man kan lägga upp sin lågkolhydratkost på olika sätt, även om många menar att deras sätt är det bästa. Det allra viktigaste tror jag är att undvika socker, spannmål och skräpmat (även helfabrikat). Sedan kan man finjustera och gräva ner sig på alla möjliga sätt. Kolhydrater och fett är bara ett perspektiv, sedan kan man fundera på cancerlarm och ev etiska aspekter kring kött, eller fokusera på antiinflammatoriska livsmedel (gurkmeja!) etc.

Men nu när du är inne på lågkolhydratkost, rekommenderar jag att du kör extremt i två veckor, sedan successivt trappar ner tills du hittar en nivå som passar dig. Jag gjorde så förra sommaren, och det visar direkt vilken effekt kolhydrater har på dig i vardagen. Du kanske kommer känna dig piggare och "jämnare", bli av med tarmbesvär eller sova bättre. Och förmodligen råka ut för en del övergångsbesvär, det gjorde jag... :-)

Jag har räknat kalorier och kolhydrater några enstaka dagar, för att lära mig på ett ungefär hur mycket det finns i olika saker, och hur mycket jag äter. Men nu gör jag ingen stor grej av det. Jag försöker lyssna på kroppens behov; har jag tränat eller fastat, vill jag ofta äta mer än annars. Men självklart mäter jag mitt midjemått och andra mätvärden ibland, för att se att jag inte har spårat ur totalt. :-)

På ett bröllop skulle jag äta så bra som det är möjligt, exempelvis att ta mycket grönsaker med olja, ost utan bröd etc. Ett glas eller två av ett torrt vin är nog inga problem.

Det kan vara värt att notera att jag inte behövde gå ner i vikt när jag började med LCHF, och inte heller nu. Jag gör det för att orka mer och må bättre.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag tänkte dela med mig om vad jag ätit nu när jag kickstartat i 2 veckor. Kanske du kan testa något liknande. Jag har starkt omslag på ketostickorna och har gått ner lite i vikt. Jag är 172 lång och väger 70 kg så jag är inte överviktig. 

 

Morgon: fettkaffe 15 g kokosfett och 15 g smör ihopmixat med kafet.  

Lunch: 200 g kött (nötkött eller lax) stor portion stekt grönkål, gurka. Ca 40-50 g smör till det. 

Middag: samma som lunch 

Om jag blivit hungrig har jag gjort en extra fettkaffe mellan måltiderna. 

Jag har haft samma problem som dig att jag kan äta hur mycket som helst så jag äter inte tills jag blir proppmätt. Det viktiga är att du absolut inte får gå hungrig. Jag har fuskat nån kväll när suget varit extremt med att äta typ 100 g paranötter. INTE att rekommendera! 

Link to comment
Share on other sites

15 timmar sedan, Christian sade:

Men vad tror du att du ligger i kcal intag? Måste man ändå inte ha koll där? 

Glöm kalorier! Se Jasons föreläsning ovan. Läs/lyssna på Gary Taubes om "good calories, bad calories".

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Välkommen först o främst ombord på LCHF-båten!

Och dess destination är Ketoland!

Dvs du bör åtminstone anträtt resan och sen vistats där i några veckor för att utvärdera om det är något för dig?

Och iomed att resa till främmande land är en upplevelse/man sitter fast i gamla vanor/rätt mycket är annorlunda tänk.. så behöver man anpassa sig.. främst tänket!

Iallafall så finns både kalorier och gram i ketoland.. men det finns då oxå ett nytt begrepp och det är E%!

Dvs hur stor andel av olika macronutrienter som utgör ens energifördelning.. för rent utsagt.. vi är samma individer som trots allt behöver energi, (kalorier) samt näring i övrigt!

Grejen är.. det finns lixom inga Quick fixes.. och LCHF är inte en sådan heller.. även om det funkar bättre eller sämre för olika individer!

Hur som helst.. i ketoland så lever man till stora delar utav fett.. bara det ställer ju till det i tänket iomed att vi i princip är uppfostrade till att undvika fett!

Det i sig kan få litta olika konsekevenser.. till stora delar på hur tänket ligger!

Och jag kan avslöja redan nu att man inte behöver äta smör med sked!

Maten behöver inte heller simma i smält smör!

Utan.. i princip så handlar det om främst två olika macronutrienter, fett eller kolhydrater!

Den fjärde grejen är när du bytt ut kycklingfilen mot fläsk så behöver du inte längre några mellanmål!

Såå.. innan du varit i Ketoland några veckor så är det för tidigt att räkna på några som helst kalorier.

Men jag kan säga som så.. en vanlig biverkning är att man äter max två måltider per dag, inget däremellan så vida det inte är någon form av social tillställning.:blink:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

15 timmar sedan, cdaven sade:

Man kan lägga upp sin lågkolhydratkost på olika sätt, även om många menar att deras sätt är det bästa. Det allra viktigaste tror jag är att undvika socker, spannmål och skräpmat (även helfabrikat). Sedan kan man finjustera och gräva ner sig på alla möjliga sätt. Kolhydrater och fett är bara ett perspektiv, sedan kan man fundera på cancerlarm och ev etiska aspekter kring kött, eller fokusera på antiinflammatoriska livsmedel (gurkmeja!) etc.

Men nu när du är inne på lågkolhydratkost, rekommenderar jag att du kör extremt i två veckor, sedan successivt trappar ner tills du hittar en nivå som passar dig. Jag gjorde så förra sommaren, och det visar direkt vilken effekt kolhydrater har på dig i vardagen. Du kanske kommer känna dig piggare och "jämnare", bli av med tarmbesvär eller sova bättre. Och förmodligen råka ut för en del övergångsbesvär, det gjorde jag... :-)

Jag har räknat kalorier och kolhydrater några enstaka dagar, för att lära mig på ett ungefär hur mycket det finns i olika saker, och hur mycket jag äter. Men nu gör jag ingen stor grej av det. Jag försöker lyssna på kroppens behov; har jag tränat eller fastat, vill jag ofta äta mer än annars. Men självklart mäter jag mitt midjemått och andra mätvärden ibland, för att se att jag inte har spårat ur totalt. :-)

På ett bröllop skulle jag äta så bra som det är möjligt, exempelvis att ta mycket grönsaker med olja, ost utan bröd etc. Ett glas eller två av ett torrt vin är nog inga problem.

Det kan vara värt att notera att jag inte behövde gå ner i vikt när jag började med LCHF, och inte heller nu. Jag gör det för att orka mer och må bättre.

Ja. Det känns bra redan nu. Säkert psykiskt då jag bara hållit på i snart fyra dagar. Morgonpromenadena går lättare och är inte hungrig mellan de stora måltiderna. 

Åt fruktansvärt mycket godis och kolhydrater förr. Känns bra nu. Sug har jag men inget okontrollerat. 

Finns det inget "bra fredagsmys " som kan liknas vid det gamla livet?

Tack. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Karro K sade:

Jag tänkte dela med mig om vad jag ätit nu när jag kickstartat i 2 veckor. Kanske du kan testa något liknande. Jag har starkt omslag på ketostickorna och har gått ner lite i vikt. Jag är 172 lång och väger 70 kg så jag är inte överviktig. 

 

Morgon: fettkaffe 15 g kokosfett och 15 g smör ihopmixat med kafet.  

Lunch: 200 g kött (nötkött eller lax) stor portion stekt grönkål, gurka. Ca 40-50 g smör till det. 

Middag: samma som lunch 

Om jag blivit hungrig har jag gjort en extra fettkaffe mellan måltiderna. 

Jag har haft samma problem som dig att jag kan äta hur mycket som helst så jag äter inte tills jag blir proppmätt. Det viktiga är att du absolut inte får gå hungrig. Jag har fuskat nån kväll när suget varit extremt med att äta typ 100 g paranötter. INTE att rekommendera! 

Intressant. Fettkaffe har jag helt missat. Är det gott? Håller man sig mätt på det till lunch?

40-50 g smör?  På vilket sätt äts det? Inte rakt av,va?

Link to comment
Share on other sites

2 minuter sedan, Christian sade:

Finns det inget "bra fredagsmys " som kan liknas vid det gamla livet?

Jag är väldigt svag för ostar och nötter, men om din kolhydraträkning tillåter, kanske det går bra med vispgrädde och bär eller frukter som plommon, meloner, persikor? Kolla upp näringsinnehåll och bestäm dig för var du sätter gränserna.

Annars är ju faktiskt riktig mat väldigt gott; en grillad köttbit med en god sallad och fet sås (och i mitt fall även sötpotatis). Efter det är jag inte sugen på efterrätt, mer än kanske någon ruta 90% choklad.

1 minut sedan, Christian sade:

Intressant. Fettkaffe har jag helt missat. Är det gott? Håller man sig mätt på det till lunch?

Jag älskar min ägglatte:

  1. Knäck ett ägg i en stor kaffekopp (två ägg har jag tagit ibland också!)
  2. Lägg i en matsked rå kakao
  3. Lägg i en matsked smör (mer eller mindre, prova dig fram)
  4. Krydda med (äkta) kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika (= pepparkakskryddor)
  5. Mixa med en stavmixer till en slät sörja
  6. Lägg i en matsked kokosolja
  7. Häll på kaffe
  8. Häll eventuellt på grädde, havremjölk, mandelmjölk eller komjölk

Det är gott, nyttigt och mättande (men inte som en fullgod frukost för mig)! Kryddorna och kakaon är antiinflammatoriska, vilket förstås är en bonus. :-)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Zepp sade:

Välkommen först o främst ombord på LCHF-båten!

Och dess destination är Ketoland!

Dvs du bör åtminstone anträtt resan och sen vistats där i några veckor för att utvärdera om det är något för dig?

Och iomed att resa till främmande land är en upplevelse/man sitter fast i gamla vanor/rätt mycket är annorlunda tänk.. så behöver man anpassa sig.. främst tänket!

Iallafall så finns både kalorier och gram i ketoland.. men det finns då oxå ett nytt begrepp och det är E%!

Dvs hur stor andel av olika macronutrienter som utgör ens energifördelning.. för rent utsagt.. vi är samma individer som trots allt behöver energi, (kalorier) samt näring i övrigt!

Grejen är.. det finns lixom inga Quick fixes.. och LCHF är inte en sådan heller.. även om det funkar bättre eller sämre för olika individer!

Hur som helst.. i ketoland så lever man till stora delar utav fett.. bara det ställer ju till det i tänket iomed att vi i princip är uppfostrade till att undvika fett!

Det i sig kan få litta olika konsekevenser.. till stora delar på hur tänket ligger!

Och jag kan avslöja redan nu att man inte behöver äta smör med sked!

Maten behöver inte heller simma i smält smör!

Utan.. i princip så handlar det om främst två olika macronutrienter, fett eller kolhydrater!

Den fjärde grejen är när du bytt ut kycklingfilen mot fläsk så behöver du inte längre några mellanmål!

Såå.. innan du varit i Ketoland några veckor så är det för tidigt att räkna på några som helst kalorier.

Men jag kan säga som så.. en vanlig biverkning är att man äter max två måltider per dag, inget däremellan så vida det inte är någon form av social tillställning.:blink:

Så hellre fläskfilé än kycklingfilé? 

Hur funkar det med lightläsk? Förvinner man från Ketoland då? Dricker inget nu. 

Behöver inte ha det eller godis just nu men om livet med lchf måste funka för mig måste dr finnas något av livets goda. Någon efterrätt.

Är det någon som har bra.recept på ex tacopaj. Hamburgare. Hittade en tacopaj men den verkade sågas. 

Men idag blir det att följa 2-veckor utmaningen så det blir pizza a la lchf idag. 

Tack alla för alla snabba och förståndiga svar!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 minuter sedan, cdaven sade:

Jag är väldigt svag för ostar och nötter, men om din kolhydraträkning tillåter, kanske det går bra med vispgrädde och bär eller frukter som plommon, meloner, persikor? Kolla upp näringsinnehåll och bestäm dig för var du sätter gränserna.

Annars är ju faktiskt riktig mat väldigt gott; en grillad köttbit med en god sallad och fet sås (och i mitt fall även sötpotatis). Efter det är jag inte sugen på efterrätt, mer än kanske någon ruta 90% choklad.

Jag älskar min ägglatte:

  1. Knäck ett ägg i en stor kaffekopp (två ägg har jag tagit ibland också!)
  2. Lägg i en matsked rå kakao
  3. Lägg i en matsked smör (mer eller mindre, prova dig fram)
  4. Krydda med (äkta) kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika (= pepparkakskryddor)
  5. Mixa med en stavmixer till en slät sörja
  6. Lägg i en matsked kokosolja
  7. Häll på kaffe
  8. Häll eventuellt på grädde, havremjölk, mandelmjölk eller komjölk

Det är gott, nyttigt och mättande (men inte som en fullgod frukost för mig)! Kryddorna och kakaon är antiinflammatoriska, vilket förstås är en bonus. :-)

Kaffen lät ju suveränt god. Måste provas. Men hur använder du den, som en mellis då eller? Iomed att den inte var en fullgod frukost /måltid. 

Nu trillade kanske poletten ner. Kan ex ta en ruta 90% choklad om.det finns utrymme för det i mina 5 % och 20 g?

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Christian sade:

Intressant. Fettkaffe har jag helt missat. Är det gott? Håller man sig mätt på det till lunch?

40-50 g smör?  På vilket sätt äts det? Inte rakt av,va?

Ja testa! De flesta tycker om det :) jag hyvlar det med osthyvel och äter det ihop med köttet. Det är superviktigt att du får i dig livsmedel som inte bara har låga kolhydrater utan de ska vara rika på fett för att du ska komma i ketos. Skit i kalorier och tänk mängd istället. Blir du hungrig så öka på fettet. Hemgjord majonnäs kan du köra på om du tycker det är jobbigt att käka smör till maten :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Christian sade:

Så hellre fläskfilé än kycklingfilé? 

Hur funkar det med lightläsk? Förvinner man från Ketoland då? Dricker inget nu. 

Kycklingfilé är en ren proteinbomb. Men om du tar en mindre bit och "fettar" till den med någon bra olja eller liknande så funkar den. Det handlar om att få ur dig ur det gamla diettänktet och fettskräcken. Du måste vända på det.

Lightläsk innehåller aspartam vilket är skräp oavsett lchf, men det påverkar då det kan kicka igång din insulinproduktion lika mycket som socker. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Christian sade:

Behöver inte ha det eller godis just nu men om livet med lchf måste funka för mig måste dr finnas något av livets goda. Någon efterrätt.

Är det någon som har bra.recept på ex tacopaj. Hamburgare. Hittade en tacopaj men den verkade sågas. 

Men idag blir det att följa 2-veckor utmaningen så det blir pizza a la lchf idag. 

Tack alla för alla snabba och förståndiga svar!!

Rysk youghurt med blåbär(eller hört att den cypriotiska ska ha ännu högre fetthalt). Men du måste förtjäna den genom att bränna lite. Den som sitter helt still får ingen efterrätt.

Jag är ingen kock, men kan du laga lchf-pizza bör samma principer gå att applicera på en lchf-tacopaj. Det handlar om mjölet. Mandelmjöl eller kolhydratfritt.

Följ ett vanligt tacopaj-recept och ersätt vetemjöl med mandelmjöl. Bör fungera.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag de senaste två dagarna hamnat som följer :

1557 kcal

4 % kolhydrater 

27 % protein 

69 % fett

Fattas hela 113 g fett. 

I princip så två.dagar.

Ville ju helst ligga under 1000 kcal med rätt procentfördelning. 

Är det alltså för lite fett för att jag ska hamna i Ketos? 

Säg att jag Kommer uppi rätt procent. Men fler kcal än 1000. Kan det ändå vara så att jag förlorar mer i vikt på rätt procent än kcal? 

När kan man tänkas minska börja minskai omfång /kg. Så man vet om man gör rätt eller fel?

 

Tack! !

 

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Christian sade:

Nu har jag de senaste två dagarna hamnat som följer :

1557 kcal

4 % kolhydrater 

27 % protein 

69 % fett

Fattas hela 113 g fett. 

I princip så två.dagar.

Ville ju helst ligga under 1000 kcal med rätt procentfördelning. 

Är det alltså för lite fett för att jag ska hamna i Ketos? 

Säg att jag Kommer uppi rätt procent. Men fler kcal än 1000. Kan det ändå vara så att jag förlorar mer i vikt på rätt procent än kcal? 

När kan man tänkas minska börja minskai omfång /kg. Så man vet om man gör rätt eller fel?

 

Tack! !

 

Du kommer garanterat att vara i ketos, ser riktigt bra ut, bara du ser till att hålla minst 600 kcal under vad du förbränner. Lägg inte till mer fett, "ät" istället det fettet från din kropp. Ju mer fett du lägger till, desto mindre kommer du att bränna från din fettdepå. Visst, du kommer att kissa lila på din lilla ketosticka, men p.g.a. att kroppen bränner allt raffinerat fett du äter. Det är inte det du vill uppnå om ditt mål är att gå ner i vikt.

OK  nivå på protein, du bör inte gå lägre, då blir det stor risk att du förlorar massa muskelmassa. Det ger i och för sig bra resultat på vågen, men hemskt för både hälsan och utseendet.


Kolla in Ted Naiman och ketogains, de förklarar det där på ett bra sätt. Ted Naiman har t.o.m. en funktion där du kan räkna ut hur mycket protein och fett du ska äta:

http://burnfatnotsugar.com/macrocalc/

 

Link to comment
Share on other sites

1 minut sedan, RobertAnd sade:

Du kommer garanterat att vara i ketos, ser riktigt bra ut, bara du ser till att hålla minst 600 kcal under vad du förbränner. Lägg inte till mer fett, "ät" istället det fettet från din kropp. Ju mer fett du lägger till, desto mindre kommer du att bränna från din fettdepå. Visst, du kommer att kissa lila på din lilla ketosticka, men p.g.a. att kroppen bränner allt raffinerat fett du äter. Det är inte det du vill uppnå om ditt mål är att gå ner i vikt.

OK  nivå på protein, du bör inte gå lägre, då blir det stor risk att du förlorar massa muskelmassa. Det ger i och för sig bra resultat på vågen, men hemskt för både hälsan och utseendet.


Kolla in Ted Naiman och ketogains, de förklarar det där på ett bra sätt. Ted Naiman har t.o.m. en funktion där du kan räkna ut hur mycket protein och fett du ska äta:

http://burnfatnotsugar.com/macrocalc/

 

Har bränt 3782 kcal idag enligt Fitbit. Men den är ju inte 100%. Men en liten fingervisning. Fått i mig 1500 kcal och den fördelning jag skrev. 

Vad bra att det ser bra ut. Vill inte jaga fett om jag inte behöver. 

Då kör jag vidare.

Sen undrar jag om man kan bygga muskler i lchf. Men kolhydratsunderskott?

Tack för svaret!!

Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Christian sade:

Sen undrar jag om man kan bygga muskler i lchf. Men kolhydratsunderskott?

Ja då, det går:

null38.png

null39.png

Men utan tvekan så skulle det kunna vara bra att ligga högre med kolhydrater på träningsdagar, du kan ju prova, speciellt när du nått din målvikt.

Men du behöver kanske äta mer protein än du gör om du ska bygga muskler. Det du äter är ett absolut minimum, inte något mer. Men kom ihåg att det är två skilda saker, gå ner i vikt och bygga muskler. Det är svårt att bygga, samtidigt som man går ner, även om det är möjligt. För de flesta så är de nöjda med sin kropp bara de går ner till en låg fettprocent, så att musklerna och sexpacket verkligen syns.

Här är en bra men lång artikel om du orkar läsa, gå ner i vikt utan att tappa muskler:

https://optimisingnutrition.com/2017/06/17/psmf/

 

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, RobertAnd sade:

Ja då, det går:

null38.png

null39.png

Men utan tvekan så skulle det kunna vara bra att ligga högre med kolhydrater på träningsdagar, du kan ju prova, speciellt när du nått din målvikt.

Men du behöver kanske äta mer protein än du gör om du ska bygga muskler. Det du äter är ett absolut minimum, inte något mer. Men kom ihåg att det är två skilda saker, gå ner i vikt och bygga muskler. Det är svårt att bygga, samtidigt som man går ner, även om det är möjligt. För de flesta så är de nöjda med sin kropp bara de går ner till en låg fettprocent, så att musklerna och sexpacket verkligen syns.

Här är en bra men lång artikel om du orkar läsa, gå ner i vikt utan att tappa muskler:

https://optimisingnutrition.com/2017/06/17/psmf/

 

Ja. Det jag tänkte på. Att när jag är nöjd. Då börja om och då oxå träna gym. 

Tänker oxå på protein. Jag är kanske inte är muskulös men inte otränad. Vill inte tappa muskler. Kan jag köra en portion naturellt proteinpulver som komplement? Enkelt Isf. Eller måste proteinet hämtas upp från annan plats?

Tack! !

Screenshot_2017-07-29-09-13-08.png

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Christian sade:

Kan jag köra en portion naturellt proteinpulver som komplement? Enkelt Isf. Eller måste proteinet hämtas upp från annan plats?

Jag tror inte att just vassleprotein är idealiskt för viktnedgång, ger mycket insulinpåslag, men det är bra för muskelbyggande. Det bästa kommer nog att vara mer "naturliga" källor till protein. Men det finns andra pulver som kanske är lite bättre, t.ex. kasein. Det är ett långsamt verkande protein.

Att gå ner i vikt är ju nåt man gör tillfälligt, så jag tycker att man kan väl äta en del saker som inte är idealiskt för hälsan om det behövs, viktnedgång är så pass viktigt. Men när det gäller en längre tid så är det nog viktigt att tänka på hälsan. Proteinpulver kan vara problematiskt, främst för mikrobiomet. Men det finns mycket annat också, t.ex. köpe-majonnäs eller köpe-bea (gjort på rapsolja, massa inflammatoriskt omega-6), den mesta korven och baconet (nitritsalter och andra konserveringsmedel), sötningsmedel, osv. Försök att steg för steg börja tänka lite på matkvaliteten också, det kommer du att han nytta av.


Förslag på naturliga snabba protein-bomber:

En burk keso, en burk tonfisk i vatten, hackad lök, 1-2 hacksde löskokta ägg. Blanda ihop.

Kör en plåt saltade och pepprade kycklingfiléer i ugnen på 150°, har en stektermometer i den största, ta ut när den visar 70°. Förvara filéerna i kylen (håller sig länge), bara att skiva upp till en sallad eller liknande.


Om du hittar yoghurt med högt proteininnehåll (typ 10g / 100g), typ Skyr, eller kanske kvarg eller keso, så kan du göra en smoothie. Skyr/kvarg/keso, det mjölk eller kefir, frysta bär, bara att mixa.

Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Christian sade:

Så hellre fläskfilé än kycklingfilé? 

Hur funkar det med lightläsk? Förvinner man från Ketoland då? Dricker inget nu. 

Behöver inte ha det eller godis just nu men om livet med lchf måste funka för mig måste dr finnas något av livets goda. Någon efterrätt.

Är det någon som har bra.recept på ex tacopaj. Hamburgare. Hittade en tacopaj men den verkade sågas. 

Men idag blir det att följa 2-veckor utmaningen så det blir pizza a la lchf idag. 

Tack alla för alla snabba och förståndiga svar!!

Om man säger som så.. hellre färskt/saltat fläsk än kycklingfile.. oså får du lära dig det nya begreppet E% för att hänga med i alla råd du får!

Dvs det är inget fel per se på kycklingfile.. däremot så är det fettsnålt!

Och fett stekfläsk innehåller upp till 85E% fett.. bacon likaså, rena fettbomberna altså!

Jag kan avslöja några andra fettbomber.. dvs med fettbomber menar jag sådana ingredienser som redan från början i regel är så feta att man sällan behöver tillsätta mer fett.. förutom det som krävs för tillagningen!

Entrecote, karreskivor, lax, avocado, sill, makrill.. allehopa cirka 60 E% fett!

Den andra grejen med ovanstående matvaror, man blir lixom nästan tvungen att hålla ner mängden för att orka äta måltiden, utan att bli kräkmätt!

Finns lite olika lightläsk, den med aspartam kan du använda för att utrota myror om du har sådana, de med Stevia och/eller  Eutrithiol kan du väl dricka vid väl valda tillfällen, när inget bubbelvatten finns att köpa?

Annars hemma så funkar det med sodastream eller kranvatten, eller bara bubbelvatten!

Oså på det.. med LCHF så är det fredagsmys varje dag.. bara det gottigaste!

Testa Meatza.. har du barn lär de bli överförtjusta!

http://www.kostdoktorn.se/pizza-utan-brod-meatza

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, RobertAnd sade:

Jag tror inte att just vassleprotein är idealiskt för viktnedgång, ger mycket insulinpåslag, men det är bra för muskelbyggande. Det bästa kommer nog att vara mer "naturliga" källor till protein. Men det finns andra pulver som kanske är lite bättre, t.ex. kasein. Det är ett långsamt verkande protein.

Att gå ner i vikt är ju nåt man gör tillfälligt, så jag tycker att man kan väl äta en del saker som inte är idealiskt för hälsan om det behövs, viktnedgång är så pass viktigt. Men när det gäller en längre tid så är det nog viktigt att tänka på hälsan. Proteinpulver kan vara problematiskt, främst för mikrobiomet. Men det finns mycket annat också, t.ex. köpe-majonnäs eller köpe-bea (gjort på rapsolja, massa inflammatoriskt omega-6), den mesta korven och baconet (nitritsalter och andra konserveringsmedel), sötningsmedel, osv. Försök att steg för steg börja tänka lite på matkvaliteten också, det kommer du att han nytta av.


Förslag på naturliga snabba protein-bomber:

En burk keso, en burk tonfisk i vatten, hackad lök, 1-2 hacksde löskokta ägg. Blanda ihop.

Kör en plåt saltade och pepprade kycklingfiléer i ugnen på 150°, har en stektermometer i den största, ta ut när den visar 70°. Förvara filéerna i kylen (håller sig länge), bara att skiva upp till en sallad eller liknande.


Om du hittar yoghurt med högt proteininnehåll (typ 10g / 100g), typ Skyr, eller kanske kvarg eller keso, så kan du göra en smoothie. Skyr/kvarg/keso, det mjölk eller kefir, frysta bär, bara att mixa.

Bea, majinäs och bacon. Är det inget man ska äta ens nu under lchf? Recepten sim innehåller majonnäs. Menas det egengjord?  Är köpbea och majonäs inget bra?

Smoothien är väl inget att äta på strikt lchf?  Eller menar du att proteinbomberna o Smoothie längre fram som ett tänk?

Tack än en gång! !

Link to comment
Share on other sites

25 minuter sedan, Zepp sade:

Om man säger som så.. hellre färskt/saltat fläsk än kycklingfile.. oså får du lära dig det nya begreppet E% för att hänga med i alla råd du får!

Dvs det är inget fel per se på kycklingfile.. däremot så är det fettsnålt!

Och fett stekfläsk innehåller upp till 85E% fett.. bacon likaså, rena fettbomberna altså!

Jag kan avslöja några andra fettbomber.. dvs med fettbomber menar jag sådana ingredienser som redan från början i regel är så feta att man sällan behöver tillsätta mer fett.. förutom det som krävs för tillagningen!

Entrecote, karreskivor, lax, avocado, sill, makrill.. allehopa cirka 60 E% fett!

Den andra grejen med ovanstående matvaror, man blir lixom nästan tvungen att hålla ner mängden för att orka äta måltiden, utan att bli kräkmätt!

Finns lite olika lightläsk, den med aspartam kan du använda för att utrota myror om du har sådana, de med Stevia och/eller  Eutrithiol kan du väl dricka vid väl valda tillfällen, när inget bubbelvatten finns att köpa?

Annars hemma så funkar det med sodastream eller kranvatten, eller bara bubbelvatten!

Oså på det.. med LCHF så är det fredagsmys varje dag.. bara det gottigaste!

Testa Meatza.. har du barn lär de bli överförtjusta!

http://www.kostdoktorn.se/pizza-utan-brod-meatza

 

Tack. Ja,det är lite svårt att ställa om tänket. Kycklingen är ju liksom nr 1 I d gamla diettänket ?

Alltså bättre äta bacon än skinkstek som har 65 %.Då tänker jag kcal men d får jag inte göra men måste vara lätt att komma upp i kcalöverskott med bacon än ex kyckling. 

Men om jag för dagbok och hamnar på ex 4 %kh 27pr 69 fett.

Då blir hur som fördelningen ok?

Hur ser en matdags ur för dig? Blir d små portioner? Vad äts?

Tackar! !!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

30 minuter sedan, Christian sade:

Bea, majinäs och bacon. Är det inget man ska äta ens nu under lchf? Recepten sim innehåller majonnäs. Menas det egengjord?  Är köpbea och majonäs inget bra?

Ja, det är inte det bästa för hälsan i det långa loppet, det är bara det jag säger. Här på Kostdoktorn finns recept på hemgjord bea och majonnäs just p.g.a. det. Men, om köpe bea hjälper dig att gå ner i vikt, så är det det viktigaste just nu. Detaljerna kan man finslipa sensre. Jag orkar inte alltid själv att göra egen majonnäs, sånt är livet. Men ha det i åtanke bara, om du vet att det inte är idealiskt, så blir i alla fall fler beslut positiva än om du inte ens vet om det.

Link to comment
Share on other sites

39 minuter sedan, Christian sade:

Smoothien är väl inget att äta på strikt lchf?  Eller menar du att proteinbomberna o Smoothie längre fram som ett tänk?

Nja, smoothien kanske blir några få gram kolhydrater över strikt LCHF, det har du rätt i, mer "normal" LCHF. Jag kör oftast inte strikt, så tänkte inte på det.

Det andra är noll kolhydrater, så väldigt strikt, och bra för viktnedgång. Tanken med ketogains är att den höga andelen fett ska komma från ditt eget fett, under viktnedgång. Där är fettet i din kost. Tänk själv, vad vill du helst att din kropp ska bränna som energi? 1000 kcal bea som du öser över din biff, eller 1000 kcal från ditt bukfett? Därför ville jag visa några tips för att få i sig tillräckligt med protein utan en massa överflödiga kalorier. Väljer man de mest feta bitarna från djuret så är det sjukt mycket energi där, och då blir det lätt för lite protein om man samtidigt vill gå ner i vikt.

Sen när du är nöjd med vikten blir det "maintenance", mindre protein och mer fett. Då behöver kroppen bränsle från mat, eftersom dina egna fettdepåer är små.

Ta det lugnt, försök hitta vad som funkar för dig. Sen lär man sig mer med tiden, och märker vad som är bäst för en själv.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Christian sade:

Tack. Ja,det är lite svårt att ställa om tänket. Kycklingen är ju liksom nr 1 I d gamla diettänket ?

Alltså bättre äta bacon än skinkstek som har 65 %.Då tänker jag kcal men d får jag inte göra men måste vara lätt att komma upp i kcalöverskott med bacon än ex kyckling. 

Men om jag för dagbok och hamnar på ex 4 %kh 27pr 69 fett.

Då blir hur som fördelningen ok?

Hur ser en matdags ur för dig? Blir d små portioner? Vad äts?

Tackar! !!

Prexis.. jag fick lixom en hint redan från början om att själva tänket, var det stora problemet!

Det är det lixom i 90 pocent av av fallen med alla Newbies hur som helst.. så det var väl kanske ingen vild gissning!:unsure:

Och det har lixom en rätt bra grund.. för jag kan avslöja här och nu.. att kalorierna och grammen hittan o dittan finns där även på en LCHF-diet!

Men vi föredrar hur som helst att tala om E%.. E% fördelning för att uppnå olika  metabola tillstånd!

Lucky you, nu skall jag avslöja hemligheten med en ketogen diet!!!!;)

Grejen är, att när kalorierna främst kommer från fett.. så det första som händer är att du får glukosbrist.. menna hjärnan/andra funktioner tarvar väl åtminstone cirka 50 gram glukos per dygn.. jupp så är det, men levern kan producera cirka 200 gram per dag.. om så skulle behövas!

Dvs proteinet du äter är lixom inte i så stor utsträckning någon kalori.. utan främst byggstenar, vi består av protein.. och rent ut sagt så är det skit samma om de är animala eller vegetabila.. det är samma aminosyror!

Iallafall.. på båten som är på färd till ketoland.. iallafall om minst två veckor till när du bekantat dig mer med landskapet, maten och språket så kommer du antagligen att märka att olika kalorier påverkar din kropp på olika sätt!

Nu så blir jag nog tvungen att förklara det där med ketos?

Iallafall så handlar det om att vi kan nyttja antingen glukos som energikälla (kalorier) eller så när det är brist på kolhydrater så gör levern upp till 200 gram glukos per dag om så behövs.

Inte nog med detta.. en del rätt viktiga funktioner tex hjärnan och hjärtat kan ersätta glukosbehovet med ketonkroppar!

Och WTF är då ketonkroppar och hur f*n uppkommer de?

Jo de uppkommer främst om det är brist på glukos för kalorier, för friska personer främst på lågkolhydratdieter/lågkaloridieter/ketogena dieter/under tiden du sover/längre tids fasta!

Summa summarum.. litta nya begrepp att lära sig, de är lixom inte det svåra.. utan det är den mentala biten som är det svåra!

 Såå.. med deltagande på LCHF-båten kan du ha fredagsmys  7 dar i veckan.. you are a lucky person!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, RobertAnd sade:

Nja, smoothien kanske blir några få gram kolhydrater över strikt LCHF, det har du rätt i, mer "normal" LCHF. Jag kör oftast inte strikt, så tänkte inte på det.

Det andra är noll kolhydrater, så väldigt strikt, och bra för viktnedgång. Tanken med ketogains är att den höga andelen fett ska komma från ditt eget fett, under viktnedgång. Där är fettet i din kost. Tänk själv, vad vill du helst att din kropp ska bränna som energi? 1000 kcal bea som du öser över din biff, eller 1000 kcal från ditt bukfett? Därför ville jag visa några tips för att få i sig tillräckligt med protein utan en massa överflödiga kalorier. Väljer man de mest feta bitarna från djuret så är det sjukt mycket energi där, och då blir det lätt för lite protein om man samtidigt vill gå ner i vikt.

Sen när du är nöjd med vikten blir det "maintenance", mindre protein och mer fett. Då behöver kroppen bränsle från mat, eftersom dina egna fettdepåer är små.

Ta det lugnt, försök hitta vad som funkar för dig. Sen lär man sig mer med tiden, och märker vad som är bäst för en själv.

Säg att jag kör nu kesoröran med kyckling som kickstart. Då är det inte lchf,va? Är ju inget fett? Är det inte meningen att fördelningen ska vara åt fetthållet? 

Kommer man ändå i ketos? Vill ju inte trycka bea utan att fettet ska tas från mig. Och då trodde jag man skulle ligga på ex 5% 15% 80 % strikt lchf? 

Och feta köttbitar. Att äta det skulle vara bra e% än kycklingfile?

Tack!!

Link to comment
Share on other sites

43 minuter sedan, Zepp sade:

Prexis.. jag fick lixom en hint redan från början om att själva tänket, var det stora problemet!

Det är det lixom i 90 pocent av av fallen med alla Newbies hur som helst.. så det var väl kanske ingen vild gissning!:unsure:

Och det har lixom en rätt bra grund.. för jag kan avslöja här och nu.. att kalorierna och grammen hittan o dittan finns där även på en LCHF-diet!

Men vi föredrar hur som helst att tala om E%.. E% fördelning för att uppnå olika  metabola tillstånd!

Lucky you, nu skall jag avslöja hemligheten med en ketogen diet!!!!;)

Grejen är, att när kalorierna främst kommer från fett.. så det första som händer är att du får glukosbrist.. menna hjärnan/andra funktioner tarvar väl åtminstone cirka 50 gram glukos per dygn.. jupp så är det, men levern kan producera cirka 200 gram per dag.. om så skulle behövas!

Dvs proteinet du äter är lixom inte i så stor utsträckning någon kalori.. utan främst byggstenar, vi består av protein.. och rent ut sagt så är det skit samma om de är animala eller vegetabila.. det är samma aminosyror!

Iallafall.. på båten som är på färd till ketoland.. iallafall om minst två veckor till när du bekantat dig mer med landskapet, maten och språket så kommer du antagligen att märka att olika kalorier påverkar din kropp på olika sätt!

Nu så blir jag nog tvungen att förklara det där med ketos?

Iallafall så handlar det om att vi kan nyttja antingen glukos som energikälla (kalorier) eller så när det är brist på kolhydrater så gör levern upp till 200 gram glukos per dag om så behövs.

Inte nog med detta.. en del rätt viktiga funktioner tex hjärnan och hjärtat kan ersätta glukosbehovet med ketonkroppar!

Och WTF är då ketonkroppar och hur f*n uppkommer de?

Jo de uppkommer främst om det är brist på glukos för kalorier, för friska personer främst på lågkolhydratdieter/lågkaloridieter/ketogena dieter/under tiden du sover/längre tids fasta!

Summa summarum.. litta nya begrepp att lära sig, de är lixom inte det svåra.. utan det är den mentala biten som är det svåra!

 Såå.. med deltagande på LCHF-båten kan du ha fredagsmys  7 dar i veckan.. you are a lucky person!

 

Ja. Det är väldigt mkt nu ?

Men kan jag inte uppnå det med typ fördelning 5 45 50? Typ. Som några skrivit. Att ju mindre fett jag ändå behöver äta desto bättre. Just för att fettet då tas från kroppen istället för ex feta köttbiten? 

Tackar! !!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minuter sedan, Christian sade:

Ja. Det är väldigt mkt nu ?

Men kan jag inte uppnå det med typ fördelning 5 45 50? Typ. Som några skrivit. Att ju mindre fett jag ändå behöver äta desto bättre. Just för att fettet då tas från kroppen istället för ex feta köttbiten? 

Tackar! !!!

Det är mycket i tänket rent ut sagt!

Grejen är.. iallafall om du är hyfsat frisk, så kommer din kropp själv räkna kalorier.. och vi brukar då prata om aptitregleringen!

Således. utifall man äter mat med fler kalorier.. oftast mer fett då, så är man som regel mätt fler timmar!

Såå.. då uppstår en konflikt.. äta lite kalorier och ofta eller mer kalorier eller färre måltider?

Om jag får lov att framhålla en av LCHFs främsta fördelar så är det att man inte har lust att äta mer än 1-2 gånger per dag.. dvs man får kopiöst mycket tid för annat!

Problemet man kan få är att alla andra vill mumsa minst 5-6 gånger per dag!

Det är ett socialt problem.. men jag nöjer mig allt som oftast med en slät kopp kaffe.

Fördelningen är det inget fel på alls.. kan du hålla den så lär den leda till ketoland hur som helst.. det är den lätta biten!

Problemajset är hur som helst hur många kalorier du drar per dag, per individ/kön/arbete/osv och det varierar.. därav så föredrar vi att prata i E%!

Såå för att exemplifiera det ytterligare så jämför vi 100 gram!

Energi kcal: 268,00  

image.png.33006decd4fcb5d85a7c7cb9211c83eb.png

100Gram Fläsk sida gris m svål i bit

Och sen!

 

Energi kcal: 105,00

image.png.51b10ab26c3eca2d1bfac21aa4c3cb96.png

100Gram Kycklingbröstfilé u skinn

Dvs du är tvungen att äta minst.. oftast mer än dubbelt av kycklingfilen, för att komma upp i samma kalorier som av stekfläsk!

Och inte nog med det, de består till stora delar av sitt energiinehåll av olika macronutrienter!

Tanken med LCHF är till stora delar att man skall få sin energi från fett.. vi består till stora delar utav fett.. en del av för mycket fett.. soo, allt som gynnar fettförbräning och långa tider mellan måltiderna är förmodligen bra?

Och så kommer jag således oxå med en brasklapp.. man bör nog äta minst en gång om dagen om man är normalviktig, minst varann dag om man är överviktig/dieábetiker/lider av metabolt syndrom.. inte så mycket för kalorier som för övrig näring och social kontext!

Och angående social kontext.. det är nog socialt vettigt att strunta i alla LCHF-regler när det kommer till egen/makens/barnens födelsedagar/Jul/midsommar/begravningar och brölopp, samt på All inclusive på semestern?

Link to comment
Share on other sites

6 minuter sedan, Zepp sade:

Det är mycket i tänket rent ut sagt!

Grejen är.. iallafall om du är hyfsat frisk, så kommer din kropp själv räkna kalorier.. och vi brukar då prata om aptitregleringen!

Således. utifall man äter mat med fler kalorier.. oftast mer fett då, så är man som regel mätt fler timmar!

Såå.. då uppstår en konflikt.. äta lite kalorier och ofta eller mer kalorier eller färre måltider?

Om jag får lov att framhålla en av LCHFs främsta fördelar så är det att man inte har lust att äta mer än 1-2 gånger per dag.. dvs man får kopiöst mycket tid för annat!

Problemet man kan få är att alla andra vill mumsa minst 5-6 gånger per dag!

Det är ett socialt problem.. men jag nöjer mig allt som oftast med en slät kopp kaffe.

Fördelningen är det inget fel på alls.. kan du hålla den så lär den leda till ketoland hur som helst.. det är den lätta biten!

Problemajset är hur som helst hur många kalorier du drar per dag, per individ/kön/arbete/osv och det varierar.. därav så föredrar vi att prata i E%!

Såå för att exemplifiera det ytterligare så jämför vi 100 gram!

Energi kcal: 268,00  

image.png.33006decd4fcb5d85a7c7cb9211c83eb.png

100Gram Fläsk sida gris m svål i bit

Och sen!

 

Energi kcal: 105,00

image.png.51b10ab26c3eca2d1bfac21aa4c3cb96.png

100Gram Kycklingbröstfilé u skinn

Dvs du är tvungen att äta minst.. oftast mer än dubbelt av kycklingfilen, för att komma upp i samma kalorier som av stekfläsk!

Och inte nog med det, de består till stora delar av sitt energiinehåll av olika macronutrienter!

Tanken med LCHF är till stora delar att man skall få sin energi från fett.. vi består till stora delar utav fett.. en del av för mycket fett.. soo, allt som gynnar fettförbräning och långa tider mellan måltiderna är förmodligen bra?

Och så kommer jag således oxå med en brasklapp.. man bör nog äta minst en gång om dagen om man är normalviktig, minst varann dag om man är överviktig/dieábetiker/lider av metabolt syndrom.. inte så mycket för kalorier som för övrig näring och social kontext!

Och angående social kontext.. det är nog socialt vettigt att strunta i alla LCHF-regler när det kommer till egen/makens/barnens födelsedagar/Jul/midsommar/begravningar och brölopp, samt på All inclusive på semestern?

Detta är min dag. Klar nu. Åt lite tätt mellan lunch och middag. Proppmätt nu. 

Men mkt kcal. Men enligt lchf bränner jag ändå mer då fördelningen är som den är?

Kör nog på färdiga recept med den rätta fördelningen så borde det lösa sig ?

Men kanske inte behöver käka 1dl bea extra bara för att jaga de där sista procenten på fettet? 

Det där med det sociala lät klokt. Bra för husfriden ?

Tack att du tar dig tid!

Screenshot_2017-07-29-18-05-19.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minuter sedan, Christian sade:

Detta är min dag. Klar nu. Åt lite tätt mellan lunch och middag. Proppmätt nu. 

Men mkt kcal. Men enligt lchf bränner jag ändå mer då fördelningen är som den är?

Kör nog på färdiga recept med den rätta fördelningen så borde det lösa sig ?

Men kanske inte behöver käka 1dl bea extra bara för att jaga de där sista procenten på fettet? 

Det där med det sociala lät klokt. Bra för husfriden ?

Tack att du tar dig tid!

Screenshot_2017-07-29-18-05-19.png

Mm.. prexis.. är man mätt så är man!

Grejen är att kalorierna finns även om man äter LCHF.. och iomed att ditt nick indikerar att du är man så om du inte är dvärg så är det rätt lite med 1700 Kcal?

Därav så borde det vara ett kaloriunderskott.. ponera att du drar cirka 2000 Kcal, då har du altså förbrukat cirka 300 Kcal internt fett.. på en dag?

Oså.. vill du ha bea till köttet så lär du bli proppmätt, såvida du inte drar ner på något annat.. och jag rekommederar inte att du drar ner på grönsaker märk väl!

Utan jag har märkt tvärt om, jag gillar bea och andra feta röror.. och grönsaker.. därav så behöver jag inte heller äta två kotletter/karreskivor/kyklingfileer!

Link to comment
Share on other sites

16 minuter sedan, Zepp sade:

Mm.. prexis.. är man mätt så är man!

Grejen är att kalorierna finns även om man äter LCHF.. och iomed att ditt nick indikerar att du är man så om du inte är dvärg så är det rätt lite med 1700 Kcal?

Därav så borde det vara ett kaloriunderskott.. ponera att du drar cirka 2000 Kcal, då har du altså förbrukat cirka 300 Kcal internt fett.. på en dag?

Oså.. vill du ha bea till köttet så lär du bli proppmätt, såvida du inte drar ner på något annat.. och jag rekommederar inte att du drar ner på grönsaker märk väl!

Utan jag har märkt tvärt om, jag gillar bea och andra feta röror.. och grönsaker.. därav så behöver jag inte heller äta två kotletter/karreskivor/kyklingfileer!

Haha. Inte dvärg men allt är ju relativt. 

Mm. Men hade som mål Att ligga på 1000 kcal i två veckor. Men men. 

Säg om jag ätit 30 30 40. Hade de 300 kcal man gått back inte varit rent fett såsom kanske nu är fallet? Utan ex kolhydrater?

Link to comment
Share on other sites

1 minut sedan, Christian sade:

Haha. Inte dvärg men allt är ju relativt. 

Mm. Men hade som mål Att ligga på 1000 kcal i två veckor. Men men. 

Säg om jag ätit 30 30 40. Hade de 300 kcal man gått back inte varit rent fett såsom kanske nu är fallet? Utan ex kolhydrater?

Som andra redan nämt.. skit i kalorierna till att börja med.. testa hur det är att äta sig mätt och ohungrig flera timmar.. helst så att du står dig på max 1-3 måltider per dag.. nothing inbetwen!

Andra skulle kalla det för intermitent fasta.. fast de flesta som äter LCHF äter så varje dag..utan att ens tänka tanken fasta!

Mm.. matematiskt så hänger jag med.. jag har läst på Chalmers, således oxå mattematik.. 1000 Kcal per dag ger cirka 1 kilo viktnedgång per vecka.. no snack om saken!

Problemet är att kroppen inte är en maskin.. maskinberäkningar klarar jag lite hyfsat iallafall, utan det mesta regleras i våra kroppar via hormoner/signalsubstanser/förmodligen en del annat oxå som man fortfarande inte har helt koll, tex psyket/tänket.. och det är rätt flexibelt!

Typ.. there is always room for some dessert/fika/.. jo jag fick betyg i Engelska oxå!

Iallafall.. inte ens näringsvetare har någon som helst koll på vad som gjorde vad.. för det mesta förlorar man vatten!

Dvs det går ALDRIG att matematisk beräkna vad du förlorat.. grejen är med stöd utav den kunskap som finns om homeostasen att om man äter rätt lite kolhydrater så sjunker insulin, glukagon ökar, lipolysen i fettväven ökar, med mer fett(FFA) i blodet ju mer ökar fettoxidationen.

Vid rätt höga nivåer FFA och dåligt med tillförsel av kolhydrater så når fler FFA levern som samtidigt då oftast är rätt upptagen utav glykogenolys samt glukoneogens så bryts inte fett ner helt utan passera över till ketogenesis.. som sen strömmar ut i blodet iomed att levern inte har några ketolysenzymer.

Hjärtat och delar av hjärnan har lixom inte brist på ketolysenzymer, så de använder då detta i stället för glukos.

Mest troligt så är det en överlevnadsmekanism vi utvecklat i Afrika för några miljoner år sedan.. iomed att Coca-cola company inte fanns på den tiden?

Link to comment
Share on other sites

12 minuter sedan, Zepp sade:

Som andra redan nämt.. skit i kalorierna till att börja med.. testa hur det är att äta sig mätt och ohungrig flera timmar.. helst så att du står dig på max 1-3 måltider per dag.. nothing inbetwen!

Andra skulle kalla det för intermitent fasta.. fast de flesta som äter LCHF äter så varje dag..utan att ens tänka tanken fasta!

Mm.. matematiskt så hänger jag med.. jag har läst på Chalmers, således oxå mattematik.. 1000 Kcal per dag ger cirka 1 kilo viktnedgång per vecka.. no snack om saken!

Problemet är att kroppen inte är en maskin.. maskinberäkningar klarar jag lite hyfsat iallafall, utan det mesta regleras i våra kroppar via hormoner/signalsubstanser/förmodligen en del annat oxå som man fortfarande inte har helt koll, tex psyket/tänket.. och det är rätt flexibelt!

Typ.. there is always room for some dessert/fika/.. jo jag fick betyg i Engelska oxå!

Iallafall.. inte ens näringsvetare har någon som helst koll på vad som gjorde vad.. för det mesta förlorar man vatten!

Dvs det går ALDRIG att matematisk beräkna vad du förlorat.. grejen är med stöd utav den kunskap som finns om homeostasen att om man äter rätt lite kolhydrater så sjunker insulin, glukagon ökar, lipolysen i fettväven ökar, med mer fett(FFA) i blodet ju mer ökar fettoxidationen.

Vid rätt höga nivåer FFA och dåligt med tillförsel av kolhydrater så når fler FFA levern som samtidigt då oftast är rätt upptagen utav glykogenolys samt glukoneogens så bryts inte fett ner helt utan passera över till ketogenesis.. som sen strömmar ut i blodet iomed att levern inte har några ketolysenzymer.

Hjärtat och delar av hjärnan har lixom inte brist på ketolysenzymer, så de använder då detta i stället för glukos.

Mest troligt så är det en överlevnadsmekanism vi utvecklat i Afrika för några miljoner år sedan.. iomed att Coca-cola company inte fanns på den tiden?

Tack så mycket för all hjälp! Käkar efter recept så blir det enklare för mig.

Har trott att man behöver ex feta såser. Men kanske inte. Äta en två fläskkarré,stekt blomkål och ändå hålla sig mätt på det med bra fördelning gör ju att det går längre mellan måltiderna.

Tänkte att jag var tvungen att äta ett visst antal g fett per dag för att få igång en viss förbränning. Men skita i grammen o se på fördelningen. 

Mår bra av det hittills. Skönt att slippa alla kh. Var/är verkligen en kolhydratsjunkie. Skakigt i början men känner mig pigg och inte hungrig mellan måltiderna. Men att äta två gånger dag känns inte nära just nu. Men det kanske kommer.

Tack!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 minuter sedan, Christian sade:

Tack så mycket för all hjälp! Käkar efter recept så blir det enklare för mig.

Har trott att man behöver ex feta såser. Men kanske inte. Äta en två fläskkarré,stekt blomkål och ändå hålla sig mätt på det med bra fördelning gör ju att det går längre mellan måltiderna.

Tänkte att jag var tvungen att äta ett visst antal g fett per dag för att få igång en viss förbränning. Men skita i grammen o se på fördelningen. 

Mår bra av det hittills. Skönt att slippa alla kh. Var/är verkligen en kolhydratsjunkie. Skakigt i början men känner mig pigg och inte hungrig mellan måltiderna. Men att äta två gånger dag känns inte nära just nu. Men det kanske kommer.

Tack!

Håll koll på grammen och då kan du beräkna både E% och kalorierna!

Tills den dag du inte längre är Newbie, utan kan bedömma med ögonmått vad som är en lämplig måltid, för att stå dig till nästa planerade måltid!

Och ta särskillt märke till det sista i meningen, "så att du står dig till nästa planerade måltid"!

Oså kan jag avslöja en ytterligare sak.. det är lixom helt normalt att bli hungrig strax före eller tillomed lite tidigare, före nästa måltid!

Du behöver främst cirka si o så många gram fett för att komma upp i rimliga kalorier, det är hela grejen.. men är du hyfsat frisk och har normal aptitreglering/äter någotsånär regelbundet så¨slipper du äta smör med sked, om du väljer något så när feta matvaror/slutar äta fettskrämdt!

Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, Christian sade:

Hur ser en matdags ur för dig? Blir d små portioner? Vad äts?

Tackar! !!

Min matdag liknar ganska mycket Tommy Tappars, men kanske lite mer grönsaker ibland.

http://www.tommytappar.se/

Fasta brukar komma av sig själv efter en tid på lchf. För mig tog det t ex två år innan det kändes naturligt att bara äta en gång om dagen.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej Christian! 

Jag tycker 1000kcal om dagen låter väldigt lite, särskilt som du precis börjat med lchf. Går du inte runt och är hungrig hela dagen då? 

Har du läst Sam Felthams experiment med 5000kcal om dagen? http://live.smashthefat.com/why-i-didnt-get-fat/ Det är ju ingen seriös studie, men väl ett intressant experiment med oväntad utgång, iaf. för mig.

Nu har jag bara ätit seriös lchf i ett halvår, men har gjort lite experiment själv under den tiden, tex 2 månader med ett snitt på 2500kcal om dagen, mitt maintance bör vara 3000-3500kcal, gick då inte ner särskilt mycket i vikt, men blev märkbart mer definierad, samt tappade 5-6cm runt midjan. Nu har jag bara ätit mig mätt i 8 veckor, och har då legat kring 4000 kcal om dagen i snitt, och har minskat ytterligare 2cm runt midjan... 

Nu är jag varken läkare, dietist eller liknande, men det här med "kcal in - kcal ut" verkar inte stämma fullt lika bra på lchf, som på traditionell västerländsk diet. 

Så, du bör tappa ganska bra i vikt i början, bara av att äta tills du är mätt, ev. kalorirestriktion kan man vänta med tills man når en platå tycker jag. 

Ang. styrketräning så funkar det bra utan kolhydrater, det gick väldigt segt första veckorna när jag lagt om dieten, så ta det lugnt i början och känn efter så att kroppen får återhämta sig mellan passen.

Nu när jag varit i ketos i några månader så upplever jag en väldigt snabb återhämtning från gympassen, och har ökat ca 20% i vikterna på både marklyft och bänkpress sedan jag började med lchf. Tränar då varje dag jag är hemma, ofta ett styrkepass och ett kondition/grupp pass om dagen, det har blivit ca. 7 pass i veckan i snitt sedan i mars.

Många på https://forum.bodybuilding.com/forumdisplay.php?f=61 deffar på keto diet, men äter kolhydrater när dom vill bygga muskler, jag har väldigt svårt att bygga muskler när jag äter kolhydratrik kost, så detta verkar också vara individuellt. 

Just nu läser jag "The art and science of low carbohydrate performance" av Volek och Phinney, och det är en intressant bok om man är intresserad av träning och ketos!

Tränar du nått nu? Har det hänt nått på midjemått/vikt sedan  du började med lchf?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...