Jump to content

Ljudet av tystnad


Recommended Posts

Sleeping-David-1600×900

Författarens man

Här följer ett översatt inlägg av Kristie Sullivan, passionerad LCHF:are, som engagerat hjälper andra att bli friska.

Ungefär sex månader efter att jag och min man började äta LCHF-kost, vaknade jag upp till total tystnad. Klockan var nästan tre på natten, och jag kunde bara höra klockans tickande. Min man låg bredvid mig, men det kom inget ljud från honom! Mannen som kunde väcka en björn i ide med sitt snarkande andades inte ens tungt. Det var då det slog mig, ”Andas han?”

Jag lutade mig över honom men kunde inte höra någonting. Även om jag inte ville väcka honom, började oron i mig övergå till ren skräck, så jag lutade mig ännu närmare. Jag kände på hans arm. Den var inte kall, men den var inte heller tillräckligt varm för att stilla min oro. Jag bestämde mig för att närma mig hans ansikte för att se om varm luft kom från hans näsa eller mun. I mörkret stödde jag mig upp på min armbåge med högra armen, så sträckte jag ut mig mot hans ansikte med min vänstra hand, tappade balansen, och råkade slå honom rakt i ansiktet! Han satte sig rätt upp!

Det är så att när man väcker sin man med ett slag i ansiktet klockan tre på natten, så vill han vanligtvis ha en förklaring, så jag utbrast ”Du lever!” Det visste han redan, så jag behövde förklara att jag hade vaknat till total tystnad och fått panik. Vi hade hamnat i en rutt av att jag desperat försökte somna innan honom för att hans snarkande hade blivit så högljutt att jag inte kunde somna efter honom. Även då jag lyckades somna först var det inte ovanligt att hans jordbävningsliknande snarkningar och flämtande väckte mig.

Hans snarkande var värre då han sov på ryggen, så under de flesta nätter försökte jag subtilt knuffa honom på sidan genom att dra i lakanen eller försiktigt rycka eller trycka. Under andra nätter när sömnbristen gjorde mig mindre ”förstående”, lät jag mig yttra ett tjurigt ”Du snarkar!” Vi diskuterade till och med att sova i olika sängar vid ett tillfälle. Efter att han gått ner cirka 18 kg snarkade han inte längre, och ingen av oss hade ens insett det förrän jag vaknade upp till total tystnad.

En välkomnad ‘biverkning‘ av LCHF

När vi båda led av fetma levde vi ohälsosamt. Snarkande, högt blodtryck, att vakna upp av smärta, dåliga kolesterolprofiler, och att lätt bli uttröttade hade blivit en ”normal” del av åldrandet. Vi skojade en gång om att det inte var kul att åldras, men klart bättre än alternativet. Vid den tidpunkten var vi båda runt 45.

Det vi inte skylde på åldrande skyllde vi på genetik. Min svärfar hade högt blodtryck, så vi trodde helt enkelt att det var oundvikligt. Men hjälp av LCHF-kost är min mans blodtryck numera lågt men inom normalspannet efter år av att vara så högt att det krävdes läkemedel.

Vi påbörjade vår LCHF-kost i syfte att gå ner i vikt, men på vägen fick vi ett unikt perspektiv på både vikt och hälsa. Allt eftersom våra kroppar förändrades förändrades också våra liv. Vi insåg att LCHF-kost gav oss så mycket mer än viktminskning, även om den överflödiga vikten varit oattraktiv. Fetma var symptomet och inte det grundläggande problemet.

När vi tog tag i det grundläggande problemet – inflammation, insulinresistens, metabola sjukdomar – så försvann vikten i takt med att våra kroppar läkte. Kilona smälte bort.

Vår hunger blev hanterbar så att det inte kändes som att vi svalt. Morgonsmärtor avtog. Våra liv öppnades upp för cykelturer och promenader och att åka kajak och arbete under längre perioder i trädgården. Hans höga blodtryck normaliserades. Hans snarkande slutade.

Vi förundras över den förbättrade hälsa vi åtnjuter av det enkla skälet att vi inte längre äter socker, stärkelse, spannmål eller ris. Vi äter de mest utsökta livsmedel vi någonsin ätit – bacon, smör, ost och feta köttbitar. Våra grönsaker rostas i smör eller indränks i mustiga såser. Trots att våra portionsstorlekar har halverats kurrar inte våra magar. Och för det mesta sover vi tyst i våra sängar utan någon rädsla för tystnaden.


Kristie Sullivan

Mer

LCHF för nybörjare

Hur man går ner i vikt

Grunderna i LCHF

Viktnedgång

Om Kristie

Kristie Sullivan har gått från att ha lidit av fetma under den största delen av sitt liv, till att numera passionerat hjälpa andra att få uppleva fördelarna med att eliminera socker, spannmål och stärkelse från kosten. Hon fokuserar på att äta riktig mat som alla i familjen tycker om.

Du kan lära dig mer om henne på hennes YouTube-kanal, Cooking Keto with Kristie. Hon har också publicerat en kokbok, Journey to Health: A Journey Worth Taking som hjälper andra att upptäcka hur utsökt och hälsosam en livsstil med LCHF kan vara. Hoppa på hennes LCHF-resa (som flera tusentals andra) genom att gå med i hennes stängda Facebook-grupp, “Low Carb Journey to Health (Cooking Keto with Kristie)”.
 

DSC_0499

Kristie med familj

Inlägget Ljudet av tystnad dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...