Jump to content

MS och LCHF med eller utan D-vitamintillskott


LenaK

Recommended Posts

Någon efterlyste en tråd om MS och LCHF, något även jag är intresserad av, så jag hoppas på många inlägg! 

 

Jag har en dotter med diagnosen MS sedan snart 15 år. För knappt två år sedan började hon med LCHF och så småningom även D-vitamintillskott 5000 IE per dag. Detta innebär att det är svårt att veta om det är kost och/eller D-vitamintillskott som har bidragit till en symtomfri tillvaro. Hon har visserligen "bara" haft ca ett skov per år men är nu symtomfri sedan två år........ Till saken hör att en livslång behandling med interferon var inplanerad av den s k specialistsjukvården, som mer eller mindre rycker på axlarna när dottern pratar om kost och D-vitamin och dessutom reagerade med viss upprördhet när hon bestämde sig för att i vart fall tills vidare tacka nej till behandlingen och istället kostbehandla. Tragiskt! Ingen har heller under alla dessa år brytt sig om att testa hennes D-vitaminnivå.

 

Däremot "råkade" jag nämna om hennes sjukdom för en ung allmänläkare. Hans kommentar var: Hon tar väl D-vitamintillskott! Ibland (ganska ofta) får man en känsla av att ju finare titel/tjänst de har inom vården desto mer "insnöade" är de. 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hej Lena

 

Jag är väldigt intresserad av en MS och LCHF tråd! Blev inlagd akut i julas pga inflammationer i centrala nervsystemet och har en trolig MS-diagnos hängande över mig (om jag någonsin får tid på neuromottagningen). Är fortfarande sjukskriven så inflammationerna har inte läkt än. Startade med LCHF så fort jag kom hem från sjukhuset samt extra D-vitamin, magnesium och omega-3. Är lite orolig över de bromsmediciner jag troligtvis kommer att få och biverkningar av dom.

 

Jag har svårt att säga om min kost eller vitaminer har påverkat sjukdomsförloppet något, eftersom jag är mitt uppe i det. Men jag hoppas på att kunna lindra/förhindra framtida skov.

 

Glömde och säga att jag också dragit ned på mejeriprodukter, vet ej om det är nödvändigt men det nämns ibland i samband med MS. Min mage knorrar och bubblar när jag äter mat med grädde och CF i så jag tänkte att jag skulle testa.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej Lena

 

Jag är väldigt intresserad av en MS och LCHF tråd! Blev inlagd akut i julas pga inflammationer i centrala nervsystemet och har en trolig MS-diagnos hängande över mig (om jag någonsin får tid på neuromottagningen). Är fortfarande sjukskriven så inflammationerna har inte lagt sig än. Startade med LCHF så fort jag kom hem från sjukhuset samt extra D-vitamin, magnesium och omega-3. Är lite orolig över de bromsmediciner jag troligtvis kommer att få och biverkningar av dom.

 

Det är DU och ingen annan som bestämmer om du ska ta bromsmediciner eller ej. Det var när min dotter läste om alla biverkningar av den tänkta behandlingen som vi började googla efter alternativ och hittade ett par läkare i Polen resp Österrike, vilka med framgång behandlat MS med lågkolhydratkost. Du, som har en nydiagnostiserad MS, har enligt dessa läkare mycket stor möjlighet att behandla sjukdomen med lågkolhydratkost.

Här kan du läsa om Wolfgang Lutz' behandling av MS-patienter och vad man kan förvänta sig för resultat  http://www.second-opinions.co.uk/diet-for-ms.html

 

Mitt råd är att ge LCHF och D-vitamin 5000 IE per dag en chans innan du börjar med ev bromsmediciner. Begär snarast ett test av D-vitaminnivåerna i din kropp. Det ska vara ett  25 hydroxy vitamin D -test.

Det är stor risk att sjukvården protesterar om du vägrar bromsmediciner men säg som min dotter sa när de sa att så här kunde hon väl inte göra. Hon svarade: "Det kan jag väl, det är min kropp!" De blev faktiskt tysta.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hej Lena, 

 

Jag har lite frågor angående diet och bromsmedicin. Hur gör ni med mejeriprodukter? Är det något annat din dotter undviker i kostväg pga MS? Tog din dotter någonsin bromsmediciner innan kost och vitamin behandlingen? Vet du något om vanliga biverkning för dessa bromsmediciner?

 

Tack för informationen om d-vitamin test. Ska till specialist läkaren imorgon, ska försöka be om att få testa det. 

Link to comment
Share on other sites

Hej Lena, 

 

Jag har lite frågor angående diet och bromsmedicin. Hur gör ni med mejeriprodukter? Är det något annat din dotter undviker i kostväg pga MS? Tog din dotter någonsin bromsmediciner innan kost och vitamin behandlingen? Vet du något om vanliga biverkning för dessa bromsmediciner?

 

Tack för informationen om d-vitamin test. Ska till specialist läkaren imorgon, ska försöka be om att få testa det. 

 

Det finns ju olika bromsmediciner men interferon är tydligen väldigt vanlig. Här kan du läsa om den inkl alla ev biverkningar. Det är en lååång lista. http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20071106000045&DocTypeID=7  

Vem vill t ex resten av livet gå och känna sig som om man har influensa, om man istället kan äta gott och må bra?

 

Nej, några bromsmediciner har hon inte tagit eftersom sjukdomen inte har gått vidare till den progressiva fasen och tanken då var att alla önskade barn först skulle födas och ammas färdigt innan bromsmedicin sattes in. Så långt var sjukvården med på noterna. Dessutom har tydligen en graviditet en skyddande effekt såtillvida att det är ovanligt med skov under den tiden. Det verkar som om sjukvården idag är snabbare, än vad de var för 15 år sedan, med att sätta in bromsmedicin så fort någon fått diagnosen MS. Jag tycker mig ana Big Pharma någonstans i bakgrunden.

 

Vad gäller maten, så är det "vanlig" LCHF med smör, ost, grädde och cf. Vad jag vet, så undviker hon inget speciellt. Däremot intar hon en hel del kokosolja, som lär ha positiv effekt på våra hjärnor. 

 

Lycka till hos specialisten imorgon! Om du har möjlighet kan du väl skriva ut följande inkl kommentarer och ta med dig till specialisten. http://blog.vitamindcouncil.org/2013/01/10/new-randomized-controlled-trial-says-vitamin-d-prevents-and-delays-multiple-sclerosis/

Fast vem vet, han/hon kanske är uppdaterad vad gäller den senaste forskningen gällande MS. Å andra sidan finns det inga stora pengar att tjäna på D-vitamin i jämförelse med de vanliga bromsmedicinerna.

Link to comment
Share on other sites

Det verkar som om sjukvården idag är snabbare, än vad de var för 15 år sedan, med att sätta in bromsmedicin så fort någon fått diagnosen MS. Jag tycker mig ana Big Pharma någonstans i bakgrunden. vad gäller den senaste forskningen gällande MS. Å andra sidan finns det inga stora pengar att tjäna på D-vitamin i jämförelse med de vanliga bromsmedicinerna.

 

Exakt, det är vad jag har hört, ju fortare bromsmedicinen sätts in desto bättre. Vilket gör mig orolig, jag skulle gärna vänta och se hur kroppen reagerar på kosten/d-vitaminerna. Äter också kokosolja som din dotter. Känner också tryck från familjen som vill att jag ska få behandling (dvs medicin) så fort som möjligt. Dom är med på d-vitaminet, men gnäller om den dos jag tar på 5000 IE. Tror inte de är lika övertygade om kosten (min mamma har varit väldigt negativ till fett och LCHF) och jag tror inte dom vill att jag ska tacka nej till mediciner. Jag vet att det är upp till mig att bestämma men det är svårt när de som stöttar dig när du är sjuk och hjälper dig att navigera vårdköer och dyl. blir besvikna (och oroliga) när man väljer en alternativ väg. 

Link to comment
Share on other sites

En jag känner har haft MS i 22 år och tagit bromsmedicin nästan lika länge. Nu fick hon tyvärr cancer också och det första man gjorde var att ta bort bromsmedicinen på grund av att den i sig är tumörbenägen.

 

Chansen är tydligen väldigt väldigt liten att man skall få cancer av just bromsmedicinen. Man tror heller inte att hon fått sin cancer av den men valde att ta bort den för säkerhets skull. Det är ju trots allt lite som att välja mellan pest och kolera.

 

Hon åt LCHF innan hon blev sjuk men har mer eller mindre blivit tvingad att sluta eftersom hon har tillbringat mycket tid på sjukhus och där går det inte att få någon LCHF anpassad kost. Tyvärr :(

 

//Lars

Link to comment
Share on other sites

Exakt, det är vad jag har hört, ju fortare bromsmedicinen sätts in desto bättre. Vilket gör mig orolig, jag skulle gärna vänta och se hur kroppen reagerar på kosten/d-vitaminerna. Äter också kokosolja som din dotter. Känner också tryck från familjen som vill att jag ska få behandling (dvs medicin) så fort som möjligt. Dom är med på d-vitaminet, men gnäller om den dos jag tar på 5000 IE. Tror inte de är lika övertygade om kosten och jag tror inte dom vill att jag ska tacka nej till mediciner. Jag vet att det är upp till mig att bestämma men det är svårt när de som stöttar dig när du är sjuk och hjälper dig att navigera vårdköer och dyl. blir besvikna (och oroliga) när man väljer en alternativ väg.

Jag förstår precis hur du känner dig! Alla vill ju så väl!

 

Med tanke på att du har en så kort sjukdomshistoria har du i vart fall väldigt snabbt tagit tag i dina problem genom kostomläggning och D-vitamintillskott. Frågan är om det kan spela någon roll om du inväntar ett eller ett par nya skov, som kanske dessutom aldrig inträffar, innan du börjar med bromsmediciner. Om jag inte har missförstått din situation så var detta ditt första skov. Det innebär att du är i samma situation som deltagarna i den studien som jag länkade till ovan. Resultatet var lysande för dem som fick D-vitamintillskott (i snitt 7000 IE per dag):

 

After 12 months, the researchers found the following:

 • Baseline vitamin D levels of the vitamin D group were 13.7 ng/ml and 16.4 ng/ml in the placebo group. They did not report the vitamin D levels after the trial, but did mention the vitamin D levels were “optimized” in the vitamin D group and not in the placebo group (which would be expected at 50,000 IU/week).
 • Zero patients in the vitamin D group experienced a second demyelinating attack, while five of the 11 placebo patients did, and this was highly statistically significant (p=.007). When a patient experiences a second demyelinating attack, MS is diagnosed. Thus, this is another way of saying, zero of the vitamin D group patients were diagnosed with MS in these 12 months, while 5 of the 11 placebo patients were.
 • The incidence rates of positive MRI findings, such as black holes, cortical, juxtacortical, corpus callosal, new gadolinium-enhanced, and new T2 lesions were significantly lower in the vitamin D treatment group than in the placebo group. The incidence rate for black holes in the vitamin D group was 84% less than the placebo group
Observera de väldigt låga nivåerna av D-vitamin hos deltagarna i början av studien. Nivån bör vara minst 30 ng/ml. De hade alltså bara hälften så höga nivåer.

 

Till sist ett gott råd inför läkarbesöket imorgon: Skriv ikväll upp alla frågor som far genom huvudet, annars är risken stor att du glömmer att ställa många av frågorna! Jag talar av egen erfarenhet. :(

Link to comment
Share on other sites

Hon åt LCHF innan hon blev sjuk men har mer eller mindre blivit tvingad att sluta eftersom hon har tillbringat mycket tid på sjukhus och där går det inte att få någon LCHF anpassad kost. Tyvärr :(

 

//Lars

 

Tala om att stjälpa istället för hjälpa!

Link to comment
Share on other sites

Hej,

om ni inte sett detta, kan va värt att ta del av deras upplevelser: där finns två personer med MS som på olika sätt håller den schack, hård träning respektive paleo (LCHF):

 

1) Skånske Daniel

- http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/116625?programid=3103

- http://mina-utmaningar.blogspot.se/

 

2) Terry Wahls

-http://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc 

 

//Marie

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

På 80 talet fanns ingen bromsmedecin mot ms. Min man provade med att lägga om kosten, byta ut all amalgam äta stora mängder c vitamin,D vitamin. Sakta men säkert blev han sämre. När väl bromsmedecinen kom hade han ingen hjälp av den. Hans ms hade gått för långt. Jag vill inte verka negativ men ms är ingen lek. Min man skulle ge allt för att ha fått chansen att få medicinen. Han är nu helt rullstolsburen. Vi äter båda två lchf sedan i somras och vi har alltid ätit krav och närodlad mat och olika kosttillskott. Vi har alltid haft ett öppet sinne till olika alternativ. Men man skall vara försiktig konsekvenserna kan bli tuffa.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag jobbar med MS patienter utomlands och det dar att de inte bryr sig om D vitamin later smatt sinnessjukt!

 

Angende bromsmediciner, och nu ska jag inte springa lakemedelsbolagens arenden, men tank pa att alla inte far alla biverkningar pa listan, vissa far manga och vissa far inga biverkningar alls. For en del personer ar det vart de biverkningar de far med tanke pa hur daliga de var innan medicinering medan andra inte tycker det ar vart det, biverkningarna ar for svara och injektionerna outhardliga. Och att det finns bromsmediciner for MS ar lite smatt revolutionerande med tanke pa att for x antal ar sedan inte fanns nagon behandling alls. Och for vissa MS-typer finns det ju tyvarr ingen behandling att ge. 

 

Arligt talat tror jag att jag ocksa skulle ha i alla fall forsokt med kostbehandling om jag fatt diagnosen och inte hoppat pa medicinering pa en gang (beroende pa hur dalig jag varit saklart).

 

Mitt tips, forutom att insistera pa D vitamintest, ar att se till att gora MR undersokning regelbundet (men det gors ju under medicinering ocksa) for att se sa att inga nya plack bildats under kostbehandlingen. Och da kan ju lakaren se svart pa vitt att det funkar. Och gor det inte det, well, da har du ju gett det ett forsok i alla fall. 

Link to comment
Share on other sites

Det verkar som om sjukvården idag är snabbare, än vad de var för 15 år sedan, med att sätta in bromsmedicin så fort någon fått diagnosen MS. Jag tycker mig ana Big Pharma någonstans i bakgrunden.

 

 Nja. Forvisso ar det riktigt snabba pa att satta in behandling tidigt idag, men det beror snarare pa att bromsmedicinerna ar valdigt effektiva nar det galler att bromsa sjukdomsforloppet och ju tidigare man motverkar plackbildning desto storre chans ar det att man slipper/kan fordroja de kroppsliga problem MS orsakar. Medicinen kan ju inte bota de skador som redan uppstatt utan bara fordroja processen. 

 

Och for 15 ar sedan hade de inte den medicinering eller de mojligheter att diagnostisera som de har idag. Tank er de lakare som jobbade med MS patienter da och bara kunde sta och mer eller mindre titta pa nar deras patienter bara blev samre och samre, for dem maste det ha varit ett halleluja-moment att till slut ha en behandling som funkar. Och da ska vi inte tala om patienterna!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Arligt talat tror jag att jag ocksa skulle ha i alla fall forsokt med kostbehandling om jag fatt diagnosen och inte hoppat pa medicinering pa en gang (beroende pa hur dalig jag varit saklart).

 

Mitt tips, forutom att insistera pa D vitamintest, ar att se till att gora MR undersokning regelbundet (men det gors ju under medicinering ocksa) for att se sa att inga nya plack bildats under kostbehandlingen. Och da kan ju lakaren se svart pa vitt att det funkar. Och gor det inte det, well, da har du ju gett det ett forsok i alla fall. 

 

Det är så jag känner. Jag vill försöka och se vad kostbehandling och d vitamin kan göra innan jag startar med bromsmedicin. Det är ju mitt första skov, och MS diagnosen är inte fastställd än. Jag tar en eventuell MS diagnos på stort allvar, det är ju därför jag har gjort drastiska förändringar, för att göra det bästa jag kan från mitt håll.

 

Anneli, kan du förklara vad plack är? Och vad är ett kontrastladdande plack? Kan man se gamla skador på MR, dvs gamla inflammationer?

 

Hur ofta bör man göra MR undersökning för att ha koll? En gång per år?

Link to comment
Share on other sites

Ska forsoka forklara sa bra och ratt som mojligt, jobbar bara med MS pa engelska sa jag har lite svart med terminologin. 

 

Skleros (plack) betyder ju forhardnad och det ar forhardnader i nervcellens myelin man talar om nar det galler multipel skleros. Ordet multipel ar ganska viktigt da man maste ha fatt forhardnader pa mer an ett stalle mer an en gang. Dessa plack visar sig som vita flackar pa en MRI, men man kan ha vita flackar anda, t ex folk som roker visar dessa flackar utan att ha MS!

 

Nar dessa flackar uppstar paverkas man genom skov och man "ska" ha mer an ett skov for att fa en diagnos faststalld. Dessutom ska tva eller fler symptom uppvisas, t ex fel pa synen och i en arm eller ett ben. Och dar har du multipel. 

 

Men man kan ha plackbildning utan att kanna av det ocksa, darfor ar MRI guld vid diagnostisering. Om din andra MRI visar nya plack som inte var dar vid din forsta MRI sa har du haft ett skov. 

 

Idag kan lakare stalla diagnosen MS utan att du haft mer an ett skov och man ska uppfylla tva av tre kriterier (The McDonald Criteria): Plack pa MRI, positiv lumbar punction eller positiv nerve conduction studies (man mater hastigeten i nerverna i armar eller ben for att se om nagon nerv ar skadad). Vi anvander oss valdig sallan av lumbar punction och staller helst diagnos med MRI och nerve conduction studies, mer skonsamt for patienten. 

 

Om vi har en patient med pagaende skov skickar vi denne pa en MRI med kontrast for att kunna se inflammation in action, det ar vad jag TROR ar kontrastladdande plack. 

 

Jag tror ocksa att man kan se skillnad pa farska och gamla skador pa MRI, men framforallt ska man gora MRI regelbundet for att se och jamfora nya skador med de fran foregaende MRI scan. 

 

Vara stabila patienter gor MRI en gang per ar for att se deras progress, ganska manga som har behandling uppvisar inga nya skador alls under ett ar. De som byter medicinering gor en MRI i borjan och sedan en gang per ar (detta ar sarskilt aktuellt nu eftersom sa manga tabletter har kommit ut pa marknaden och patienterna vill slippa de plagsamma injektionerna). Har man skov gors en for att se progress. Patienter utan diagnos kan fa gora en scan inom ett par manader igen tillsammans med de andra undersokningarna jag namnde. 

 

Gud vilket inlagg! Hoppas jag forklarat nagorlunda bra och ratta mig garna nagon om jag har fel i nagot. Dock ska jag tillagga att det kan skilja sig mellan metoder och undersokningar, jag vet tyvarr inte vad som ar rutin in Sverige. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag snubblade över

precis. Det är en läkare i USA som själv hade MS och har ätit sig frisk med en anpassad stenålderskost. Hon har också en hemsida och bedriver studier på andra MS-patienter. Kan ju vara intressant?

 

Tillagt: ska påpekas att hon gjorde massor av förändringar i sin kosthållning samtidigt. Det går alltså inte att utröna om effekten kom av det ena eller det andra, eller möjligen av några olika saker i samverkan.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I sverige skilljer det sig mellan de olika lanstingen hur ofta man överhuvudtaget får träffa en neurolog och om man får göra en ny MR.

I stockholm är det jätte svårt att få göra ny MR om det inte skett något i sjukdomsförloppet.

Jag vet inte hur det ser ut på andra ställen i Sverige.

Jag vet att det är brist på Neurologer nästan över allt så besök hos sin läkare brukar bli vart tredje till femte år, om inget nytt händer.

Eftersom du bara har fått ett skov så kan det faktisk vara så att du inte får några fler. Jag vet personer som bara haft ett skov (som de själva vet).

En del får skov vart 10 år bara, det är så olika vilken typ av MS man har.

Att ändra sin kost är aldrig fel och D vitamin är jätte bra, men var försiktig. :)
 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I sverige skilljer det sig mellan de olika lanstingen hur ofta man överhuvudtaget får träffa en neurolog och om man får göra en ny MR.

I stockholm är det jätte svårt att få göra ny MR om det inte skett något i sjukdomsförloppet.

Jag vet inte hur det ser ut på andra ställen i Sverige.

Jag vet att det är brist på Neurologer nästan över allt så besök hos sin läkare brukar bli vart tredje till femte år, om inget nytt händer.

Eftersom du bara har fått ett skov så kan det faktisk vara så att du inte får några fler. Jag vet personer som bara haft ett skov (som de själva vet).

En del får skov vart 10 år bara, det är så olika vilken typ av MS man har.

Att ändra sin kost är aldrig fel och D vitamin är jätte bra, men var försiktig. :)

 

 

Tack! Trots att jag bara haft med neurologen att göra sen i julas så vet jag redan vad du menar om underbemanning. Jag hade tur som hade någon som kunde ryta åt systemet åt mig för att få läkartid i rimlig tid.

 

Dom vägrade dock ta D-vitamin test men var öppna mot att låta mig vänta lite med bromsmediciner.

 

Tack Anneli för den innegående förklaringen. Är "lumbar punction" ryggmärgsprov?

 

Lena, jag gjorde som du sa och skrev ned alla mina frågor.

Link to comment
Share on other sites

Men det kan inte vara sant att man traffar sin neurolog sa sallan?! Det ar ju skandal! Som langst gar det ett ar mellan besoken for vara patienter, sex manader ar vanligare. Aven de patienter som foljs upp via lakaren pa vardcentralen traffar neurologen minst en gang om aret. 

 

Jag menar, visst kan patienten vara stabil i sin MS, men det kan ju forekomma tysta skov som maste undersokas med MRI. Dessutom hander det sa mycket i MS omradet och dessa forandringar kan ju vara bra att informera patienten om. Nya mediciner, tabletter istallet for injektioner, nya injektionsverktyg, det dar med D vitamin, clinical trials och gud vet vad.

Link to comment
Share on other sites

Men det kan inte vara sant att man traffar sin neurolog sa sallan?! Det ar ju skandal! Som langst gar det ett ar mellan besoken for vara patienter, sex manader ar vanligare. Aven de patienter som foljs upp via lakaren pa vardcentralen traffar neurologen minst en gang om aret.

"Jag tror att för ut om det att det saknas neurologer kan bero på att man i Sverige bestämt att alla som remitteras till en specialist inte skall behöva vänta mer än 3 månader. Det innebär böter om detta inte sker. Resultatet blir att man får ett nybesök och sedan får man vänta. Det gäller att hålla sig ajour via nätet för att få veta nyheter och sedan hoppas att man kan få en telefontid för att be om något.Jag brukar säga att man måste vara frisk för att vara sjuk."

Link to comment
Share on other sites

Tack! Trots att jag bara haft med neurologen att göra sen i julas så vet jag redan vad du menar om underbemanning. Jag hade tur som hade någon som kunde ryta åt systemet åt mig för att få läkartid i rimlig tid.

 

Dom vägrade dock ta D-vitamin test men var öppna mot att låta mig vänta lite med bromsmediciner.

 

Tack Anneli för den innegående förklaringen. Är "lumbar punction" ryggmärgsprov?

 

Lena, jag gjorde som du sa och skrev ned alla mina frågor.

 

Det är för sorgligt att de vägrade D-vitamintestet, när du uttryckligen bad om det!. Din läkare borde ju visat lite nyfikenhet, tagit chansen att ev lära sig något nytt. Uttryckte han någon uppfattning om D-vitamin? Jag kollade kostnaden för D-vitaminprovet för något år sedan, ca 120 kr kostar det! Vad är det mot kostnaden för en livslång behandling med bromsmediciner.

Läs denna fantastiska "solskenshistoria":   http://robertbakermdhealthnewsletter.blogspot.se/2010/06/case-history-complete-remission-of-16.html

Jag är ledsen att jag inte kom ihåg att länka till den innan ditt besök hos läkaren. Här är ytterligare ett "newsletter" ang MS och D-vitamin. http://robertbakermdhealthnewsletter.blogspot.se/2010/07/update-on-multiple-sclerosis-and.html  Jag håller med Anneli att det inte är klokt att det inte är rutin med D-vitamintest. Varför ligger vi så långt efter i Sverige!?, kan man undra.

Link to comment
Share on other sites

Det är för sorgligt att de vägrade D-vitamintestet, när du uttryckligen bad om det!. Din läkare borde ju visat lite nyfikenhet, tagit chansen att ev lära sig något nytt. Uttryckte han någon uppfattning om D-vitamin? Jag kollade kostnaden för D-vitaminprovet för något år sedan, ca 120 kr kostar det! Vad är det mot kostnaden för en livslång behandling med bromsmediciner.

 

Hon var mycket bestämd när hon talade om för mig att det inte finns några bevis för någon korrelation mellan MS och d-vitamin brist. Hon berättade att mottagningen samma dag eller dagen innan tagit ett policy beslut om att inte ta några d vitamin tester på någon av sina patienter. Jag antar att det skulle vara 120 kr X många patienter och vara dyrt för dom. Men hon var inte emot att jag "tog någon tablett om dagen", men pratade inte om vilken dos. Jag ska prova med min husläkare och om det inte går, finansiera ett test själv.

 

Min pappa har precis fått sina d-vitamin värden mätta och han hade 37 fast han är ute väldigt mycket under dagen.

 

Tack för artiklarna, nu är jag jätte-nyfiken på mitt d-vitamin värde.

Link to comment
Share on other sites

George Jelinek är professor i medicin och har skrivit boken Overcoming Multiple Sclerosis. Han har själv MS men är symptomfri. Enligt honom är MS en modern livsstils-sjukdom som kan motverkas med förändringar i livsstil.

 

"In his new book Overcoming Multiple Sclerosis Professor Jelinek reviews the core principles of staying well after a diagnosis of MS, building on Taking Control of Multiple Sclerosis and the surprising conclusion that MS is a disease largely determined by lifestyle factors. Diet, sunlight, exercise, meditation, preventing depression, resolution of difficult emotional issues and other lifestyle factors are all examined in light of the massive growth in high quality medical research in recent years. This new research supports that attention to these factors can significantly improve quality of life and chance of recovery for people diagnosed with MS."


http://www.overcomingmultiplesclerosis.org

 

Ann Boroch är nutritionist och naturopat och har skrivit böckerna Healing Multiple Sclerosis och The Candida Cure. Även hon har diagnosen MS men är symptomfri.

 

"Ann believes that perfect health is within your reach. She was diagnosed with the debilitating disease Multiple Sclerosis at the age of 24 and has been symptom free for 17 years. Ann has authored two books, Healing Multiple Sclerosis: Diet, Detox & Nutritional Makeover for Total Recovery, released 2007, and The Candida Cure, released 2009. Healing Multiple Sclerosis reveals her personal journey of reversing MS, the main factors that cause MS and other autoimmune diseases, and the solutions to turning these conditions around. The Candida Cure is a 90-day program that is the baseline to getting all her clients well by clearing infection and inflammation in the body."


http://www.annboroch.com/

 

Link to comment
Share on other sites

Tack Rickard för tipsen, ska definitivt läsa. Intressant om depression, har själv haft 2-3 riktigt svåra år innan min MS bröt ut och läkaren jag träffade tog det mycket allvarligt. Hon var också väldig starkt för motion. Vet du om någon av dessa författare förespråkar en spannmålsfri kost?

Link to comment
Share on other sites

Tack Rickard för tipsen, ska definitivt läsa. Intressant om depression, har själv haft 2-3 riktigt svåra år innan min MS bröt ut och läkaren jag träffade tog det mycket allvarligt. Hon var också väldig starkt för motion. Vet du om någon av dessa författare förespråkar en spannmålsfri kost?

 

Så intressant att du har lidit av depression, i synnerhet med tanke på att depression på sina håll behandlas med, ja just det.........D-vitamin.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hon var mycket bestämd när hon talade om för mig att det inte finns några bevis för någon korrelation mellan MS och d-vitamin brist. Hon berättade att mottagningen samma dag eller dagen innan tagit ett policy beslut om att inte ta några d vitamin tester på någon av sina patienter. Tag antar att det skulle vara 120 kr X många patienter och vara dyrt för dom. Men hon var inte emot att jag "tog någon tablett om dagen", men pratade inte om vilken dos. Jag ska prova med min husläkare och om det inte går, finansiera ett test själv.

 

Min pappa har precis fått sina d-vitamin värden mätta och han hade 37 fast han är ute väldigt mycket under dagen.

 

Tack för artiklarna, nu är jag jätte-nyfiken på mitt d-vitamin värde.

Man blir lite smått vansinnig när man läser det här, speciellt när jag nu suttit och scannat artiklar och publiceringar om just det här hela morgonen! Jag vet att byråkrati inte går handihand med vad som är bäst för patienten, men att ingen läkare rytit ifrån när detta beslutet togs om att inte bekosta vit D test för MS patienter! Och det är ju ingen som kommer att be patienterna om ursäkt den dagen de inser att de borde gjort det här testet för flera år sedan.

Link to comment
Share on other sites

Det är konstigt att neurologer och sjukvård inte är mer intresserade när det gäller d-vitamin och ms, speciellt när det nu börjar komma studier som visar på ett samband. Jag har själv ms sedan 2007 och har tagit tillskott med d-vitamin på 4000IE dagligen sedan 2008. Har inte haft några skov och mår kanon. Jag har iof också stått på broms under denna tiden men i somras fixade inte min kropp den längre så jag slutade helt.

Utan medicinen mår jag ännu bättre och i somras lyckades jag även tjata mig till en d-vitamintest på vårdcentralen. Jag låg på 151nmol/l vilket är precis där jag vill ligga för att slippa skov. Jag har också haft uppe detta med min neurolog men han är inte intresserad och verkar tycka att d-vitamin mest är en fluga som det är "inne" att forska på.

 

Jag har sammanfattat lite om vad som verkar fungerar för mig i ett blogginlägg för ett tag sedan om någon vill läsa mer. Finns också lite länkar till vad jag grundar mina tankar på.

Jag hoppas det kan bli rutin att man kollar d-vitaminstatus på alla ms-patienter! Jag har dock inte tid att vänta och är glad att jag började redan 2008!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Daniel och Anneli, vi diskuterade deras ovilja angående d-vitamin i familjen och alla tyckte de var konstigt, att även om de inte tror på det, att de inte vill bygga upp en databas med d-vitamin värde kontra ms och andra neurologiska sjukdomar för att just samla mer information. Både min pappa och faster har extremt låga d-vitamin värde och båda är aktiva och ute mycket i naturen, så jag skulle verkligen vilja veta vilket värde jag har.

 

Daniel, du har ett jättefint d-värde! Äter du också lågkolhydrats kost? Ska läsa dina blog.

Link to comment
Share on other sites

Jag har sammanfattat lite om vad som verkar fungerar för mig i ett blogginlägg för ett tag sedan om någon vill läsa mer. Finns också lite länkar till vad jag grundar mina tankar på.

 

Några frågor:

 

Hur många mg omega-3 tar du per dag?

 

Jag misstänker att mitt d-vitamin värde är riktigt lågt, och jag tar nu 5000 IE. Jag har haft funderingar på att ta en lite högre dos (typ 7500-10000 IE) ett tag, vad tror du om det?

 

Jag har skummat igenom din blog förut men inte sett detta inlägg om tillskott. Tänker ofta på dig när jag puschar mig att gå ut och motionera!

Link to comment
Share on other sites

Daniel och Anneli, vi diskuterade deras ovilja angående d-vitamin i familjen och alla tyckte de var konstigt, att även om de inte tror på det, att de inte vill bygga upp en databas med d-vitamin värde kontra ms och andra neurologiska sjukdomar för att just samla mer information. Både min pappa och faster har extremt låga d-vitamin värde och båda är aktiva och ute mycket i naturen, så jag skulle verkligen vilja veta vilket värde jag har.

 

Daniel, du har ett jättefint d-värde! Äter du också lågkolhydrats kost? Ska läsa dina blog.

Jag diskuterade det med min chef häromveckan när jag berättade om min man som för ett tag sedan fick tillbaka sitt test som visade svår d-vitaminbrist. Detta trots att han jobbar utomhus upp till tolv timmar om dagen. Och vi bor i Australien skall tilläggas!

 

Nu uttalade han sig inte direkt om min man eftersom han kan ha något kroppsligt fel som hämmar produktionen, men han berättade om att han stött på patienter som jobbat som parkförvaltare, vägarbetare etc som aldrig kom upp i normala värden utan att ha något annat fel. Oförklarligt uttryckte han det, säkert finns det någon anledning men de var friska och krya i övrigt och ingen la särskilt stor vikt vid det då.

 

Min chef är MS-specialist och utan att vara fanatisk så förstår han värdet av d-vitamin och det ingår i våra rutiner att testa.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Några frågor:

 

Hur många mg omega-3 tar du per dag?

 

Jag misstänker att mitt d-vitamin värde är riktigt lågt, och jag tar nu 5000 IE. Jag har haft funderingar på att ta en lite högre dos (typ 7500-10000 IE) ett tag, vad tror du om det?

 

Jag har skummat igenom din blog förut men inte sett detta inlägg om tillskott. Tänker ofta på dig när jag puschar mig att gå ut och motionera!

 

Jag försöker hålla igen lite på kolhydraterna då jag hört att det är bra vid ms men håller inte så hårt på det. När det gäller omega-3 så kör jag 2000mg om dagen (2 kapslar Pikasol Forte). Jag är dock inte så säker på hur viktig omega-3 är i sammanhanget men har tagit detta i kombination med d-vitaminen hela tiden. Det har fungerat bra och jag har vairt fri från skov så därför fortsätter jag med omega-3.

 

Jag tycker själv att det hade varit lite läskigt att överskrida 5000IE om dagen med tanke på överdosering. Jag har också hört att det är lättare att överdosera om man är mager vilket jag är då jag springer mycket. Jag tror dock inte det är några problem upp mot 10 000IE vintertid när man inte får sol men stå på dig och försök få till ett test innan du ökar på tycker jag. 5000IE som du tar idag är helt klart bättre än ingenting och borde få upp dina värden.

 

Kanske känner du redan skillnad på andra sätt mot när du inte tog d-vitamin vilket kan vara ett tecken på att dina värden är bättre? Jag vet inte hur länge du tagit tillskott men det brukar ta någon månad innan man märker skillnad.

 

Själv sover jag bättre samt är piggare vintertid. Jag är i stort sett aldrig förkyld och har bara varit borta en dag från jobbet (magsjuka) sedan jag fick min diagnos 2007. Jag har blivit av med jobbiga eksem som jag alltid fick vintertid och fick använda starka salvor mot. Min fru säger också att jag är mycket piggare och gladare mot förr. Jag tror jag hade brist innan men fick aldrig kollat vad jag hade för värden som utgång vilket hade varit intressant nu i efterhand. Synd att man inte kartlägger detta på ms-patienter!

Fundera på om du märkt något för har du brist borde ökade värden hjälpa på fler sätt förutom att motverka ms.

 

Kul att du har koll på min blogg! Jag skriver inte så mycket om sådant här utan brukar tipsa om Sunes blogg istället. Han har bra koll på både kost och det här med d-vitamin.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag diskuterade det med min chef häromveckan när jag berättade om min man som för ett tag sedan fick tillbaka sitt test som visade svår d-vitaminbrist. Detta trots att han jobbar utomhus upp till tolv timmar om dagen. Och vi bor i Australien skall tilläggas!

 

Nu uttalade han sig inte direkt om min man eftersom han kan ha något kroppsligt fel som hämmar produktionen, men han berättade om att han stött på patienter som jobbat som parkförvaltare, vägarbetare etc som aldrig kom upp i normala värden utan att ha något annat fel. Oförklarligt uttryckte han det, säkert finns det någon anledning men de var friska och krya i övrigt och ingen la särskilt stor vikt vid det då.

 

Min chef är MS-specialist och utan att vara fanatisk så förstår han värdet av d-vitamin och det ingår i våra rutiner att testa.

 

Intressant!

 

Det är synd att man inte bara kollar värden för det är det som är det intressanta! Vad man tar för stillskott eller att man äter mycket fisk eller att man är brunbränd badvakt behöver inte betyda att man har höga värden av d-vitamin. Något kan vara fel i kroppen och man kan har brist ändå. Man vet heller gåtan till ms och har man ms kanske det är sjukdomen i sig som gör att man har brist?

Alla i "ms-banchen" säger att man ska se till och må så bra som möjligt och att man ska "optimera" sig på bästa sätt för att må bra med sjukdomen. Varför då inte se till att värdena av d-vitamin är bra eller att ge lite kosttips som också verkar ha stor påverkan? Här måste ju finnas mycket att vinna mot att skriva ut dyra mediciner och dessutom utan biverkningar.

Link to comment
Share on other sites

Det är svårt att säga om jag har blivit piggare och gladare med d-vitamin eller om det är variationer i mitt skov. Jag blev otroligt utmattad av att bara gå ut och gå så sent som förra veckan. En timmes promenad och jag var utslagen i 1-2 dagar efter. Men denna vecka har jag bara blivit trött i kroppen (typ träningsvärk) direkt efter. Ingen backlash dagen efter och jag har har nu ätit d-vitamin i ca 1 mån. Är fortfarande inte "skov-fri" tyvärr. 

 

En lite fråga till till Daniel. Åt du interferon som bromsmedicin? Vad fick du för biverkningar som tvingade dig att sluta?

 

Angående kombinationen Omega-3 och D-vitamin så postade någon på en annan länk att omega-3 och magnesium är viktiga därför att de hjälper kroppen att ta upp d-vitaminet, och att det är d-vitaminet i sig som är den som hjälper mot inflammationer.

Link to comment
Share on other sites

Är det möjligt att få ett D-vitamintest vid en vanlig vårdcentral? Jag fick mitt mätt bara genom att be om det. Jag var visserligen gravid men ändå.

 

Jag ska prova med min husläkare. Har kollat upp privata alternativ, prislappen på en d-vitamin test den vägen är 800 kronor (Aleris).

Link to comment
Share on other sites

Daniel och Anneli, vi diskuterade deras ovilja angående d-vitamin i familjen och alla tyckte de var konstigt, att även om de inte tror på det, att de inte vill bygga upp en databas med d-vitamin värde kontra ms och andra neurologiska sjukdomar för att just samla mer information. Både min pappa och faster har extremt låga d-vitamin värde och båda är aktiva och ute mycket i naturen, så jag skulle verkligen vilja veta vilket värde jag har.

 

Daniel, du har ett jättefint d-värde! Äter du också lågkolhydrats kost? Ska läsa dina blog.

 

Det här med nivån på D-vitamin i kroppen är lite lurigt. Det finns nämligen två olika enheter, som det mäts i. Jag blev själv föskräckt och trodde att jag hade lågt värde men i själva verket var det riktigt bra. Det beror på vilket labb som analyserar provet. Jag tar mig friheten att kopiera en tabell från kostdoktorns blogg:

 

Här är en tabell där man (mycket grovt )uppskattat vad olika nivåer av D-vitamin innebär:

 

d-vitamintabell.png

 

 

Vad gäller kostnaden på 120 kr för ett prov, så var det så mycket ett visst landsting fick betala hos sitt labb.

Link to comment
Share on other sites

Det är svårt att säga om jag har blivit piggare och gladare med d-vitamin eller om det är variationer i mitt skov. Jag blev otroligt utmattad av att bara gå ut och gå så sent som förra veckan. En timmes promenad och jag var utslagen i 1-2 dagar efter. Men denna vecka har jag bara blivit trött i kroppen (typ träningsvärk) direkt efter. Ingen backlash dagen efter och jag har har nu ätit d-vitamin i ca 1 mån. Är fortfarande inte "skov-fri" tyvärr. 

 

En lite fråga till till Daniel. Åt du interferon som bromsmedicin? Vad fick du för biverkningar som tvingade dig att sluta?

 

Angående kombinationen Omega-3 och D-vitamin så postade någon på en annan länk att omega-3 och magnesium är viktiga därför att de hjälper kroppen att ta upp d-vitaminet, och att det är d-vitaminet i sig som är den som hjälper mot inflammationer.

 

Det kan ju vara svårt att känna av effekten om du är i ett skov eller håller på att återhämta dig från ett. Förhoppningsvis blir du helt återställd och kan börja göra ditt bästa för att motverka fler skov. Ha tålamod bara för även om det verkar segt så kommer det bli bättre.

 

Jag tog injektioner med interferoner (Betaferon) i nästan 5år utan större problem. Lite influensa första månaden bara sedan kände jag inte av den mer än vid något enstaka tillfälle när jag injicerade fel. Så i början på förra året började jag känna mig allmänt nere som om jag var sjuk. Det var som om kroppen gick på högvarv och fick hela tiden jobba med "något". Jag hade också huvudvärk och mina bihålor var också konstant svullna men när jag gjorde uppehåll med medicnen blev det bra. Det kändes som min kropp fått nog av medicinen och sa stop.

 

Jag fick testa en annan (Copaxone) men även med den fick jag samma biverkningar. Min neurolog tyckte jag mådde så pass bra att det var värt att testa stå utan. Dom där medicinerna bromsar ju bara runt 30% ändå så hade min sjukdom velat leva jävel med mig under dom här åren så hade jag märkt av det ändå. Nu ser vi tiden an och blir jag sämre får jag kanske börja igen och då har det kanske också kommit bättre mediciner i form av tabletter.

 

Tack för infon om omega-3! Ska kolla bakåt i länken!

Link to comment
Share on other sites

Daniel, det nämndes i den här länken. Jag vet inte om det föklarades så bra, men Ted verkade mena att de tre (magnesium, omega-3 och d) jobbar ihop.

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/539-dosering-av-omega-3/

 

Oj vad mycket bra info! Jag har inte testat magnesium innan men tänker göra det nu. Bra när man sysslar med uthållighetsidrott också. :)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Var hos min husläkare igår och det var inga problem som helst att ta ett d-vitamin prov.  :)

 

Jag är mycket piggare och har gått ca en halv mil om dagen de senaste veckorna och det började ungefär 1 månad efter jag startade ta extra d-vitamin. Skovet har tyvärr inte gått över än.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Var hos min husläkare igår och det var inga problem som helst att ta ett d-vitamin prov.  :)

 

Jag är mycket piggare och har gått ca en halv mil om dagen de senaste veckorna och det började ungefär 1 månad efter jag startade ta extra d-vitamin. Skovet har tyvärr inte gått över än.

 

 

Jag är så glad för din skull, att du är så mycket piggare!

 

Jag har också glädjande nyheter. Min dotter, som jag startade den här tråden med att berätta om, lyckades utverka en magnetröntgen för några veckor sedan. Det var 3,5 år sedan sist. Under den tiden har hon haft en skyddande graviditet och två år med LCHF och D-vitamintillskott. Däremellan ett skov. Det skriftliga besked hon fick angående resultatet av röntgen säger att OM där överhuvud taget är någon förändring sedan sist så är den så marginell att man inte är helt säker. LYCKA!

 

Jag kan inte glömma att din neurolog vägrade dig ett D-vitamintest. Så sent som igår läste jag någonstans att nydiagnostiserade MS-patienter oftast har väldigt låga nivåer av D-vitamin i kroppen. Ett sådant test är dessutom en ynkligt liten kostnad jämfört med vad t ex en interferonbehandling kostar. Vi räknade ut att min dotter besparat vården (skattebetalarna) ca 240000 kr under de två år hon hittills har vägrat ta mot sjukvårdens behandling. Det motsvarar 2000 D-vitamintest. Många s k specialister tycks leva med skygglappar och inte ta in några intryck utifrån. Vi gräsrötter läser om ett antal anekdoter, ja t o m riktiga studier, som visar D-vitaminets positiva inverkan på MS men specialisterna tycks både blinda och döva. Det borde räcka med en enda positiv anekdotisk berättelse för att väcka deras nyfikenhet, kan man tycka. Det måste väl för sjutton vara deras jobb att gripa varje halmstrå som kan innebära något positivt för patienterna, i synnerhet som D-vitamintillskott är helt ofarligt även i ganska stora doser.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag är så glad för din skull, att du är så mycket piggare!

 

Ja, det är skönt!

 

Jag har också glädjande nyheter. Min dotter, som jag startade den här tråden med att berätta om, lyckades utverka en magnetröntgen för några veckor sedan. Det var 3,5 år sedan sist. Under den tiden har hon haft en skyddande graviditet och två år med LCHF och D-vitamintillskott. Däremellan ett skov. Det skriftliga besked hon fick angående resultatet av röntgen säger att OM där överhuvud taget är någon förändring sedan sist så är den så marginell att man inte är helt säker. LYCKA!

 

Låter jättebra! Hoppas hon får fortsätta att får MR lite då och då så att hon kan känna sig trygg. 

 

Jag kan inte glömma att din neurolog vägrade dig ett D-vitamintest. Så sent som igår läste jag någonstans att nydiagnostiserade MS-patienter oftast har väldigt låga nivåer av D-vitamin i kroppen. Ett sådant test är dessutom en ynkligt liten kostnad jämfört med vad t ex en interferonbehandling kostar. Vi räknade ut att min dotter besparat vården (skattebetalarna) ca 240000 kr under de två år hon hittills har vägrat ta mot sjukvårdens behandling. Det motsvarar 2000 D-vitamintest. Många s k specialister tycks leva med skygglappar och inte ta in några intryck utifrån. Vi gräsrötter läser om ett antal anekdoter, ja t o m riktiga studier, som visar D-vitaminets positiva inverkan på MS men specialisterna tycks både blinda och döva. Det borde räcka med en enda positiv anekdotisk berättelse för att väcka deras nyfikenhet, kan man tycka. Det måste väl för sjutton vara deras jobb att gripa varje halmstrå som kan innebära något positivt för patienterna, i synnerhet som D-vitamintillskott är helt ofarligt även i ganska stora doser.

 

Ja, jag förstår de inte heller. Jag tycker att även om de inte vet säkert så skadar de ju inte att mäta och rekommendera d-vitamin. På min VC var det inget som helst problem, min läkare sa ja direkt och tyckte att det var bra att jag tog extra d-vitamin.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Hittade denna mycket intressanta blog om Maria Gustavsson som har MS och äter paleo/LCHF. Hon tar inte längre bromsmedicin efter svåra biverkningar. Hon skriver lite om Lecitin och de tre vita bovarna; mjöl, mjölk och socker. Läs gärna bakåt i hennes bloginlägg, de är mycket tänkvärda. Och ja, hon tar också extra d-vitamin och hade väldigt fina d-värden.

 

http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/

 

Jag fick resultat från mitt test och jag hade 95 nmol/L. När det provet togs hade jag ätit 5000 IE i 1.5 månad. Nu har jag ökat dosen lite och tänkte hålla en högre dos i två månader och sedan gå tillbaka till 5000 IE lagom till sommaren kommer.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Jag håller på att läsa lite mer och Walh's diet och the Wahls protocool, inspirerad av Marias nya bloginlägg

 

http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/2013/03/the-wahls-protocol.html

 

Terry Wahls äter någon slags paleo typ av diet, hon betonar vildfångad fisk och gräsbeteskött, samt mycket grönsaker och bär. Inget gluten, baljväxter eller mejeriprodukter. Jag tror dieten har utvecklats sedan 2007 när hon började så vissa finljusteringar har gjorts. Jag måste läsa lite mer, men hon verkar inte fettskrämd. "Teorin" bakom dieten är att hon vill maximera den näring, genom mat, som kroppen behöver. 

 

Så här skriver Maria

 

"Grunden är paleolitisk kost. Äta så naturligt som möjligt. Undvika spannmål, bönor, baljväxter och mjölkprodukter. I stort sett äta kött, fisk, ägg, grönsaker, bär och nötter.


Sedan har hon lagt till tydligare riktlinjer:

- 6 DL GRÖNA BLADGRÖNSAKER, varje dag. Spenat, mangold, grönkål mm.
- 6 DL SVAVELRIKA GRÖNSAKER, varje dag. Vitkål, broccoli, sparris, lök, svamp mm.
- 6 DL FÄRGGLADA GRÖNSAKER, varje dag. Rödbetor, morot, hallon, blåbär, körsbär, mm.
- vildfångad fisk eller gräsbetat kött, varje dag
- organ, minst en gång i veckan
- sjögräs, lite varje dag i matlagningen eller rejält en gång i veckan."

 

Det är mycket grönsaker! Jag tror inte jag skulle kunna få i mig så mycket även om jag försökte. Jag försökte hitta vad Terry Wahls skriver på sin blog men jag hittar inte riktigt dessa mängder, så de kanske är fel. Jag äter mycket spenat, avokado, kål, sparris och lök. Lite sämre med den färgade gruppen därför att de har högre kh-värde.

 

Så till min undran: hur mycket vitaminer/mineralen finns i fett? Tex smör, kokosolja, raps och olivolja? Om man äter mycket fett hjälper det mikronutrienterna eller behövs dessa mängder grönsaker? Jag äter mycket grönsaker tycker jag, bara inte i dessa mängder.

 

Finns det något verktyg där man kan lägga in vad man äter och kolla mikronutrienter?

 

I en föreläsning angående D-vitamin säger Terry att hon anser att MS-patienter borde ligga på 55 ng/ml-100 ng/ml därför att det är vid dessa värden man har sett påverkan på skovet. Med lite hjälp från Valin och Liniloto fick jag det konverterat till 137,28 nmol/l-249,60 nmol/l.

Link to comment
Share on other sites

Jag håller på att läsa lite mer och Walh's diet och the Wahls protocool, inspirerad av Marias nya bloginlägg

 

http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/2013/03/the-wahls-protocol.html

 

Terry Wahls äter någon slags paleo typ av diet, hon betonar vildfångad fisk och gräsbeteskött, samt mycket grönsaker och bär. Inget gluten, baljväxter eller mejeriprodukter. Jag tror dieten har utvecklats sedan 2007 när hon började så vissa finljusteringar har gjorts. Jag måste läsa lite mer, men hon verkar inte fettskrämd. "Teorin" bakom dieten är att hon vill maximera den näring, genom mat, som kroppen behöver. 

 

Så här skriver Maria

 

"Grunden är paleolitisk kost. Äta så naturligt som möjligt. Undvika spannmål, bönor, baljväxter och mjölkprodukter. I stort sett äta kött, fisk, ägg, grönsaker, bär och nötter.

 

Sedan har hon lagt till tydligare riktlinjer:

 

- 6 DL GRÖNA BLADGRÖNSAKER, varje dag. Spenat, mangold, grönkål mm.

- 6 DL SVAVELRIKA GRÖNSAKER, varje dag. Vitkål, broccoli, sparris, lök, svamp mm.

- 6 DL FÄRGGLADA GRÖNSAKER, varje dag. Rödbetor, morot, hallon, blåbär, körsbär, mm.

- vildfångad fisk eller gräsbetat kött, varje dag

- organ, minst en gång i veckan

- sjögräs, lite varje dag i matlagningen eller rejält en gång i veckan."

 

Det är mycket grönsaker! Jag tror inte jag skulle kunna få i mig så mycket även om jag försökte. Jag försökte hitta vad Terry Wahls skriver på sin blog men jag hittar inte riktigt dessa mängder, så de kanske är fel. Jag äter mycket spenat, avokado, kål, sparris och lök. Lite sämre med den färgade gruppen därför att de har högre kh-värde.

 

Så till min undran: hur mycket vitaminer/mineralen finns i fett? Tex smör, kokosolja, raps och olivolja? Om man äter mycket fett hjälper det mikronutrienterna eller behövs dessa mängder grönsaker? Jag äter mycket grönsaker tycker jag, bara inte i dessa mängder.

 

Finns det något verktyg där man kan lägga in vad man äter och kolla mikronutrienter?

 

I en föreläsning angående D-vitamin säger Terry att hon anser att MS-patienter borde ligga på 55 ng/ml-100 ng/ml därför att det är vid dessa värden man har sett påverkan på skovet. Med lite hjälp från Valin och Liniloto fick jag det konverterat till 137,28 nmol/l-249,60 nmol/l.

Vad kul att du hittat min blogg!

 

Jag tänkte bara tydliggöra lite. Dr. Wahls kost är i stort sett LCHF utan mjölkpridukter. Hon koncertrerar sig på att få i sig så mycket näringsänen hon kan och är absolut inte rädd för fett. Tvärtom så betonar hon vikten av hur viktigt fett, speciellt mättat och omega3, är för järnan och uppbyggnad av myelin.

 

Vad gäller grönsaker så kan man tänka sig att man ska få i sig en rågad mattallrik av varje grönsaksgrupp. Det är inte så svårt som man tror.

 

Kokosolja är 100% fett och har inga vitaminer eller näringsämnen. Olivolja innehåller lite E -vitamin. Rapsolja innehåller  A, D och E vitamin. Smör innehåller A, E och B12, men kom ihåg att det är en mjölkprodukt.

Link to comment
Share on other sites

Hej Maria!

 

Hoppas det var ok att jag nämnde ditt bloginlägg. Det verkar vara flera här som har andra sjukdomar/svårigheter än MS, där Terrys tänkande kan vara intressant, så jag tyckte det var värt att posta.

 

Vad gäller grönsakerna får jag helt enkelt jobba på att få upp mängden! Vad jag förstår av det du skriver så är grönsakerna viktiga för mineraler. Jag läste att Terry även rekommenderar buljong så det är mitt nästa projekt. 

 

Intressant att hon tycker fett är viktigt. När jag blev sjuk tänkte detsamma angående nervtrådar och myelin, att fett borde vara väldigt viktigt att få i sig. 

 

PS. Överlag tycker jag Terry Wahls verkar ha väldigt vettiga åsikter.

Link to comment
Share on other sites

Instämmer med Lotte ovan. Väldigt intressant och lärorik tråd!

 

Plack nämndes i ett skede i tråden. Det är lite intressant att plack ju även är det man finner i artärer i hjärtat vid problem med hjärt/kärl-hälsa. Detta tycks kopplat till effekter av oxidativ stress vilket leder till att ex. glykeringsprocesser förstör strukturproteiner i kroppen, ex med plack som följd. När sedan kroppens primära cellbyggnadsmaterial, dvs kolesterolet, inte klarar av att reparera dess proteinstrukturer så blir det som det blir.

 

Det som är riktigt intressant är att den här typen av kroppslig nedbrytning återkommer i väldigt många s.k. vällevnadssjukdomar av idag. Det är således inte omöjligt att en kosthållning (eller något annat) som hade som följd att ex. glykeringseffekter minskades i princip skulle kunna utrota en stor del av inte bara modernt mänskligt lidande utan även de stora vårdkostnader vi idag dras med och hotas av än mer i framtiden.

 

Om det finns någon sådan kosthållning? Tja...det verkar så.

 

Sedan finns så klart ofta individuella variationer och genetiska faktorer som kan förvärra eller göra  den här typen av problem troligare.

Link to comment
Share on other sites

Instämmer med Lotte ovan. Väldigt intressant och lärorik tråd!

 

Plack nämndes i ett skede i tråden. Det är lite intressant att plack ju även är det man finner i artärer i hjärtat vid problem med hjärt/kärl-hälsa. Detta tycks kopplat till effekter av oxidativ stress vilket leder till att ex. glykeringsprocesser förstör strukturproteiner i kroppen, ex med plack som följd. När sedan kroppens primära cellbyggnadsmaterial, dvs kolesterolet, inte klarar av att reparera dess proteinstrukturer så blir det som det blir.

 

Det som är riktigt intressant är att den här typen av kroppslig nedbrytning återkommer i väldigt många s.k. vällevnadssjukdomar av idag. Det är således inte omöjligt att en kosthållning (eller något annat) som hade som följd att ex. glykeringseffekter minskades i princip skulle kunna utrota en stor del av inte bara modernt mänskligt lidande utan även de stora vårdkostnader vi idag dras med och hotas av än mer i framtiden.

 

Om det finns någon sådan kosthållning? Tja...det verkar så.

 

Sedan finns så klart ofta individuella variationer och genetiska faktorer som kan förvärra eller göra  den här typen av problem troligare.

 

Det är lite det Ann Fernholm skriver om, eller hur? Överlag, vad som verkar vara gemensamt i alla MS-dieter är att man på ett eller annat sätt drar ned radikalt på socker. Dom flesta förespråkar gluten och mejeri fritt och redan där har du skurit bort en stor del. Även de som förespråkar "whole grains" tar bort en stor del av den problematiska maten. Jag tror att vilken typ av fett man sedan äter är så att säga sekundärt till att skära bort "sockret" så länge man bara inte äter fettsnålt, även om omega3/omega6 halten är viktig.

Link to comment
Share on other sites

Lägger upp transcripts av 3 föreläsningar på kost, vitaminer och mineraler av Terry Wahls som jag hittade. De är väldigt intressanta, speciellt för människor med magproblem eller auto-immuna sjukdomar eller personer intresserade av paleo kost. Hon har tankar om raw food, hon diskuterar baljväxter, soja, starchy food etc. Detta är alltså föreläsningar som har inspelats och skrivits ned.

 

https://dl.dropbox.com/u/51009938/Transcipts-DrWahls-TroubleInYourGutTranscript.pdf

https://dl.dropbox.com/u/51009938/Transcipts-DrWahls-Nutrition-Interventions.pdf

https://dl.dropbox.com/u/51009938/Transcription-Dr_Wahls-Vitamin_D.pdf

 

Om någon är intresserad kan jag även posta ljudfilerna.

 

 

Rekommenderas varmt!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...