LenaK

MS och LCHF med eller utan D-vitamintillskott

Recommended Posts

Någon efterlyste en tråd om MS och LCHF, något även jag är intresserad av, så jag hoppas på många inlägg! 

 

Jag har en dotter med diagnosen MS sedan snart 15 år. För knappt två år sedan började hon med LCHF och så småningom även D-vitamintillskott 5000 IE per dag. Detta innebär att det är svårt att veta om det är kost och/eller D-vitamintillskott som har bidragit till en symtomfri tillvaro. Hon har visserligen "bara" haft ca ett skov per år men är nu symtomfri sedan två år........ Till saken hör att en livslång behandling med interferon var inplanerad av den s k specialistsjukvården, som mer eller mindre rycker på axlarna när dottern pratar om kost och D-vitamin och dessutom reagerade med viss upprördhet när hon bestämde sig för att i vart fall tills vidare tacka nej till behandlingen och istället kostbehandla. Tragiskt! Ingen har heller under alla dessa år brytt sig om att testa hennes D-vitaminnivå.

 

Däremot "råkade" jag nämna om hennes sjukdom för en ung allmänläkare. Hans kommentar var: Hon tar väl D-vitamintillskott! Ibland (ganska ofta) får man en känsla av att ju finare titel/tjänst de har inom vården desto mer "insnöade" är de. 

 • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Lena

 

Jag är väldigt intresserad av en MS och LCHF tråd! Blev inlagd akut i julas pga inflammationer i centrala nervsystemet och har en trolig MS-diagnos hängande över mig (om jag någonsin får tid på neuromottagningen). Är fortfarande sjukskriven så inflammationerna har inte läkt än. Startade med LCHF så fort jag kom hem från sjukhuset samt extra D-vitamin, magnesium och omega-3. Är lite orolig över de bromsmediciner jag troligtvis kommer att få och biverkningar av dom.

 

Jag har svårt att säga om min kost eller vitaminer har påverkat sjukdomsförloppet något, eftersom jag är mitt uppe i det. Men jag hoppas på att kunna lindra/förhindra framtida skov.

 

Glömde och säga att jag också dragit ned på mejeriprodukter, vet ej om det är nödvändigt men det nämns ibland i samband med MS. Min mage knorrar och bubblar när jag äter mat med grädde och CF i så jag tänkte att jag skulle testa.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Lena

 

Jag är väldigt intresserad av en MS och LCHF tråd! Blev inlagd akut i julas pga inflammationer i centrala nervsystemet och har en trolig MS-diagnos hängande över mig (om jag någonsin får tid på neuromottagningen). Är fortfarande sjukskriven så inflammationerna har inte lagt sig än. Startade med LCHF så fort jag kom hem från sjukhuset samt extra D-vitamin, magnesium och omega-3. Är lite orolig över de bromsmediciner jag troligtvis kommer att få och biverkningar av dom.

 

Det är DU och ingen annan som bestämmer om du ska ta bromsmediciner eller ej. Det var när min dotter läste om alla biverkningar av den tänkta behandlingen som vi började googla efter alternativ och hittade ett par läkare i Polen resp Österrike, vilka med framgång behandlat MS med lågkolhydratkost. Du, som har en nydiagnostiserad MS, har enligt dessa läkare mycket stor möjlighet att behandla sjukdomen med lågkolhydratkost.

Här kan du läsa om Wolfgang Lutz' behandling av MS-patienter och vad man kan förvänta sig för resultat  http://www.second-opinions.co.uk/diet-for-ms.html

 

Mitt råd är att ge LCHF och D-vitamin 5000 IE per dag en chans innan du börjar med ev bromsmediciner. Begär snarast ett test av D-vitaminnivåerna i din kropp. Det ska vara ett  25 hydroxy vitamin D -test.

Det är stor risk att sjukvården protesterar om du vägrar bromsmediciner men säg som min dotter sa när de sa att så här kunde hon väl inte göra. Hon svarade: "Det kan jag väl, det är min kropp!" De blev faktiskt tysta.

 • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Lena, 

 

Jag har lite frågor angående diet och bromsmedicin. Hur gör ni med mejeriprodukter? Är det något annat din dotter undviker i kostväg pga MS? Tog din dotter någonsin bromsmediciner innan kost och vitamin behandlingen? Vet du något om vanliga biverkning för dessa bromsmediciner?

 

Tack för informationen om d-vitamin test. Ska till specialist läkaren imorgon, ska försöka be om att få testa det. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Lena, 

 

Jag har lite frågor angående diet och bromsmedicin. Hur gör ni med mejeriprodukter? Är det något annat din dotter undviker i kostväg pga MS? Tog din dotter någonsin bromsmediciner innan kost och vitamin behandlingen? Vet du något om vanliga biverkning för dessa bromsmediciner?

 

Tack för informationen om d-vitamin test. Ska till specialist läkaren imorgon, ska försöka be om att få testa det. 

 

Det finns ju olika bromsmediciner men interferon är tydligen väldigt vanlig. Här kan du läsa om den inkl alla ev biverkningar. Det är en lååång lista. http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20071106000045&DocTypeID=7  

Vem vill t ex resten av livet gå och känna sig som om man har influensa, om man istället kan äta gott och må bra?

 

Nej, några bromsmediciner har hon inte tagit eftersom sjukdomen inte har gått vidare till den progressiva fasen och tanken då var att alla önskade barn först skulle födas och ammas färdigt innan bromsmedicin sattes in. Så långt var sjukvården med på noterna. Dessutom har tydligen en graviditet en skyddande effekt såtillvida att det är ovanligt med skov under den tiden. Det verkar som om sjukvården idag är snabbare, än vad de var för 15 år sedan, med att sätta in bromsmedicin så fort någon fått diagnosen MS. Jag tycker mig ana Big Pharma någonstans i bakgrunden.

 

Vad gäller maten, så är det "vanlig" LCHF med smör, ost, grädde och cf. Vad jag vet, så undviker hon inget speciellt. Däremot intar hon en hel del kokosolja, som lär ha positiv effekt på våra hjärnor. 

 

Lycka till hos specialisten imorgon! Om du har möjlighet kan du väl skriva ut följande inkl kommentarer och ta med dig till specialisten. http://blog.vitamindcouncil.org/2013/01/10/new-randomized-controlled-trial-says-vitamin-d-prevents-and-delays-multiple-sclerosis/

Fast vem vet, han/hon kanske är uppdaterad vad gäller den senaste forskningen gällande MS. Å andra sidan finns det inga stora pengar att tjäna på D-vitamin i jämförelse med de vanliga bromsmedicinerna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar som om sjukvården idag är snabbare, än vad de var för 15 år sedan, med att sätta in bromsmedicin så fort någon fått diagnosen MS. Jag tycker mig ana Big Pharma någonstans i bakgrunden. vad gäller den senaste forskningen gällande MS. Å andra sidan finns det inga stora pengar att tjäna på D-vitamin i jämförelse med de vanliga bromsmedicinerna.

 

Exakt, det är vad jag har hört, ju fortare bromsmedicinen sätts in desto bättre. Vilket gör mig orolig, jag skulle gärna vänta och se hur kroppen reagerar på kosten/d-vitaminerna. Äter också kokosolja som din dotter. Känner också tryck från familjen som vill att jag ska få behandling (dvs medicin) så fort som möjligt. Dom är med på d-vitaminet, men gnäller om den dos jag tar på 5000 IE. Tror inte de är lika övertygade om kosten (min mamma har varit väldigt negativ till fett och LCHF) och jag tror inte dom vill att jag ska tacka nej till mediciner. Jag vet att det är upp till mig att bestämma men det är svårt när de som stöttar dig när du är sjuk och hjälper dig att navigera vårdköer och dyl. blir besvikna (och oroliga) när man väljer en alternativ väg. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En jag känner har haft MS i 22 år och tagit bromsmedicin nästan lika länge. Nu fick hon tyvärr cancer också och det första man gjorde var att ta bort bromsmedicinen på grund av att den i sig är tumörbenägen.

 

Chansen är tydligen väldigt väldigt liten att man skall få cancer av just bromsmedicinen. Man tror heller inte att hon fått sin cancer av den men valde att ta bort den för säkerhets skull. Det är ju trots allt lite som att välja mellan pest och kolera.

 

Hon åt LCHF innan hon blev sjuk men har mer eller mindre blivit tvingad att sluta eftersom hon har tillbringat mycket tid på sjukhus och där går det inte att få någon LCHF anpassad kost. Tyvärr :(

 

//Lars

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Exakt, det är vad jag har hört, ju fortare bromsmedicinen sätts in desto bättre. Vilket gör mig orolig, jag skulle gärna vänta och se hur kroppen reagerar på kosten/d-vitaminerna. Äter också kokosolja som din dotter. Känner också tryck från familjen som vill att jag ska få behandling (dvs medicin) så fort som möjligt. Dom är med på d-vitaminet, men gnäller om den dos jag tar på 5000 IE. Tror inte de är lika övertygade om kosten och jag tror inte dom vill att jag ska tacka nej till mediciner. Jag vet att det är upp till mig att bestämma men det är svårt när de som stöttar dig när du är sjuk och hjälper dig att navigera vårdköer och dyl. blir besvikna (och oroliga) när man väljer en alternativ väg.

Jag förstår precis hur du känner dig! Alla vill ju så väl!

 

Med tanke på att du har en så kort sjukdomshistoria har du i vart fall väldigt snabbt tagit tag i dina problem genom kostomläggning och D-vitamintillskott. Frågan är om det kan spela någon roll om du inväntar ett eller ett par nya skov, som kanske dessutom aldrig inträffar, innan du börjar med bromsmediciner. Om jag inte har missförstått din situation så var detta ditt första skov. Det innebär att du är i samma situation som deltagarna i den studien som jag länkade till ovan. Resultatet var lysande för dem som fick D-vitamintillskott (i snitt 7000 IE per dag):

 

After 12 months, the researchers found the following:

 • Baseline vitamin D levels of the vitamin D group were 13.7 ng/ml and 16.4 ng/ml in the placebo group. They did not report the vitamin D levels after the trial, but did mention the vitamin D levels were “optimized” in the vitamin D group and not in the placebo group (which would be expected at 50,000 IU/week).
 • Zero patients in the vitamin D group experienced a second demyelinating attack, while five of the 11 placebo patients did, and this was highly statistically significant (p=.007). When a patient experiences a second demyelinating attack, MS is diagnosed. Thus, this is another way of saying, zero of the vitamin D group patients were diagnosed with MS in these 12 months, while 5 of the 11 placebo patients were.
 • The incidence rates of positive MRI findings, such as black holes, cortical, juxtacortical, corpus callosal, new gadolinium-enhanced, and new T2 lesions were significantly lower in the vitamin D treatment group than in the placebo group. The incidence rate for black holes in the vitamin D group was 84% less than the placebo group
Observera de väldigt låga nivåerna av D-vitamin hos deltagarna i början av studien. Nivån bör vara minst 30 ng/ml. De hade alltså bara hälften så höga nivåer.

 

Till sist ett gott råd inför läkarbesöket imorgon: Skriv ikväll upp alla frågor som far genom huvudet, annars är risken stor att du glömmer att ställa många av frågorna! Jag talar av egen erfarenhet. :(

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hon åt LCHF innan hon blev sjuk men har mer eller mindre blivit tvingad att sluta eftersom hon har tillbringat mycket tid på sjukhus och där går det inte att få någon LCHF anpassad kost. Tyvärr :(

 

//Lars

 

Tala om att stjälpa istället för hjälpa!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

om ni inte sett detta, kan va värt att ta del av deras upplevelser: där finns två personer med MS som på olika sätt håller den schack, hård träning respektive paleo (LCHF):

 

1) Skånske Daniel

- http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/116625?programid=3103

- http://mina-utmaningar.blogspot.se/

 

2) Terry Wahls

-http://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc 

 

//Marie

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På 80 talet fanns ingen bromsmedecin mot ms. Min man provade med att lägga om kosten, byta ut all amalgam äta stora mängder c vitamin,D vitamin. Sakta men säkert blev han sämre. När väl bromsmedecinen kom hade han ingen hjälp av den. Hans ms hade gått för långt. Jag vill inte verka negativ men ms är ingen lek. Min man skulle ge allt för att ha fått chansen att få medicinen. Han är nu helt rullstolsburen. Vi äter båda två lchf sedan i somras och vi har alltid ätit krav och närodlad mat och olika kosttillskott. Vi har alltid haft ett öppet sinne till olika alternativ. Men man skall vara försiktig konsekvenserna kan bli tuffa.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag jobbar med MS patienter utomlands och det dar att de inte bryr sig om D vitamin later smatt sinnessjukt!

 

Angende bromsmediciner, och nu ska jag inte springa lakemedelsbolagens arenden, men tank pa att alla inte far alla biverkningar pa listan, vissa far manga och vissa far inga biverkningar alls. For en del personer ar det vart de biverkningar de far med tanke pa hur daliga de var innan medicinering medan andra inte tycker det ar vart det, biverkningarna ar for svara och injektionerna outhardliga. Och att det finns bromsmediciner for MS ar lite smatt revolutionerande med tanke pa att for x antal ar sedan inte fanns nagon behandling alls. Och for vissa MS-typer finns det ju tyvarr ingen behandling att ge. 

 

Arligt talat tror jag att jag ocksa skulle ha i alla fall forsokt med kostbehandling om jag fatt diagnosen och inte hoppat pa medicinering pa en gang (beroende pa hur dalig jag varit saklart).

 

Mitt tips, forutom att insistera pa D vitamintest, ar att se till att gora MR undersokning regelbundet (men det gors ju under medicinering ocksa) for att se sa att inga nya plack bildats under kostbehandlingen. Och da kan ju lakaren se svart pa vitt att det funkar. Och gor det inte det, well, da har du ju gett det ett forsok i alla fall. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar som om sjukvården idag är snabbare, än vad de var för 15 år sedan, med att sätta in bromsmedicin så fort någon fått diagnosen MS. Jag tycker mig ana Big Pharma någonstans i bakgrunden.

 

 Nja. Forvisso ar det riktigt snabba pa att satta in behandling tidigt idag, men det beror snarare pa att bromsmedicinerna ar valdigt effektiva nar det galler att bromsa sjukdomsforloppet och ju tidigare man motverkar plackbildning desto storre chans ar det att man slipper/kan fordroja de kroppsliga problem MS orsakar. Medicinen kan ju inte bota de skador som redan uppstatt utan bara fordroja processen. 

 

Och for 15 ar sedan hade de inte den medicinering eller de mojligheter att diagnostisera som de har idag. Tank er de lakare som jobbade med MS patienter da och bara kunde sta och mer eller mindre titta pa nar deras patienter bara blev samre och samre, for dem maste det ha varit ett halleluja-moment att till slut ha en behandling som funkar. Och da ska vi inte tala om patienterna!

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arligt talat tror jag att jag ocksa skulle ha i alla fall forsokt med kostbehandling om jag fatt diagnosen och inte hoppat pa medicinering pa en gang (beroende pa hur dalig jag varit saklart).

 

Mitt tips, forutom att insistera pa D vitamintest, ar att se till att gora MR undersokning regelbundet (men det gors ju under medicinering ocksa) for att se sa att inga nya plack bildats under kostbehandlingen. Och da kan ju lakaren se svart pa vitt att det funkar. Och gor det inte det, well, da har du ju gett det ett forsok i alla fall. 

 

Det är så jag känner. Jag vill försöka och se vad kostbehandling och d vitamin kan göra innan jag startar med bromsmedicin. Det är ju mitt första skov, och MS diagnosen är inte fastställd än. Jag tar en eventuell MS diagnos på stort allvar, det är ju därför jag har gjort drastiska förändringar, för att göra det bästa jag kan från mitt håll.

 

Anneli, kan du förklara vad plack är? Och vad är ett kontrastladdande plack? Kan man se gamla skador på MR, dvs gamla inflammationer?

 

Hur ofta bör man göra MR undersökning för att ha koll? En gång per år?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ska forsoka forklara sa bra och ratt som mojligt, jobbar bara med MS pa engelska sa jag har lite svart med terminologin. 

 

Skleros (plack) betyder ju forhardnad och det ar forhardnader i nervcellens myelin man talar om nar det galler multipel skleros. Ordet multipel ar ganska viktigt da man maste ha fatt forhardnader pa mer an ett stalle mer an en gang. Dessa plack visar sig som vita flackar pa en MRI, men man kan ha vita flackar anda, t ex folk som roker visar dessa flackar utan att ha MS!

 

Nar dessa flackar uppstar paverkas man genom skov och man "ska" ha mer an ett skov for att fa en diagnos faststalld. Dessutom ska tva eller fler symptom uppvisas, t ex fel pa synen och i en arm eller ett ben. Och dar har du multipel. 

 

Men man kan ha plackbildning utan att kanna av det ocksa, darfor ar MRI guld vid diagnostisering. Om din andra MRI visar nya plack som inte var dar vid din forsta MRI sa har du haft ett skov. 

 

Idag kan lakare stalla diagnosen MS utan att du haft mer an ett skov och man ska uppfylla tva av tre kriterier (The McDonald Criteria): Plack pa MRI, positiv lumbar punction eller positiv nerve conduction studies (man mater hastigeten i nerverna i armar eller ben for att se om nagon nerv ar skadad). Vi anvander oss valdig sallan av lumbar punction och staller helst diagnos med MRI och nerve conduction studies, mer skonsamt for patienten. 

 

Om vi har en patient med pagaende skov skickar vi denne pa en MRI med kontrast for att kunna se inflammation in action, det ar vad jag TROR ar kontrastladdande plack. 

 

Jag tror ocksa att man kan se skillnad pa farska och gamla skador pa MRI, men framforallt ska man gora MRI regelbundet for att se och jamfora nya skador med de fran foregaende MRI scan. 

 

Vara stabila patienter gor MRI en gang per ar for att se deras progress, ganska manga som har behandling uppvisar inga nya skador alls under ett ar. De som byter medicinering gor en MRI i borjan och sedan en gang per ar (detta ar sarskilt aktuellt nu eftersom sa manga tabletter har kommit ut pa marknaden och patienterna vill slippa de plagsamma injektionerna). Har man skov gors en for att se progress. Patienter utan diagnos kan fa gora en scan inom ett par manader igen tillsammans med de andra undersokningarna jag namnde. 

 

Gud vilket inlagg! Hoppas jag forklarat nagorlunda bra och ratta mig garna nagon om jag har fel i nagot. Dock ska jag tillagga att det kan skilja sig mellan metoder och undersokningar, jag vet tyvarr inte vad som ar rutin in Sverige. 

 • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag snubblade över

precis. Det är en läkare i USA som själv hade MS och har ätit sig frisk med en anpassad stenålderskost. Hon har också en hemsida och bedriver studier på andra MS-patienter. Kan ju vara intressant?

 

Tillagt: ska påpekas att hon gjorde massor av förändringar i sin kosthållning samtidigt. Det går alltså inte att utröna om effekten kom av det ena eller det andra, eller möjligen av några olika saker i samverkan.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I sverige skilljer det sig mellan de olika lanstingen hur ofta man överhuvudtaget får träffa en neurolog och om man får göra en ny MR.

I stockholm är det jätte svårt att få göra ny MR om det inte skett något i sjukdomsförloppet.

Jag vet inte hur det ser ut på andra ställen i Sverige.

Jag vet att det är brist på Neurologer nästan över allt så besök hos sin läkare brukar bli vart tredje till femte år, om inget nytt händer.

Eftersom du bara har fått ett skov så kan det faktisk vara så att du inte får några fler. Jag vet personer som bara haft ett skov (som de själva vet).

En del får skov vart 10 år bara, det är så olika vilken typ av MS man har.

Att ändra sin kost är aldrig fel och D vitamin är jätte bra, men var försiktig. :)
 

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I sverige skilljer det sig mellan de olika lanstingen hur ofta man överhuvudtaget får träffa en neurolog och om man får göra en ny MR.

I stockholm är det jätte svårt att få göra ny MR om det inte skett något i sjukdomsförloppet.

Jag vet inte hur det ser ut på andra ställen i Sverige.

Jag vet att det är brist på Neurologer nästan över allt så besök hos sin läkare brukar bli vart tredje till femte år, om inget nytt händer.

Eftersom du bara har fått ett skov så kan det faktisk vara så att du inte får några fler. Jag vet personer som bara haft ett skov (som de själva vet).

En del får skov vart 10 år bara, det är så olika vilken typ av MS man har.

Att ändra sin kost är aldrig fel och D vitamin är jätte bra, men var försiktig. :)

 

 

Tack! Trots att jag bara haft med neurologen att göra sen i julas så vet jag redan vad du menar om underbemanning. Jag hade tur som hade någon som kunde ryta åt systemet åt mig för att få läkartid i rimlig tid.

 

Dom vägrade dock ta D-vitamin test men var öppna mot att låta mig vänta lite med bromsmediciner.

 

Tack Anneli för den innegående förklaringen. Är "lumbar punction" ryggmärgsprov?

 

Lena, jag gjorde som du sa och skrev ned alla mina frågor.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men det kan inte vara sant att man traffar sin neurolog sa sallan?! Det ar ju skandal! Som langst gar det ett ar mellan besoken for vara patienter, sex manader ar vanligare. Aven de patienter som foljs upp via lakaren pa vardcentralen traffar neurologen minst en gang om aret. 

 

Jag menar, visst kan patienten vara stabil i sin MS, men det kan ju forekomma tysta skov som maste undersokas med MRI. Dessutom hander det sa mycket i MS omradet och dessa forandringar kan ju vara bra att informera patienten om. Nya mediciner, tabletter istallet for injektioner, nya injektionsverktyg, det dar med D vitamin, clinical trials och gud vet vad.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Men det kan inte vara sant att man traffar sin neurolog sa sallan?! Det ar ju skandal! Som langst gar det ett ar mellan besoken for vara patienter, sex manader ar vanligare. Aven de patienter som foljs upp via lakaren pa vardcentralen traffar neurologen minst en gang om aret.

"Jag tror att för ut om det att det saknas neurologer kan bero på att man i Sverige bestämt att alla som remitteras till en specialist inte skall behöva vänta mer än 3 månader. Det innebär böter om detta inte sker. Resultatet blir att man får ett nybesök och sedan får man vänta. Det gäller att hålla sig ajour via nätet för att få veta nyheter och sedan hoppas att man kan få en telefontid för att be om något.Jag brukar säga att man måste vara frisk för att vara sjuk."

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack! Trots att jag bara haft med neurologen att göra sen i julas så vet jag redan vad du menar om underbemanning. Jag hade tur som hade någon som kunde ryta åt systemet åt mig för att få läkartid i rimlig tid.

 

Dom vägrade dock ta D-vitamin test men var öppna mot att låta mig vänta lite med bromsmediciner.

 

Tack Anneli för den innegående förklaringen. Är "lumbar punction" ryggmärgsprov?

 

Lena, jag gjorde som du sa och skrev ned alla mina frågor.

 

Det är för sorgligt att de vägrade D-vitamintestet, när du uttryckligen bad om det!. Din läkare borde ju visat lite nyfikenhet, tagit chansen att ev lära sig något nytt. Uttryckte han någon uppfattning om D-vitamin? Jag kollade kostnaden för D-vitaminprovet för något år sedan, ca 120 kr kostar det! Vad är det mot kostnaden för en livslång behandling med bromsmediciner.

Läs denna fantastiska "solskenshistoria":   http://robertbakermdhealthnewsletter.blogspot.se/2010/06/case-history-complete-remission-of-16.html

Jag är ledsen att jag inte kom ihåg att länka till den innan ditt besök hos läkaren. Här är ytterligare ett "newsletter" ang MS och D-vitamin. http://robertbakermdhealthnewsletter.blogspot.se/2010/07/update-on-multiple-sclerosis-and.html  Jag håller med Anneli att det inte är klokt att det inte är rutin med D-vitamintest. Varför ligger vi så långt efter i Sverige!?, kan man undra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är för sorgligt att de vägrade D-vitamintestet, när du uttryckligen bad om det!. Din läkare borde ju visat lite nyfikenhet, tagit chansen att ev lära sig något nytt. Uttryckte han någon uppfattning om D-vitamin? Jag kollade kostnaden för D-vitaminprovet för något år sedan, ca 120 kr kostar det! Vad är det mot kostnaden för en livslång behandling med bromsmediciner.

 

Hon var mycket bestämd när hon talade om för mig att det inte finns några bevis för någon korrelation mellan MS och d-vitamin brist. Hon berättade att mottagningen samma dag eller dagen innan tagit ett policy beslut om att inte ta några d vitamin tester på någon av sina patienter. Jag antar att det skulle vara 120 kr X många patienter och vara dyrt för dom. Men hon var inte emot att jag "tog någon tablett om dagen", men pratade inte om vilken dos. Jag ska prova med min husläkare och om det inte går, finansiera ett test själv.

 

Min pappa har precis fått sina d-vitamin värden mätta och han hade 37 fast han är ute väldigt mycket under dagen.

 

Tack för artiklarna, nu är jag jätte-nyfiken på mitt d-vitamin värde.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

George Jelinek är professor i medicin och har skrivit boken Overcoming Multiple Sclerosis. Han har själv MS men är symptomfri. Enligt honom är MS en modern livsstils-sjukdom som kan motverkas med förändringar i livsstil.

 

"In his new book Overcoming Multiple Sclerosis Professor Jelinek reviews the core principles of staying well after a diagnosis of MS, building on Taking Control of Multiple Sclerosis and the surprising conclusion that MS is a disease largely determined by lifestyle factors. Diet, sunlight, exercise, meditation, preventing depression, resolution of difficult emotional issues and other lifestyle factors are all examined in light of the massive growth in high quality medical research in recent years. This new research supports that attention to these factors can significantly improve quality of life and chance of recovery for people diagnosed with MS."


http://www.overcomingmultiplesclerosis.org

 

Ann Boroch är nutritionist och naturopat och har skrivit böckerna Healing Multiple Sclerosis och The Candida Cure. Även hon har diagnosen MS men är symptomfri.

 

"Ann believes that perfect health is within your reach. She was diagnosed with the debilitating disease Multiple Sclerosis at the age of 24 and has been symptom free for 17 years. Ann has authored two books, Healing Multiple Sclerosis: Diet, Detox & Nutritional Makeover for Total Recovery, released 2007, and The Candida Cure, released 2009. Healing Multiple Sclerosis reveals her personal journey of reversing MS, the main factors that cause MS and other autoimmune diseases, and the solutions to turning these conditions around. The Candida Cure is a 90-day program that is the baseline to getting all her clients well by clearing infection and inflammation in the body."


http://www.annboroch.com/

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Rickard för tipsen, ska definitivt läsa. Intressant om depression, har själv haft 2-3 riktigt svåra år innan min MS bröt ut och läkaren jag träffade tog det mycket allvarligt. Hon var också väldig starkt för motion. Vet du om någon av dessa författare förespråkar en spannmålsfri kost?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Rickard för tipsen, ska definitivt läsa. Intressant om depression, har själv haft 2-3 riktigt svåra år innan min MS bröt ut och läkaren jag träffade tog det mycket allvarligt. Hon var också väldig starkt för motion. Vet du om någon av dessa författare förespråkar en spannmålsfri kost?

 

Så intressant att du har lidit av depression, i synnerhet med tanke på att depression på sina håll behandlas med, ja just det.........D-vitamin.

 • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.