HelgeK

Kritik mot högkolhydratkostråden

Recommended Posts

Bengt Nilsson    957

Överläkaren Christer Enkvist skrev denna debattartikel på DN redan 2004:

"Fel att vi blir feta av fett". Läkare: Lika dumt som att vi blir gröna av att äta grönsaker.
http://www.dn.se/arkiv/debatt/fel-att-vi-blir-feta-av-fett-lakare-lika-dumt-som-att-vi-blir-grona-av-att-ata-gronsaker/

Han skrev på Aftonbladet 2009:

"Frukten gör dig fet"
http://www.aftonbladet.se/halsa/article11805578.ab

 

  • Like 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
HelgeK    920

 

 

Den här studien gjorde Ronald M. Krauss m. fl. 2010, egentligen gjordes den redan 2007. Men ingen tidskrift ville ta in den förrän 2010.  Se: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824150/      Studien visar att mättat fet inte var skadligt för hälsan, och därför tog det tre år  innan artikeln blev publicerad.

Ronald M. Kraus var en av de som Nina Teicholz intervjuade inför boken "The Big fat Surprise" , och i denna video är han med som moderator. men egentligen är det väl en väl meriterad forskare, som ställer upp för en jounalist som skrivit en viktig bok om felaktiga kostråd.

Ancel Keys forskning  var betald av sockerindustrin sedan 1940, och syftet var .att frikänna sockret och lägga skulden på fett istället. På 1970-talet fick sockerindustrin de företag som använder mycket socker i sin produktion, att finansiera forskning, som tog bort ansvaret från sockret. Gary Taubes räknar upp en del företag i "The case against Sugar". Coca-Cola är ett av företagen. Ingen överraskning direkt.  

 

.  

 

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
HelgeK    920

Den här artikeln av Tommy Cederholm, som representera både SNF och SLV bemöts av Jonas Lindblom som deltog i SBU rapporten "Mat vid fetma".

                    http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2014/06/Fettintag-och-hjartsjukdom-i-omstridd-metaanalys/

 

Jag tror det kan vara bra med en tråd där man kan hitta olika kritik mot högkolhydrat kosten, så man vet var man kan leta efter passade  artiklar o. dyl. vid behov. 

  • Like 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nyligen argumenterade 717 kanadiska läkare och andra hälsoarbetare i ett öppet brev till myndigheterna om vilka ändringar de ville se i officiella kostråden.  Finns en massa hänvisningar till deras källor i brevet. Det rör sig faktiskt om två brev. Detta är det nyaste - från juli 2017.

https://drive.google.com/file/d/0B8jdVsC8-uKEZXJIamZ4TUIwOTQ/edit

Deras förra brev (då var de 212 som underskrev) är från december 2016

https://drive.google.com/file/d/0B8jdVsC8-uKER0JnUjlIY2dyUEU/edit

 

Deras sammanfattade huvudkritikpunkter är dessa:

Siffrorna inom parantes visar till forskning som de baserar kraven på. Källorna (links) finns i huvuddokumentet.

Points for Change  

The Canadian Dietary Guidelines should:


 1. Clearly communicate to the public and health-care professionals that the low-fat diet is no longer supported, and can worsen heart-disease risk factors (5,6,7,8,22,24,27,31,34, 35).

2. Be created without influence from the food industry (4).

3. Eliminate caps on saturated fats (8,20,22,34, 35).

4. Be nutritionally sufficient, and those nutrients should come from real foods, not from artificially fortified refined grains (9, 34, 35).

5. Promote low-carb diets as at least one safe and effective intervention for people struggling with obesity, diabetes, and heart disease (10,11,13,21,27,34).

6. Offer a true range of diets that respond to the diverse nutritional needs of our population (12).

7. Recognize the controversy on salt and cease the blanket "lower is better” recommendation (15,16,26,33,34,36).

8. Stop using any language suggesting that sustainable weight control can simply be managed by creating a caloric deficit (14,21,27,28,29,30,32).

9. Cease its advice to replace saturated fats with polyunsaturated, refined vegetable oils to prevent cardiovascular disease (17,18,19,20).

10. Stop steering people away from nutritious whole foods, such as whole-fat dairy and regular red meat (18,34). 

11. Include a cap on added sugar, in accordance with the updated WHO guidelines, ideally no greater than 5% of total calories (25).

12. Be based on a complete, comprehensive review of the most rigorous data available. In the absence of randomized clinical controlled trial data, rely on large epidemiologic studies with major clinical outcomes (avoid relying on surrogate endpoint studies), but accept that the level of evidence is less robust. If such data is not available, the Guidelines should remain silent.


 

 

  • Like 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu