Jump to content

”Keto är numera en livsstil, inte en diet”


Recommended Posts

gene-1

Gene och hans far

Gene såg sin älskade pappa kämpa med fettsnål kosthållning för att hantera sin typ 2-diabetes, fram till sin död 2009.

Så började Gene få egna problem med typ 2-diabetes, högt kolesterol och högt blodtryck. Han försökte hantera sina hälsoproblem på samma sätt som hans pappa gjort, men resultaten var en besvikelse.

En dag på jobbet råkade han höra en diskussion om ketogen kost och det fångade Genes uppmärksamhet. Kanske att saker och ting skulle kunna förändras om han gjorde precis tvärtemot kostråden han fått från sjukvården?

Mejlet, översatt från engelska

Min berättelse börjar med min far, Gene D Johnson Sr. Jag älskade att heta Gene. Precis som min pappa. Min mamma ville ha en ”junior” och så fick jag samma namn som min far. Vi var alltid bästa vänner. När jag var en liten pojke räckte det med att han var borta mer än en dag för att jag skulle längta efter honom så att det värkte i hjärtat.

Min pappa lärde mig allt. Vi älskade båda sport. Båda älskade friluftsliv, jakt, leka kull, brottas med varandra och allt annat vi kunde göra tillsammans, inklusive samtala. Min pappa var inte bara den bästa baseballtränaren, han var min största supporter. Jag bara älskade honom.

1978, vid 19 års ålder, bestämde jag mig för att ta värvning. Det krossade mina föräldrars hjärtan. Jag ringde hem nästan varje dag. Jag saknade dem båda och jag saknade att umgås med min pappa. Jag slutade 1981. Samma år som San Francisco 49ers vann Super Bowl.

Min pappa och jag hade säsongsbiljetter. Det var toppen. Men min familj och min pappa hade inte berättat för mig att han var sjuk i diabetes. De ville inte oroa mig medan jag var borta. 1982 genomgick min pappa en kranskärlsoperation. Det gick bra. Före operationen pratade läkaren med mina systrar, min bror och mig om vikten av att äta rätt och träna, att vi skulle hålla oss ifrån fet mat om vi inte ville råka ut för samma sak som vår far.

Borta från kosten var salt, borta var standardmjölk, borta var bacon och ägg. Allt som innehöll fett var borta. Han kämpade med detta tills han var 68 år, fram till 2009 då han avled.
Efter hjärtoperationen gjorde min pappa som han blev tillsagd. Han följde läkarens och dietistens råd om kost och träning. Hans vikt pendlade. Han försökte verkligen och det var svårt för honom att träna eftersom han hade förlorat en fot i en arbetsplatsolycka när han var 26 år. Trots det ansträngde han sig med träning och han jobbade med sin kosthållning. Borta från kosten var salt, borta var standardmjölk, borta var bacon och ägg. Allt som innehöll fett var borta.

Han kämpade med detta tills han var 68 år, fram till 2009 då han avled i akut njursvikt. Faktum är att i princip hela hans kropp var förgiftad och höll inte längre. Men hans huvud var klart. Den dagen han dog var han på en läkarkontroll. Min mamma gick för att köpa en smörgås som de skulle dela på. Min pappa var klar med besöket och på väg ut när han vände sig till sköterskan och sa att han inte mådde bra. Hon visade honom tillbaka till mottagningsrummet. Läkaren kom in för att titta till honom. Samtidigt som läkaren undersökte honom på nytt berättade min pappa, ”Du vet, imorgon är det vår 50-åriga bröllopsdag.” Sen dog han.

2006 var jag på en hälsokontroll och min läkare sa att bortsett från att jag var överviktig såg allt utmärkt ut. 2007 hade jag problem med min balans. Läkaren sa att jag hade problem med ryggen, men att mitt stora problem var att jag hade diabetes. På ett år hade jag gått från utmärkta värden till att ha diabetes. Jag genomgick en operation i ryggen, vilket hjälpte enormt. Nu fick jag Metformin för min diabetes, Simvastatin för mitt kolesterol och Lisinopril för mitt höga blodtryck.

Jag träffade en dietist och hon gav mig en bild av en tallrik och det jag kunde äta. Inget fett, fick jag höra. Jag måste tillämpa portionskontroll. Min pappa brukade ofta prata om hur lika vi var. Vi hade båda dåliga ryggar och diabetes, högt kolesterol och högt blodtryck. Så jag gjorde på samma sätt som min far. Jag följde råden från läkare och dietist. Jag gick ner i vikt, men gick upp allt och lite till. Mitt HbA1c gick ner under 50 och sedan upp igen. Det verkade meningslöst och jag funderade på att bara ge upp.

En dag under lunchpausen på mitt arbete hörde jag två killar som pratade om en knepig diet. Jag fortsatte lyssna, av ren nyfikenhet. Jag blev intresserad och började ställa frågor. En av dem svarade att det handlade om ketogen kost. De berättade mer och jag blev väldigt intresserad. Efter jobbet googlade jag på det och hittade Butter Bob och sedan Diet Doctor

Keto är numera en livsstil och inte en diet för att gå ner i vikt. Det handlar om att få ett bättre och längre liv.
6 maj började jag med LCHF. Jag vägde 126 kilo till mina 175 cm. Idag har jag gått ner nästan 18 kilo. Jag har ytterligare 18 kilo att gå ner, men nu har jag kunnat sluta med insulin, Simvastatin och Lisinopril. Min läkare vill dock att jag fortsätter med Metformin. Mitt blodsocker har gått ner från 16.7 till 7.2 mmol/l och trenden är fortfarande nedåtgående. Mitt blodtryck är 115/80.

Det riktigt sorgliga är att min far skulle kunna vara i livet om han hade funnit den information jag snubblade över. Han hade kunnat få träffa mina tre barnbarn.

Keto är numera en livsstil och inte en diet för att gå ner i vikt. Det handlar om att få ett bättre och längre liv.

Vänligen,
Gene

Kommentar

Gene, grattis till dina fina framgångar! Det är fantastiskt, vissa skulle säga nästan omöjligt, att så snabbt reversera typ 2-diabetes som du tycks ha gjort. Och ändå händer det om och om igen med hjälp ab effektiva livsstilsförändringar. Vi bara måste fortsätta att föra ut budskapet.

Kom igång

Vill du göra det Gene har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Mer

LCHF för nybörjare

Hur man går ner i vikt

Diabetes – så kan du normalisera ditt blodsocker

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på annika@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Fler framgångshistorier

Ta del av över 500 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Video om typ 2-diabetes

Viktnedgång

Stöd Kostdoktorn

Vill du ge ditt stöd till Kostdoktorn och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Inlägget ”Keto är numera en livsstil, inte en diet” dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...