Jump to content

Ta inte bort mitt insulin!


Recommended Posts

GettyImages-511604568-1600×1067

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Evelyne Bourdua-Roy, allmänläkare som driver en LCHF-mottagning i Kanada:

Jag har några patienter på min LCHF-klinik som har haft diabetes i decennier. De lärde sig för länge sedan att räkna kolhydrater och anpassa insulinmängden därefter. Att vara diabetiker är en del av livet och identiteten. De har ju trots allt fått höra från dag ett att typ 2-diabetes är en kronisk och progressiv sjukdom.

En dag får du diagnosen av din läkare. Här i Kanada kontrollerar de allra flesta läkare blodsocker fastande och/eller HbA1c som en del av den årliga hälsokontrollen. När man får ett resultat som inte är normalt kan läkaren skicka sin patient på en glukosbelastning där patienten måste dricka ett glas flytande socker och sedan tas blodprov efter 0, 60 och 120 minuter.

Om ditt fastesocker, ditt HbA1c eller din glukosbelastningen inte är inom det normala spannet får du antingen en diabetesdiagnos, eller en varning att du har pre-diabetes och att det bara är en fråga om tid innan du utvecklar sjukdomen.

Vi vet nu att när du har den här diskussionen med din läkare har processen i kroppen pågått i många år. Om dina insulinnivåer hade blivit testade hade du fått höra att du var insulinresistent redan för många år sedan. På väg mot diabetes, men inte riktigt där än.

Om vi lät våra patienter här i Kanada genomgå Krafts insulintest istället för att bara mäta blodsocker, skulle vi få en helt annan bild. Testet mäter insulinresponsen på en mängd socker. Diabetes kan diagnosticeras flera månader eller till och med år innan glukostoleranstestet kan göra det.

Kraft-Curves-Cummins-1

Men det är klart, om du hade fått diagnosen insulinresistens hade de flesta läkare sagt: ät mindre, träna mer, följ kostråden. That’s it.

Ät mindre, spring mer

Som du förmodeligen redan har läst här på Kostdoktorn så är inte att äta mindre och träna mer en strategi som fungerar i längden. Att räkna kalorier är påfrestande och kan snabbt göra nästan vem som helst besatt. Att träna i timmar varje dag medan du försöker ignorera din hunger kan bara fungera tills du ger upp den masochistiska och tidskrävande metoden. Det är meningslöst lidande. Träning är bra av en mängd anledningar. Men det är inte den bästa metoden om du vill gå ner i vikt.

sharma-obesity-adjustable-gastric-banding2Det är en vanföreställning. Ett förenklat, trångsynt och föråldrat synsätt. Därför att en kalori inte bara är en kalori. Det fungerar inte att bara skapa en negativ kaloribalans och sedan gå ner lite i vikt varje dag tills du når din idealvikt. Om det var så enkelt skulle vi alla göra på det sättet. Det skulle inte finnas någon fetmaepidemi. Det är inte många mäniskor som trivs med att vara överviktiga. Det är inte så många som lägger på sig med flit.

Faktum är att den stora majoriteten av mina överviktiga patienter har bantat och dragit ner på kalorier under hela sina liv. Många har hgenomgått överviktsoperationer och äter mindre än tusen kalorier per dag. Och ändå är de fortfarande överviktiga. Och kroniskt trötta. De flesta har också någon form av kronisk smärta.

För läkarna är det emellertid bekvämt. Vi lägger skulden på dig. Istället för att klandra oss själva för att ha delat ut fel råd i 40-50 år och för att vi vägrar ändra ståndpunkt i frågan.

Följ kostråden

Zoe Harcombe skrev nyligen en strålande artikel om hur den som följer de irländska kostråden med säkerhet utvecklar diabetes. Jag skulle tro att samma resultat skulle kunna uppnås med de kanadensiska kostråden eller kostråden från vilket västerländskt land som helst, som förespråkar kolhydrater och svartmålar fett. Som ett exempel rekommenderar man i Kanada unga vuxna att äta 6-8 portioner spannmål per dag. Det blir lätt upp till 175 gram kolhydrater eller mer, vilket motsvarar 42 teskedar vitt socker. Och det är bara spannmålet. Sedan tillkommer frukt och fettsnåla mejeriprodukter som adderar ännu mer socker till det dagliga intaget.

food-guide-current26lf1-400×526Enligt de kanadensiska kostråden ska kosten de rekommenderar minska risken för fetma, typ 2-diabetes, hjärtsjukdom, vissa typer av cancer, benskörhet samt bidra till din hälsa och vitalitet i stort.

Vi vet att i genomsnitt följer människor kostråden.

Vi vet också att antalet som lider av fetma, typ 2-diabetes och hjärtsjukdom har ökat exponentiellt under de senaste decennierna.

Vad säger det dig?

Är det normalt att vara sjuk?

De flesta av patienterna som deltar i våra LCHF-program vill inte vara sjuka längre. De är överviktiga, har diabetes eller är ständigt trötta, de lider av kronisk smärta och de har inget av den vitalitet som kostråden påstår att de ska ha. De flesta upplever inte heller att de blir speciellt mycket hjälpta av den mängd läkemdel de äter.

Syster Sylvie och jag möter ändå ibland patienter som inte vill vara sjuka längre, men som har svårt att anpassa sig till att inte vara sjuka. De har varit diabetiker i större delen av sina vuxna liv. Ibland har de diabetessmycken, till och med diabetestatueringar! Det är en del av identiteten. De har fått höra att sjukdomen är kronisk och progressiv och att det inte är någonting att göra åt den, utom naturligtvis att ta tabletter och, med tiden, insulin.

Vi har haft patineter som bett oss att inte sänka insulindoserna, även när det helt klart är nödvändigt. Varje liten sänkning var en kamp och den möttes med rädsla, tårar och ångest. Vi har också haft de som hoppat av vårt program efter ett par veckor, trots att de gjorde stora framsteg, gick ner i vikt och kunde minska på sina läkemedel.

I början var jag totalt konfunderad av patienter som inte ville att jag skulle sänka deras läkemedelsdoser och av framgångsrika deltagare som hoppade av halvägs in i programmet.

Jag funderar på om att vara sjuk har blivit det nya normala. För att det helt enkelt är så vanligt. Det är normalt att vara typ 2-diabetiker. Det är normalt att ta många olika typer av läkemedel. Det är normalt att besöka läkaren många gånger per år och där få höra att det inte finns någonting du kan göra åt dina kroniska sjukdomar. Det är normalt att din läkares enda förhållningssätt till din kroniska sjukdom är att berätta att du ska följa kostråden och/eller skriver ut läkemedel. Det är så vanligt att det är normalt.

Och många vill inte stå utanför normen. Även om det innebär att man inte längre är sjuk.

Men att ha livsstilsrelaterade sjukdomar är INTE det nya normala.

Som patient, acceptera inte det ödet. Vänj dig inte vid att vara sjuk. Det är inte en del av din identitet. Det måste inte vara en del av ditt liv. Bli frisk genom att äta ketogent och berätta om det för alla du könner.

Som läkare, acceptera inte att dina patienters kroniska livstilsrelaterade sjukdomar är ett öde att gå till mötes där det inte finns något du kan göra. Patienter är sjuka och kommer att vara sjuka? Glukosnivåerna ökar och midjemåttet växer konstant? Det är inte normalt. Du kan hjälpa till att förändra det. Vägled dem till LCHF. Att se dem bli friskare, det är faktiskt det nya normala.


Dr Èvelyne Bourdua-Roy

Mer

LCHF för nybörjare

Tidigare med dr Bourdua-Roy

Så blev jag LCHF-läkare

”Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt”

Varning: Detta kan orsaka beroende

Det krävs en hel by av baconätare

Video om LCHF

Inlägget Ta inte bort mitt insulin! dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...