Jump to content

Att övervinna de kräsna små


Recommended Posts

GettyImages-133807305-1600×900

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Evelyne Bourdua-Roy, allmänläkare som driver en LCHF-mottagning i Kanada:

Vid min LCHF/keto-mottagning försöker syster Sylvie och jag att lära våra patienter att ha ett öppet sinne för nya kulinariska möjligheter med LCHF, genom att få dem att byta fokus från “allt man måste avståʺ till “alla nya fantastiska möjligheter jag inte visste fannsʺ.

De flesta patienter kommer så småningom fram till hur utsökt LCHF-mat kan smaka. Men det är fortfarande en kamp för många av dem. Och de är vuxna.

Barn kan emelletid ge ordet ”kamp” en helt ny innebörd när det gäller mat. Om du är förälder till ett kräset barn vet du vad jag pratar om. Om du är förälder till ett kräset barn som känner till hur maten smakade före LCHF, då VET du vad jag pratar omt. Du kanske skakar på huvudet och känner dig besegrad, i detta nu.

Jag är allmänläkare, men jag har också en egen familj som består av en pigg treårig dotter, en sömnhatande ettårig son och en äkta man som dras till det farliga high-fat high-carb (men det är ämne för ett annat blogginlägg!).

Jag ammade min son när jag började äta LCHF. Han har ätit LCHF från allra första början så det har inte varit något problem. Han frodas på äggröra med vispgrädde och lagrad cheddar, smör på allt, grekisk yoghurt med 10 procent fett, etc. Den här bebisen kan verkligen äta allt, inklusive sand och smågrus, om han får chansen. Lätt.

Min dotter, å andra sidan, har alltid varit den kräsna typen. Och hon har alltid varit väldigt liten, vi har alltid oroat oss för vad hon äter. Trots våra bästa intentioner och alla våra försök till nyttig kost, har hennes kosthållning sakta och nästan omärkligt transformerats till söt yoghurt, mager kyckling, pasta och allt med socker i.

Det var inte direkt optimalt, minst sagt, att genomlida en svår andra graviditet, sedan en nyfödd som aldrig ville sova och att dessutom behöva gå tillbaka till jobbet tidigt. Det lämnade mig med alltför lite energi att orka kämpa med varje måltid min flicka åt. Om hon överhuvudtaget åt någonting betraktade vi det som en seger.

Att börja med LCHF

Vill du diskutera hur det känns att känna sig besegrad?

Andreas, läkaren bakom Kostdoktorn, sa en gång till mig att LCHF och barn var lätt: servera bara oprocessad, naturlig, riktig mat. Det är det hela.

Det är ett väldigt bra råd.

Det fungerar fantastisk med min son, som föredrar krämiga omeletter framför sand och grus vilken dag som helst. Men Andreas har helt klart inte träffat min treåriga dotter… som föredrar luft framför LCHF.

Nyligen bestämde jag mig för att ta tjuren vid hornen och omvandla min dotter till LCHF:are (åtminstone på hemmaplan, där jag styr). Jag har trots allt ätit LCHF i över ett år och min man hoppade på tåget ungefär ett halvår senare (och det skedde inte utan strid!). Vi äter alla LCHF, utom min kräsna dotter.

Jag har också många föräldrar på min LCHF-klinik som undrar vilken mat de ska ge sina barn när de själva lägger om kosten.

Barn behöver inte nödvändigtvis äta strikt LCHF. Hel, oprocessad mat är rätta vägen att gå, frukt och grönsaker kan vara de huvudsakliga källorna till kolhydrater. Frukt behöver man inte äta dagligen. Glöm inte bort att det existerar inga essentiella kolhydrater, våra hjärnor behöver inte exogena källor av glukos för att fungera som de ska.

Men i praktiken, hur gör du för att övervinna kräsna barn och förvandla dem till glada och blomstrande LCHF:are?

Jag bestämde mig för att fråga några klokare kvinnor som också är läkare och som med säkerhet vet bättre än att bara ge sina kräsna barn söt yoghurt, torr kyckling och pasta. Här är en lista med deras bästa tips:

Allmäna tips

  • Se till att få skräpet ur huset! Om det inte finns där kan det inte ätas. Det gäller ju dig med, förälder.
  • Undvik att belöna med sötsaker (men att belöna dig själv med ett glas rött efter en galen dag är OK).
  • När barnen ber om någonting speciellt (som inte längre finns i huset eftersom du rensat ut allt skräp, eller hur?), svara “vi har inte det, men du kan få det här iställetʺ och presentera alternativ.
  • När du introducerar ny mat servera också någonting du vet att de kommer att äta, någonting de kanske äter och en sak som kan vara värt ett försök. Och fortsätt erbjud ny mat.
  • Ta med barnen till en lokal Bondens marknad, ofta finns smakprov på det du kan köpa innan du bestämmer dig. Dina barn kan bli frestade att smaka de fint upplagda grönsakerna eller ostarna.
  • Låt barnen se Sockerfilmen. Men muta dem inte med mat.
  • Köp bra böcker, som Smakäventyret, av Ann Fernholm och bli inspirerad.

framsida_smakaventyret_RGBHa i åtanke att du inte kommer att vinna varje gång, men du kommer att ha framgång när det gäller att minska på barnens sockerintag, jämfört med andra barn i samma ålder. Det är alltså redan en seger, även på kort sikt. Med tiden kommer du att lära dem saker som de med säkerhet kommer att ha med sig i vuxenlivet, även om du just nu tvivlar på det. Det är åtminstone vad jag säger till mig själv varje dag.

Jag vill gärna få ta del av dina bästa tips och tricks, mat och råd för att vinna över kräsna barn. Kommentera gärna nedan!


Dr Èvelyne Bourdua-Roy

Mer

LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat

Nyttig mat för hela familjen

Low Carb for Beginners

Tidigare med dr Bourdua-Roy

Så blev jag LCHF-läkare

”Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt”

Varning: Detta kan orsaka beroende

Det krävs en hel by av baconätare

Ta inte bort mitt insulin!

Video om LCHF

Inlägget Att övervinna de kräsna små dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...