Jump to content

Recommended Posts

Har nyligen upptäckt Anna Sparres podcast och den är verkligen full med intressanta avsnitt. Har tidigare i huvudsak lyssnat och medverkat i amerikanska poddar men känns som man gått över ån för att hämta vatten. 

 

Nu till ämnet. Som vissa stammissar är säkert vet har jag sedan flera år tillbaka ofta slängt ur mig några oroliga kommentarer när RS tåget drar iväg. 

Tvärr har det kommit fler orosmoln på himlen. Det ser ut, men är väl inte helt fastställt, som att RS och LCHF är en riktigt dålig kombination ur hjärtsynpunkt. RS vid låg kolhydratdiet ökar mängden bakterier som producerar TMA (ger TMAO i blodet) vilket har visat sig helt på egen hand kunnat orsaka åderförkalkning i djurförsök. RTC studier på människor finns ej men korrelationsstudier visar att TMAO är associerat med högre risk för hjärtsjukdom. 

Jag har fortfarande några lösa ändar när det gäller mekanismen för RS och LCHF men hoppas ha rett ut detta inom några månader då jag just nu jobbar på en ny produkt om ketogen diet och kapitlet om fibrer är det jag skriver just nu.  

 

Diets high in resistant starch increase plasma levels of trimethylamine-N-oxide, a gut microbiome metabolite associated with CVD risk.

Randomized controlled trial

Bergeron N, et al. Br J Nutr. 2016.
 
  • Like 3
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Så din konklusion är att RS gör LCHF ännu farligare än den redan är? Är man oroad över TMAO får man  lägga ner allt kött, ägg och mejeri, d.v.s. bli vegan. 

Men det finns också andra studier som tyder på just motsatsen, att RS har en förmåga att minska risken med rött kött. Den studie som du hänvisar till har många brister. Allt sammanfattas bra här:

https://potatohack.com/2017/02/02/resistant-starch-and-heart-disease/

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Inte att LCHF blir "ännu farligare" och ännu mindre att det skulle vara bättre att vara vegan. LCHF verkar bra för det mesta men det betyder inte att det inte finns vissa kombinationer av ingredienser som är olämpliga att kombinera. 

RS potentiella problem går långt längre in än bara TMAO också. Man vet sedan tidigare genom metabolomics studier att metabolitprofilen förändras av RS jämfört med andra fibrer det man inte vet är exakt vad detta innebär. Profilen liknar nämligen inte vare sig en typisk dålig eller bra profil utan ger en ny typ av profil som inte setts tidigare. Vad det betyder vet vi inte men jag har sett från mina år inom läkemedelsforskningen att det sällan är ett gott tecken.  TMA är en av komponenterna identifierad som bidra till profilen men många fler behöver kartläggas. 

Absolut finns det flera positiva studier från RS men frågan är vad mekanismen bakom är? Det kan vara så enkelt att det är en ökad produktion av korta fettsyror som ger stabilare blodsocker och även dämpar blodsockerkurvan vid intag av kolhydrater. Om så är fallet förbättras vissa markörer men frågan är om det verkligen ger en skyddande effekt mot andra metabola förändringar som sker? 

Hur man än vrider och vänder på det torde ett lågt intag av kolhydrater och samtidigt ett högt av RS vara något vi inte åstadkommit under evolutionen så det är ett nytt kapitel för oss. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

11 minuter sedan, The Biochemist sade:

Hur man än vrider och vänder på det torde ett lågt intag av kolhydrater och samtidigt ett högt av RS vara något vi inte åstadkommit under evolutionen så det är ett nytt kapitel för oss.

Man kan ju fantisera ihop alla möjliga scenarier för grottmänniskor. De påstås ofta ha varit jägar/samlar-folk. Jakt ger kött och fett, men i sitt samlande stöter de på rotfrukter typ potatis, jordmandel (tigernut), vilda spannmål o.s.v. Eftersom de är dumma grottmänniskor fattar de inte att man ska koka potatisen och spannmålet, så de äter dem råa. Resistent stärkelse alltså.

Men när det gäller mer konkreta fakta, folkslag som faller inom "recorded history" så kan vi som du säger förmodligen inte hitta sådana exempel. Mest därför att det är väldigt svårt att hitta något folkslag som varit LCHF, definitivt inget som varit i ketos.

https://freetheanimal.com/2014/03/disrupting-carbs-prebiotics.html

https://freetheanimal.com/2014/03/disrupting-masai-carbs-prebiotics.html

 

De "blå zonerna" med bäst hälsa och livslängd äter ju mycket kolhydrater. Så att t.ex. RS är bra för dem, garanterar ju inte att RS är bra för någon på LCHF, precis som du säger. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...