AnnaSparre Posted August 20, 2017 Share Posted August 20, 2017 Det debatteras en del kring huruvida bönor kan ingå i en paleo / lchf-kost. Lyssna på veckans avsnitt så får du lära dig mer om bl.a. bönor, resistent stärkelse och diabetes http://4health.se/156-patrik-olsson-reversera-diabetes-och-ga-ner-i-vikt-med-tre-konkreta-metoder-hur-bonor-och-resistent-starkelse-kan-forandra-ditt-liv 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bitte Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Bra avsnitt! Vill man höra mer av Patriks medförfattare Lars-Erik Litsfeldt, så kan man åka till Mallorca i november - han föreläser nämligen på The Low Carb Universe! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Har nyligen upptäckt Anna Sparres podcast och den är verkligen full med intressanta avsnitt. Har tidigare i huvudsak lyssnat och medverkat i amerikanska poddar men känns som man gått över ån för att hämta vatten. Nu till ämnet. Som vissa stammissar är säkert vet har jag sedan flera år tillbaka ofta slängt ur mig några oroliga kommentarer när RS tåget drar iväg. Tvärr har det kommit fler orosmoln på himlen. Det ser ut, men är väl inte helt fastställt, som att RS och LCHF är en riktigt dålig kombination ur hjärtsynpunkt. RS vid låg kolhydratdiet ökar mängden bakterier som producerar TMA (ger TMAO i blodet) vilket har visat sig helt på egen hand kunnat orsaka åderförkalkning i djurförsök. RTC studier på människor finns ej men korrelationsstudier visar att TMAO är associerat med högre risk för hjärtsjukdom. Jag har fortfarande några lösa ändar när det gäller mekanismen för RS och LCHF men hoppas ha rett ut detta inom några månader då jag just nu jobbar på en ny produkt om ketogen diet och kapitlet om fibrer är det jag skriver just nu. Diets high in resistant starch increase plasma levels of trimethylamine-N-oxide, a gut microbiome metabolite associated with CVD risk. Randomized controlled trial Bergeron N, et al. Br J Nutr. 2016. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Så din konklusion är att RS gör LCHF ännu farligare än den redan är? Är man oroad över TMAO får man lägga ner allt kött, ägg och mejeri, d.v.s. bli vegan. Men det finns också andra studier som tyder på just motsatsen, att RS har en förmåga att minska risken med rött kött. Den studie som du hänvisar till har många brister. Allt sammanfattas bra här: https://potatohack.com/2017/02/02/resistant-starch-and-heart-disease/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Inte att LCHF blir "ännu farligare" och ännu mindre att det skulle vara bättre att vara vegan. LCHF verkar bra för det mesta men det betyder inte att det inte finns vissa kombinationer av ingredienser som är olämpliga att kombinera. RS potentiella problem går långt längre in än bara TMAO också. Man vet sedan tidigare genom metabolomics studier att metabolitprofilen förändras av RS jämfört med andra fibrer det man inte vet är exakt vad detta innebär. Profilen liknar nämligen inte vare sig en typisk dålig eller bra profil utan ger en ny typ av profil som inte setts tidigare. Vad det betyder vet vi inte men jag har sett från mina år inom läkemedelsforskningen att det sällan är ett gott tecken. TMA är en av komponenterna identifierad som bidra till profilen men många fler behöver kartläggas. Absolut finns det flera positiva studier från RS men frågan är vad mekanismen bakom är? Det kan vara så enkelt att det är en ökad produktion av korta fettsyror som ger stabilare blodsocker och även dämpar blodsockerkurvan vid intag av kolhydrater. Om så är fallet förbättras vissa markörer men frågan är om det verkligen ger en skyddande effekt mot andra metabola förändringar som sker? Hur man än vrider och vänder på det torde ett lågt intag av kolhydrater och samtidigt ett högt av RS vara något vi inte åstadkommit under evolutionen så det är ett nytt kapitel för oss. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 11 minuter sedan, The Biochemist sade: Hur man än vrider och vänder på det torde ett lågt intag av kolhydrater och samtidigt ett högt av RS vara något vi inte åstadkommit under evolutionen så det är ett nytt kapitel för oss. Man kan ju fantisera ihop alla möjliga scenarier för grottmänniskor. De påstås ofta ha varit jägar/samlar-folk. Jakt ger kött och fett, men i sitt samlande stöter de på rotfrukter typ potatis, jordmandel (tigernut), vilda spannmål o.s.v. Eftersom de är dumma grottmänniskor fattar de inte att man ska koka potatisen och spannmålet, så de äter dem råa. Resistent stärkelse alltså. Men när det gäller mer konkreta fakta, folkslag som faller inom "recorded history" så kan vi som du säger förmodligen inte hitta sådana exempel. Mest därför att det är väldigt svårt att hitta något folkslag som varit LCHF, definitivt inget som varit i ketos. https://freetheanimal.com/2014/03/disrupting-carbs-prebiotics.html https://freetheanimal.com/2014/03/disrupting-masai-carbs-prebiotics.html De "blå zonerna" med bäst hälsa och livslängd äter ju mycket kolhydrater. Så att t.ex. RS är bra för dem, garanterar ju inte att RS är bra för någon på LCHF, precis som du säger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.