Jump to content

Du är aldrig för gammal eller för sjuk för att uppleva hälsovinster av LCHF


Recommended Posts

success

Här följer ett översatt gästinlägg av Anne Mullens, kanadensisk journalist och författare, specialiserad på vetenskap och hälsa:

Under mina 30 år av skrivande om hälsa har det ofta funnits en underton av brådska i mina artiklar: kontrollera dina leverfläckar nu innan det är för sent; gå på gynekologisk cellprovtagning och kolla ditt blodtryck innan det är för sent; ta det testet, ta den medicinen eller genomgå den proceduren — allt innan det är för sent.

Jag säger inte att det budskapet har varit felaktigt. Jag tror verkligen på förebyggande hälsovård — det finns bevis på att rätt medicinsk åtgärd vid rätt tillfälle kan spela en avgörande roll. Naturligtvis finns det tillstånd, som olika typer av cancer, stroke, hjärtinfarkt och dibetesamputationer, som dessvärre kan vara för sent att vända.

Men jag insåg härom dagen att det finns en aspekt av LCHF som jag fullkomligt älskar: de uppfriskande, uppiggande framgångshistorierna som utgör vittnesmål om hur de som tar till sig livsstilen efter åratal av dåligt mående och vänder sin hälsa.

Det ger mig förnyat hopp om vad människokroppen kan åstadkomma. Om man bara ger den rätt mat (jag brukar tänka på det som det optimala bränslet för just mitt maskineri) kan vår mystiska maskin av kött och ben ha den avancerade, vackra och naturliga förmågan att läka sig själv.

Även de som i åratal lidit av typ 2-diabetes, med många, många kilo att gå ner, med 20 års envisa symtom på PCOS, med okontrollerad migrän, långvarig infertilitet och myckat annat kan uppleva positiva resultat inom loppet av några veckor eller månader med LCHF.

Jag tar alltid en titt på Kostdoktorns nyhetsflöde varje dag för att inte missa de inspirerande framgångshistorierna från personer som har uppnått förnyad vigör och häpnadsväckande resultat. I de berättelserna hittar man glädje, misstro, triumf, lättnad och upprymdhet. Berättelsen om Jim Jenkins var en sådan fantastisk berättelse. Jag delade den vitt och brett med vänner och familj och sa: ”Det är berättelser som denna som har gjort mig till en kämpe för att sprida LCHF till alla med metabola problem som typ 2-diabetes.”

Jag kommer aldrig att glömma framgångshistorierna jag läste första gången jag besökte Diet Doctor/Kostdoktorn, hösten 2015. Jag hade just fått veta att jag hade pre-diabetes och eftersom jag redan var normalviktig, tränade regelbundet och åt den rekommenderade fettsnåla kosten full med frukt och grönsaker — och jag hade predisponerad genetisk riskfaktor för PCOS — fick jag höra att det inte var mycket att göra för att förebygga fullt utvecklad typ 2-diabetes inom loppet av några år. (Min syster, som hade fått exakt samma diagnos vid nästan samma tidpunkt, fick höra från sin ointelligenta läkare: ”Ska jag inte bara skjuta dig nu?” Otroligt!)

Jag sa till mig själv: ”Jag tänker för allt i världen inte få typ 2-diabetes om det finns någonting jag kan göra för att stoppa det.” Jag började söka alternativ för både min syster och mig själv. Det ledde mig till Diet Doctor.

Jag slukade inte bara vetenskapen, utan också framgångshistorierna, jag såg de fantastiska före- och efterbilderna. En som jag aldrig glömmer, från det där första besöket, är Lindha Vikström, som gått ner 70 kilo på LCHF, såg fantastisk ut och mådde toppen. ”Titta här!” mejlade jag min syster och delade Lindhas och några andra berättelser och förvandlingar. ”Det finns hopp för oss. Tala om för din dumma doktor att han kan lägga ifrån sig geväret!”

Vi började båda med LCHF den dagen. Och vi har båda reverserat vår pre-diabetes och gått ner fem kilo och håller vikten utan ansträngning. Vi har varit i ketos i 20 månader och mår utmärkt.

Jag vet mycket väl att anekdoter och vittnesmål, n=1, inte alls håller vetenskaplig standard när det gäller evidens och bevisning. Jag har en naturvetenskaplig examen vid sidan om min journalistiska och arbetade kort inom det området innan jag växlade karriär.

swan-945385_1920-267×402Men framgångshistorier är otroligt starka och bidrar till att förändra vår förståelse av sjukdomsprocesser. Inom vetenskaplig forskning finns det något som kallas ”falsifierbarhet” där en väletablerad hypotes visar sig vara falsk genom en enda motsägelsefull observation. Den här typen av observationer kallas ”svarta svanen-teorin”, från den vetenskapliga tron fram till 1600-talet att alla svanar var vita. Ett enda fynd av svart svan, i Australien, falsifierade påståendet och motbevisade hypotesen för alltid.

När något medicinskt överhuvud förklarar: ”Typ 2-diabetes är en kronisk, progressiv sjukdom som inte kan reverseras”, brukar jag tänka att man inte ska ha så bråttom… se på alla dessa strålande, triumferande svarta svanar och deras inspirerande berättelser. För att få ännu mer stöd, ta del av erfarenheterna från läkare som dr David Unwin, dr Évelyne Bourda-Roy, dr Ted Naiman, dr Jason Fung och ännu fler som arbetar med patienter dagligen.

Det ger mig framtidstro och motivation att hjälpa fler och fler att transformera sina liv med hjälp av korrekt information och stöd. Jag ser ofta kvinnor och män, tyngda av enorm övervikt, träna på mitt lokala gym. Jag beundrar alltid deras beslutsamhet och envishet och tidigare brukade jag känna djup sorg över att deras ansträngningar var lönlösa. ”Det är för sent”, det var min övertygelse. ”De kommer aldrig att kunna gå ner så mycket i vikt. Det är omöjligt.” Jag tror inte det längre och jag känner mig dubbelt motiverad att sprida budskapet om LCHF så att det når alla skrymslen och vrår av samhället, ända in på mitt lokala gym.

Att förstå den oändliga möjligheten till omvandling och tillfrisknande har också gett mig en känsla av lugn och ro när det gäller mina nära och kära som skulle kunna uppleva mycket positiva resultat av LCHF, men som ännu inte har någon lust att ge kosten en chans. De älskar sin potatis, pasta, sötade latte och fikabröd för mycket.

”Det är OK” tänker jag. När de har en anledning, oavsett om det är en diagnos, ett viktnedgångsmål, ett hälsomål, ett skrämskott — eller någon annan form av personlig motivation från hjärtat — då kommer informationen och livsstilen att finnas där för dem. De kommer att hitta sin egen anledning till LCHF. Och det kommer inte att vara för sent.


Anne Mullens

Mer

LCHF för nybörjare

Tidigare med Anne Mullens

Att bekämpa fettfobin: Från fruktat till att återigen firas

”Det gick upp ett ljus för mig”

Video om grunderna i LCHF

Framgångshistorier

Inlägget Du är aldrig för gammal eller för sjuk för att uppleva hälsovinster av LCHF dök först upp på Kostdoktorn.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...