Mack

Risker med ketos

Recommended Posts

10 minuter sedan, Mack sade:

Bröt fastan med middag, väntade ett par timmar och tränade sedan. Åt ett mål till efter det.

Ok själv skulle jag inte träna efter måltid.

Under längre fastor blir en måltid en ganska stor "event" för kroppen. Både uppvärmning och nertrappning. Själv tränar jag bara under fastedagen. Kanske testa att träna innan middagen.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Äter man direkt före träning kommer matsmältningsprocessen att göra anspråk på kroppens kraftresurser. Resultatet kan bli kraftförlust, magproblem och "håll"

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-08-22 at 21:48, MrB sade:

Det verkar inte finnas några risker med långvarig ketosis. Varför skulle det?

Människan som omnivor kan använda kolhydrater eller fett som bränsle. Att långvarigt använda fett innebär ingen speciell fara.

Det är just p.g.a. att människan är omnivor som ketogen kost inte finns naturligt. Inget habitat på jorden ger människan en s.k. ketogen kost. Att vara i kronisk ketos (via diet) kräver att man väljer bort naturlig mat. Säg att en stam i Afrika fäller en antilop. Viltkött har mycket mindre fett än kött som kommer via jordbruk (fläsk, nöt, etc.), de skulle alltså behöva kasta större delen av köttet för att vara i ketos, bara äta det relativt lilla fett som finns, plus benmärg och hjärnan. Eller om de stötte på vilda frukter, honung, vilda rotfrukter, knappast så slängde de den maten för att hålla ketosen.

Jag tror inte människan någonsin har gjort det i historien, kastat mat för att i stället kunna stanna i ketos. Därmed har det inte funnits något tillfälle i historien att anpassa sig till fettrik diet. Inte ens eskimåerna, i princip det enda folk man känner till som åt lågkolhydrat, var i ketos. Varför inte? De kastade inte bort köttet i all den fisk man hade, och således åt de extremt mycket protein. Det mesta av späcket från val och säl användes som olja för bränsle. 

Att äta 80%E fett kräver i princip alltid att man äter processat, raffinerat fett som t.ex. smör och kokosolja. Samt att man undviker nästan all naturlig mat som människan alltid ätit i historien. 

Däremot finns det gott om habitat och folkslag som ätit det rakt motsatta - typ 70-80% kolhydrater, lite protein, minimalt med fett (t.ex Okinawans, Kitavans), så det har vi haft gott om tid att anpassa oss till. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, RobertAnd sade:

Det är just p.g.a. att människan är omnivor som ketogen kost inte finns naturligt. Inget habitat på jorden ger människan en s.k. ketogen kost. Att vara i kronisk ketos (via diet) kräver att man väljer bort naturlig mat. Säg att en stam i Afrika fäller en antilop. Viltkött har mycket mindre fett än kött som kommer via jordbruk (fläsk, nöt, etc.), de skulle alltså behöva kasta större delen av köttet för att vara i ketos, bara äta det relativt lilla fett som finns, plus benmärg och hjärnan. Eller om de stötte på vilda frukter, honung, vilda rotfrukter, knappast så slängde de den maten för att hålla ketosen.

Jag tror inte människan någonsin har gjort det i historien, kastat mat för att i stället kunna stanna i ketos. Därmed har det inte funnits något tillfälle i historien att anpassa sig till fettrik diet. Inte ens eskimåerna, i princip det enda folk man känner till som åt lågkolhydrat, var i ketos. Varför inte? De kastade inte bort köttet i all den fisk man hade, och således åt de extremt mycket protein. Det mesta av späcket från val och säl användes som olja för bränsle. 

Att äta 80%E fett kräver i princip alltid att man äter processat, raffinerat fett som t.ex. smör och kokosolja. Samt att man undviker nästan all naturlig mat som människan alltid ätit i historien. 

Däremot finns det gott om habitat och folkslag som ätit det rakt motsatta - typ 70-80% kolhydrater, lite protein, minimalt med fett (t.ex Okinawans, Kitavans), så det har vi haft gott om tid att anpassa oss till. 

Mnjaeä.. en sanning med rätt stor modifikationspotential?

"Conclusions Whenever and wherever it was ecologically possible, huntergatherers would have consumed high amounts (45–65% of total energy) of animal food. Most (73%) hunter-gatherer societies worldwide derived > 50% (≥56–65%) of their subsistence from animal foods, whereas only 13.5% of these societies derived more than half (≥56–65%) of their subsistence from gathered plant foods. In turn, this high reliance on animal-based foods coupled with the relatively low carbohydrate content of wild plant foods produces universally characteristic macronutrient consumption ratios in which protein intakes are greater at the expense of carbohydrate."

http://ajcn.nutrition.org/content/71/3/682.full.pdf

Jag vågar snarare påstå att de flesta levt på animaliska livsmedel och de som levt på stora delar vegetabilier är jordbrukare!

Såååå, det är litta samma som att jämföra vad man äter i dag.. en himla massa kolhydrater.. och sen dra stora växlar från det!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, RobertAnd sade:

Det är just p.g.a. att människan är omnivor som ketogen kost inte finns naturligt. Inget habitat på jorden ger människan en s.k. ketogen kost. Att vara i kronisk ketos (via diet) kräver att man väljer bort naturlig mat. Säg att en stam i Afrika fäller en antilop. Viltkött har mycket mindre fett än kött som kommer via jordbruk (fläsk, nöt, etc.), de skulle alltså behöva kasta större delen av köttet för att vara i ketos, bara äta det relativt lilla fett som finns, plus benmärg och hjärnan. Eller om de stötte på vilda frukter, honung, vilda rotfrukter, knappast så slängde de den maten för att hålla ketosen.

Jag tror inte människan någonsin har gjort det i historien, kastat mat för att i stället kunna stanna i ketos. Därmed har det inte funnits något tillfälle i historien att anpassa sig till fettrik diet. Inte ens eskimåerna, i princip det enda folk man känner till som åt lågkolhydrat, var i ketos. Varför inte? De kastade inte bort köttet i all den fisk man hade, och således åt de extremt mycket protein. Det mesta av späcket från val och säl användes som olja för bränsle. 

Att äta 80%E fett kräver i princip alltid att man äter processat, raffinerat fett som t.ex. smör och kokosolja. Samt att man undviker nästan all naturlig mat som människan alltid ätit i historien. 

Däremot finns det gott om habitat och folkslag som ätit det rakt motsatta - typ 70-80% kolhydrater, lite protein, minimalt med fett (t.ex Okinawans, Kitavans), så det har vi haft gott om tid att anpassa oss till. 

Det är svårt att säga exakt hur samtliga folkslag ätit i historien. Det kan ha varit svårt att uppnå 80%E precis som du beskriver under en längre period. Men fettet har alltid varit en reservenergi, för i princip alla däggdjur och människan, det har alltid funnits där. Mest praktiskt är fettet för att man kan lagra det på kroppen och leva på det under hunger.

Varför skulle det vara att ett problem att bruka det under en längre period? Under hunger och fasta är det ketosis man är under. Det finns ingenting onaturligt med ketosis öht. Det är fettförbränning i utbyte mot energi. 

Men även om vi antar att människan inte varit i ketosis mer än i perioder så varför skulle hen inte kunna?

Vad är det som skiljer långvarig ketosis med låt oss säga några månader?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 timmar sedan, Zepp sade:

Mnjaeä.. en sanning med rätt stor modifikationspotential?

"Conclusions Whenever and wherever it was ecologically possible, huntergatherers would have consumed high amounts (45–65% of total energy) of animal food. Most (73%) hunter-gatherer societies worldwide derived > 50% (≥56–65%) of their subsistence from animal foods, whereas only 13.5% of these societies derived more than half (≥56–65%) of their subsistence from gathered plant foods. In turn, this high reliance on animal-based foods coupled with the relatively low carbohydrate content of wild plant foods produces universally characteristic macronutrient consumption ratios in which protein intakes are greater at the expense of carbohydrate."

http://ajcn.nutrition.org/content/71/3/682.full.pdf

Jag vågar snarare påstå att de flesta levt på animaliska livsmedel och de som levt på stora delar vegetabilier är jordbrukare!

Såååå, det är litta samma som att jämföra vad man äter i dag.. en himla massa kolhydrater.. och sen dra stora växlar från det!

Zepp, den studie du skickar är en äldre studie av Loren Cordain, grundaren av Paleorörelsen. 

Det finns  nyare studier som ger en annan bild, och det finns mycket kritik mot Cordains version. Det sammanfattas med länkar till studier på denna blogg. Jag gillar den bloggen, Per Wikholm skrev ibland gästinlägg där.

https://freetheanimal.com/2015/08/cordain-carbohydrates-already.html

https://freetheanimal.com/2015/01/paleogate-cordains-coverup.html

Honey-Percentage-Hadza.gif

Hadza-folket är ett av de få kvarvarande jägar- samlarfolken i vår tid.

 

http://www.jstor.org/stable/10.1086/682587

Abstract

We propose that plant foods containing high quantities of starch were essential for the evolution of the human phenotype during the Pleistocene. Although previous studies have highlighted a stone tool-mediated shift from primarily plant-based to primarily meat-based diets as critical in the development of the brain and other human traits, we argue that digestible carbohydrates were also necessary to accommodate the increased metabolic demands of a growing brain. Furthermore, we acknowledge the adaptive role cooking played in improving the digestibility and palatability of key carbohydrates. We provide evidence that cooked starch, a source of preformed glucose, greatly increased energy availability to human tissues with high glucose demands, such as the brain, red blood cells, and the developing fetus. We also highlight the auxiliary role copy number variation in the salivary amylase genes may have played in increasing the importance of starch in human evolution following the origins of cooking. Salivary amylases are largely ineffective on raw crystalline starch, but cooking substantially increases both their energy-yielding potential and glycemia. Although uncertainties remain regarding the antiquity of cooking and the origins of salivary amylase gene copy number variation, the hypothesis we present makes a testable prediction that these events are correlated.

 

Men det är klart, det enda antropologerna kan göra är att spekulera. Kanske är Cordains version närmare verkligheten? Kanske är det därför högproteindieter fungerar så bra?

Min poäng kvarstår dock - det har aldrig varit fråga om en ketogen diet (75-80%E fett) någon gång i människans historia.

 

Själv är jag mer intresserad av observation än spekulation. Man kan observera olika folkslag och dieter, samt observera deras hälsa. Kitavans, Okinawans, etc. Weston A. Price observerade för knappt hundra år sedan en massa folkslags olika dieter, vilket är mycket värdefullt, eftersom det då fanns så många fler kvar som åt enligt sin traditionella kost. Indianstammar i Amazonas i vår tid dricker ju cola och äter snickers...

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 timmar sedan, MrB sade:

Mest praktiskt är fettet för att man kan lagra det på kroppen och leva på det under hunger.

Varför skulle det vara att ett problem att bruka det under en längre period? Under hunger och fasta är det ketosis man är under. Det finns ingenting onaturligt med ketosis öht. Det är fettförbränning i utbyte mot energi. 

Men även om vi antar att människan inte varit i ketosis mer än i perioder så varför skulle hen inte kunna?

Vad är det som skiljer långvarig ketosis med låt oss säga några månader?

Jag ser det som att ketos är en anpassning till svält, att inte ha mat eller mycket lite mat. Det ser jag som fullt naturligt, men det är också en process som naturligt är cyklisk. Kan man fasta i månader och år? Nej, då dör man, om man inte är gravt överviktig kanske. 

Att "lura" kroppen att tro att den fastar/svälter genom att konsumera en onaturligt hög fett %, som aldrig skett i människans historia, kanske skulle kunna medföra problem? Jag är i alla fall inte intresserad av att vara försökskanin i ett sådant experiment.

Samma metabola process kan ge olika resultat om den utförs i energiunderskott vs. energiöverskott. Ketos p.g.a. lite/ingen energi kan vara bra, ketos p.g.a. överdrivet fettintag (kaloribalans eller kaloriöverskott) skulle kunna ge ett annat resultat. 

Vi har även en metabol process som gör att vi kan utnyttja alkohol för energi, också en helt naturlig process. Kan man då säga att en diet bestående av 80E% alkohol är naturlig och inte kan medföra problem? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den ketogena dieten utvecklades som en terapi för barn med epilepsi. Man fann att ketos kunde göra så att epileptiker inte fick anfall. Därmed har den ketogena dieten också studerats vetenskapligt. Man har då funnit att vissa har drabbats av dokumenterade biverkningar:

https://www.thepaleomom.com/adverse-reactions-to-ketogenic-diets-caution-advised/

This article is to draw attention to the documented adverse reactions, which include:

Gastrointestinal disturbances (diarrhea, vomiting, nausea, constipation, GER)
Inflammation risk
Thinning hair/hair loss
Kidney stones
Muscle cramps or weakness
Hypoglycemia
Low platelet count
Impaired concentration/cognition
Impaired mood
Renal tubular acidosis
Nutrient deficiency
Disordered mineral metabolism
Poor growth in children
Skeletal fracture
Osteopenia/osteoporosis
Increased bruising
Sepsis, infection, bacteria overgrowth
Pneumonia
Acute pancreatitis
Long QT intervals
Cardiomyopathy
Shift towards atherogenic lipid profiles (including hypercholesterolemia and hypertriglyceridemia)
Heart arrhythmia
Myocardial infarction,
Menstrual irregularities and amenorrhea
Death

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211915/

Early-onset adverse effects associated with the KD (Ketogenic Diet) include acidosis, hypoglycemia, gastrointestinal distress, dehydration, and lethargy. They are typically transient and easily managed and are minimized if patients are not fasted. Later adverse effects include dyslipidemia, kidney stones, acidosis, growth retardation, and decreased bone density.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27866088

CONCLUSION:
Long-term ketogenic diet treatment stimulates liver parenchymal injury, hepatic steatosis and gallstone formation. Patients should be monitored by screening liver enzymes and abdominal ultrasonography in order to detect these side effects.

 

Ketogen kost kan alltså hjälpa mot epilepsi, eventuellt alzheimers, verkar också ha effekt mot vissa typer av cancer (hjärntumör?). Men man bör vara medveten om att vissa drabbas av problem om man överväger denna terapi.

Visst, dessa barn var redan sjuka i epilepsi. Men faktum kvarstår, de drabbades av dessa problem när de började med ketogen kost.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 minuter sedan, RobertAnd sade:

Jag ser det som att ketos är en anpassning till svält, att inte ha mat eller mycket lite mat. Det ser jag som fullt naturligt, men det är också en process som naturligt är cyklisk. Kan man fasta i månader och år? Nej, då dör man, om man inte är gravt överviktig kanske. 

Att "lura" kroppen att tro att den fastar/svälter genom att konsumera en onaturligt hög fett %, som aldrig skett i människans historia, kanske skulle kunna medföra problem? Jag är i alla fall inte intresserad av att vara försökskanin i ett sådant experiment.

Samma metabola process kan ge olika resultat om den utförs i energiunderskott vs. energiöverskott. Ketos p.g.a. lite/ingen energi kan vara bra, ketos p.g.a. överdrivet fettintag (kaloribalans eller kaloriöverskott) skulle kunna ge ett annat resultat. 

Vi har även en metabol process som gör att vi kan utnyttja alkohol för energi, också en helt naturlig process. Kan man då säga att en diet bestående av 80E% alkohol är naturlig och inte kan medföra problem? 

Jag anser nog inte att vi "lurar" kroppen. Kroppen känner av att nu får den en stor andel fett som kan förbrännas till energi. Huruvida detta är "naturligt" rent historiskt tror jag inte kroppen bryr sig om.

Det som kommer ner i halsen och systemet är den energikälla som får användas.

Om du inte vill vara försökskanin så får du låta andra vara det då. :) Vet inte vem som är nuvarande världsrekordhållare i ketosis?

Citat

som aldrig skett i människans historia, kanske skulle kunna medföra problem?

Jägarfolk som ofrivilligt fastar och äter protein och fettrikt när de väl äter kommer i alla fall spendera den största delen av sin tid i ketosis. Det är väl ändå ganska likt en längre, ren ketosisperiod? 

Det enda som skiljer är då måltidsavbrotten.

 

Tycker inte det finns något som pekar på att de rent logiskt bör vara skadligt. Men främst handlar det om en farhåga/rädsla, snarare än om att det finns något konkret att peka på.

 

Däremot håller jag med dig om matintag och fasta. Att konstant konsumera, oavsett vad man konsumerar, är ohälsosamt. Småätandet.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan, MrB sade:

Jägarfolk som ofrivilligt fastar och äter protein och fettrikt när de väl äter kommer i alla fall spendera den största delen av sin tid i ketosis. Det är väl ändå ganska likt en längre, ren ketosisperiod? 

Det enda som skiljer är då måltidsavbrotten.

Ja, den grejen har jag inget emot. Det liknar Ketogains - fasta, träna, äta kött. De är i ketos trots högt protein p.g.a. att de inte överäter. Ketosen kommer från deras eget kroppsfett.

Men det är inte det som är den klassiska ketogena kosten. Den är: ät inga kolhydrater, ät minimalt med protein eftersom det hotar ketos. Ät massa fett. Räkna inte kalorier. Är du inte i ketos? Ät ännu mer fett.

P.g.a. att de inte äter mättande mat, och har en vidskeplig fruktan för att räkna kalorier, är de väldigt sällan i kaloriunderskott. Därmed blir det svårare och svårare att stanna i ketos, minsta gram för mycket protein och så är de inte längre i ketos. Men de tror att bara de kan se den där rätta siffran på ketosmätaren så kommer de magiskt att få bra hälsa och gå ner i vikt. 

Du däremot gör det helt rätt. Eftersom du fastar så hotar inte ens bönor ketosen. Om du åt 3000 kcal smör om dagen, kanske bönorna skulle ta dig ur ketos. 

Faktum är att alla som går ner i vikt bör vara i ketos, åtminstone i perioder. Det är ett bevis för att man bränner fett. Men om man samtidigt överäter massa fett, så vet man ju inte om man bränner något kroppsfett överhuvud taget. 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
15 minuter sedan, MrB sade:

Tycker inte det finns något som pekar på att de rent logiskt bör vara skadligt. Men främst handlar det om en farhåga/rädsla, snarare än om att det finns något konkret att peka på.

Ett konkret problem är minskad slemproduktion. Det är detta som lett till problem för ett flertal "gurus". Martina Johansson försöker motbevisa dem här:

http://martinajohansson.se/slemproduktion-lagkolhydratkost/

 

Efter att ha läst inläggen Martina hänvisar till samt hennes svar, så tycker jag att hennes "motståndare" argumenterar mycket bättre. 

http://perfecthealthdiet.com/2010/11/dangers-of-zero-carb-diets-ii-mucus-deficiency-and-gastrointestinal-cancers/

https://blog.bulletproof.com/the-bulletproof-perspective-on-safe-starches/

 

Enligt Martina så har dessa personer gjort keto "fel". Inte tillräckligt ketoadapterade, trots att Dave Asprey beskrivit sin diet som fullt ketogen, massa fett, lite protein, jättelite grönsaker. Hon tror också att de inte cyklat aminosyror tillräckligt, det lilla protein de konsumerat borde ha varit mer varierat. Det verkar med andra ord vara väldigt komplicerat att äta keto "rätt" så att man inte drabbas av hälsoproblem.

Martina använder samma argument som veganerna brukar använda. Om man drabbas av problem av vegankost så är det för att man själv gjort det fel, själva kosten är det absolut inget fel på.

Hon argumenterar också väldigt märkligt om glukosbehovet:

"Glukos behövs i kroppen… och kortisol behövs, men vi behöver inte äta det ? Allting som kroppen kan tillverka själv, bör den få tillverka själv för den vet sitt behov intuitivt mer än vad vi någonsin kan veta."

Min kommentar till detta är följande: Vi behöver kanske något gram omega-6 och omega-3 fett, resten kan kroppen själv tillverka. "Allting som kroppen kan tillverka själv, bör den få tillverka själv för den vet sitt behov intuitivt mer än vad vi någonsin kan veta." D.v.s. vi bör bara konsumera 2-3 g fett per dag, resten bör kroppen själv få tillverka om den vill ha det. Samma logiska felsteg...

Att kroppen kan tillverka glukos betyder verkligen inte att det är idealiskt. Glukos är så livsnödvändigt att vi dör direkt utan det, så kroppen måste ha ett back-up system. Att leva år efter år bara på back-up systemet, är det smart? När det är så lätt att lösa alla dessa problem med att helt enkelt äta 100 g KH per dag?

 

Vad är då problemet med minskad slemproduktion, förutom torra ögon och slemhinnor? När slembarriären i tarmen inte fungerar kan man drabbas av läckande tarm -> immunförsvar i oordning -> inflammation/allergier/autoimmuna sjukdomar, o.s.v.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
59 minuter sedan, RobertAnd sade:

P.g.a. att de inte äter mättande mat,

Fast det är ju inte sant...    Senaste studien jag sett på detta var att folk fick dricka samma antal kalorier och det som mättade bäst och längst var.... fett.

Protein mättar på ett sätt bäst men efter att ha ätit LCHF ( iofs olika strikt... och med återfall) i hyfsat många år så vet jag också att man blir mycket behagligare mätt på fett än på protein.  Jag vet inte hur jag ska beskriva det men på mycket protein blir jag "hårt" mätt medans på mycket fett blir jag mysigt behagligt mätt.  Och jag tror att jag i mitt tidigare liv inte upplevde den mysiga mättnaden som mätt utan det krävdes den hårda...  

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, RobertAnd sade:

Ja, den grejen har jag inget emot. Det liknar Ketogains - fasta, träna, äta kött. De är i ketos trots högt protein p.g.a. att de inte överäter. Ketosen kommer från deras eget kroppsfett.

...som i sin tur kommer från fettet de trycker i sig när de får tillgång till mat....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, RobertAnd sade:

Att kroppen kan tillverka glukos betyder verkligen inte att det är idealiskt. Glukos är så livsnödvändigt att vi dör direkt utan det, så kroppen måste ha ett back-up system. Att leva år efter år bara på back-up systemet, är det smart? När det är så lätt att lösa alla dessa problem med att helt enkelt äta 100 g KH per dag?

 

50g långsamma bör räcka. Då kan man fortfarande vara i konstant ketos.

Men denna glukosbrist bör då även uppstå vid fasta. Kanske handlar det om omställning? Från att alltid få glukos utifrån till att stimulera den egna produktionen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, RobertAnd sade:

Ett konkret problem är minskad slemproduktion. Det är detta som lett till problem för ett flertal "gurus". Martina Johansson försöker motbevisa dem här:

http://martinajohansson.se/slemproduktion-lagkolhydratkost/

 

Efter att ha läst inläggen Martina hänvisar till samt hennes svar, så tycker jag att hennes "motståndare" argumenterar mycket bättre. 

http://perfecthealthdiet.com/2010/11/dangers-of-zero-carb-diets-ii-mucus-deficiency-and-gastrointestinal-cancers/

https://blog.bulletproof.com/the-bulletproof-perspective-on-safe-starches/

 

Enligt Martina så har dessa personer gjort keto "fel". Inte tillräckligt ketoadapterade, trots att Dave Asprey beskrivit sin diet som fullt ketogen, massa fett, lite protein, jättelite grönsaker. Hon tror också att de inte cyklat aminosyror tillräckligt, det lilla protein de konsumerat borde ha varit mer varierat. Det verkar med andra ord vara väldigt komplicerat att äta keto "rätt" så att man inte drabbas av hälsoproblem.

Intressant att räkna på är hur många som fått denna slembrist. Uppstår den hos alla?

Är det inte brist på fibrer och långsamma kolhydrater som man inte fått på mycket längre? Detta kan man ju få sig och samtidigt befinna sig i ketos under en längre period.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, RobertAnd sade:

Du däremot gör det helt rätt. Eftersom du fastar så hotar inte ens bönor ketosen. Om du åt 3000 kcal smör om dagen, kanske bönorna skulle ta dig ur ketos. 

Men 80%-siffran som du använder är väl främst applicerbar på de som maxar fett för viktminskning? Rent konkret tror jag den mer standardätande lchf-aren inte nödvändigtvis måste ligga på 80%. Där kan det mycket väl vara mer fiber och protein. Samt de kolh som finns men är långsamma sådana. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On Wednesday, August 23, 2017 at 23:53, MrB sade:

Enligt Fung kan man äta lite vad som helst så länge man fastar mycket. Fastan är helt enkelt den stora determinatorn. Jag kör för det mesta lchf när jag äter men de senaste måltiderna har det ibland blivit mycket bönor(som inte fått mig ur ketos trots 60% långsamma kolh), idag blev det proteinmaxning. Det spelar inte så stor roll för nästa måltid är alltid två dagar bort så jag återgår snart till ketos vad jag än äter däremellan. Fasta trumfar kost.

Äter man 2-3 måltider om dagen blir innehållet mer noga däremot. LCHF-kost höjer insulin med till ca 30% av vad kolhydratkost orsakar. Fastan är dock 0 och med tiden ökar "motsatshormonet" Glukagon. Glukagon i sin tur möjliggör autofagi som har mängder med hälsofördelar.

Kolhydrater kan man äta när man nått idealvikt tycker jag men i små mängder och alltid oprocessade. Betrakta ris, potatis och pasta som godis man kan unna sig ibland om man tränar och fastar, innan och efter tycker jag. Medans man viktminskar är de bara ett hinder däremot.

Hur lång fasta behövs innan man kan dra nytta av autofagi? Tänkte testa en 48h fasta, kan det ge positiva "städningseffekter" eller är det en för kort fasta?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
53 minuter sedan, Mack sade:

Hur lång fasta behövs innan man kan dra nytta av autofagi? Tänkte testa en 48h fasta, kan det ge positiva "städningseffekter" eller är det en för kort fasta?

Har letat lite efter en bra källa för detta men hittar inget definitivt . Många gurus pratar om 3 dgr för "reset av immunsystemet". 

Richard Stooker skriver här att Autofagi sätter igång efter ca 12-16h och peakar efter ca 2 dygn.

http://livehealthyliveforever.com/optimum-fasting/

I övrigt är det kanske inte något som "sätter igång" i formen av on/off men får en ordentlig boost under fasta. Det pågår hos alla. Gammalt skräpprotein blir ju intressant när inget nytt kommer in i systemet.

Citat

During the fasted state, as insulin drops, autophagy increases dramatically, perhaps 5-fold.

Citat

Autophagy is suppressed in the presence of insulin resistance and hyperinsulinemia.

https://medium.com/the-mission/the-sweet-spot-for-intermittent-fasting-9aae12a2158c

Är man insulinresistent så får man ingen boost, å andra sidan är fasta det bästa mot insulinresistens. Så oavsett, fasta och fasta länge. :)

Kör 48h och känn efter om du kan fortsätta en dag eller två extra. Efter dag två brukar det inte vara så mycket hungerkänslor. Men 48h påverkar positivt det också.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att hålla salt och mineralbalansen, kan Loka/Ramlösa vara en vettig dryck? Eller funkar vatten och vanligt bordssalt bra?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, Mack sade:

För att hålla salt och mineralbalansen, kan Loka/Ramlösa vara en vettig dryck? Eller funkar vatten och vanligt bordssalt bra?

Jag dricker mängder med Ramlösa. Däremellan tar jag saltshots med Himalyasalt på samma sätt som man gör när man sveper en tequila(vilket jag inte gör numera) några gånger om dagen.

Benbuljong skriver många om men det får man ju bara trycka i sig under måltid pga kalorier.

Ännu mer salt och vatten dussutom om man tränar. Det kan vara svårt pga alla skräckrön om salt.

 

Vissa gurus varnar för att mjölk i kaffet och att det förstör fastan. Jag följer detta men dricker grönt té, svart kaffe mm. Svart kaffe skall ha noll effekt på insulin.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

smaksatt Loka/Ramlösa ger inget insulinsvar? Eller är det naturell som gäller? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
47 minuter sedan, Mack sade:

smaksatt Loka/Ramlösa ger inget insulinsvar? Eller är det naturell som gäller? 

Det har jag ingen aning om. Det är 0 kalorier iaf.

Grönt té har lite kcal. Men de flesta brukar säga att citronvatten är ok. Jag uppskattar att Ramlösa Citrus är ok. Tvivlar starkt på att det ger en insulindrive. 

Grönt té i sig skall vara insulindämpande.

För egen del resonerar jag här som att "lite kul måste man få ha" även när man svälter. :) 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-08-26 at 14:05, jesper sade:

Fast det är ju inte sant...    Senaste studien jag sett på detta var att folk fick dricka samma antal kalorier och det som mättade bäst och längst var.... fett.

Protein mättar på ett sätt bäst men efter att ha ätit LCHF ( iofs olika strikt... och med återfall) i hyfsat många år så vet jag också att man blir mycket behagligare mätt på fett än på protein.  Jag vet inte hur jag ska beskriva det men på mycket protein blir jag "hårt" mätt medans på mycket fett blir jag mysigt behagligt mätt.  Och jag tror att jag i mitt tidigare liv inte upplevde den mysiga mättnaden som mätt utan det krävdes den hårda...  

 

Syftar du på denna studie? http://annfernholm.se/2017/05/19/ny-studie-gradde-mattar-mer-socker/

Grädde mättar alltså mer än vitt socker. Det stämmer bra med mina egna erfarenheter också. 

Men den samlade vetenskapen ger en mer komplett bild av fett:

http://sciencedrivennutrition.com/truth-high-fat-diets/

"Another study actually examined the individual macronutrients and it appears that fat may actually be the least satiating macronutrient in terms of its impact on satiety over the course of roughly 3 hours."

"There are several studies where they give people dietary fat or dietary carbohydrates prior to a meal and see if this makes them eat less food at that meal and throughout the rest of the day. When you look at that data (see below) it doesn’t appear that fat intake prior to a meal lowers the intake at that meal and may actual contribute to higher calorie intake the rest of the day"

"In studies that do not strictly clamp calories you see a dose dependent relationship between the percentage of dietary fat intake and overall caloric intake. Essentially, as you increase the percentage of your diet from dietary fat your total calorie intake goes up, not down. This is opposite of the hypothesis that high fat diets are naturally more satiating and you eat less without counting calories."

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad som är "sant" i en vetenskaplig mening, är att protein är mest mättande:

http://ajcn.nutrition.org/content/87/5/1558S.long

"It is well established that under most conditions, protein is more satiating than the isoenergetic ingestion of carbohydrate or fat"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943

"There is convincing evidence that a higher protein intake increases thermogenesis and satiety compared to diets of lower protein content. The weight of evidence also suggests that high protein meals lead to a reduced subsequent energy intake."

Sen kan ju var och en ha sin egen sanning. Målet bör vara att hitta en kost som fungerar bäst för en själv. Men om man då säger att fett är mättande trots att studie efter studie säger precis motsatsen riskerar man att vilseleda andra. För de som lyssnar kanske tillhör den majoritet av människor som blir mest mätta av protein.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-08-26 at 14:58, MrB sade:

50g långsamma bör räcka. Då kan man fortfarande vara i konstant ketos.

Men denna glukosbrist bör då även uppstå vid fasta. Kanske handlar det om omställning? Från att alltid få glukos utifrån till att stimulera den egna produktionen?

Det är ändå ganska få som fastar i 3-4 månader. Det handlar ofta om 1-3 dagar, då hamnar man inte i problem. 

Dave Asprey hävdar just att 50 g bör räcka, men Jaminets säger 100-150 g. Det är säkert individuellt. Precis som förmodligen inte alla drabbas av slembrist, men å andra sidan kan autoimmuna tillstånd ta mycket lång tid att utvecklas. Min fru drabbades dock av exem (autoimmun sjukdom) för första gången i sitt liv efter 1.5 år av LCHF. Det kan ha varit slembrist, eller helt enkelt brist på fermenterbara fiber.

Om dessa 50-150 g kommer från just bönor så får man både glukos och RS. Ger man inte bakterierna mat i form av RS eller andra fermenterbara fibrer börjar de äta av slemhinnan i tarmen. Kombinera det med slembrist så har vi läckande tarm.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-08-26 at 15:11, MrB sade:

Men 80%-siffran som du använder är väl främst applicerbar på de som maxar fett för viktminskning? Rent konkret tror jag den mer standardätande lchf-aren inte nödvändigtvis måste ligga på 80%. Där kan det mycket väl vara mer fiber och protein. Samt de kolh som finns men är långsamma sådana. 

Tvärtom är det så att om man är i kaloriunderskott så är det mycket lättare att vara i ketos oavsett makron. Men många överäter eftersom det är "förbjudet" att håla koll på mängden man äter. Andra är redan smala men vill ändå vara i ketos. Många måste då ner på 20 g KH. Kolla det här exemplet:

http://www.kostdoktorn.se/darfor-ar-du-inte-i-ketos

Han åt alltså 30 g KH och ketonmätaren visade 0.0. Var tvungen att minska ner sockerbomben broccoli radikalt för att hamna i ketos. 

Men, han är relativt ung, i form och tränar, så vidare experiment visade att han kunde äta mer protein. Men det är tyvärr så att väldigt många måste kapa även proteinet mycket lågt för att vara i ketos. Mitt intryck är att de som tränar, fastar och är smala och unga klarar en del protein. 

50 g KH, då är du redan inne på s.k. liberal LCHF. Den här studien visar på att 130 g fungerar bra även för diabetes.

http://www.kostdoktorn.se/ny-studie-lagkolhydratkost-slar-kaloribegransning-nar-det-galler-att-reversera-typ-2-diabetes

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-08-26 at 15:04, MrB sade:

Intressant att räkna på är hur många som fått denna slembrist. Uppstår den hos alla?

Hittills fyra stycken som kommenterat på Martinas blogg att de drabbats av detta. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett annat klassiskt problem med ketogen kost/ strikt lågkolhydrat är sömnproblem. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18681982

"The proportion of rapid-eye movement (REM) sleep to total sleep time was significantly reduced at the VLC acute and VLC ketosis when compared to the control night"

Det här drabbade mig när jag körde ketogains. Jag vaknade runt 02.00 nästan varje natt, kunde inte somna om. När jag lade till kolhydrater försvann problemet omedelbart. Även mitt sötsug försvann. 

Men jag har läst att lite KH innan man lägger sig kan lösa problemet. T.ex. en stor sked honung (fruktos bryts ner långsamt av levern och ger glukos hela natten) kan ge bra sömn, men inte hota ketos. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
49 minuter sedan, RobertAnd sade:

Det här drabbade mig när jag körde ketogains. Jag vaknade runt 02.00 nästan varje natt, kunde inte somna om. När jag lade till kolhydrater försvann problemet omedelbart. Även mitt sötsug försvann. 

 

FÖr mig var det ett omställningsbesvär som försvunnit...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, RobertAnd sade:

Vad som är "sant" i en vetenskaplig mening, är att protein är mest mättande:

Jag höll med om det ;)  men jag tror också att många människor inte riktigt vet när de är mätta....   Som jag skrev så blir jag mätt på lite olika sätt beroende på mängden protein/fett.    Men Mätt på båda.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, RobertAnd sade:

Det är ändå ganska få som fastar i 3-4 månader. Det handlar ofta om 1-3 dagar, då hamnar man inte i problem. 

Dave Asprey hävdar just att 50 g bör räcka, men Jaminets säger 100-150 g. Det är säkert individuellt. Precis som förmodligen inte alla drabbas av slembrist, men å andra sidan kan autoimmuna tillstånd ta mycket lång tid att utvecklas. Min fru drabbades dock av exem (autoimmun sjukdom) för första gången i sitt liv efter 1.5 år av LCHF. Det kan ha varit slembrist, eller helt enkelt brist på fermenterbara fiber.

Om dessa 50-150 g kommer från just bönor så får man både glukos och RS. Ger man inte bakterierna mat i form av RS eller andra fermenterbara fibrer börjar de äta av slemhinnan i tarmen. Kombinera det med slembrist så har vi läckande tarm.

Det låter rimligt att man skall få i sig fibrer och RS. Speciellt på längre sikt. Men det är inget man inte kan baka in i en LCHF-kost.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, RobertAnd sade:

Men många överäter eftersom det är "förbjudet" att håla koll på mängden man äter.

Det finns väl inget förbud mot kalorräkningen inom LCHF?

Som fastaförespråkare brukar jag dock vara mot kaloriräkning och förespråka tidsräkning istället. Detta har med Fungs kritik av samtliga andra kaloriräknardieter att göra. Då de alla sänker BMR och misslyckas på sikt. De flesta återfår sin forna vikt pga att BMR sänks. Fastan behåller BMR.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, RobertAnd sade:

Ett annat klassiskt problem med ketogen kost/ strikt lågkolhydrat är sömnproblem. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18681982

"The proportion of rapid-eye movement (REM) sleep to total sleep time was significantly reduced at the VLC acute and VLC ketosis when compared to the control night"

Det här drabbade mig när jag körde ketogains. Jag vaknade runt 02.00 nästan varje natt, kunde inte somna om. När jag lade till kolhydrater försvann problemet omedelbart. Även mitt sötsug försvann. 

Men jag har läst att lite KH innan man lägger sig kan lösa problemet. T.ex. en stor sked honung (fruktos bryts ner långsamt av levern och ger glukos hela natten) kan ge bra sömn, men inte hota ketos. 

Honung måste väl skicka kroppen ur ketos ganska omgående? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, RobertAnd sade:

T.ex. en stor sked honung (fruktos bryts ner långsamt av levern och ger glukos hela natten) kan ge bra sömn, men inte hota ketos. 

Honung är väl, så vitt jag vet, helt vanligt socker, alltså sackaros? Dvs glukos+fruktos.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 timmar sedan, MrB sade:

Det finns väl inget förbud mot kalorräkningen inom LCHF?

Officiellt finns det väl inte det, även om många ledande förespråkare menar att det inte ska behövas. Men jag talar enligt vad jag har sett på många keto-forum och facebook, det finns mycket snack om att man "måste" äta sig mätt på fett, absolut inte vara hungrig, för då går man in i svältläge, etc. Här är en typisk sådan konversation:

https://www.ketogenicforums.com/t/how-much-fat-what-about-for-losing-weight/13595

De få som ger rådet att äta mindre fett, mindre kalorier, kan t.o.m. hotas med avstängning. Men de flesta råder att äta mer fett, tills man är mätt oavsett kalorier.

 "And then with fat there is no limit...you can eat fat to satiety." ; "Don't restrict the dietary fat. Eat fat to satiety." ; "In keto, eating fat to satiety is needed" ; "Don't waste your time going down the calories in, calories out road." 

 

https://www.ketogenicforums.com/t/too-much-fat-what-happens-in-the-body/11934/6

Enligt den här är det i princip omöjligt att äta för mycket fett.

 

Men, jag tror att precis som Jesper säger, så vet folk inte när de är mätta.

Hur mycket av en gravt överviktig persons ätande var/är p.g.a. hunger? Jag vet att jag själv äter alla mina "extra" kalorier inte för mättnad, utan av andra skäl; gott, tröst, socialt, vana, mysigt, sugen osv...

Hur skiljer man på om man är "sugen" eller hungrig? Det kanske är därför många misslyckas att gå ner i vikt, även på keto.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
15 timmar sedan, MrB sade:

Honung måste väl skicka kroppen ur ketos ganska omgående? 

Jag vet inte, har inte provat. Men kanske om man är strikt och äter 10 g KH under dagen, sen en sked honung på kvällen (10 g KH), så håller man sig till 20 g.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, Effie sade:

Honung är väl, så vitt jag vet, helt vanligt socker, alltså sackaros? Dvs glukos+fruktos.

Det stämmer, vanlig socker borde fungera också. Kanske en näve godis innan läggdags :D

Men då borde ju ren fruktos vara bättre, för den där långsamma effekten? Jag har som sagt inte själv provat, behöver det inte längre. Det var bara något jag läst att flera löst sina sömnproblem på det sättet.

Socker är ju tomma kalorier dock, medan honung innehåller mycket näring och hälsosamma ämnen. Det ger en helt annan effekt än socker, så jag skulle föredra honung. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, jesper sade:

Jag höll med om det ;)  men jag tror också att många människor inte riktigt vet när de är mätta....   Som jag skrev så blir jag mätt på lite olika sätt beroende på mängden protein/fett.    Men Mätt på båda.

Jag känner igen den där känslan. Grejen med protein i studierna är att det minskar totalt kaloriintag under dagen, det får en att äta mindre. Därför bäst för viktnedgång. 

Men jag håller med att det är olika känslor på något sätt. Jag gillar känslan av att ha ätit mycket fett, en behaglig, tillfredsställande känsla. Men jag gillar också känslan av kolhydrater, efter en rejäl portion ris, hembakt bröd etc (jag menar inte känslan efter 500 g lösgodis, den är inte behaglig). Kolhydrater är också en behaglig mättnad, men annorlunda mot fett. 

Hur kan man då uppleva alla dessa känslor och ändå gå ner i vikt? Nyckeln är att inte blanda dem i samma måltid. KH+fett är den värsta kombinationen för viktnedgång. Jag äter vissa dagar relativt hög (150-200 g) KH, lågfett, och andra dagar LCHF. Men alltid högt protein. Andra kör t.ex. veckovis lågfett/LCHF. Men man kan också göra det måltid för måltid. Viktigast att inte blanda mycket fett och mycket KH i samma måltid.

På så sätt tränar jag upp min metabolism, den blir bra på både fettförbränning och kolhydratförbränning. Jag drabbas heller aldrig av fysiologisk insulinresistens. 

Brutal mättnad på protein, det är inga problem att hålla 1000 kcal underskott, oavsett om det är lågfett eller LCHF.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, RobertAnd sade:

Det stämmer, vanlig socker borde fungera också. Kanske en näve godis innan läggdags :D

Det har funnits trådar om lite kall potatis fore läggdags. Jag tror jag skulle sova battre på det än på en nave godis. :-)

Annars sover jag battre på LCHF än fore.  Har jag svårt att sova har jag antingen slarvat för mycket, är för stressed eller druckit för mycket kaffe.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har ett par funderingar, bland annat runt det du skrev effie om kall potatis.

Min mage är mer regelbunden med lchf än tidigare,  men med ett litet orosmoment. Känns ibland lite "starkt" för magen, t.ex efter morgonkaffet (äter ingen frukost). Har testat med lite kokosolja i kaffet men då blir jag lös i magen som ett brev på posten. Min kropp verkar inte klara av kokosolja, kan det verkligen vara nyttigt om jag blir lös direkt av oljan? 

RS har jag läst lite om på forumet och på en del bloggar i morse. Jag får dock ingen klarhet i hur mycket som rekommenderas? En kall potatis per dag? Vill ogärna dricka potatismjöl då det dels smakar dåligt (trist daglig rutin), och dessutom vore det fint att få i sig det och samtidigt "mätta" med lite bukfylla. Då en kall potatis innehåller en del kolhydrater som inte är RS funderar jag på om den passar in efter träningen? Eller är timingen mindre viktig? Kvällen skriver en del. 

Sista funderingen gäller zuchini, äter nig en halv till en hel per dag, har blivit en riktig favorit. Kan det bli för mycket? Är fibrerna bra för magen, behövs något "extra" typ kall potatis ändå?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kokosolja kräver viss tillvänjning.... annars måste man ha nära till toan :)  men börja med lite varje dag sedan kan du ta lite mer och lite mer.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Mack sade:

Min mage är mer regelbunden med lchf än tidigare,  men med ett litet orosmoment. Känns ibland lite "starkt" för magen, t.ex efter morgonkaffet (äter ingen frukost). Har testat med lite kokosolja i kaffet men då blir jag lös i magen som ett brev på posten. Min kropp verkar inte klara av kokosolja, kan det verkligen vara nyttigt om jag blir lös direkt av oljan? 

Kokosolja kan vara svår. Jag har last om personer som tagit den på kvällen, och tillbringat natten på toa. Inte att rekommendera. Och man får börja försiktigt, med någon tesked. Och då inte på kvällen. Om kombinationen med morgonkaffe stör magen...vad sager ni andra, som tar kokosoljan så?

Själv vill jag inte ha kokosolja I kaffet (ingenting I kaffet), och oftast glömmer jag bort den helt. Men jag tar helst en sked, rätt upp och ner som medicin. Och kanske tillsammans med mat...men jag äter ju heller inte frukost.

Om dessa råd inte hjälper...får man väl låta bli den.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
41 minuter sedan, jesper sade:

Kokosolja kräver viss tillvänjning.... annars måste man ha nära till toan :)  men börja med lite varje dag sedan kan du ta lite mer och lite mer.

Högst ovetenskapligt, men kan det vara ett tecken på att kroppen ej vill ha kokosolja, att den känner att det inte är bra med den?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, RobertAnd sade:

 

Men, jag tror att precis som Jesper säger, så vet folk inte när de är mätta.

Hur mycket av en gravt överviktig persons ätande var/är p.g.a. hunger? Jag vet att jag själv äter alla mina "extra" kalorier inte för mättnad, utan av andra skäl; gott, tröst, socialt, vana, mysigt, sugen osv...

Hur skiljer man på om man är "sugen" eller hungrig? Det kanske är därför många misslyckas att gå ner i vikt, även på keto.

Hungerpsykologin är ett enormt spännande ämne som man kanske borde ha en egen tråd för. Inom den ligger mycket av "djävulen" inom övervikt.

Själv tycker jag man inte bör ha inställningen att man "aldrig ska gå hungrig". Jag kan förstå att folk som växt upp för några generationer sedan i krig och svält resonerar så men den inställningen är förrädisk. Ovanpå det har vi en livsmedelsindustri som 24h dygnet försöker hitta metoder att få i oss mer, mer och mer.

Många skulle må bättre av att helt enkelt vara hungriga i perioder och koppla av. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-08-29 at 14:17, Mack sade:

RS har jag läst lite om på forumet och på en del bloggar i morse. Jag får dock ingen klarhet i hur mycket som rekommenderas? En kall potatis per dag? Vill ogärna dricka potatismjöl då det dels smakar dåligt (trist daglig rutin), och dessutom vore det fint att få i sig det och samtidigt "mätta" med lite bukfylla. Då en kall potatis innehåller en del kolhydrater som inte är RS funderar jag på om den passar in efter träningen? Eller är timingen mindre viktig? Kvällen skriver en del. 

Sista funderingen gäller zuchini, äter nig en halv till en hel per dag, har blivit en riktig favorit. Kan det bli för mycket? Är fibrerna bra för magen, behövs något "extra" typ kall potatis ändå?

En kokt potatis innehåller inte mer än 1-2 g RS. Tillräckligt för att sänka GI för potatisen, men inte för att ge en terapeutisk effekt. Studier på RS brukar innehålla typ 30-40 g per dag. 

Även zucchini innehåller lite fibrer, 1g/100g.

Vill då få RS/andra fibrer via mat kan du satsa på gröna bananer, bönor/linser, rå potatis, eller varför inte jordärtskocka som Zepp tipsade om.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-08-25 at 14:47, RobertAnd sade:

Det är just p.g.a. att människan är omnivor som ketogen kost inte finns naturligt. Inget habitat på jorden ger människan en s.k. ketogen kost. Att vara i kronisk ketos (via diet) kräver att man väljer bort naturlig mat. Säg att en stam i Afrika fäller en antilop. Viltkött har mycket mindre fett än kött som kommer via jordbruk (fläsk, nöt, etc.), de skulle alltså behöva kasta större delen av köttet för att vara i ketos, bara äta det relativt lilla fett som finns, plus benmärg och hjärnan. Eller om de stötte på vilda frukter, honung, vilda rotfrukter, knappast så slängde de den maten för att hålla ketosen.

Jag tror inte människan någonsin har gjort det i historien, kastat mat för att i stället kunna stanna i ketos. Därmed har det inte funnits något tillfälle i historien att anpassa sig till fettrik diet. Inte ens eskimåerna, i princip det enda folk man känner till som åt lågkolhydrat, var i ketos. Varför inte? De kastade inte bort köttet i all den fisk man hade, och således åt de extremt mycket protein. Det mesta av späcket från val och säl användes som olja för bränsle. 

Att äta 80%E fett kräver i princip alltid att man äter processat, raffinerat fett som t.ex. smör och kokosolja. Samt att man undviker nästan all naturlig mat som människan alltid ätit i historien. 

Däremot finns det gott om habitat och folkslag som ätit det rakt motsatta - typ 70-80% kolhydrater, lite protein, minimalt med fett (t.ex Okinawans, Kitavans), så det har vi haft gott om tid att anpassa oss till. 

Det kan jag säga att det inte gör. Jag käkar keto och äter ingen processad mat och inget smör. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur löser man denna ohälsosamma situation på hälsosammaste sätt utan att avstå?

Du har tänkt äta rätt mycket kakor och tårta en dag.

Kör man strikt lchf har man ju lite sämre insulinkänslighet och kommet därför ha högre blodsocker längre tid efter denna "festen"? Är det då bättre för det totala blodsockret att fasa in kolhydrater under några dagar innan festen?

Jag löste det säkert på dummaste sätt. Jag fastade 24h innan, vilket gav mig huvudvärk illamående och darrighet efter festen. Berodde det på att min insulinkänslighet är sämre än annars? För något år sedan hade jag inte haft dessa symptom efter den mängden sockerfika.

Förutom fastesockret på morgonen, har man som frisk lägre blodsocker under en fasteperiod av säg 24h? Kroppen reglerar detta via levern förstår jag men är sockret något lägre kanske?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-08-29 at 19:09, Effie sade:

Det där som sägs, att man inte ska gå hungrig - det är ju frågan vad som menas med det, och hur det tolkas. 

Vi ska inte gå hungriga, för det klarar vi inte i längden. Men vi behöver inte vara stoppmätta. Vi behöver inte tolka varje litet sug i magen som hunger. Det är inte farligt att vänta en stund, ta ett glas vatten, gå en liten promenad, och känna efter igen. Ibland går det över; det är ok. Ibland är det verklig hunger; då kan man äta. Och fasta i perioder är ok, men det är en annan sak. Det är inte en ständig kalorireduktion.

Själv tycker jag att en av de bästa sakerna med lchf är att slippa den ständigt gnagande hungern (eller om det var sug), att ständigt ständigt tänka på mat. Visst är jag hungrig ibland; men det är ju inte svårt att vänta med att äta. 

Mm.. det är de psykologiska/mentala aspekterna!

Varför tillfredställer vi inte vart enda av våra mentala behov direkt?

Jo för då skulle vi bli inspärrade på närmaste mentalavdelning!

Barn och ouppfostrade ungdomar tenderar till att vilja ha sina behov/sug/nycker uppfyllda omedelbums.. stackars de föräldrar som faller till föga!

Och stackars de barn som växt upp med sådana föräldrar!

Såå osökt kommer jag här då in på uppfostrans inverkan på framtida generationer och hur de då kan/bör/skall förhålla sig till och sen uppnå olika saker i vuxenlivet.. tex som god tillgång till mat/näring/ekonomi/familj/friska och sunda barn/bostad/självbekräftelse/annat ditten o datten!

Grejen är.. tada.. vi lever i ett av världens rikaste länder.. vi har råd med det mesta och få förutom sjuka far illa.. knappt de heller iomed vi som nation via skattemedel ser till att de oxå har livets nödtoft!

Svält är lixom knappast något problem som vi över huvudtaget är bekanta med, utan då mer överkonsumtion av allt.. och i vissa fall således mat/kalorier/alkohol och tobak!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.