Jump to content

Smarta svar på korkade kommentarer


SGK

Recommended Posts

När jag får frågan "jamen behöver inte hjärnan kolhydrater?" så kontrar jag med "så du tycker jag har blivit korkad?"

För övrigt önskar jag manga bra förslag på trevliga men dräpande svar på korkade kommentarer; jag känner mig oftast som hjärntvättad alien om jag skulle diskutera lchf...

  • Like 5
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har inte behövt drämma till med dräpande svar så ofta. Men vid ett tillfälle sa en kollega med sannolikt dubbelt så stort midjemått som jag att hon trodde att det bästa ändå var att äta varierat, lite av allt. Jag kommer inte ihåg vad jag sa vid det tillfället, men det jag kunde ha sagt är att om man mår bra och håller vikten så går det säkert jättebra att äta varierat. Själv skulle jag med största sannolikhet lägga på mig ganska många kilon om jag åt "lite av allt". Osäkert hur det skulle tas emot, men kanske en liten tankeställare för vederbörande.

Jag tror faktiskt att jag har sagt något liknande Effie när det har diskuterats nödvändigheten av kolhydrater för att hjärnan ska fungera. Det blev nog ganska tyst då.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker ofta att jag får frågan "men oj, får du inte äta det där?" Då svarar jag att "jag får äta precis vad jag vill, men låter bli för jag mår inte bra av det". "Du har också ett val".

Eller det här med att hjärnan måste få kolhydrater så brukar jag kontra med att Newton, Pythagaros, Galilei, Darwin och Kopernikus verkade ha hyfsat fungerande hjärnor trots förmodad ganska kolhydratfattig kost.

  • Like 5
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Om någon skulle påstå att hjärnan behöver glukos för att överleva skulle jag säga att den har alldeles rätt. Det den har fel i är att man måste äta den glukosen. Glukoneogeneses sköter detta alldeles förträffligt. Utan denna process skulle vi som art inte ha överlevt.

Om jag får äta något eller ej, kan jag inte se varför det skulle vara någon annans angelägenhet. Svaret skulle därmed bli: Varför undrar du? Man vet ju aldrig, personen i fråga kanske faktisk vill veta. Jag har upptäckt att många i hemlighet apa efter utan att vilja gå ut med det offentligt. Om deras svar blir att det väl inte är LCHF eller i den stilen, ber jag dem förklara vad de kan om LCHF.

Det vanligaste jag får höra är: Jag äter all mat och jag mår minsann bra!!! Då svarar jag numera med ett lugnt: Grattis!

Jag ska dock tillägga att det idag är ytterst sällan som jag får några kommentarer. De flesta är väldigt välvilligt inställda.

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Du vet ju aldrig hur du ser ut inuti. Sånt kollar man ju inte förrän man får problem. Jag har väl aldrig varit så snygg och fit som jag var när jag var 48 år, nyskild och hade tid att träna flera gånger i veckan. Två år senare började jag få problem och året efter åt jag 11 piller om dan och gick inte ens ett kvarter utan att vila på vägen. Jag har med råge överlevt alla mina fastrar och farbröder som har dött i hjärtproblem från 45-56 års ålder. Och dessutom så MÅR jag ju så himla bra. Hellre åren fyllda av liv än livet fullt av år

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

För de som säger "jag tror man ska äta varierat, lite av allt.", brukar jag säga. "Jättebra, gör det. Om alla i det här landet skulle börja göra så skulle vi se en revolution i värden vad gäller diabetes, hjärt- kärlsjukdomar etc. Men att 'äta lite av allt' borde i så fall innebära att man i genomsnitt äter lika mycket av kolhydrater, protein och fett (33% av varje). Inte som de flesta idag äter med 45-80++% kh, ca 15-30% protein och resten fett (oftast lite och dåligt fett)"

Det blir ju inte direkt LCHF-kost om man skulle försöka äta 33% av de olika macronutrienterna, men det skulle inte finnas plats för snabbmat, godis, chips och läsk och annat skräp för kh-innehållet skulle snabbt rusa iväg. Det skulle bli en kost som innebär mer lagad mat, mer grönsaker och lite frukt, ungefär lika mycket protein som äts idag (kanske något uppåt), men framför allt mer fett. Om man sedan vill gå ner i vikt eller har någon form av metabolsk sjukdom så bör man naturligtvis växla över till ren LCHF-kost, men de man argumenterar med kanske inte kan köpa det budskapet direkt.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, POS sade:

"jag tror man ska äta varierat, lite av allt.".

Den där har jag hört säkert 100ggr. Det är superfloskeln när det gäller kostråd.

De som använder frasen "lite av allt" är för det mesta okunniga personer som gör en sk helgardering. Säger man "lite av allt" har man alltid lite rätt och lite fel. Man träffar i alla fall aldrig helt fel.

Talriksmodellen är ursprunget till "lite av allt" i landet lagom.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...